FIONOR: Firmám to bude skoro jedno.. Budou moci dát zaměstnancům méně peněz na výplatách. Vyšší příjmové skupiny a firmy většinou už dávno daňové optimalizace dělají a NZP to příliš neovlivní..
O tom co, kolik a jak danit je určitě důležité debatovat. Ale já se na to teď zrovna necítím.. Spíš z časových důvodů.. Už jsem tu myslím že i několikrát svoje představy a myšlenky k tomu psal.
I když by NZP znamenalo zvýšit daně třeba skoro třetinu tak to neznamená že zaměstnanci budou o třetinu chudší..Většina se jim zase vrátí v těch dávkách NZP a budou mít za to o něco více možností se vykašlat na práci a nebo vzít "lepší" práci která je méně placená... ten zbytek peněz půjde těm kteří nemají práci atd.. (těm se platí i teď, ale né všem né každý je schopný a ochotný si dávky oběhat.. a asi to bude více než teď..).
Pokud se ti ta myšlenka líbí tak pak už se dá vymýšlet kde na to brát. Ale mám pocit, že někdo (nevím jestli do té skupiny patříš) říká.. Je to hezká utopie, ale já to platit nechci nebo nejde to zaplatit :)
Tady si myslím že platí to Špydlovo nenáviděné zdroje jsou (oni prostě jsou, je jen otázka jak jsou rozdělené a rozdělovaní a o to pořád jde..).
Ideou komunismu myslíš co?
"Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb" ?
U NZP je to spíše: "Každý podle svých schopností které jdou prodat na trhu, každému podle jeho nejzákladnějších potřeb".. :)
Jak se liší ekonomická strategie ČSSD od pravicových stran? Mě připadá že ČSSD stejně jako pravicové strany chtějí vytvářet pracovní místa (i když špatná a draze vytvořená a osvobozená od daní) a růst růstu...
I když se jim to nedaří a nejspíš ani nemůže dařit..
Jinak v malých komunitách to moc nemá cenu (v této podobě).. Ale nějaký divný a vzdálený hrubý příklad třeba toto:
http://blisty.cz/art/49093.html
Odbory hájí zájmy jen malé části zaměstnanců (střední třídy) která se tenčí. Občas se snaží o nějaké přesahy ale moc se jim to nedaří. Oni prostě neumí oslovit a pracovat s dnešním prekariátem.. Chtějí také plnou (nebo téměř) zaměstnanost, dodržování zákoníků práce (asi marná snaha?..), minimální mzdu atd..
Prostě plnohodnotná dobře placená místa (ale vyčarovat je neumí)...
Na úrovni státu či EU o tom uvažuje ta iniciativa..
Ještě existují na EU úrovni nějaké ty varianty evropských dividend kterou navrhuje Philippe Van Parijs atd..
Nemám patent na rozum, píšu jen jak to vidím sám.. Trošku mě štve být v pozici jediného obhájce NZP... (xChaos tu moc nepíše a navíc má hodně okrajovou nebo jinou představu než prosazuje občanská iniciativa za NZP...).