• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: A nepřevládnou třeba ty zájmy které konflikt vítají a vydělají na něm? (vybavuje se mi film obchodník se smrtí..). Tady je text Hausera který se zamýšlí nad růstem, dluhy, škrty, šetřením a válkou.. http://a2larm.cz/2014/10/evropa-pred-valkou/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: ano, ZP a "negativní daň" mají k sobě blízko, ať se na to podíváš jak chceš. bude se to lišit nejspíš prováděcími detaily (někteří stoupenci ZP obhajují i denní pohybu na účtu, aby to nešlo z příjemců nějak jednoduše "vymlátit" či aby to nešlo 1x měsíčně propít/profetovat, apod.) - a potom samozřejmě výší.

    můj liberální přístup k ZP (na který nikdo nereagoval) je jednoduchý a shrnu ho do dvou úderných bodů:

    1) ZP je náhrada za minimální mzdu. minimální mzda deformuje trh (protože snadno substituovatelná nekvalifikovaná práce musí být ze zákona ohodnocena téměř stejně, jako hůře substituovatelná kvalifikovatelná)

    2) ZP je kompenzace za "government fiat" - tedy za skutečnost, že měna daného státu je zákonným platidlem na určitém území (z toho dokonce vyplývá, že by měla být vyplácena na rezidentní a nikoliv občanské bázi, ale to je v podmínkách masivního přistěhovalectví zatím fakticky nemožné)

    obecně ZP má spoustu problémů s prováděním a fakticky se to moc neliší s dnešním problémy, které zase souvisí hlavně s tím, že různé státy s různou sociální politikou dnes mezi sebou nemají celní bariéry (a současně mají obvykle ještě bariéry pro pohyb osob). to nic nemění na tom, že koexistenci tržního hospodářství a demokracie si bez ZP nejde v dlouhodobém horizontu představit (demokratický stát je coby např. výběrčí daně z nemovitosti ultimátní majitel, podobně jako např. ve feudalismu - potud jsou obvinění EU za "socialismu" v podstatě pravdivá, a nakonec se to celé zužuje k otázce "jak moc si lidé věří, že budou ti, kdo na volném trhu vyhrají", případně "co mají v plánu udělat s těmi, kdo prohrají" atd.) - ZP je prostě cesta k nahrazení "třídního boje" čímsi jako "obchodem s konsensem".

    celé je to nakonec o "managementu rizika" - nakonec i bohaté elity musí mít zájem pojistit se nějak proti sociálnímu kolapsu... a nakonec pochopí, že různé "rituální úkony" kterými se dnes projevuje submisivita a konsensus mohou být nákladnější, než prosté vyplácení ZP.
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS:
    Zatimco ja jsem na tve otazku odpovedel, ty opet nikoliv. - zatimco ty si odpovidas na co se ti chce, ja si tez odpovidam na co se mi chce. Uprimne, pote, co jsi predvedl ve svem starem NZP klubu muzes byt vubec rad, ze se tu s tebou jeste nekdo bavi.

    Je videt, ze nechapes do hloubky ruzne souvislosti - projekce jak hrom
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Ještě prosím zaveď povinnou nezávislost na jídle a spánku.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    je to nula. asocialni nevzdelana nula, ktera by zaslouzila zahynout na svou vlastni neschopnost.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    kolik ma teda kamaradu, kteri mu tohle zerou a kteri by se s nim podelili alespon o halir?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: "nelze s NZP pracovat i vzdelavat se? - k cemu proboha potrebuje pracujici clovek NZP??"
    Zatimco ja jsem na tve otazku odpovedel, ty opet nikoliv.
    Ptam se znova?
    nelze s NZP pracovat i vzdelavat se?
    Odpoved je samozreme, ze lze. Lze delat cokoliv, angazovat se v jakokoliv spolecenske, kultrurni nebo socialni aktivite. S tim,ze aktivni mohou byt i "nezamestani", kteri muzou prispet nejakou stovkou i financne.

    Je videt, ze nechapes do hloubky ruzne souvislosti, jen se na vec divas jednastrane s omezeneho osobniho hlediska, ze nekdo plati dane, aby nekdo jiny mel prijem.

    Tvoje otazka zni podobne jako by si se zeptala -
    K cemu zdravi clovek potrebuje zdravotni pojisteni?

    Ale zkusme otazku preformulovat - co prinese NZP pracujicim?

    Co je NZP pro pracujiho cloveka? Je to to same jako je dnes sleva na dani, akorat ve vysi hodnoty NZP.
    Takze se muzes zeptat k cemu je pro pracujiciho cloveka dobra sleva na dani? Znamena to totiz platit mensi dane.
    Pokud nekdo by mel platit dan 10000mesicne a 10000 je NZP, znamena, ze v souctu neplati nic.

    A je tu dalsi vec - Ma pracujici clovek zajisteno, ze bude vzdy pracujicim clovekem?
    Kazdou chvili jsou v novinach clanky treba o masovem propousteni nebo treba ta kadernice, zo zkousela podnikat zkrachuje.
    Jaka v tu chvili ceka cloveka perspektiva? Prichazi o prijem, a musi zit uspor. Pokud nechce zit z uspor nebo zadne nema, musi jit na UP, tam zadat o podporu nebo socialni davky.
    Zaroven je pod tlakem, aby si rychle nasel nejakou praci.
    S NZP tedy clovek o nic zadat nemusi, nemusi prichazet do styku s urednikem, dokazovat nezamestatnost atd.
    Automaticky dostava NZP.
    To je nezavislost na byrokracii. Ztrata zamestnani je i neprijemna i spolecensky, clovek ziskava status "nezamestatnaneho" a v tu chvili zacne byt podezrelim.

    Kdo je to vlastne pracujici clovek? Je to clovek, ktery chodi do zamestani na 8hodin denne?
    Nebo je pracujici clovek ten, kdo pracuje 2hodiny denne, nebo jen jeden den v tydnu?
    Kdo by chtel takto pracovat, treba nekomu chodit hlidat dite, ma dnes problem.
    Takovy to pracujici clovek se totiz neuzivi.
    A pokud k tomu pobira davky, porusuje vlastne zakon nebo vyhlasku, a hrozi, ze o davku prijde.
    Dnesni socialni system davek je pracovne demotivujici.
    S NZP si kazdy clovek muze kdykoliv privydelavat. Kazda koruna navic je koruna navic. Je svobodny zvolit si cinnost a rozsah cinnosti podle sveho uvazeni.

    Pracujici clovek s NZP ma tedy svych par svestek jistych. To takze znamena lepsi pozice ve vztahu k zamestnavateli. Je znamo, ze zamestnavatel muze mit naroky na clovek rekneme poneku nedustojne, a vydirat tim, ze hrozi propustenim. A clovek se kolikrat podvoli, protoze nechce byt bez prijmi a kdo vi, kdy a kde si zase najde praci.
    To je nezavislost nezavislost na zamestnavateli a zamestnani.
    NZP zajistuje prijem, ktery mi poskytne jidlo, obleceni nezavisle na zamestnani.

    Dale doufam ze s NZP zmizi nebo se vyrazne redukuji zbytecna zamestnani jako call centra, chodici hamburgry a jine formy pomerne agresivniho obtezovani.

    Pracujici clovek treba jezdi i tramvaji a nemusi mu byt zrovna prijemne sedet vedl smradlaveno bezdomovce nebo chodi po meste pohled na spinaveho a zoufale zebraka na zemi cloveka taky nepovzbudi
    Predpokladejme, ze i tyto pripady se vyrazne redukuji, stejne jako ubudou kradeze.

    Myslim, ze takhle by se dalo jeste pokracovat
    GORG
    GORG --- ---
    Gamification to improve our world: Yu-kai Chou at TEDxLausanne
    https://www.youtube.com/watch?v=v5Qjuegtiyc
    GORG
    GORG --- ---
    Ad sociální inženýrství mi to připomnělo tuhle děsivou vizi, kam míří achievementy a XP body v sociálních hrách

    Jesse Schell @ DICE2010 (Part 3)
    https://www.youtube.com/watch?v=9NzFCfZMBkU


    Jak se budou používat experience body (u facebook her apod.) na sociální inženýrství resp. nakupování konkrétních produktů. S tím že pokud například pojedu MHD namísto autem, tak dostaneš XP body, které si můžeš odečíst z daní.

    Vzhledem k tomu, jak někteří po práci či dokonce při práci hrají hry, KDE PRACUJÍ .. loví ryby nebo jezdí náklaďákem apod. Nějaký řidič autobusu to snad dokonce hrál za jízdy, tak celá to motivace k práci se stává velmi zvlášťní, žejsou lidi ochotni ty hry hrát.
    Na druhou stranu, jak tam říká, šlo by to využít k tomu dělat lidi lepšími. Ale to dost odvisí od toho, kdo to bude designovat. Současné sociální hry jsou imho zlo (Farmville a spol.) - jednoduché, v podstatě nudné, ale zaměřené vysávat lidem peněženky.

    Believe in Gamification! [A Futuristic Short Film HD - by Sight Systems]
    https://www.youtube.com/watch?v=ziHCvpikLh8
    GORG
    GORG --- ---
    Evidentně se tu příčí dva poměrně dost odlišné pohledy na sociální politiku.
    Když jsem tu onehdá psal, že bych naopak zrušil přídavky na děti, kde můj pohled je blízkým pravicovým Svobodným ("Nechme peníze lidem než je vybírat na daních a pak je některým vracet.", podobně s dotacemi...), tak naopak tyhle dávky tu byly myslím dost silně obhajovány jako nástroj populační politiky motivovat lidi mít děti. (přitom česká populace vymírá, takže to stejně asi nikoho nemotivuje mít děti... krom těch, kteří dávek zneužívají)

    Takže na jednu stranu asociální sympatizant neonacistů, kteří chtějí nechat sociálně slabé napospas neviditelné ruce trhu, a na druhou sympatizant hyperliberálního NZP dávající všem :-)) Prostě komunista. Mně naopak NZP spíš zní pravicově, ač teda nejsem nějak vyhraněnej doprava (ty škatulky dávaly spíš smysl v 18 století), ale NZP každému je stále v duchu malého státu s nízkými daněmi nechávající peníze lidem než je za každou cenu adresně přerozdělovat.
    Osobně jsem zažil dost těžký zděšení ze sociálního inženýrství, že ani té morální stránce "vychovávání lidí" prostě nevěřím.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Mě se líbila ta akce že NZP by byl nedotknutelnej pro exekutory, to by byla paráda. Teda pro obě strany, kde by exekutor už nemohl nic sebrat, tam by vymahač v kondici ještě vymlátil NZP.
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: fakticky ZP jde vnímat i jako obrovské nezdanitelné minimum

    Něco jako tu negativní daň?

    No souhlasím, že i podle mě je současný systém dávek demotivační si hledat práci, když tím nic nezískají. Celý den a víkendy se někde prudit v práci, když ty samé nebo podobné peníze máš z dávek, možná i víc, když máš hodně dětí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: retard! nicmene, z nejakeho duvodu ti prima pomoc od pratel neslape, radeji bys parazitoval na ostatnich bez osobnich vazeb... ze ty nemas zadne kamarady?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: no, co se vydělá nad rámec ZP, se zdaní, to ano. to je ale trochu něco jiného, než současný stav. Dnes když si vyděláš něco legálně navíc, tak s tím související ztráta těch dávek je fakticky 100% zdanění toho příjmu (takže proč se vůbec snažit?).

    fakticky ZP jde vnímat i jako obrovské nezdanitelné minimum - mezi příjmem 0 a nějakým příjmem X (zdaněným) se faktická výše ZP (offsetovaná zdaněním příjmu) bude snižovat, takže u toho příjmu X se akorát vyrovná, že výše zdanění i výše ZP se navzájem vyruší, takže pro většinu populace bude ZP mít efekt stejný jako zrušení daně z příjmu/ze mzdy. rozdílně se to proti dnešnímu systému dávek bude chovat hlavně z hlediska nízkopříjmových skupin obyvatel: jakákoliv snaha "navíc" nebude penalizována ztrátou ZP, dtto v případě, že lidé budou bydlet ve vlastním (zděděné domy, apod.) někde na venkově, apod.: postihne to hlavně "obchod s chudobou", který se dnes zabývá právě vyždímáním maxima možného z dnešního systému podmíněných dávek.

    (ne, že bych s tímhle měl osobní zkušenost, ale znám to z doslechu)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: to je slovo chlapa.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: ne. Budes zdanen uplne normalne. Paklize primarni dan bude napr dph a dan z prijmu se zrusi, kdo by ti jak mohl neco brat?
    Sam budes davat, respektive platit, tim ze budes neco kupovat, pokud tedy nebudes porusovat zakon, coz ty jako slusny chlapec, a prislusnik vyssi stredni tridy jiste nebudes, protoze to nemas zapotrebi.

    Spis jsem myslel, ze az bude NZP, ze prestanes pracovat, lehnes si na gauc, a budes hrat pocitacove hry.
    Nebo mi rekni, proc by si dal pracoval?
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: NZP, ktery prinasi (vetsi) nezavislost kazdemu cloveku. - neprinasi

    NZP je podil na bohatsvi zeme, pudy a dusevniho a vyrobniho bohatstvi zeme - a na tos prisel sam nebo to mas taky z nejakyho propagacniho youtube videa?

    nelze s NZP pracovat i vzdelavat se? - k cemu proboha potrebuje pracujici clovek NZP??
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: šedá ekonomika je problém spíš dneska ... spousta lidí navíc ke stávajícím dávkám ještě načerno pracuje. u ZP by nehrozilo, že kdo si navíc něco vydělá, tak o něj přijde.

    takže ano - ZP by samozřejmě financoval z daní, jiná možnost ve stabilním finančním systému moc není. ekonomiku by ale mohlo posílit zrušení minimální mzdy (kterou by nahradil právě ZP). ve skutečnosti by to nebylo až tak příjemné, pro některé skupiny: ztratili by iluze o tržní hodnotě své práce a zjistili, že ve skutečnosti šlo jen o jakousi "stavovskou příslušnost".

    každopádně, protože zásadnější zvyšování daní moc průchodné není, tak cestou k ZP by byly úspory: nestavět nejdražší dálnice v Evropě, nevyvádět peníze z veřejných rozpočtů přes pseudozakázky, apod... to ale samozřejmě předpokládá, že lidi začnou se svým občanstvím nějak rozumně, že budou veřejné rozpočty transparentní, apod.

    transparentnost je vůbec zajímavý směr: o transparentních účtech a rozpočtech uvažují i některé korporace (ty, které jsou spoluvlastněné veřejně, tzn. např. obce, apod. se tomu nevyhnou.. ale význam by to mohlo mít i pro jiné, protože by takové korporaci mohli např. více důvěřovat drobní akcionáři, apod.). z toho bude také patrné, zda ta korporace platí či neplatí daně, že :-)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Máš mezi těmi neremcajícími kapitalisty i nějakou myšlenku?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ZARREMGREGARROK: ne, ten nemyslim.
    Myslim financni system, kdy penize patri narodu. Sice se nase mena oznacuje ceska koruna, ale patri vlastne bankam. Oni maji pravo tisknout "falesne" penize, stejne jako maj zisku z uroku.
    Znarodneni penez znamena, ze napr. vynosy z pujcovani novych penez jdou tedy statu, a stejne jako se plati treba za elektrinu nebo pouzivani dalnic nebo pronajem bytu a zadny kapitalista proti tomu neremca, tak se muze zpoplatnit pouzivani penez, z ktere se bude financovat stat. Stat tedy my vlastni nejen pudu, ale i ruzny nehmotny majetek a sluzby. Jako zadny kapitalista necekne ani n proti patentum a ruznym licencim, a poslusne plati treba za licenci za pouzivani mrkvosoftu nebo plati autorske poplatky pripadne z nich zije, urcite necekne ani n, kdyz i stat je a bude vlastnikem licenci a autorskych prav a zit z jeho vynosu. Vynosy si samozreme obcani v demokraci rozdeli mezi sebe podle principu rovnosti nebo z nich muzou financovat sluzby podle sveho uvazeni.
    Cili princip v nove ekonomice bude takovy, ze se plati za poskytovani a konzum, a vynosy pak budou spravedlive rozdelovany mezi "majitely" statu, coz jsou vsichni obcani.
    Cili nestane se to a z principu nemuze stat to co vas tak strasne sere, a ja celkem tomu argumentu rozumim, ze by jste davali sve vydelane "zaslouzene" penize nekomu kdo si je nevydelal a tedy "nezaslouzil"
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    je to genius. jsou mu 4 roky & uz umi psat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam