_BENNY: o tom to není. já jsem prošel part time joby, full time joby, podnikání stylem práce pro VIP klienty, podnikání se snahou nabídnout unifikovaný produkt a s nikým se nemazlit.. jo, časy bývaly lepší, dnes to, co umím, dělá kdekdo a já jsem zestárl, ale kvůli tomu se do debat o ZP nepouštím.
jednak my ajťáci jsme trochu privilegovaná vrstva - zjistil jsem, že mezi lidma, co jsou jen vyučený nebo mají průmyslovku, nejsou věci jako psaní delších textů v češtině nebo programování čehokoliv složitějšího, než sekvenčního skriptu, až taková samozřejmost, takže gymply či rodiny co koupily dětem za totality 8bitové počítče apod. skutečně nějaký vliv asi měly, ale mě zas nejdou jiný věci - ale o tom teď nemá cenu se bavit.
HTML a CSS jsou ale kodeřina bez algoritmu - je to jen o tom vygooglit si jak se to či ono dělá. je to přesně ta dovednost, kterou zvládne 80% populace (ale otázka je, jestli to je potřeba)
většina profesí v postmoderní městské společnosti nejsou práce v klasickým smyslu - potřebuju tady vykopat díru, tady naštípat dříví na topení - ale jsou to projevy vyjadřování konsensu a hlášení k příslušnosti (lidí, co mluví nějakým profesním žargonem, apod.). to je právě ten "číšník" - ještě tak řezník, ten dělá fakt práci, kterou nikdo dělat nechceme (většina z nás), která je špinavá, nepříjemná, a tak. kuchař a jeho pomocníci, to už je střední třída - mluví nějakým jazykem, kterým se trvá dlouho naučit mluvit, ale je to v podstatě příjemná a zajímavá práce. no a pak je tu ten číšník - nemusí umět téměř nic, stačí mu vyjadřovat s tím vším souhlas. webmaster právě není ani tak kuchař (možná sem tam nějakou tu konzervu ohřát v mikrovlnce, to jo :-), ale má blíž k tomu číšníkovi: servíruje něco tak, aby se to líbilo.
podstatné je, jestli chci žít ve společnosti, kde číšník má mít pocit důležitost - tzn., že je to práce, a že je někdo lepší, než ten, kdo jí nedělá. tohle se mi úplně nelíbí - ne, že bych chtěl někomu bránit, aby si k ZP přivydělával jako číšník či webmaster, chraň bůh - ale v podstatě, v řadě případů (zejména, když zrovna nepotřebuju na nikoho udělat dojem) mám daleko lepší pocit v jídelně, kde si dojdu s tácem pro jídlo, než když jsem obsluhován a čeká se ode mne zpropitné a tyhle ty středostavovské nesmysly (víceméně, i od tohohle se asi odvíjí tradiční popularita fastfoodů v USA, že tenhle pocit tam má víc lidí).
v podstatě práce, které jde zautomatizovat, jsou automatizovány: a tohle je přesně to, jestliže nějaké práce jsou jen vyjadřováním konsensu se společností a nejsou to fakticky práce, tak je mám tendenci zautomatizovat a ZP je tu od toho, aby nahradil pseudopráce, které doopravdy nikdo nepotřebuje (kromě těch, kteří potřebují nějaký příjem). nejde o to, že by ty práce vymizely - ale více vynikne jejich zbytečnost, zanikne takový ten pocit solidarity s tím, že "každý musí něco dělat, aby se uživil", apod.
já sám už asi novou firmu nerozjedu... ale věřím, že ve světě, kde by existoval ZP, by mi byl umožněno spolupracovat s jiným typem lidí a jiným způsobem a že prostě někteří lidi by se ni nepřipletli do cesty (případně bych s nimi neřešil věci, které jsem musel řešit takhle). ve výsledku by to bylo levnější, než když jsou lidi nuceni předstírat, že dělají něco užitečného (což je v konečném důsledku i to HTML - ve světě se ZP by se možná možná místo Wordu rozšířil WISYWYG editor používající otevřený datový formát, prakticky použitelný a neměnný čase, a nikdy by tak nevznikla potřeba onanovat nad HTML zdrojovým kódem... ale to už píšu paralelní historii jako P.K.Dick a podobní :-)