• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: zp to neresi to je jasne. ale ta umela mista krome tebou popsanych vyhod maji sve velke nevyhody. vzdyt se podivej jak kvete byrokracie. a mnohdy nas to okrada vic nez nejaky kapsarsky nemakacenko
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    ANDY_WARHOL: Ved prave - NZP sa sice tvari, ze tieto problemy riesi. Len z hladiska ekonomickeho ani nie. Proste namiesto umelych miest budem platit dozivotnu rentu. Tie umele pracovne miesta maju, ale aj urcitu vychovnu funkciu - deti tychto ludi nebudu chciet vykonavat tu pakaren co vidia u rodicov..

    Zaroven si ti ludia aktivny - ano mozno robia blbost, ale aspon nie su prilis kreativny na nespravnych miestach. Mne pride velmi ftipne ako sa tu hovori o tom, ako budu roboti riadit nakladne auta - a teraz si dajme 10 minut na vymyslenie metody ako ich cele vykradnut. ;)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEAMON: já bych to viděl rychleji, ale budiž. Pakliže nám za 20 let zmizí 90% manuální práce a 50% kancelářský, tak je to dost změna paradigmatu a měli bysme se na ní připravovat.

    FIONOR: tak ono procento překladatelů, potýkající se lepším vystižením jambického pentametru u Illiady je taky mezi všema podnikovejma překladatelema zanedbatelný.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: a taky jasne pisu ze s tim smerem kterym se to ubiha nesouhlasim. mam dojem ze si si nasadil nejake opozicni bryle a nejak nevnimas co skutecne pisu a vytvaris si jen nejake dojmy. pokud chces se mnou diskutovat, nedelej to prosim.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    OMNIHASH: Tak zrovna pri tom prekladani - ak sa jedna o beletriu a nie technicke manualy to nevidim ani zdaleka tak ruzovo. Ale co sa tyka beznych textov, tak tam ano - len zas na druhu stranu, to uz momentalne vacsina firiem riesi internymi prostriedkami.

    V niektorych kategoriach suhlasim - uctovnici sa pravdepodobne silne zredukuju, realne ich bude potrebovat pri specifickych pripadoch kde programu bude chybat kontext.

    V statnej sprave by stacilo prepojit datove zdroje a zacat s tym realne poriadne pracovat. To samo o sebe, by imho prinieslo zasadne zlepsenie. Uradnikov to preriedi, ale zas stale budu potrebni pre prvy kontakt, poradenstvo atd - tj. to co sa dnes realne nedeje.

    Ale stale je to horizont 20-30 rokov. Co je zas napriklad aj horizont, kde nemale percento tychto ludi pojde do dochodku - ak by sa to dalo rozumne planovat, tak ten dosah nemusi byt vobec tragicky..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FIONOR: To není pravda, používám v práci denně google translator a zlepšuje se každým rokem. Když jsem, na něm začínal, tak dávalo smysl 20% překladů, dneska je to tak 90%. Opět - nemusdí bejt dokonalej, stačí, když bude lepší, než průměrnej překladatel. Proházet slovosled a opravit idiomy zabere zlomek času, co přeložit celou knihu od A do Z.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    FIONOR: ty to ale vubec nechapes porad. ja nejsem sociolog. studoval jsem to sice jako pribuzny obor, ale ty veci neuznavam. o cem mluvim ale je, ze ty fantasmagorie se zkousely a stale zkousi aplikovat. to co pisu jsou odhady kde je hodne promenych, ale tim ze tusim jak funguje socialni inzenyrstvi, tak jsou presnejsi.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    FIONOR: a jestli to co jsem psal je demagogicke ukaze cas. ovsem protoze jsem studoval sociologii, tak minimalne vim, co vsechno elity vymysli a zkousi aplikovat aby se to cely nerozpadlo. to ze s tim smerem kterym to jde znacne nesouhlasim ma taky svuj duvod a neni to nejake povrchni. ovsem sem ted na mobilu, tak samozrejme nepisu vse nejak podrobne ale spis velmi zkratkovite.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    FIONOR: jenze o tom ze investujes do konkretniho podniku sem nemluvil. ale rekni mi co jineho nez virtualni kasino jsou ruzne prapodivne funancni derivaty. vzdyt ty si nepamatujes co se stalo pomerne nedavno ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    FIONOR: aha. takze ti to nese prachy a proto je to cajk vid? no je mi to jasny
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEAMON: Dneska jo. Před patnácti rokama, kdyby si řek makléřovi, že ho nahradí jeden komp, co je schopnej provádět nanotransakce v řádu zlomků vteřin, tak by se ti taky vysmál. Ty technologie nemusej bejt dokonalý, stačí, když budou lepší než člověk. Samozřejmě, bude (aspoň ze začátku) nutná nějaká kontrola, ale místo dvaceti překladatelů budeš mít jednoho, co bude korigovat dvacet knížek za stejnej čas, jako dneska překládá jednu od A do Z, což je proces, kterej můžeš pozorovat třeba u automatickejch pokladen. Stačí, aby náklady na robota byly menší, než mzdový náklady ušetřený jeho zavedením. S životností 10 let se ti vyplatí robot za dvě mega víc, než uklízečka/prodavačka za deset tisíc čistýho měsíčně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: a co za deset dvacet let? uz dneska kdyz si prectes idnes, tak se rukopis google translatoru u nekterejch clanku nezapre.
    ale casem uz to imho nikdo nepozna.jde to dopredu fakt rychle.
    ve firmach se casto stava, ze pred vytvarenim systemu na miru, se analyzuji procesy a prizpusobuji se tomu, aby system pro tu firmu nemusel mit spoustu zbytwcnych ci dokonce nelogickych algorytmu.
    imho k tomu dojde i v oblasti prava.ze by pro potreby pocitacoveho zpracovani dat zakony aspon do souladu s logikou:)
    casem by se pak i statni sprava automatizovala do te miry, ze bude treba hodne dobry plan, kam s temi lidmi. mozna by se to udelalo tak postupne, ze by se nechavali odejit lide do duchodu a novi by uz neprichazeli
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    OMNIHASH: No uprimne - ak by som mal momentalne pracovat s vysledkami tychto technologii tak si strelim do nohy..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BLOODRAT: dneska. Co si budeme povídat, 80% kancelářský práce se dá nahradit botama poměrně jednoduše - přesouvat papíry z místa A na místo B s přidáním razítka zvládnou rozhodně líp než lidi už dneska a až se k tomu dodělá software, a zlevněj se roboti, aby byli levnější než lidi, tak to příjde.
    Dtto:
    půlka státní správy
    překladatelé vs. google translate
    účetní vs. lepší skript
    doktoři - diagnostici (už dneska jsou weby s úspěšnější mírou diagnozy než realný doktoři)
    sekuriťáci vs kamery/drony
    policajti vs. robocop
    hasiči
    právníci vs. metaboti
    knihovnice . automatickej uklízecí systém
    atd.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: prave, nzp problem automatizace neresi. blby je ze ho neresi ani vyrabeni umelych mist, ti lide pak akorat generuji obtezujici picoviny pro ty tvurci. nevim jak z toho ven.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Vyborne, tak si nabuduce odpusti linky na clanky a videa a nehraj na city, lebo xy pracovnikov niekde stratilo pracu. ;)

    Ale viac by ma zaujimala reakcia na to co som pisal skor. Lebo realne sa dostavame do tohto stavu:
    1) Zavedie sa NZP
    2) Zvysi sa automatizacia
    3) Ludia s nizkou kvalifikaciu nebudu mat kde pracovat - kolko z nich sa vrhne na dalsie studium? 10% a z toho minimalne 1/2 to dalsie studium asi neda..
    4) Vsetky tieto automaty, budu potrebovat servis sw a hw - tj, tam nove pracovne miesta vzniknu..
    5) Automatizovane linky stale aj teraz potrebuju nizko kvalifikovanu pracu - staci si pozriet serial How do they do it. Proste niektore ukony - prekvapivo primitivne z naseho pohladu su z hladiska automatizovanej linky vcelku zle riesitelne. Tu sa dostavame trosku do problemov..
    6) Deti ludi co ostali na NZP (a povedzme si uprimne po 5 rokoch napr. sa uz z NZP nedostanu). Budu cely zivot vyrastat s tym, ze ich rodicia a pravdepodobne cele okolie nema zamestnanie.
    7) Je silne pravdepodobne ze populacia "pure" NZP ludi bude rast rychlejsie, ako tych co ich budu zivit
    8) Bez zmeny politickeho systemu sa do politiky bez problemov dostane vacsina ludi, co prispievaju do systemu minimalne..

    Alebo v skratke - pozri si http://www.csfd.cz/film/185578-absurdistan/ ano je to mozno hlupa komedia - ale mnohe z toho sa uz pomaly deje.. Hlavne TV relacie ala Au moje gule..
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: skoda ze tu na nyxu neni funkce, ktera by spocitala kazdemu pocet minusu na prispevek.
    aspon v necem bys mohl vyniknout. o 5 konskych delek :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ANDY_WARHOL: argumenty tu od minusaku necekej.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: prosim minusaka o nejaky argument. sice to pisu z mobilu, takze sem to psal zkratkovite, ale hlavni teze je jasna.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MAZA: ZP už v podstatě existuje - je to existenční minimum. Když nemáš příjem a nárok na cokoliv jiného, stát ti vždy vyplatí min. cca 2.200,- Kč měsíčně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    pokud sem to v tom streamu zaznamenal, to ze ruzna pracovni mista ve statni sprave vznikaji umele, se poklada za konspiracni teorii... a je to spise dusledek hloupych rozhodnuti...

    na to bych rad reagoval: ve skutecnosti je to oboji. socialni inzenyring je velmi realna vec, a docela dlouho uz se to pouziva, vic jak sto let, nektere extremnejsi formy pak prinesly hodne mrtvych, ale cely ten tzv. socialni stat je take to same. v soucasne dobe jde jen o to rozdistriubovat produktivitu tech cinorodych k tem neuzitecnym. ti neuzitecni jsou na jedne strane pobiraci socialnich davek, ale take vsichni ruzni urednicti lehkozivkove, jejichz existence ne ze nikomu nepomaha, ale jejich cinnost naopak skodi. a takova mista mohou vznikat take umele, nerikam ze vzdy, ale ruzne sociologicke prace na toto tema existuji a verim, ze lide v rozhodovacich funkcich tyto veci ctou.
    abych neukazoval jen jednim smerem. na druhe strane tuto produktivitu vysavaji velke nadnarodni korporace a ruzni bili limeckove. pro ne se zase vymyslely povolani ve financnim sektoru a hlavne ve virtualnim burzovnim kasinu. to ma vyhodu v tom, ze je to kombinace chleba a her najednou.
    je vtipny, ze tento koncept dat lidem najist a zaroven je zabavit se tahne celou historii a jen se meni kulisy.
    nicmene funguje na vybornou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam