THEODORT: Ako som pisal v mojom prispevku - v ramci diskusie o NZP sa v zasade doslo vzdy k nasledovnemu:
Po zavedeni NZP sa ludia, ktori momentalne vykonavaju lacne prace s minimalnymi kvalifikacnymi poziadavkami defakto stanu nezamestnatelnymi. Zastancovia NZP vo vseobecnosti dospeli k rieseniu - technologia ich nahradi (tj. ludia zostanu pravdepodobne definitivne na NZP prijme). To, ci sa tieto sice primitivne prace z pohladu cloveka, ale casto komplexne problemy z hladiska pocitaca skutocne budu dat tak lahko nahradit - to je samo o sebe zaujimava otazka (osobne si myslim, ze sa v tomto smere silne nadhodnotuje stav momentalnej techniky).
Ale ak berieme ten clanok ako seriozny vyskum, tak to zaroven znamena, ze tento pristup je potencialne zhubny. Hlavne ak zoberieme v podtaz objem prac, ktore spadaju do tejto kategorie spadaju.
Co sa tyka distribucie zdrojov v spolocnosti - z mojho pohladu je otazne, ci NZP je realne mechanizmus co podporuje takyto model. Primarny zdroj pre NZP ma byt vzdy verejny rozpocet, po upraveni jeho struktury (proste porieseni otazky kde sa nato zobere :)) ). Zasiahne takyto prerozdelovaci mechanizmus tu elitu (uprimne neviem co konkretne je povazovane za elitu vhladom na nase pomery)? Respektive zasiahne ju do takej miery, aby uz nebola elitou?
Inak ak ten clanok berieme globalne, tak elita je pravdepodobne vsetko okrem krajin 3tieho sveta, z tohto pohladu je NZP v CR/SR skor take panske huncutvo.