• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: ty se domnivas, ze tomu rozumis, ale ve skutecnosti jsi absolutne nezasazeny akademickym vzdelanim (ktere neni dostupne jen mazankum z vysokych skol, dneska si muzes sehnat libovolnou odbornou literaturu, ale ty bys radeji kapitalismus studoval od Zizeka a spol.). ja mam rozhodne problem s tim, ze kazdy mame svou pravdu - je to zvast, neni to pravda, je to primo lez, ktera v samotnem vysledku popira samu sebe. ten kdo informace ma neni svym nazorem na stejne urovni jako ten, kdo vi houbeles. zrelativizovat vedeni by postmodernim filozofum slo, zaplatpanbuh ze ty jejich chorobne intelektualni vyplody nemaji vliv na realitu tam venku.

    prestan se orientovat na v zivote neuspesne intelektualy a zacni hledat jinde. to vidim jako prvni krok k osvobozeni tveho mozku, ktery je evidentne zahlceny srackama.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já se domnívám že to je ideologicky zatížené.. viz Tomáš Sedláček (pouštěl sis to? :)
    Ale často to tak berou samotní ekonomové že ekonomie samotná je ideologická (napadá mě že často to zmiňuje třeba Jiří Šteg ale určitě budou i jiní..).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Tak vy jste začali rozlišovat co je a co není propaganda. Tak se jenom ptám na to podle čeho to tak nebo onak hodnotíte.. Studovat se dá donekonečna a některé věci se množstvím studia měnit nemusí (promyšlené racionální argumenty se mohou rozcházet..).
    Já tu nikoho nenapadám ani na nikoho neutočím ve smyslu že někdo nemá možnost něco hodnotit nebo že něčemu nerozumí..
    A s tím že každý máme svojí pravdu mám problém.. už jsme to tu psal že myslím postmoderně i to kritizoval a říkal že to vnímám u sebe jako problém..
    Snažím se držet toho co mi zní pěkně, protože to zapadá do mé zkušenosti a také se domnívám že tomu rozumím (jak píšeš když už nevím o co jde, je také tvoje hodnocení a né to jak to vnímám já, nebo jiní lidé).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: to bohuzel ty nemas naprosto jak zhodnotit, protoze tomu nerozumis. proto je lepsi si neco nastudovat a nasledne to svymi promyslenymi racionalnimi argumenty rozbit, nez to cele vnimat stylem "kazdy mame svou pravdu, cert aby se v tom vyznal, budu se radeji drzet toho co mi zni pekne, kdyz uz nevim o co jde".
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: A proč myslíš, že to není zatížené ideologií? :) Co když to je zatížené jen tou ideologií které sám věříš, takže jí nevnímáš a nebo nepovažuješ za ideologii? :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: neni, zrovna Keller umi JENOM kritizovat. dosud nedokazal vubec nic. proto rikam, precti si radeji neco od lidi, kteri neco dokazali. i kdyby to melo byt pako jako Krugman.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Mě nepřipadá že by každý uměl dobře kritizovat. Některá kritika je o moc lepší.. (například Keller umí kritizovat supr.. ale například na rozdíl od Marka Hrubce proponentem nového systému není).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: treba o Kellerovi. necitelny Marxuv Kapital mam doma na zachode, dam ti ho k precteni az te budu chtit potrestat ;)

    probuh, Frankfurtska skola :)) dam ti tip: nehledej mezi kritiky soucasneho systemu, hledej mezi proponenty noveho systemu, kteri uz neco dokazali. kritizovat ze je vsechno na hovno umi kazdy, ale to z nej nedela odbornika na ekonomiku. zadny levicovy sociolog/psychoanalytik jeste dohromady zadnou funkcni ekonomickou teorii nedal.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    K té propagandě.. Dneska jsem koukal na nějaké video na ČT24 o neuromarketingu. Ale nic moc to nebylo..
    To už snad bylo lepší i tohle: http://videafilosofie.webnode.cz/news/konzumni-deti-aneb-komercionalizace-detstvi-/ :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: A o kterých antikapitalistech kteří pohrdají ekonomickým myšlením pohrdají mluvíš? Říká se že třebas Karel Marx kapitalismem nepohrdal a naopak uznával některé výhody které má.
    Tak věřím tomu že se najde i něco modernějšího než spisy z Gosplanu.. Docela mě mrzí že toho není v audio nebo video podobě moc z Frankfurtské školy..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: jeho knizku jsem necetl, ale nejake informace o nem uz mam (myslim ze A. Curtis ho hodne rozebral v jednom ze svych dokumentu).

    vis proc nemuzes zadnou takovou najit? protoze zadna neexistuje, protoze zadne antikapitalisticke ekonomicke systemy se neosvedcily a v konkurenci s kapitalismem tezce neuspely. mozna bys nasel nejake spisy z Gosplanu (statni planovaci komise ze SSSR), nakonec bys mozna i vystoural neco od nasich soucasnych klasiku z prognostickeho ustavu, ale vicemene veskera antikapitalisticka ekonomicka teorie stoji za uplny hovno, protoze tito antikapitaliste vnitrne ekonomickym myslenim pohrdaji. (muzeme to vnimat i naopak, dej uzce zamerenemu ekonomovi prostor vyjadrovat se k sociologii a dopadne to taky katastrofalne)

    na to abys odlisil propagandu od vicemene neutralni informace musis pouzivat kriticky rozum, to z ucebnic nevyctes, ale ucebnice ti da ke kritickemu premysleni material.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Já marně hledám opravdové antikapitalisitcké učebnice..
    A jak se podle tebe pozná propaganda od nepropagandy?
    Ty si četl tu propagandistickou knížku od Edward L. Bernayse s názvem propaganda? Slyšel jsme že ten člověk vymyslel slovo PR (public relation) Ale když sem se o to zajímal tak nebyl překlad do CZ :(
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: Mankiwa mas tady: http://knihy.abz.cz/prodej/zasady-ekonomie
    ja jsem vyrostl na tomto: http://knihy.abz.cz/prodej/ekonomie-3

    ale muzes sahnout i po jine, hlavne si vybirej mezi opravdovymi ucebnicemi, a ne mezi antikapitalistickou propagandou (pokud vubec vis, jak se ten rozdil pozna :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: A kterou konkrétně mi doporučuješ? Zajdu do knihovny a budu číst anarchismus i ekonomii :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: nebo si to ukradni, net je PDFek plny
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: ucebnici ekonomie, nikoliv Zizeka probuh! :)) kup si novyho Mankiwa, staryho Samuelsona, cokoliv (kdyz nebudes bazirovat na detailech, zakladni principy ekonomickeho mysleni jsou nemenne). prober se tou housti, dej tomu aspon dva mesice a pak sam uvidis. ja si nedelam srandu, cerpat financni gramotnost z knih postmodernich filozofu vede jen k tuposti a zmatenosti. vzdyt ty ani nevis na zaklade ceho odlisit pravdu od lzi, smysl od nesmyslu, kdyz jsi opravdovou teorii nepolibeny. nemas ekonomicky background. orientujes se jen podle toho co ti pekne zni a pak to tak taky vypada.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Nemám na ně moc peněz. A čtu pomalu. Ale do knihovny občas chodím. A mám doma třeba David Graeber. Dluh. Prvních 5000 let a teď jsem si koupil a čtu tohle: https://www.kosmas.cz/knihy/149144/mao-o-praxi-a-rozporu/
    Dřív mi bylo vyčítáno že sem dávám videa a audio, tak jsme to chtěl napravit pomocí knih :)
    Jinak "normalni" učebnici ekonomie jsem četl asi jednu (né celou a nestudoval do hloubky) a pak to PDF co sem posílal Junipetrus jsem četl celé..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: uz mi tady z toho delas knizni krouzek? :D kolik z tech knih uz mas doma, kdyz uz na ne sem pastujes recenze, ktere stoji za hovno? tipuju ze ani jedinou. co takhle si poridit jednu normalni ucebnici ekonomie, neco si opravdu nastudovat a pak se o neco pokusit?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Prach si a v prach se obrátíš? :)
    Jde o to, že než se obrátí tak by se mohli třeba: bouřit, střílet, zavírat do koncentráků nebo x dalších možností :D

    z newsletteru sok.bz:
    knihy.heureka.cz/zivocisne-pudy-jak-lidska-psychologie-ovlivnuje-ekonomiku/specifikace/#text
    Důvtipný zákazník | Levné knihy, hračky, knihkupectví Levné knihy - www.levnekni
    http://www.levneknihy.cz/duvtipny-zakaznik/d-130768/
    Logika života | Levné knihy, hračky, knihkupectví Levné knihy - www.levnekni
    http://www.levneknihy.cz/logika-zivota/d-131522/
    Nějaké komentáře v češtine zde:
    Ekonom a novinář Harford vysvětluje ekonomické základy života - E15.cz / magazín
    http://magazin.e15.cz/kultura/ekonom-a-novinar-harford-vysvetluje-ekonomicke-zaklady-zivota-312521
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: tam kdes skoncil ty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam