_BENNY: snazis se dokazat pravdu, ze deti nosi cap, argumentem, ze capy existuji, ze si je videl.
Ja se nesnaznim nic naznacit. Ja jen rikam jednoduchy fakt, ktery popira detskou viru mnohych "expertu".
A ten fakt je: "
Obchodni banka nepujcuje penize vkladatelu" Dolozil jsem to mnohy dukazy, vcetne toho jak vypada zauctovani uveru OB.
kterym se snazis naznacit, ze banky mohou tisknout penize bez zadneho kryti ze strany vkladatelu, je nepravdivy.
Obchodni banky nemohou (nastestni) tisknout penize, banky mohou vytvaret penize typu M1 a vyse. To je proste fakt.
Jedine "kryti" ( i kdyz tam jeste nejake pravidlo ve vztahu k vysi vlastniho kapitalu), ktere se vyzaduje, je povinne minimalni rezervy. To jsem popsal zde
JUNIPETRUS:
Povinne rezervy se netykaji kreditu, ale skutecnych penez (papirove penize a mince), a ty si muze banka zajistit, treba tak, ze si je pujci od centralni banky. Ale jinak ano, cast vkladu se pouziva ucet povinych rezerv u centralnich bank
Jeste jednou- podminkou nejsou vklady - ale PMR, a to mohou byt penize, ktere si banka pujci treba od jine banky.
Pak plati co jsem napsal
JUNIPETRUS:
Tedy ano, ze penize ktere banka vytvori bez zadneho kryti je oskliva lez. Jsou totiz kryty pri 1% PMR jednim procentem papirovych penez:-) Napr. 100kc ucetnich penez je kryto 1kc skutecnych penez.
pokud bance nikdo nic nepujcil, nema z ceho nove penize multiplikovat. a pokud je z ceho multiplikovat, pak se sice na jedne strane nafukuje penezni zasoba, ale na druhe strane se zase ta stejne velka nafouknuta penezni zasoba tlaci zpet. multiplikace, tzn. nasobeni, se tyka obou stran rovnice.
Hezky eufemismus pro vytvareni penez z niceho:-))
Mluvis o rovnici, nemas na mysli zauctovani? Jak tedy podle tebe vypada ta rovnice a to zauctovani?
Ale ted ti opravdu nerozumim. Ty rikas, ze obe strany se vynasobi, a zaroven, ze jedna strana roste a druhe "se tlaci zpet".??