• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: ZP je rovnostářský pouze pokud se týče rovnosti občana před zákonem. jinak samozřejmě rovnostářský není, protože kdokoliv si vydělá něco navíc, tak se samozřejmě bude mít líp. (dnes to dělá stejně, jenže načerno, protože se bojí, že by přišel o dávky - to jeho zaměstnavateli ovšem poskytuje výmluvu neplatit z toho daně, což neříkám, že je ok, zdaňovat lidskou práci - jenže to nakonec odnesou ti, kdo jsou tak hloupí, že dnešní překomplikovaná pravidla dodržují..)

    systém se ZP je systém, kde nikdo nemusí tajit že pracuje (na žití ze ZP nebude nic prestižního, navíc - na to, že pracují, budou lidi hrdí... dnes o tom spousta radši mlčí, protože bez dávek by neměla na nájem)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: nj, ZP ale není nástroj nastolení rovnosti silou. (Billa Gatese jsem sem ale postoval také - jeho "progresivní spotřební daň" by měla v ekonomice téměř stejný efekt, jako ZP, jen s tím detailem, že prostě on chce, aby mu někdo místo pobírání ZP chodil domu téměř zadarmo vytírat hajzlík...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: ne. komunismus uspokojování potřeb úplně odděluje od motivace k práci, a více-méně požaduje rovnost uspokojování potřeb. ZP o tomto vůbec není - ZP přerozdělí zlomek HDP
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: komunismus
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Byly tady názory že rozdíly mezi chudými a bohatými se nezvětšují.. Tady Švihlíková na E15tce jako zdroj ze kterého tvrdí opak používá výzkum FEDu... Týká se to tedy hlavně amerických rodin..
    Ilona Švihlíková: Nůžky mezi bohatými a chudými se rozevírají dál - E15.cz / názory
    http://nazory.euro.e15.cz/...lona-svihlikova-nuzky-mezi-bohatymi-a-chudymi-se-rozeviraji-dal-1126369
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Hmm vezenstvi je hodne drahe a pro nekoho je vyhodne se nechat zavrit. V USA doslo k silne privatizaci veznic, coz se doufam tu nestane. tam maji snad nejvic veznu na svete co do procenta populace.

    a vezni nejsou evidovani mezi nezamestnanymi, coz i dost meni obrazek.

    jinsk vezenstvi mi prijee na palici samo o sobe.pochybny pocit, ze je potreba nekoho trestat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    nemám na tuhle debatu čas, takže opět budete mít možnost na tolik posledních slov, kolik vás bude bavit.

    Já používám jako jednoduchý argument ve prospěch Základního Příjmu ten, že právě v případně nepodmíněného odnětí svobody by určitá poměrná část ZP (jinak by to ještě mohlo být lukrativní) byl použitý na financovní pobytu odsouzeného ve vězení (toto by se samozřejmě striktně vylučovalo s privatizací vězenství). Ve stavu bez ZP je marginálně výhodné nechat se zavřít (za "hladovou krádež", případně "krádež z mrazu") a současně existuje motivace pro privatizaci vězeňství (což je forma "obchodu s chudobou")
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    LUBOB: Za těžbu jde vybírat poplatky, momentálně se řeší kosmetické zvýšení ( hnědý uhli 6x, ostatní o 100%) jsem fakt zvědavej co z prachů co vyberou ( v konečnym důsledku od spotřebitele ) pustí s gestem hospodáře na nějaký krávoviny....
    FESTER
    FESTER --- ---
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: jaka si myslis, ze je cena uhli, kdyz je jeste pod zemi?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: [ FIONOR @ Nepodmíněný Základní Příjem ] mi připomíná, že jsi mi stále ještě neodpověděl, zda by ses byl ochoten podílet i na ztrátách systému NZP.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS: Divný mi na tom je, že když se levičáku nepovedlo jeho společenský zřízení založený na jeho ideálech a dovedl to do pr..e, tak se (pochopitelně jako odborník, viz jeho výsledky třeba u nás před 89) vrhl na "vylepšování" jiných společenských zřízení (montováním věcí který už nejednou nefungovaly) který neřikám že jsou ideální, ale aspoň funkční (před "počátkem vylepšování určitě"). Trochu hodně mi to připomíná člověka s rozesr.....ym autem, kterej se snaží zastavit kolemjedoucí řidiče, aby jim namontoval do vozidla jim vyvinutej motor, kterej se mu jak vidno silně osvědčil.
    Kompenzace asi dlouho nehrozí, zatím je plánovanej výnos na příští rok 100 miliard v mínusu.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Jako že v komunismu vlastnictví neexistuje? Tak to ses domníval špatně.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: co je to komunismus?
    Domnival jsem se, ze vlastnictvi souvisi s kapitalismem.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Takže jsi komunista říznutý něčím jako neofeudalismem. Stačilo říct na začátku, mohli jsme si ušetřit 4000 příspěvků. Mimochodem podobný systém už tu byl. Říká se mu lenní. V tvém případě se jedná o něco jako lenní spoluvlastnictví, což je asi ta největší blbost, kterou jsem kdy na nyxu slyšel.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FIONOR:Znamená to, že ti nejde matematika. 78 000*1 000^2/10 000 000 = 7 800
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    MANFRED: jak rozved? Mas implicitni vlastnictvi, nad tim mas trzni hospodarstvi pracujici s dalsimi formami vlastnictvi.
    A ktomu kazdy bude dostavat NZP jako kompenzaci, ci vynos ze sveho implicitniho vlastnictviho
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS: No tak to rozveď.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    MANFRED: Nad nim, pak samozrejme muze fungovat z praktickych duvodu dalsi koncepcni vrstva tzv. soukromeho vlastnictvi, ovsem s ohledem na implictni vlastnictvi a z toho odvozovat ekonomicke dusledky.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS:
    Když pominu nějaký maličkosti, jako třeba současný vlastníky a podobně (konečně s těma se nemusí tvořitelé nových-spravedlivých zabývat jak už se zažilo), tak jenom z hlediska toho jak se lidi chovaj, už vidim deset milionů vlastníků jak se domlouvají na třeba na těžbě uhlí a za kolik ho budou prodávat.
    Takže by se stejně nutně došlo k tomu, že by všechno dělal a řídil stát, to už jsme taky zažili a doba byla docela charakteristická tim že tu nebylo uhlí, tu hajzlpapír, takže bych do něj moc nadějí nevkládal. Tehdy to taky vycházelo z toho že vše patří lidu, a nejlíp to řídí strana, akorát to narušoval nepřítel, rafinovaně sem pašující katalogy z německých obchoďáků, nad kterými bylo možno slintat.
    Z lidí by nebyli kapitalisti, konečně za komára taky nebyl nikdo kapitalista, ale jen poskok, držící hubu a krok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam