• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    Koukat na člověka, co od dob studií 10 let pracuje, dává tomu většinu (volného) času, anazývat ho parazitem, nemakačenkem či chtějícím něco za nic prostě mi nepřřijde odpovídající zatímco ten co celou tu dobu nepracoval by na ně mít nárok měl.
    Prijde mi to dost na hlavu, ale to neni divu, dost veci mi prijde na hlavu u tehle civilizace zapadni. Jakoby naruby. Vsechno.
    Tedz i argumentace zdejsich oponentu k nepodminenym davkam :-) Abysme podporili moralne ty, co pracuji, tak musime odmenovat ty co nepracuji. Pletu se snad? Jak je tomu v praxi?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Drzost neco od statu chtit, kdyz platime 60% dane? - myslis lidi jako NEKROMANT, kteri podvadeji na danich, pracuji na cerno a pak si prijdou pro davky?

    A je jedno, jak to preonacis s terminologii a pravni ci jinou formou socialniho, zdravotniho pojisteni. - ne, neni. Socialni dane ani zdaleka nedelaji tech tvych 60%, socialni sluzby nejsou jedine sluzby ktere ti stat poskytuje.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: A preco ten co platil dane narok na soc. davky presne nema? Uved to zdovodnenie, preco mu neboli priznane.

    Najprv tu laborujes s cislami, ktore su tak "trosku" mimo, teraz zas davas priklad, ktory nedava zmysel. To ze clovek x dal do statneho rozpoctu xy korun je uplne jedno, lebo tie peniaze sa minuly a su prec. A po odovzdani na daniach uz realne na ne nema realny vlastnicky narok. Ten system funguje rovnako aj pre milionara aj pre chlapika s min prijmom - dostanu rovnake davky.
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Co tím myslím ukazuju, že jste sami proti sobě, pokud chcete odměnovat lidi za flákání.
    Ačkoliv celou dobu tu slyším opak, jak naopak flákání trestat a motivovat. :)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Jaký je tvůj návrh na řešení?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: tak se rozhodni. parazitismus ano ci ne?
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Tak mi napis rozdilmezi timhle clovekem, co 10 let pracoval, a clovekem co 10 let pobiral socialni davky zatimco tenhle celou dobu pracoval.

    Z toho jak to popisujes, neni mezi temi dvema zadny rozdil.
    Jeden sice 10 let lil do statu penize, ale to neni pojisteni. Nema narok na socialni davky.
    Druhy 10 let popiral socialni davky. Ma narok na socialni davky i po 10 letech. Zatimco ten druhy ne.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Ano, právě proto by v nich neměla být chyba.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ale ved za tie peniaze co dava do statu dostava protisluzby od statu pocas celej tej doby co odvadza dane (aj co neodvadza dane). Neviem preco do tejto situacie montujes dane ako nejaku formu poistenia ci co.

    A ano je logicke, ze pokial mas majetok tak na davky nemas narok, situacia v ktorej si je primarne tvoj problem a ak mas prostriedky na jeho riesenie, tak si ho mas poriesit.



    GORG
    GORG --- ---
    Jinak mi slo hlavne o to, ze kdyz to poscitas tak v dlouhem behu jedinec nalije do statu hodne.
    A neni to zadarmo.. jsou to casto roky travene prakticky jen v praci.
    Nelze nad tim mavnout rukou, ze to je prece samozrejmost
    Od statu nedostal nic
    V pripade zivnotnika s problemy nema narok na zivotni minimum, pokud neplatil zdravotni pojisteni, tak jeho narok na zivotni minimum zanika. To je tam doslova uvedeno. Proste cela rada podminek.. hodne ale pak individualni.. o stesti na urednika predpokladam.
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Ok, ale jsou to fakt kupecke pocty s prominutim.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Trochu jo. Šermuješ čísly bez toho, aby sis to překontroloval, což dost snižuje důvěryhodnost v diskusi.
    GORG
    GORG --- ---
    Chtel jsem rict, ze i clovek s minimalni mzdou.. trech 8 tisic mesicne hrubeho, dava statu mesicne nejakych 6 tisic? Za tech 10 let se to postita taky na statistice. Clovek s platem 10 k hrubeho ma superhrubou mydu nejakych 18 tisic asi. A dale plati zminene DPH, dan na lkoholu, cigaretach a celou plejadu jinych dani.. generuje i to slavne HDP.. tehdy je statu uzitecny
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Mozna jsem udelal chybu v te kalkulaci.. uvazoval jsem 25k oficialni prumernou mzdu.. ta je ale uz hrubeho. Takze je to tedy kolik, pocital si to? 2 miliony a ne 3 ?

    Tak nebo tak, meni to neco na veci?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Podle toho, že píšeš, že průměrný zaměstnanec platí na daních 25k Kč, a toho, že odhaduješ zdanění na 60% tvrdíš, že průměrný zaměstnanec dostává hrubý plat 41k Kč.
    Mám pocit, že žiješ v jiné realitě, průměrný plat v tomhle státě opravdu není 41k Kč měsíčně.
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: ano. Nejsme tak bohati jak bysme chteli, takze penize za nic davame jem tem, kteri je _opravdu_ potrebuji.

    A pak jsou neziskovky, ktere se snazi lidem ve srackach zajistit zakladni potreby, docasne ubytovani, hygienu, jidlo, obleceni/.. aby jim usnadnili hledani prace. Neboli se mi zda, ze utratis vic penez a prostredku na dostavani lidi ze sracek (a to je i dost o psychice, mozna i vic nez o tech penezich) nez je do nich nutit spadnout v prve rade. Ale o tom se samozrejme muzeme prit do konce sveta.. ale muj nazor je, ze neusetris v tom konecnym dusledku

    no tak schvalne, vysvetli nam, proc si myslis ze bys mel mit narok na davku a proc si myslis, ze bys ji nedostal.

    a) rikala mi to urednice na pracaku, ze bych ji asi nedostal
    b) zakladni informace o udelovani socialnich davek jasne uvadi duvody proc - napriklad mam majetek, ktery muzu prodat

    duvod proc by zivotni minimum melo byt nepodminene, jsem tu uz myslim dost siroce popisoval
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: Drzost neco od statu chtit, kdyz platime 60% dane?
    Znovu opakujes tu tezi, ze dotycny nic neudelal a chce penize JINYCH. On chce defakto svoje penize zpet. A je jedno, jak to preonacis s terminologii a pravni ci jinou formou socialniho, zdravotniho pojisteni. Dale tam mas dan z prijmu, DPH atd. Celkove cca 60 procent z prijmu platis statu.

    Kdyz postitame prumerneho zamestnance.. co plati rekneme mesicne na tehle danich 25 tisic Kc.. Za 10 let to mas 10 x 12 x 25 000 = 3 000 000 Kc. Tedy dotycny do statu nacpal za 10 let 3 milionz Kc. Po tech 10 letech, kdy vetsinu svych vydelanych penez takhle narval do statu, je myslim drzost mu tvrdit, ze nema narok na penize JINYCH.

    Jinak tva argumentace je .. jak to rict.. cyklicka? Nebo nejaky termin ma asi argumentace, kde neustale skaces od jednoho k druhemu nebo mi nit unika.. protoze nekritizujes nemakacenka, ale na druhou stranu v dalsim odstavci zas hovoris o tech, kteri chteji penize jinych a jen natahuji ruku, aniz by kvuli tomu museli neco udelat. prijde mi to v protikladu.,
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: a me by se napriklad asi netykala - no tak schvalne, vysvetli nam, proc si myslis ze bys mel mit narok na davku a proc si myslis, ze bys ji nedostal.

    nejdriv musis se dostat do sracek uplnych, aby ti stat dal tu davku - ano. Nejsme tak bohati jak bysme chteli, takze penize za nic davame jem tem, kteri je _opravdu_ potrebuji. V tom fakt nevidim problem. Nemluve o tom, ze davka v hmotne nouzi je jen jedna z mnoha, ze.
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: No něco k tom, že jde jen o triviální požádání a lenost, tak si shrňme fakta:

    Píšeš ochrana proti podvodníkům, ale to přeci není ten hlavní filtr?

    Poměrně zběžné progooglování směrnic udělování z posuzování prideleni delaji
    a) vysoce individualni posuzovani kazdeho ( http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/137308-kdy-vznika-narok-na-davky-pomoci-v-hmotne-nouzi/ )
    b) pokud máš majetek, který můžeš prodat, tak dávku nedostaneš. S vyjímkou auta, které pokud bys ho potreboval na svou cinnost, tak ho pravdepodobne prodat muset nebudes. To tedy nema s podvody nic spolecneho, ale s podminkou, ze nejdriv musis se dostat do sracek uplnych, aby ti stat dal tu davku. Pritom penize vcas by mozna zabranily horsim problemum pozdeji. Pro stat by myslim i tak bylo vyhodnejsi, aby te se socialni situaci zastavil jeste v dobe, kdy nemas zavazne financni problemy/dluhy/exekuce..

    Nicméně opravdu zde není řeč o podvodech a o tom, že jde jen o projevení minimálního zájmu si na uad zajít a vyplnit pár lejster. To je to nejmensi. I po tom obihani vogonske byrokracie totiz stejne narok na davku nevznika.. a me by se napriklad asi netykala.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: To ze je davka vyuzita "zle", nespoznam ani v jednom systeme. Jediny rozdiel je ten, ze v terajsom hadzem peniaze z okna a v tom tvojom z vrat na stodole. Terajsi system aspon vyzaduje minimalnu aktivitu ziadatela a jeho fyzicku pritomnost niekde - to uz samo o sebe dava priestor na interakciu. To, ze si tychto ludi na uradoch nepodchytia a neposkytnu im dalsie sluzby, pripadne pomoc to je imho ta najvacsia chyba momentalne.

    To, ze prave tato osobna pomoc je podstatna ukazal aj ten priklad, co tu niekto daval s bezdomovcami z Londyna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam