• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    NEKROMANT: tak to je na něm :) já to právě směřoval na správce
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GORG: Tyto požadavky směřuj na _BENNYho a né na mě.. :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    THEODORT: Ako som pisal v mojom prispevku - v ramci diskusie o NZP sa v zasade doslo vzdy k nasledovnemu:

    Po zavedeni NZP sa ludia, ktori momentalne vykonavaju lacne prace s minimalnymi kvalifikacnymi poziadavkami defakto stanu nezamestnatelnymi. Zastancovia NZP vo vseobecnosti dospeli k rieseniu - technologia ich nahradi (tj. ludia zostanu pravdepodobne definitivne na NZP prijme). To, ci sa tieto sice primitivne prace z pohladu cloveka, ale casto komplexne problemy z hladiska pocitaca skutocne budu dat tak lahko nahradit - to je samo o sebe zaujimava otazka (osobne si myslim, ze sa v tomto smere silne nadhodnotuje stav momentalnej techniky).

    Ale ak berieme ten clanok ako seriozny vyskum, tak to zaroven znamena, ze tento pristup je potencialne zhubny. Hlavne ak zoberieme v podtaz objem prac, ktore spadaju do tejto kategorie spadaju.

    Co sa tyka distribucie zdrojov v spolocnosti - z mojho pohladu je otazne, ci NZP je realne mechanizmus co podporuje takyto model. Primarny zdroj pre NZP ma byt vzdy verejny rozpocet, po upraveni jeho struktury (proste porieseni otazky kde sa nato zobere :)) ). Zasiahne takyto prerozdelovaci mechanizmus tu elitu (uprimne neviem co konkretne je povazovane za elitu vhladom na nase pomery)? Respektive zasiahne ju do takej miery, aby uz nebola elitou?

    Inak ak ten clanok berieme globalne, tak elita je pravdepodobne vsetko okrem krajin 3tieho sveta, z tohto pohladu je NZP v CR/SR skor take panske huncutvo.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    SEAMON: to doslova znamena ze "zvysena mira spotreby casto vyvazi technologicky pokrok ve vytezovani zdroju" - v textu pravdepodobne zminovano v souvislosti s nerostnymi zdroji a zvysovanim efektivity jejich tezby, o nahrazovani ci nenahrazovani lidskych zdroju tam neni ani naznak slova. spis jde o dva hlavni body co tam zminuji jako pricinu kolapsu rozvinutych civilizaci - na jedne strane prijmova nerovnost a na druhe strane neskutecna mira spotreby na ukor omezenych zdroju.

    a konkretne tahle citace vyjadruje muj nazor na soucasnej stav veci, a jak jsem se jiz zminil, nejaky NZP me zas az tak nezajima..
    "... accumulated surplus is not evenly distributed throughout society, but rather has been controlled by an elite. The mass of the population, while producing the wealth, is only allocated a small portion of it by elites, usually at or just above subsistence levels."
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    THEODORT: Neviem nakolko je NZP schopne riesit tie problemy, ktore su v clanku popisane. Sucastou klasickej schemy pri NZP je prave to, ze ludia vykonavajuci lacnu / neodbornu pracu maju byt nahradenymi technologiami. Pricom podla clanku:


    The study challenges those who argue that technology will resolve these challenges by increasing efficiency:

    "Technological change can raise the efficiency of resource use, but it also tends to raise both per capita resource consumption and the scale of resource extraction, so that, absent policy effects, the increases in consumption often compensate for the increased efficiency of resource use."


    THEODORT - nie! Vlozme ten isty link este 3x a ked nas niekto upozorni, ze to tu uz nedavno bolo tvarme sa urazene.. :P
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    FIONOR: Jo! Vygenerujme o tom jeste alespon par dalsich zbytecnych komentaru, at nalezite podtrhneme dulezitost pouzivani FILTRU..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    FIONOR: a? dosly ti snad slova?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    O démonu činnosti aneb Moc má uhrančivý pohled Medúzy
    http://blisty.cz/art/72593.html
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    FIONOR: driv jsem se klidne ostrihal strojkem a uklidil si sam, s tim tretim ses lehce netrefil ale i to jsem si driv zajistoval sam, pripadne jinde a jinak. Kazdopadne nechapu o co ti jde, a samozrejme ze podporuju radsi sve lokalni podnikatele pred nadnarodnima koncernama.

    + kdyz das prachy neziskovce tak ta to taky nedani, ten co ty penize obdrzi na to prijmovej doklad taky vystavovat nebude, a jeste o to muzu snizit danovej zaklad. Diky svy volbe jsem na tom paradoxne nejhur ja protoze si onu slevu na dani uplatnit nemohu. (kdyz uz tu chces polemizovat..)

    A zde zas neco k tematu:
    http://www.theguardian.com/...t/2014/mar/14/nasa-civilisation-irreversible-collapse-study-scientists

    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    Uz viem, co mi na NZP najviac nesedi. Ani podporovatelia si nim akosi nie su isty. Peter Sihelsky, slovensky mlady revolucionar: " "Napríklad som členom občianskeho tribunálu a bol tam schválený základný nepodmienený príjem. Ja viem, že to je nezmysel, ale nie je to zlá myšlienka, tak to tolerujem, kým sa nepríde na to, že sa to nedá. respektíve treba ho zaviesť, ale musia tam byť nejaké podmienky. Ale to ešte neznamená, že ich nepodporujem.!"
    GORG
    GORG --- ---
    Aby se lépe žilo - města i obce se snaží ulevit svým občanům — Regiony — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...ny/266407-aby-se-lepe-zilo-mesta-i-obce-se-snazi-ulevit-svym-obcanum/
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak tohle NEKROMANT bych hodill někam do záhlaví či ?
    GORG
    GORG --- ---
    Ještě dodávám, že racionálního.. prostě exaktní věda. Vstupy, výstupy... metodika, měrení..
    GORG
    GORG --- ---
    Exaktnost myslím dost směruje k nějakému závěru... a vzniká uzkost, pokud někde odpovědi chybí.
    Ikdyž ta uzkost je udajně určitým motorem pokroku, evoluce.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: No myšlenka, kterou si zmínil, působila dosti shrnující čím je vlastně dnešní svoboda získána. A čím může vymizet.
    GORG
    GORG --- ---
    Osobně bych totiž pustil z hlavy, co nám bylo vtloukáno do hlav. Ostatně už samotný termín "vtloukat do hlavy" zní dost opresivně, že se vám někdo snaží něco vnutit. Tedy lidská historie pro mě ztratila ten punc serioznosti už pred nějakou dobou... podobně velká část jiných věd. Teda ne jako celek ale některé ty některé vyvozované názory....
    z toho treba plynoucí vzdělávací politika státu, která mi pripada kontraproduktivni, takže se naopak plýtvají peníze na něco neužitečného v konečném důsledku... (muset se většinu nakonec stejně odnaučit resp. samostudie doučit to potřebné)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Kde tam vidis jistotu a jak souvisi s exaktnosti?
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: No fascinující je ta jistota, jak to je , a jak to není.

    Já ti k tomu můžu jinak prostě ríct, že to vidím jinak s tou svobodou :) Ten exaktní pohled jsem tu popsal. Já to vidím jinak. Ale raději o věcech polemizuju u piva než se s tím sepisovat po internetech. Pokud zrovna nepíšu nějaké propagandistické články.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Pravdaze.

    Asi se k tomu hlasim; mam pocit, ze snaha popsat v diskuzi veci tak, aby pod nimi ten druhy rozumel to same byva prinosna.

    Spolecne pocitove halucinovani radsi provozuju mimo net/diskuze, protoze na nem se mi nejak ztraci prilis mnoho veci.

    ...a zaroven to teda vysvetluje spoustu veci o tehle diskuzi ;)
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Tak sis to vyvrátil :)
    V tehle dobe je všechno snaha nějak definovat, exaktně popsat. No kdo ví.. možná to tak chtěl Bůh, aby lidi (ne)dostatek (surovin) k něčemu dokopal. Bohem exaktnosti už lze nasadit opravdu korunku :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Uhm, me prijde ze jde vyvratit pomerne snadno: staci najit obdobi, kdy nekdo trpel surovinovou krizi a presto si udrzel svobodu.

    Me neprijde predstava, ze se nekdo rozhodne nezacit vrazdit, ale misto toho patrat po nahradach nejak extra mimozni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam