• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    IORETH
    IORETH --- ---
    HUGO: Tihle lidi nebudou (stejně jako pokladní, skladníci, montovači či otravovači v call centrech). Ergo v těchto profesích prudce stoupnou platy, čímž se zdraží vstupy pro většinu dalších odvětví a následně vzrostou ceny tak, že plus mínus smažou vliv NZP. Jen budeme dražší z pohledu zahraničního obchodu, což je vyloženě výhra.
    GORG
    GORG --- ---
    IORETH: Tak nedá se řícft, že by měli.. ale mohli právě :) Těžké nějak definovat, co je morální. Ty na to koukáš jako na podporu flákačství. Někteří mají zas jiný pohled. Že podporujou tím vnítřní zdroje člověka například. Třeba to nebude ani jedno z toho ..
    FREKIM
    FREKIM --- ---
    SEAMON: Právě právě. Systém dotování už tu je a kdo si chce opatřit, tak si opatří. Falešný počet dětí žijících v ČR, nebo berou na děti, které má někdo jiný. Nulové daně a černý příjem. Švarc systém, kombinace hlavního pracovního poměru s minimální mzdou a DPP pod 10k měsíčně pouze se srážkovou daní, atd. Kolem toho je postaven posudkový a kontrolní aparát. NZP umožňuje z části nahradit složitý systém, který nedokáže eliminovat podvodníky a peníze vydává podle nespolehlivých pravidel. Část občanů se tím také odkriminalizuje.

    Proveditelnost nebo neproveditelnost za nás snad odzkouší jiné státy, pokud na to nemáme vůli my. Nemám informace ani schopnosti to spočítat, takže technické detaily nemůžu diskutovat. Mě zajímá hlavně etická obhajitelnost.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    HUGO: to nekdo tvrdil?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FREKIM:
    Pouze, že se využijí zdroje, které už máme ke snížení té starosti pro všechny občany a hlavně pro ty, které to memontálně nejvíc trápí.
    ale tohle se prece deje. nezamestnani maji podporu. chudi maji socialni davky.
    tady se ale hovori o NZP pro vsechny bez rozdilu, bez podminek.
    HUGO
    HUGO --- ---
    FREKIM: já jsem zvědavý na tu sociální vrstvu, jejímž koníčkem bude obsluha hovnocucu
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FREKIM: Uzasna odpoved, takze ak bude zdaneny nejako inak - meni to nieco na tom fakte, ze tych 8000 pre poberaca NZP musi niekto iny vytvorit? Ten priklad je dokonca este vcelku priaznivy - lebo ty naznacujes zvysenie DPH - co je kravina, ktora tu bola uz xy krat - ak sa zvysi DPH, tak si za NZP realne menej kupis. Ak ma NZP riesit chudobu, tak to poriesis tak, ze plosne zdvyhnes ceny cez DPH? Ved to je zacarovany kruh.

    NZP je experiment, který, kdyby vyšel, tak by myslím měl kdekdo radost včetně nás - Ok a co ked sa NZP zrealizuje a cely system zlyha, co potom? Totiz aby bolo jasne - zastancovia tvrdia ze NZP sa da realizovat, zaroven ze sa ale neda ekonomicky namodelovat a uz vobec nemaju plan, ak by to nahodou nefungovalo. Hm, preco to asi nevzbudzuje doveru? ;)

    Ani momentalne nie su peniaze jedinou motivaciou k nejakej cinnosti. Ano, momentalne su urcite cinnosti, ktore ludia vykonavaju aby si zabezpecili existenciu, pricom ich nemusia zrovna naplnat. Ale aj mimo prace je kvantum cinnosti, ktore vykonavam aj ked ma nebavia, lebo su potrebne. To ziadne NZP neporiesi, taky je proste zivot.

    Málo lidí zvládne nic nedělat a když je můžeme osvobodit od neustálého ekonomického přemítání a zvažování, tak jim umožníme se věnovat třeba kultuře nebo politice. - Takze ludi, ktori nechcu nic robit, hoci su schopni nieco robit budeme dotovat a oni sa mozno budu venovat kulture, alebo politke? Kultura a politika su veci v ktorych sa nemusi tvrdo makat? A ak by aj tato konstrukcia fungovala - budu tie vysledky stat zato? Zrovna tento argument ma absolutne neoslovil.
    FREKIM
    FREKIM --- ---
    LUBOB:
    Neočekávám, že se půjde úplně oprostit od starosti o živobytí. Pouze, že se využijí zdroje, které už máme ke snížení té starosti pro všechny občany a hlavně pro ty, které to memontálně nejvíc trápí. Kdo z občanů to zrovna je, to se v čase mění a není to žádný kastovní systém, do chudoby může spadnout kdokoliv. Naopak jde o snížení nepropustnosti majetkových/sociálních vrstev. Protože lidi obecně nevydrží jen tak sedět, budou i pracovat a motiv získání lepších podmínek za víc práce tu zůstane, víc práce je stále odměňováno. Že si všichni sednou a přestanou pracovat se mi zdá nerealistické, jak jsem argumentoval ani lidi, kteří jsou teď v extrémně ekonomicky nevýhodném postavení (velká zodpovědnost, málo peněz) nepřestali pracovat, ani nešli dělat něco výhodnějšího

    Ten chleba není konec snažení, ale začátek. Někdo (nejlépe ten, kdo sám chce) upeče chleba a rozdělí ho i těm, jejichž díla budou míc cenu dávno po jeho smrti a ta cena třeba teď není ještě vidět. Dostane i ten, který je momentálně k ničemu a nedělá nic. Ale je to malá cena za to, co společnost dostane napět, protože se to dějě právě proto, že když bychom to posuzovali kdo má co dostat, tak budeme soudit špatně. Nevidíme nic než okamžitou ekonomickou výhodnost a jsme "děti své doby" absolutně neschopní vidět daleko do budoucnosti. Naše civilizace stojí na myšlenkách "flákačů" jejichž činnost odčerpávala zdroje jiných lidí. Asi bychom měli umožnit existenci těchto lidí, ale ne za cenu otroctví, ale co možná spravedlivě a bez posuzování, které jako pouze ekonomické a jinak si nevidí na špičku vlastního nosu. NZP může pomoci občanům v nějaké míře se zbavit uvažování o tom, co bude bezprostředně zítra a nechat je soustředit se na jiné věci. Ale je to daleko od toho, že nikdo nebude pracovat a mana bude padat z nebe.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FREKIM: to je porad dokola stejna blbost.
    jak se budou moci venovat treba kulture nebo politice lide, na ktere dopadne dvoji bremeno uziveni sebe sameho plus jeste nekoho, kdo se necha zivit, aby se mohl venovat kulture nebo politice?
    porad tu vytvaris nejakou privilegovanou vrstvu, ktera nic nemusi, ale cokoliv muze.

    dochazi ti alespon ta zakladni logika, ze aby si jeden mohl nechat zaplatit chleba vezdejsi, tak nekdo jeste musi ten chleba vezdejsi upect?

    kojeni 20-tileteho potomka mi prijde min zvrhly :-))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: nemel bys v 6 rano spat nebo vstavat do prace?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FREKIM: Ať jsou daně jakékoliv, je třeba určit, za co je utratit

    Už v tuto chvíli se daňová zátěž obyvatel každým rokem zvyšuje, aby bylo možné pokrýt (povětšinou mandatorní nebo obtížně zrušitelné) náklady fungování státu a transfery potřebným. Ono "ZA CO" je dost jasně dané. A taky je dost jasně dané, KDO je ten, kdo to platí - jeden každý z nás.
    I ta babička s osmitisícovým důchodem, co jde do lékárny (DPH na léky je 15% a od příštího roku 17,5%), i matka na rodičovském příspěvku, když kupuje sunar (i na ten je DPH). I ten invalida, když si potřebuje koupit invalidní vozík.

    Nemyslíš, že by bylo lepší třeba začít tím, těmhle lidem přestat každým rokem ukrajovat víc a víc z jejich už tak malého krajíce?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: uz jsi 100% sve vyplaty nekomu koho nemas rad jen tak z niceho nic daroval?
    FREKIM
    FREKIM --- ---
    FIONOR: Není jisté, že budeš takhle přímo zdaněn, otázka způsobu zdanění a ceny sociálního státu je jiná než otázka zavedení NZP, protože jí budeš řešit nezávisle na tom z jiných důvodů. Tyto daňové argumenty jsou strašák, proč se to nemá zkoušet a nevidím důvod, proč by se nemohlo začít od malých dávek a postupně je zvyšovat podle možností. Ať jsou daně jakékoliv, je třeba určit, za co je utratit a NZP je experiment, který, kdyby vyšel, tak by myslím měl kdekdo radost včetně nás. Praktické provedení je v tomto případě snažší než prolomit zatvrzelost proti nepodmíněnému podporování občanů. Válka proti flákačům mi připomíná komunistické smýšlení. Tihle flákači nejsou nebezpeční ani škodliví. Berou si naprosté minimum a cokoliv se jim dá, pošlou zase do oběhu. Utratí to za základní věci a za věci, na kterých je vysoká spotřební daň.

    Není jedinou motivací k nějaké činnosti, že za to dostávám peníze. Peníze hrají takovou roli právě proto, že tu není NZP a musíme je hromadit a pořád myslet co bude, když nebude tahle práce. Když by tu byla jistota NZP, nebudu řešit svojí práci z pohledu toho, kolik za to dostanu, ale budu dělat co mě víc baví a budu v tom lepší. Příkladů je dost, mnoho lidí už v těchto podmínkách dělá vysoce kvalifikovanou práci s odpovědností za životy jiných a mají plat, který se nerovná platu programátora nebo administrativního pracovníka. Málo lidí zvládne nic nedělat a když je můžeme osvobodit od neustálého ekonomického přemítání a zvažování, tak jim umožníme se věnovat třeba kultuře nebo politice.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    chudak
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Máte vlastně pravdu, přesvědčili jste mě.
    Nepodmíněný Základní Příjem je úplná ptákovina. Nerealizovatelná utopie..
    Kravina na kvadrat,výplod šílence,debilní paskvil...: http://youtu.be/0DI6u050PS4
    A všichni kdo ho podporují nemají mozek, neumí počítat a vůbec nemají sociální cítění.
    Jak jsem mohl být tak slepý?... To je až neuvěřitelné, díky vám jsem prohlédl pravdu a své choré a zcestné myšlenky..

    Navrhuji založit celovesmírnou iniciativu proti NZP všem blbostem a hlavně proti blbým kecům na youtube... Mohli bychom se také spojit s protialtem, dekomunizace.cz, akcí D.O.S.T. s reformy.cz a poradce by nám dělal Daniel Solis a letáčky by roznášeli čeští lvi... Mladí konzervativci by se jistě mohli také zapojit stejně tak i některé pravé a poctivé pravicové strany které to myslí upřímně.
    Mohlo by se to jmenovat třeba vesmírná iniciativa proti zavádění nefunkčních kravin, nebo anitzákladní příjem..
    Prostě boj proti všemu co není tržní.
    A já to budu organizovat, nebo alespoň spoluorganizovat na profesionální úrovni.

    Všichni levičáci a cikáni dostanou lopaty a místo žvanění budou hezky makat...

    Lidé by se měli probudit a volit stranu svobodných občanů, která jediná podporuje skutečně volný a svobodný trh bez zbytečné byrokracie a přebujelého státu..
    Musíme také pozorně číst Milton Friedmana a nejlépe zavést i jeho šokovou doktrínu která se tak osvědčila.

    Kdo nepracuje a nejí.. Více privatizovat a deregulovat.. Trh musí být volný a dýchat!
    Protože všechno státní funguje hůře než soukromé a zbytečné a složité regulace brzdí vývoj ekonomiky..
    Za všechny problémy kteér máme mohou: komunisti, žvanilové bez mozku, levičáci, cikáni, přistěhovalci, bezdomovci a další asociálové, kteří místo toho aby makali tak i někteří pobírají jen tak dávky na které musí ti slušní a správní občané tvrdě vydělávat !

    Veškerá politika je svinstvo.. Vše by mělo podléhat pouze tržním principům.. Protože všichni politici jsou komunisti kteří chtějí okrádat ty schopné a kazit investice velkých nadnárodních firem (a trošku i ti živnostníci, ale ty by měli hlavně sloužit jako podpora těch velkých firem..), které jediní přináší skutečné hodnoty a dávají lidem práci..

    Jak jsme jen mohl být tak slepý a podporovat takové nesmyslné utopie jako je základní příjem..
    To máj z toho věčného poflakování a z toho že jsem pořádně nepracoval a nevedl firmu a dostatečně se nesebeoptimalizoval a nebyl dostatečně flexibilní a neakumuloval jsem dostatečně svůj lidský kapitál a odmítal se podřídit přírodním zákonům přírodního tržního výběru podle vzoru sociálního darwinismu.

    Také by se měli zrušit všechny ty odbory a podobné pozůstatky ze strašlivých časů doby temna (komunismu). Také se měli všichni komunisti včas potrestat a v 89tém nejlépe postřílet.. Jinak nám pořád budou ten tržní systém rozvracet...
    Člověk dělá všechno pro peníze a aby byl užitečný pro spolčenost. Jiný význam nemá a všechno to jsou jen nějaké kecy a samé kecy..
    Volný trh je ta jediná a pravá svoboda pro každého jedince zvlášť.. Všechny ty režimy socanský jen okrádají běžné občany o jejich těžce vydělané peníze, většinu si nechají a část použijí hůře než ten nejhorší podnikatel.
    Stát by se měl řídit jako firma a stejně tak školství a zdravotnictví..
    Komerční by jistě bylo efektnější a omezila by se zbytečná a přebujelá byrokracie..
    Každý kdo chce ošetřit si to přece musí zaplatit sám. Pokud na to nemá, tak mu může pomoci rodina.
    Také důchody by se měli zrušit, a každý by si měl peníze našetřit sám v soukromých bankách, kteér lépe zúročí peníze na trhu pomocí spekulací a investicí které nabízejí mnohem větší výnos a jsou mnohem flexibilnější..

    Také bych zrušil minimální mzdu a povolil švarc systém a zrušit všechny bariéry kterými odrazujeme lidi začít podnikat. Také zavedeme mikropůjčky, aby si mohl půjčit na investice a podnikání které bude vydělávat a vytvářet zisk každý..
    Tím by se zvedl a zaměstnanost a lidé by pracovali i za méně peněz..
    Tím by jsme získali větší konkurenceschopnost a zvítězili v závodu ke dnu.

    Stát není vůbec potřeba... Stačí armáda a policie která bude chránit soukromé vlastnictví a deportovat přebytečné lidi a další zločince (hlavně cikány, narkomany a další chamraď) do sběrných táborů za městem, kde nebudou smrdět a dělat bordel...

    A potraviny se u nás vůbec nemusí vyrábět, když se na nich nedá tolik vydělat.
    Měli by jsme hlavně vyrábět to co se dá snadno uplatnit na trhu. Jako jsou zbraně, drogy, auta, legalizovat a zdanit sexuální a erotické služby..
    A zprivatizvoat zbylé pivovary a prodat je do zahraničí ať na tom stát vydělá.. Také by se měl zprivatizovat ČEZ.. Firma se o chod tak postará lépe než stát.. Stát není vůbec dobrý hospodář.
    Také by se měli všechby občiny jako voda a infrastruktura zprivatizovat.. Protože stát na to nemá peníze a musel by se zadlužit a pak by byl hrozně vysoký úrok.. Bude lepší tedy když ty vodovody, elektrické a jiné sítě prodá..
    Hlavně by stát neměl mít žádné dluhy a né vyrovnaný ale kladný rozpočet.. Protože rozpočet je důležitější než lidské blaho (navíc blaho se ani nedá pořádně měřit.. co to je blaho.. - to bylo za Francouzké revoluce a tam byly samé popravy..).

    Oslavujme dnešní den, ve kterém jsem se probudil a zjistil že to s námi deregulované volné a svobodné trhy myslí dobře a díky ním může být každý konkurenceschopný..

    Nic děcka, jdu spravovat své portfólio, psaním tady bych ztrácel drahocenný čas který bych mohl věnovat skutečnému vydělávání peněz a tím i pomáhat ekonomice a trhům a hlavně snižovat zadlužení naší drahé země.. (dluhy se prostě a musí zaplatit a samo se nezaplatí...- to je samozřejmě všem jasné učí se to už v mateřské škole a v těch lepších kvalitnějších soukromích jeslích a je to jasně daná společenská norma).
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: prace je dopravit potravu do zaludku. kazde hovadko bozi na svete to tak ma shury hozene. nic s tim nenadelas.
    muzes proti tomu zahajit protestni hladovku, ale budes-li dusledny, za par tydnu bude po problemu :-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT:
    Koho znáš kdo by pracovat mohl ale nechtěl?

    co je to za hloupou otazku? bud takovi jsou nebo nejsou. jestli je nekdo konkretni zna je zcela nepodstatne.
    & pokud takovi nejsou, pak je NZP zbytecny, protoze ti co pracovat nemohou jsou pokryti systemem davek.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Dodržuje se u nás zákoník práce? (1. část)
    http://www.youtube.com/watch?v=t2qFSea9cVc

    Dodržuje se u nás zákoník práce? (2. část: otázky z publika)
    http://www.youtube.com/watch?v=R6es73mbvMo
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Článek z roku 2004 http://ekonom.ihned.cz/c1-14953720-zivot-za-minimum
    Existenční minimum se od té doby zvedlo o 100 Kč.. O kolik se zvedli náklady na život?.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Sedím v zaměstnání, ale nevím zda ho lze považovat za práci.. (pro některé "zvláště starší" levičáky je často poctivá práce i ráno vstát z postele a dojít si na hajzlík..- tím kritizuji fetišizaci práce). Nejsem si jist o opravdovosti opravdových peněz "čím jsou kryty atd".. :) Koho znáš kdo by pracovat mohl ale nechtěl? A jaké má podmínky k té práci? Proč by měl chtít a proč nechce pracovat?
    Bavíme se o práci.. I momentálně má spoustu lidí pasivní příjem z kapitálu.. Často se ke kapitálu endostali vlastní prací a nebo ten podíl byl velmi malý.. Často je to dané tím kde, komu se narodí, náhoda atd..
    Ale mno nic.. Jen tu hledáte správná slova kterými by šel NZP diskreditovat.. Já tu stategii chápu, já jen že tu jsou samí odpůrci "dobrá vím o jedné dvou výjimkách.." (přesvědčujete přesvědčené) a mě jen tak asi nepřesvědčíte.. :)
    Je vtipné že i ten klun založil někdo komu se ta myšlenka nelíbí.. .)
    Proč máš potřebu se zabývat takovou blbostí jako je NZP, když tu pořád zaznívá že to společnos tnechce, že se to nemůže povést atd.. (takže nějaká předposranost a strach co když by to náhodou lidé chtěli, tak je varovat že je to podle vás zlo?.. ).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam