• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    Ve skutecnosti spolecna junipetrova linka je, ze chce penalizovat dlouhodobou snahu a v kazdem okamziku mit stav vyresetovany do zakladniho "vsichni jsou si rovni". Proc bys mel mit penize z pronajmu bytu? Sice jsi pro jeho ziskani ucinil nejakou praci (nebo tvoji rodice, nebo rodice jejich rodicu), ale to je fuk, reset! Proc by ti nekdo mel platit vic penez nez popelari, kdyz jsi venoval cas napr. studiu a tak je ted po tvoji praci vetsi poptavka? reset! V kazdou danou chvili chce junipetrus mit absolutni rovnost prilezitosti nehlede na historii .. kam tohle vede je myslim zrejme.
    A ano, vetsinou vidime rovnitko mezi fyzicky namahavou praci a malym platem a to z jednoducheho duvodu: svaly si natrenujes za par mesicu a zvladne to kazdy idiot, u mozku ti to bude trvat jednotky az desitky let .. tomu se rika investice do budoucna, vime?
    GORG
    GORG --- ---
    RAINMAN22: Nepsal si ale předtím, že veřejnosti nedůvěřuješ?
    RAINMAN22
    RAINMAN22 --- ---
    GORG: Protoze stat je tvoren reprezentanty verejnosti, nepriletel nam sem z cizi planety...
    GORG
    GORG --- ---
    RAINMAN22: A proc ty máš vlastně pocit, že je stát moudřejší než veřejnost? On si nastavuje ty kontroly.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    zdravy mlady nehandicapovany clovek, ktery je zhnily a nechce se mu makat, mluvi cosi o dustojnosti bez prace, kterou by ale rad vzal ostatnim... jeste pred par lety by takovy bobanek dostal od svyho fotra po hube, ze by ho takove napady zase presly. kde se stala chyba?
    RAINMAN22
    RAINMAN22 --- ---
    GORG: Nic z toho co tu pises neni problem systemu jako takoveho, ale jeho nastaveni a kontroly.
    TUILE
    TUILE --- ---
    JUNIPETRUS: ano, stacilo by mi delat i za 8k.
    pokud bych nebyla schopna sehnat lepe placenou praci, tak by mi to opravdu stacilo.
    v praze sem si vyzkousela, ze vyjdu s 10 tisicema, neni to sice uzplne supr trupr a chce to trochu lepe planovat, ale taky to de.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TUILE: tak by ti stacilo delat i za 8000kc?
    TUILE
    TUILE --- ---
    JUNIPETRUS: me by osm tisic stacilo.
    holt bych se prestehovala z prahy.
    mimo prqahu lze bydlet v dvoupokojovym byte za 4 k i s poplatkama.
    kdyz des do spolubydleni, mas na vyziti krasnejch 6 tisic a to uz rozhodne dustojny je.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON: no prave, tvrdil jsem snad, ze nekdo ma vetsi pravo na praci nez druhy?
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: Tak já taky raději žiju v ČR než třeba v leckterých jiných zemích.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: a co na to retardi?

    Skutecna dustojnost ovsem spociva, v tom pokud clovek svoji praci nemusi prodavat.

    tomu se driv nerikalo dustojnost, ale xindl
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR:
    Proc by clovek mel delat spatne placenou praci?
    Nema snad kazdy pravo dostat spravedlivou odmenu?
    Mluvil jsi neco o dustojnosti, ale ve skutecnosti mluvis otrocke mentalite, ktere se ma kazdy podridit.
    Ty milujes zotrocene lidi.

    Vis co je to svobodny trh? dva lidi neco nabizeji, pokud se dohodnou na vymene, ktera je pro ne vyhodna, vymena probehne.
    Trh prace musi byt preci to same.
    Proc by mel nekdo sebe prodavat za 50kc na hodinu, kdyz je to prej nevyhodne? Casove naklady ze strany zajemce jsou zatracene draha polozka.
    A nuti snad nekdo obchodnika, aby prodaval sve vyrobky pod cenou. Zakaznici-zajemci preci jsou..

    Proc by popelar nemel dostat slusne zaplaceny, proc by se mel nekam skrabat?
    Je vlastne hezky videt, jak tezkou praci mas spojenou s mizernym platem.

    Ja se ptam jeste jednou - stacil by ti plat 8000kc, tedy 50kc /h, aby si vedl dustojny a samostatny zivot?

    Krome toho dustojnost neni jen o platu, ale i tom, jak zamestnavatele(zakaznik) jednaji s clovekem, a v jakych podminkach se pracuje. Jestli se o nekom nekdo bavi ve stylu ruce to ma, lopatu to udrzi..
    Takze ano, klidne budu delat za 30kc/h pokud jde o uzitecnou praci a ja ji chci delat, ale to predpoklada, ze mam zajistenou existenci nebo mam jiny prijem, treba z pronajmu nebo jako NZP.

    Skutecna dustojnost ovsem spociva, v tom pokud clovek svoji praci nemusi prodavat.
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: hele, ja mam podrprumernej plat, sem fakt rada, ze ziju v cesku a ze mame takovy zdravotnictvi jaky mame, ze mame zadarmo skolstvi a relativne propracovanej system davek. a sem rozhodne prosti NZP.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a reseni? pojdme dane napalit o dalsich aspon 50% a pak vsechno zpetne prerozdelit rovnym dilem lidem zpet, to je aspon pravicove ryze kapitalisticke reseni!
    GORG
    GORG --- ---
    Tohle je teda celé to paradigma
    o malém státu (což je v podstatě myslím ta pravá pravicová politika) oproti
    velkém státu (což je typická levicová politika přepočítávající procenta nároku na plenkovné, pokud máš víc než 2,5 dětí a oslabené oko nebo ucpanej záchod :D)

    Paradoxně tu většina odpůrců NZP prosazuje levicovou politiku a zároveň nadávají sociálně slabým, že je okrádají. Mně to přijde jako těžký rozpor.
    GORG
    GORG --- ---
    RAINMAN22: Nevím. Říká se, že stát je nejhorší hospodář.

    Když to dělá stát, tak tu máme pak Open Card, Blanku, systém evidence vozidel, atd. ptostě korupci prakticky v každé státní zakázce.

    Tak mi tedy přišlo, že nechat přihrát sociální služby státu, tak je skoro jistota, že to stát rozhází za blbosti :-)

    Skoro se dívím, že se ještě někdo diví, že když je další státní zakázka, že je to překvapivě je opět zkorumpované (tj. předražené, leckdy i pochybné kvality). Proto mi přijde nechat peníze lidem = nižší pravděpodobnost korupce. Prostě jedu tu víceméně stále furt podobnou písničku o malém státu, a nechávání peněz lidem.

    Je fajn, že je tu policie, určitý právní stát do nějaké míry (policii, požárníky bych určitě neprivatizoval!), ale jak dopadla státní podpora sociálních bytů? Nevědomky to protunelovali Bakalovy, který ty peníze prostě rozkradl.
    RAINMAN22
    RAINMAN22 --- ---
    GORG: Mne prijde, ze to funguje celkem dobre, i kdyz to ridi stat. Alespon do te miry, ze obyvatelstvo je relativne gramotne a mestske pozary i loupezive bandy jsou vicemene minulosti.

    Kdyby si ty penize rozdal lidem primo, tak by IMO pulka lidi ty penize rozhazela za blbosti a pak by si stezovali, ze nemaji na skolu a pojisteni... Ze bychom se tim postupne vratili nekam do stredoveku je nasnade
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: V prvom rade je velmi otazne, co je dostojna praca. To pre kazdeho moze znamenat nieco ine, vsakze. Ja som programator, ale nepovazujem manualnu pracu za nieco podradne a vcelku dobre chapem aka je to makacka, kedze si casto robim niektore veci sam.

    Plat s dostojnostou az taky suvis nema, plat je vyjadrenie toho kolko som za tu pracu ochotny dat. Ano, da sa hovorit, ze nejaka ponuka moze byt urazkou, ale pokial sa jedna strana vyslovene nesnazi druhu urazit, tak mi pride takyto pohlad ako divny.

    Inak to co spomina FIONOR je dalsi aspekt, ktory v ramci NZP trosku opominaju - ano je pekne, ze by som si mohol zobrat 2 roky volno a potom sa vratit do prace. Problem je len ten, ze znovu ziskat pracovne navyky je obcas safra tazke...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Ale to nezodpoveda preco by niekto mal mat na ten zdroj vacsi narok ako niekto iny. To, ze je o pracu zaujem - s tym sa relativne da suhlasit (aj ked z okolnej diskusie je zjavne, ze tam je nejaky zadrhel). Ale to, ze mam zaujem stale neznamena, ze mam nejaky narok, alebo vacsie pravo tu pracu dostat.

    Ide mi ciste o tu formulaciu, lebo ta velmi lahko vyvolava velmi blbe nalady - napr. pri nasich dochodcoch to uz v niektorych pripadoch hranicilo s teoriami o fyzickej likvidacii atd. A pritom ta idea samotna (tj. to ze nesmu pracovat pri dochodku) bola jednoducho z hladiska prava uplne zla.

    Samozrejme, bolo by idealne aby dochodcovia nemuseli pracovat, ale realita je taka, ze velmi casto ten extra prijem potrebuju.

    Co je inak presne problem aj napadu na 6/4h pracovneho casu - co ked ten prijem za 8 hodin proste potrebujem? Realne sa neda predpokladat, ze za 6 ci 4 hodiny dostanem ten isty plat pravda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam