JUNIPETRUS: A ja by som od teba chcel pocut ako NZP chces financovat a dostavam - zdroje nato su. ;) Nove miesta urcite vznikaju, je to prave dane tym technologickym pokrokom - tj. o tie nove udelatka sa niekto musi starat a potrebuje k tomu kvalifikaciu na nove udelatka. Mam pocit, ze to je pomerne logicke.
Kupodivu nie vsetky miesta musia byt 100% obsadene. Proces automatizacie bude trvat urcity cas - zober si tie naklady co pisu na to metro. To si kazde mesto nemoze dovolit, celkovy proces potrva nejake obdobie a to uz ten clovek vie, ze jedneho dna proste jeho praca zmizne a holt musi to zacat riesit. A nova generacia tejto profesie uz nevznikne. Ale toto zahrna samozrejme, to ze sa napr. prestahuje tam kde je jeho praca este ziadana.
Co sa maju naucit - ja som dedko vseved? To naco maju predpoklad a co sa zda prespektivne, kupodivu su aj ludia co v 40tke zacali uplne novu karietu a ziju, dychaju a funguju. Napriklad u nas je malo naozaj dobrych remeselnikov (a pokial viem to je aj pripad mnohych inych krajin - rekvalifikacia na elekrikara, plynara, stolara existuje).
A ano, mozno budu robit upratovacie prace - stale to vytahujes ako keby to bol trestny tabor. Nie je to extra prestizna praca, ale je sakra poznat ked ju nik nerobi. Nie je extra moc platena, ale to tiez neznamena, ze sa z toho neda vyzit a je to uzitocna praca, za ktoru sa netreba hanbit (tak ako napr. odvoz smeti).
Co sa tyka severoceskych dolov - neviem ako tie vase, ale nase su jednoznacne dotovany podnik. Kedze ta produkcia je proste neefektivna. Otazne je nakolko si to ti ludia uvedomuju a ci s tym nieco robia. Ak nie - no tak sa jedneho dna prebudia do skaredeho prekvapenia. Ale kedze tu nedavno prebehla diskusia o tom, ze nevedli najst pracovnika na zakladnu manualnu pracu - zjavne take miesta su, len sa mozno treba prestahovat. Sediet s NZP v bannickom meste, ktore bane zavrelo ti pride ako nieco, co tu pracu prinesie - mne teda nie.
Neviem ci si to uvedomujes, ale ty sam pises veci, ktore dokopy proste nejdu. Ak si napriklad tych 350 ludi nebude vediet najst novu pracu, tak u teba dostanu NZP. Dostanu ho tam kde su - tj. preco robit radikalnu zivotnu zmenu, preco sa napriklad vratit do skoly, preco sa pripadne stahovat prec. Ved ked sa mierne usetri hadam to NZP vide (napr. take nakupovanie vo velkom pre skupinu ludi by prinasalo nemale uspory - staci byt kreativny).
Len budme realisti - ak bude 50 ~ 70% ludi bez prijmu - tj. nebudu mat pracu a tym padom v NZP byt cisty poberatelia, tak si ani NZP nepomoze, lebo to proste nemas sancu ufinancovat.
Btw nutenie ludi k praci - pokial viem nik nikoho pracovat nenuti, len si potom musi prisposobit zivotny styl realnym moznostiam.