• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a reseni? pojdme dane napalit o dalsich aspon 50% a pak vsechno zpetne prerozdelit rovnym dilem lidem zpet, to je aspon pravicove ryze kapitalisticke reseni!
    GORG
    GORG --- ---
    Tohle je teda celé to paradigma
    o malém státu (což je v podstatě myslím ta pravá pravicová politika) oproti
    velkém státu (což je typická levicová politika přepočítávající procenta nároku na plenkovné, pokud máš víc než 2,5 dětí a oslabené oko nebo ucpanej záchod :D)

    Paradoxně tu většina odpůrců NZP prosazuje levicovou politiku a zároveň nadávají sociálně slabým, že je okrádají. Mně to přijde jako těžký rozpor.
    GORG
    GORG --- ---
    RAINMAN22: Nevím. Říká se, že stát je nejhorší hospodář.

    Když to dělá stát, tak tu máme pak Open Card, Blanku, systém evidence vozidel, atd. ptostě korupci prakticky v každé státní zakázce.

    Tak mi tedy přišlo, že nechat přihrát sociální služby státu, tak je skoro jistota, že to stát rozhází za blbosti :-)

    Skoro se dívím, že se ještě někdo diví, že když je další státní zakázka, že je to překvapivě je opět zkorumpované (tj. předražené, leckdy i pochybné kvality). Proto mi přijde nechat peníze lidem = nižší pravděpodobnost korupce. Prostě jedu tu víceméně stále furt podobnou písničku o malém státu, a nechávání peněz lidem.

    Je fajn, že je tu policie, určitý právní stát do nějaké míry (policii, požárníky bych určitě neprivatizoval!), ale jak dopadla státní podpora sociálních bytů? Nevědomky to protunelovali Bakalovy, který ty peníze prostě rozkradl.
    RAINMAN22
    RAINMAN22 --- ---
    GORG: Mne prijde, ze to funguje celkem dobre, i kdyz to ridi stat. Alespon do te miry, ze obyvatelstvo je relativne gramotne a mestske pozary i loupezive bandy jsou vicemene minulosti.

    Kdyby si ty penize rozdal lidem primo, tak by IMO pulka lidi ty penize rozhazela za blbosti a pak by si stezovali, ze nemaji na skolu a pojisteni... Ze bychom se tim postupne vratili nekam do stredoveku je nasnade
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: V prvom rade je velmi otazne, co je dostojna praca. To pre kazdeho moze znamenat nieco ine, vsakze. Ja som programator, ale nepovazujem manualnu pracu za nieco podradne a vcelku dobre chapem aka je to makacka, kedze si casto robim niektore veci sam.

    Plat s dostojnostou az taky suvis nema, plat je vyjadrenie toho kolko som za tu pracu ochotny dat. Ano, da sa hovorit, ze nejaka ponuka moze byt urazkou, ale pokial sa jedna strana vyslovene nesnazi druhu urazit, tak mi pride takyto pohlad ako divny.

    Inak to co spomina FIONOR je dalsi aspekt, ktory v ramci NZP trosku opominaju - ano je pekne, ze by som si mohol zobrat 2 roky volno a potom sa vratit do prace. Problem je len ten, ze znovu ziskat pracovne navyky je obcas safra tazke...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Ale to nezodpoveda preco by niekto mal mat na ten zdroj vacsi narok ako niekto iny. To, ze je o pracu zaujem - s tym sa relativne da suhlasit (aj ked z okolnej diskusie je zjavne, ze tam je nejaky zadrhel). Ale to, ze mam zaujem stale neznamena, ze mam nejaky narok, alebo vacsie pravo tu pracu dostat.

    Ide mi ciste o tu formulaciu, lebo ta velmi lahko vyvolava velmi blbe nalady - napr. pri nasich dochodcoch to uz v niektorych pripadoch hranicilo s teoriami o fyzickej likvidacii atd. A pritom ta idea samotna (tj. to ze nesmu pracovat pri dochodku) bola jednoducho z hladiska prava uplne zla.

    Samozrejme, bolo by idealne aby dochodcovia nemuseli pracovat, ale realita je taka, ze velmi casto ten extra prijem potrebuju.

    Co je inak presne problem aj napadu na 6/4h pracovneho casu - co ked ten prijem za 8 hodin proste potrebujem? Realne sa neda predpokladat, ze za 6 ci 4 hodiny dostanem ten isty plat pravda.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: tvoje dustojnost je sama o sobe docela nizka, takze hadam ze tobe by mohl stacit litr na mesic a jeste bys mohl byt rad
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: no samostatnost hlavne neni natazena dlan.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: aha, takto ty uvazujes - nabizime praci mozna drinu - nabizime dustojnost, a financni otazka, je nedulezita. V tom pripade je i nedulezita vyska zdaneni.
    Mozna mas predstavu, ze samostatnost je dnes nezavisla na penezich.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: jak to vis? Byl jsi tam?
    Pokud nabizile treba 8000tisic, tak moc te dustojnosti nenabizeli.
    Jaky plat odpovida lidske dustojnosti?

    Ale jsem fakt rad, ze argumentujes samostatnosti, kdy clovek nemusi spolehat na neci pomoc. To je muj argument pro NZP.


    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON:
    Tak je to vzacny zdroj, tak co se divis. A trh je boj o vzacny boj - penize, nazyva se to konkurence.
    predstav si trziste na namesti. Vejde se tam nekonecne mnoho stanku, nebo jen omezene mnozstvi?
    Kolik kramku potravin se uzivi v jedne lokalite?
    Kapacita delniku v tovarne, jako treba skoda mlada boleslav bude asi taky omezena.

    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    MANFRED: jeste je otazka, kolik jste jim nabizeli
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SEAMON: chapej, on je asocial, jeho problemy jinych lidi vubec nezajimaji. pokud rekne takovou ptakovinu typu "lidi by se meli o praci podelit s tema, kteri ji prave nemaji", mysli tim pouze a jen sebe vs ostatni. Junipetrus nema praci a zavidi lidem, kteri nejakou maji, sam si ji sehnat nedovede, takze chce aby mu byla od nekoho pridelena. a tak je to se vsim. uz se tesim az zase zacne psat, ze ne kazdy je chytry a sikovny, a proto potrebuje NZP (cti: Junipetrus je nesikovny retard)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Inak ta argumentacia ako niekto zabera pracu niekomu inemu ma fascinuje. U nas sa uz niekolko rokov operuje s tym, ze dochodcovia zaberaju miesta mladsim. Pravda to samozrejme nie je (co nakoniec preukazali analyzou na ministerstve), ale mna skor fascinuje uz ta zakladna myslienka - ma niekto vacsi narok na pracu ako niekto iny?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: jo aha, takze jakozto OSVC vlastne nemas zadne zakazky, protoze ti je vyfoukne nekdo, kdo narozdil od tebe i neco umi. ty se vzdycky umis tak pekne odkopat...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS:
    Jo, kdyby se prachy na podporu nezaměstnanejch vrazily do podpory kurzarbeitu, jde to vyřešit (teda tam kde to jde), pro stát je to silně výhodný, konečně chystá se to, i když tedy v omezené formě. Akorát ty problémy co popisuje kolega tam pochopitelně zustanou.
    Stát bude při kurzarbeitu dávat 30 % průměrného výdělku - FinančníNoviny.cz
    http://www.financninoviny.cz/zpravy/stat-bude-pri-kurzarbeitu-davat-30-prumerneho-vydelku/1113564



    Ale...
    Lidí bez práce je dost, ba přímo hromada.
    Na druhý straně je tak 40 000 evidovanejch volnej míst.
    Problém je, že jednak nezaměstnaný netvoří majoritně lidi se vzděláním který zaměstnavatelé shání a přístupem který očekává.
    Z praxe poslední konkurz:
    Když sháníš člověka na směny, přihlásí se Ti, i když Ti stačí manuál typu "reaguje na světlo, lopatu udrží" v kraji s 10% nezaměstnaností (a teda fiktivním zájmem lidí o práci) 5 lidí (dalších 20 Ti pošle pracák, ale stačí jim razítko že se byli zajímat, tož je nepočítám).
    Dvě z toho jsou ženský s dětma k lopatě nepoužitelný. Ale zase maj rekvalifikaci, jedna na kadeřnici a druhá na účetnictví typu lepší amatér.
    Jeden si potřebuje brát volno když potřebuje, protože v sobotu hraje fotbal.
    Jeden Tě oblaží vyjádřeníma typu "měl jsem v minulém zaměstnání problém, protože nesnáším autority, předpisy a puntičkářství" :-)
    Zbyde teda poslední, kterej neprojde u vstupní lékařský prohlídky (alergie na lopatu), případně projde a hned po zácviku kdy generuje jen náklady( a kterej na náročnějších místech než tohle máme i 6 měsíců a náklady včetně kurzů apod. lezou do statisíců na osobu) omarodí.

    Když sháníš schopnýho odborníka, tak to už je uplnej opruz, protože Ti se nějak mezi nezaměstnanými nevyskytují a nakonec se přetáhne přeplacenim odjinud (třeba frézař se zlatejma ručičkama nebo lakýra do autolakovny).
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    FIONOR: FIONOR: Vyplatí vyplatí...jako kdyby podnikatel pracoval pro peníze.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: aha, takze ziskuchtivost podnikatelu za to muze?
    To potvrzuje tezy, ze kapitalismus neni schopny poskytnout praci vsem lidem. Lidi skacou, jak podnikatele piskaj

    Smeny - v cem je 6x4 logisticky narocnejsi nez 3x8?
    Efektivnejsi? Pokud je mi zname, tak lide se unavuji, a unaveny clovek neni efektivni, hrozi vetsi riziko urazku, chyb.

    A co hledisko lidi - zamestancu? To vazne o nicem nerozhoduji?
    Fakt jsou lidi takovy workoholici?
    Tak to se nemusime bat, ze nam prestanou pracovat po zavedeni NZP
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    cemu moc nerozumim, ze kdyz je malo prace, proc je tolik lidi, kteri ji zabiraji ostatnim?
    Proc skoro vsichni delaj 8-10h? To jsou vsichni workoholici, nebo chtej porad vic penez? Kdyby vsichni delali jen 4-6hodin bylo by prace i pro ostatni.
    Nejhorsi je, kdyz nekteri, co takhle obsazuji mista, jeste nadavaji a urazeji ty, kterym je zabiraji.
    GORG
    GORG --- ---
    Daňový podvody ať klidně řeší policie.

    Small government - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Small_government
    However, the 3rd President, Thomas Jefferson wrote in favor of small government: “[A] wise and frugal Government, which shall restrain men from injuring one another, shall leave them otherwise free to regulate their own pursuits of industry and improvement, and shall not take from the mouth of labor the bread it has earned.”
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam