• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    KAI
    KAI --- ---
    _BENNY: Se furt nevychloubej ze jsi nejakych vrchnich 8% nebo kolik!
    (Ja mam momentalne taky dva part timy, protoze mi muj hlavni chlebodarce full time nedal, pac pro me tolik prace/ hodin nemel.)

    Jinak pro srovnani, na zapade, kde je teda mezi zamestnavateli vstricnost vuci part timum dle statistik o dost vetsi, to zas pak dochazi tak daleko, ze muze byt hafo problem si nekde ten full time urvat. V UK jsem s tim bojovala nekolik let, furt samej polovicak, 3 dny v tydnu, na vic nikoho nepotrebujeme atd. Rvala jsem se vsude o kazdou hodinu ci den, dalsi extrem.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: To je myslim nepochopeni obsluhy statniho dluhu (to si zrejme mel na mysli). Obsluha statniho dluhu jsou naklady na dluh, tzn. prislusenstvi. Neobsahuje splaceni jistiny, to se deje z prebytku, nikoliv z vydajove strany.

    Navic tato debata je ryze akademicka i za situace, kdy jsme rok co rok -100.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: ses blbej nebo co ? kdyz oni nabizeji za web $13 tak se ptam jesli za to co oni pusch na verejnosti aby hamburger flipper mel dostavat $20 . proc kdyz oni socialisti pro hamburgerflippera chteji placeno $20 napriklad sami nenabidnou za web $ 50 aby nebyli hypocrite co je vice kvalifikovana prace ? flipper a nebo web developer s mnozstvim znalosti co pozaduji ? proc pro flippera chteji $20 ale sami plati vice kvalifikovane praci as malo as possible.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ja ti nejak nerozumim. mohl bys to prosim rict jednoduse v jedne-dvou vetach? (pokud jde o reakci na me a ne o volne vypraveni)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: o tom to není. já jsem prošel part time joby, full time joby, podnikání stylem práce pro VIP klienty, podnikání se snahou nabídnout unifikovaný produkt a s nikým se nemazlit.. jo, časy bývaly lepší, dnes to, co umím, dělá kdekdo a já jsem zestárl, ale kvůli tomu se do debat o ZP nepouštím.

    jednak my ajťáci jsme trochu privilegovaná vrstva - zjistil jsem, že mezi lidma, co jsou jen vyučený nebo mají průmyslovku, nejsou věci jako psaní delších textů v češtině nebo programování čehokoliv složitějšího, než sekvenčního skriptu, až taková samozřejmost, takže gymply či rodiny co koupily dětem za totality 8bitové počítče apod. skutečně nějaký vliv asi měly, ale mě zas nejdou jiný věci - ale o tom teď nemá cenu se bavit.

    HTML a CSS jsou ale kodeřina bez algoritmu - je to jen o tom vygooglit si jak se to či ono dělá. je to přesně ta dovednost, kterou zvládne 80% populace (ale otázka je, jestli to je potřeba)

    většina profesí v postmoderní městské společnosti nejsou práce v klasickým smyslu - potřebuju tady vykopat díru, tady naštípat dříví na topení - ale jsou to projevy vyjadřování konsensu a hlášení k příslušnosti (lidí, co mluví nějakým profesním žargonem, apod.). to je právě ten "číšník" - ještě tak řezník, ten dělá fakt práci, kterou nikdo dělat nechceme (většina z nás), která je špinavá, nepříjemná, a tak. kuchař a jeho pomocníci, to už je střední třída - mluví nějakým jazykem, kterým se trvá dlouho naučit mluvit, ale je to v podstatě příjemná a zajímavá práce. no a pak je tu ten číšník - nemusí umět téměř nic, stačí mu vyjadřovat s tím vším souhlas. webmaster právě není ani tak kuchař (možná sem tam nějakou tu konzervu ohřát v mikrovlnce, to jo :-), ale má blíž k tomu číšníkovi: servíruje něco tak, aby se to líbilo.

    podstatné je, jestli chci žít ve společnosti, kde číšník má mít pocit důležitost - tzn., že je to práce, a že je někdo lepší, než ten, kdo jí nedělá. tohle se mi úplně nelíbí - ne, že bych chtěl někomu bránit, aby si k ZP přivydělával jako číšník či webmaster, chraň bůh - ale v podstatě, v řadě případů (zejména, když zrovna nepotřebuju na nikoho udělat dojem) mám daleko lepší pocit v jídelně, kde si dojdu s tácem pro jídlo, než když jsem obsluhován a čeká se ode mne zpropitné a tyhle ty středostavovské nesmysly (víceméně, i od tohohle se asi odvíjí tradiční popularita fastfoodů v USA, že tenhle pocit tam má víc lidí).

    v podstatě práce, které jde zautomatizovat, jsou automatizovány: a tohle je přesně to, jestliže nějaké práce jsou jen vyjadřováním konsensu se společností a nejsou to fakticky práce, tak je mám tendenci zautomatizovat a ZP je tu od toho, aby nahradil pseudopráce, které doopravdy nikdo nepotřebuje (kromě těch, kteří potřebují nějaký příjem). nejde o to, že by ty práce vymizely - ale více vynikne jejich zbytečnost, zanikne takový ten pocit solidarity s tím, že "každý musí něco dělat, aby se uživil", apod.

    já sám už asi novou firmu nerozjedu... ale věřím, že ve světě, kde by existoval ZP, by mi byl umožněno spolupracovat s jiným typem lidí a jiným způsobem a že prostě někteří lidi by se ni nepřipletli do cesty (případně bych s nimi neřešil věci, které jsem musel řešit takhle). ve výsledku by to bylo levnější, než když jsou lidi nuceni předstírat, že dělají něco užitečného (což je v konečném důsledku i to HTML - ve světě se ZP by se možná možná místo Wordu rozšířil WISYWYG editor používající otevřený datový formát, prakticky použitelný a neměnný čase, a nikdy by tak nevznikla potřeba onanovat nad HTML zdrojovým kódem... ale to už píšu paralelní historii jako P.K.Dick a podobní :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    zvlastni. navzdory tomu, jak je udajne doba strasne moc neprijici a zla, zaridil jsem si onehda parttime job na 3h denne na homeoffice. ale mozna ziju v nejakem alternativnim vesmiru.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: no pracovní prostředí je asi příjemnější a v .cz by asi někoho s těmahle dovednostma sehnali, za lehce přes 260/hod... Wordpress instalují často hrozný mašťáci (podle toho pak vypadá zabezpečení). označit to za High Skilled Dutiesje trochu odvážné... a poloviční úvazek má svojí přitažlivost sám o sobě.

    přečti si to pořádně: nepíšou PHP, Java CSS (javascript, který zmiňují dole pod čarou, je lidová tvořivost... tebou zmiňovaná Java je dejme-tomu nějaká kvalifikace)... píšou HTML/CSS, to PHP/Javascript je "desired, not required". obecně tohle všechno jsou v dnešní době hodně rozšířené znalosti (dejme tomu, v IT ekvivalent "řidičáku" nebo tak), tzn. nabídka dost možná začíná převyšovat poptávku (už proto, kolik firem vytlačuje z trhu Facebok) - a dovedu si představit, že někdo bude radši dělat tohle, než aby pracoval třeba ve fast foodu (což se může stát každému, kdo potřebuje peníze a nesežene pracovní místo odpovídající své kvalifikaci a nežije v systému evropské podpory v nezaměstnanosti)

    ironie, hmm. jako já to vidím tak, že prosazují pravidlo, které by je samotné asi donutilo platit za tohle pracovní místo víc, takže mi to přijde konzistentní - kdo pro ně bude pracovat, bude pracovat za to, aby sám dostal za tu práci víc peněz :-) jako ne, že já sám bych podporoval minimální mzdu - naopak ZP vidím jako alternativu k minimální mzdě - ale nepřijde mi to až tak vtipné, nebo šokující, protože o kvalifikaci "waitor, actor, webmaster" se mluvilo už na vrcholu první dotcom bubliny - prostě tyhle základní webmaster skillz dnes už nemají takovou tržní hodnotu, jako kdysi.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: takze kdyz to vezmes kolem dokola

    jejich push $20 za obraceni hambergeru je justified s porovnanim kolik nabizeji za web developera...

    ted mi rekni jestli flipping burger je vice kvalifikovana prace nez web developer... PHP, Java CSS a podobne... a co potrebuje znat burger flipper k tomu aby mu bylo placeno $20 ..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: to je myslím nepochopení fungování rozpočtu: dluhová služba je výdajovou stránkou rozpočtu, samozřejmě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: no, levičáci v praxi když dostanou šanci, tak jako zaměstnanci jsou samozřejmě nejtvrdší kapitalisti :-) jenže upřímně: HTML stránky už léta dělá spousta lidí i pro zábavu a zadarmo, dělá se to v sedě na židli v teple a suchu a nemusíš u toho zvedat nic těžkého ani čuchat smrad, apod.... a je to part time job, který právě nemusí být snadné sehnat (pokud si člověk cení volný čas ale nějaké peníze potřebuje).. takže suma sumárum, nedivili bych se, kdyby někoho sehnali (ale otázka je, jaké bude mít ty dovednosti, ale "High Skilled Duties" bych to v roce 2014 už opravdu nenazval...)

    to nic nemění na tom, že ZP je právě koncepce alternativní k těm "$20 an Hour For Burger Flipping".. a že tvoji "socialisti" tedy tlačí právě věc, kterou ZP má nahradit.
    FESTER
    FESTER --- ---
    FESTER: a k tomu navic par time job tj tim padem nemusi mu zajistit Obamacare Insurance
    FESTER
    FESTER --- ---
    just for fun :

    Socialist Group Pushing Hard For $20 an Hour For Burger Flipping Offers Job With Laundry List of High Skilled Duties For $13 an Hour

    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Až na to, že pokud by se rozpočet stal přebytkovým (což je za stávající situace megautopie), tak by přebytek musel být použit dalších 30 let na splácení dluhů, které samy od sebe nezmizí.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS: Zkrácej úvazek je pro lidi, kteří maj schopnost vydělat si za kratší prscovní dobu dost prostředků na uhrazení svých potřeb. Nabízí se teda řešení že by jim stát doplatil, jenže pak se dostaneš k verzi, kdy Ruda za 80 hodin zabere 9500 a Franta za 160hodin 10 000 což je sice velice levicové, ale přesto Franta pude na toho kdo to vymyslel s vidlema.

    Což mne dovádí k úvaze, jak dlouho by po zavedení NZP proletariát dokázal snášet bez poruchy psýchy že továrník dostává stejný NZP jako oni, odhadl bych to na novej nástup vlády zavírající , vraždící a pronásledující lidi ve jménu humanity, pokroku a debilktacie v úseku dost krátkém.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Chci kratší úvazek, vyhovíte mi? V Česku jsou zatím možnosti mizivé - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/...ikani_zuk#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    OMNIHASH: Myslim že jednodušší je vzít roha, když to člověk udělá včas a vezme ssebou majetek ( schopný s prachama uvítaj kdekoliv) mužou si tady pak zavádět NZP do alelujá, chce to holt nečekat jako naivové v 48.
    Ono zdá se podle podpory kterou to má, že my už to snad nezažijem, ale kdo ví, napečou koblihy a kdoví jak se to muže zvrknout.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ty body

    1) neodbourává, protože naprostá většina obyvatel se nebude chtít spokojit s životní úrovní dle ZP, a bude se snažit svoje dovednosti prodat na trhu co nejlépe. (ovšem díky zrušení minimální mzdy někteří lidé ztratí iluze o hodnotě své práce, a u jiné práce se zase třeba ukáže, že její tržní cena byla podhodnocena)

    pokud víc lidí začne uvažovat z hlediska zisku a ne z hodinové mzdy, bude to podle mě dobře (samozřejmě je s tím ale spojené i to, že by se ze zisku platily daně, což je pravý opak dnešní argumentace: spousta lidí je přesvědčených, že zdanění zisku je v podstatě špatně a paradoxně současně má pocit, že nepracovat je také špatně: přitom oboje dvoje je dost úzce propojené, a jen to zakrývá, že nejde tolik o práci - spoustu moderních aktivit lze zvládnout za pár minut až hodin, a většinu času se jen čeká, až někdo s někým něco domluví - ale spíš o to, kdo bude rozhodovat a kdo poslouchat...)

    ono jde i to, že když někdo dojíždí do práce státem dotovanou místní dopravou, tak tím snadno může vzniknout společnosti i ztráta - jenže, jen zrušit dotace znamená, že řidič toho dotovaného autobusu přijdou o práci, ti cestující přijdou o práci a dnes je práce existenční nutnost. dotace jsou samozřejmě špatně a deformují trh - jenomže jejich odbourání by dnes vedlo ke kolapsu systému. proto je možné rušení dotací až po zavedení ZP (a spíše až nějakého jeho další fáze)

    2) ano, proto je lepší ho zavést postupně - ne šokově zrušit všechny sociální dávky, ale dosáhnout (skrze úspory a hlídání veřejných financí - ale nikoliv škrty, ale tlaky na snížení cen u dodavatelů) přebytkového veřejného rozpočtu, a ten přebytek rozdělit rovným dílem mezi všechny plnoleté občany (kteří nejsou ve výkonu trestu a nežijí za státní peníze). samozřejmě na začátku půjde řádově o stokoruny - důležité ale bude, že se to bude týkat všech občanů a nikdo nebude mít pocit vyloučení ani privilegovanosti (na oboje dvoje se navazujou ideologie, které to mají zdůvodnit, někomu - to u ZP nebude možné). až se takto ZP vyzkouší (a vyřeší se věci, typu že si ho lidi nebudou umět vybrat z účtu, apod.) tak se dá řešit, které konkrétní dávky (např. v dávky hmotné nouzi či přídavky na bydlení) mají být v ZP rozpuštěny - a dokonce to bude možné zkoušet nějaký čas, a když se to neosvědčí, tak to zrušit, apod. důležité je to rozdělování přebytků státního rozpočtu jako motivace nezadlužovat stát.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: ono bude i lepší začít s menšími částkami, protože bude více času aby systém evolučně čelil různým trikům, to obejít (typu vícenásobné identity, apod.). přísnější kontrola vyplácení adresných sociálních dávek samozřejmě vyvolává kritiku, že jde o šikanu sociálně slabších, zatímco u přísnější kontroly ZP tuhle argumentaci použít nepůjde.
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: Bod 1) se mi líbí. 5 let jsem dělal hry, jejichž hlavním cílem bylo vydělávat peníze. A pak mrkni třeba na přednášky o indie hrách, což byly původní hry na 8bitech.
    Dodnes mě baví vzpomínka, jak u jedné řekli, že potřebují, aby vydělávala milion měsíčně. Naopak indie hry mají to, co kvůli zaměření na zisk, u mainstream her většinou chybí (až na vyjímky) - inovace, nápad
    ad 2) pokud 84 lidí vlastní tolik jako polovina populace planety, pak asi podceňuješ progresivní zdanění. Nevím, jestli jsem pro tuhle variantu, ale je tu.
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Kdyby ZP měl zadlužovat, tak bych byl proti jj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam