FREKIM: Uzasna odpoved, takze ak bude zdaneny nejako inak - meni to nieco na tom fakte, ze tych 8000 pre poberaca NZP musi niekto iny vytvorit? Ten priklad je dokonca este vcelku priaznivy - lebo ty naznacujes zvysenie DPH - co je kravina, ktora tu bola uz xy krat - ak sa zvysi DPH, tak si za NZP realne menej kupis. Ak ma NZP riesit chudobu, tak to poriesis tak, ze plosne zdvyhnes ceny cez DPH? Ved to je zacarovany kruh.
NZP je experiment, který, kdyby vyšel, tak by myslím měl kdekdo radost včetně nás - Ok a co ked sa NZP zrealizuje a cely system zlyha, co potom? Totiz aby bolo jasne - zastancovia tvrdia ze NZP sa da realizovat, zaroven ze sa ale neda ekonomicky namodelovat a uz vobec nemaju plan, ak by to nahodou nefungovalo. Hm, preco to asi nevzbudzuje doveru? ;)
Ani momentalne nie su peniaze jedinou motivaciou k nejakej cinnosti. Ano, momentalne su urcite cinnosti, ktore ludia vykonavaju aby si zabezpecili existenciu, pricom ich nemusia zrovna naplnat. Ale aj mimo prace je kvantum cinnosti, ktore vykonavam aj ked ma nebavia, lebo su potrebne. To ziadne NZP neporiesi, taky je proste zivot.
Málo lidí zvládne nic nedělat a když je můžeme osvobodit od neustálého ekonomického přemítání a zvažování, tak jim umožníme se věnovat třeba kultuře nebo politice. - Takze ludi, ktori nechcu nic robit, hoci su schopni nieco robit budeme dotovat a oni sa mozno budu venovat kulture, alebo politke? Kultura a politika su veci v ktorych sa nemusi tvrdo makat? A ak by aj tato konstrukcia fungovala - budu tie vysledky stat zato? Zrovna tento argument ma absolutne neoslovil.