• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: jak spravce jsi ponekud offtopic.
    Tesi te psat takove to veci? To je docela silna kava, musis citit asi velkou nenavist. Ja bych se tomu i zasmal, kdybych zatim nevidel zoufaleho cloveka.
    Nemel by jsi Benny psat veci, ktere ve slabsi chvilce budes litovat. Skodis ti jenom sam sobe.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: problem je v tom, ze jses totalne retardovanej a nerozumis vubec nicemu. proc ses uz davno jakozto prebytecna existence neobesil, nepodrezal, nezastrelil? vzdyt musis moc dobre chapat, ze jsi na tomto svete naprosto zbytecny. proc vubec jeste existujes? dovedes si na tuto otazku vubec odpovedet?

    fakt bych to na tvym miste vzdal. jsi proste slepa vyvojova vetev, nula, game over.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: ja ti ty otazky tedy zopakuju.
    k cemu socialni sit?
    pred cim zachranuje podpora v nezamestnanosti.
    Dokazes si predstavit v jake situaci jsou ti co propadli tou siti?
    co by se stalo, kdyby tato "socialni a zachrana sit" neexistovala?

    Dovedes samostatne domyslet dusledky?

    A jeste jednu pridam:
    Mas radost z toho, ze lide trpi?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: ale hlavně bych byl rentier... to je moje vysněná práce. Sice to není žádný med, ale já bych si poradil. Umím přinášet oběti.
    S NZP budes rentier razdva, a nemusis jezdit ani kajmany. A ty lidi co budou pobirat NZP budou taky rentieri, snad nekteri prinesou tuto obet a budou takto pracovat. Tak v cem mas porad problem?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PETGRIDUS: mimochodem, co si myslis o NZP?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jak je videt, bohatstvi proste neni o vnejsich atributech, je to v pristupu, v mentalite, kterou loser nikdy nepobere. v podstate takovy cargocult.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PETGRIDUS: jsem se prepsal. "kdyz prijde o nezamestatni?" -> " kdyz prijde o zamestatni?"
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: vzdyt na kajmanech by si prisel o pracovni navyky! Nepracoval bys, a kdo nepracuje, neji
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    JUNIPETRUS: co to slysim, ze clovek proziva tezke obdobni, kdyz prijde o nezamestatni?
    A co teprv clovek, ktery nemuze delsi dobu sehnat zamestatni?


    mlufíte česki?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: Stejne to jsou paradoxy. V nemecku maj 4x vetsi platy, ale jidlo, jak teda ty rikas(a mozna i jine veci) levnejsi nez u nas. Jak je to mozne?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: Tim chces teda jako rict, ze v soucastnosti zadne nemakacenky ze svych dani nezivis?:-))
    co to slysim, ze clovek proziva tezke obdobni, kdyz prijde o nezamestatni?
    A co teprv clovek, ktery nemuze delsi dobu sehnat zamestatni?
    Rikas, ze to neni bianco sek? Ale uz si nedodal, co s za davky zpetne vyzaduje?
    Ja ti to reknu, predstirani(nebo nepredstirani), ze si hledas praci, buzeraci, ze musis chodit na up. a chodit s doporucenkama,
    Dale nerozlisujes mezi podporou v nezamestnanosti, ktera je 5 mesic, tedy omezena, o ktere mluvis
    A socialnimi davkami, ktere nejsou omezene, ale zase vyzaduji kriteria - chudobu, soucinost s uradem atd.

    Jinak to je fakt super sit, staci neprijit na up,nebo ucitelka odmitne uklizecku a uz clovek propadne. Ale kdo v tom umi chodit, zaridi si ruzne davky, aby treba i formalne splnoval kriteria, nekolik tisic mu to muze hodit.
    I kdyz tezko rict, kolik lidi a kolik tak pobiraj.
    A samozrejme nesmi pracovat nebo byt pristizen, ze pracuje, to mu davky vezmou. Takze bud si praci nehledaj, nebo delaj na cerno.

    A vubec k cemu potrebuji nejakou sit schopni a pilni? A ti neschopnosti a lini si preci, zadnou sit(davky) dle tebe nezaslouzi.
    A ta sit ma byt k cemu?
    Pred cim zachranuje podpora v nezamestatnanosti? A od kdy je z tebe zachranar?
    Co by se stalo kdyby zadna sit nebyla(penezeni davky) ? Vzpomenes si na nejakou dalsi frazy z hodin obcanske nauky?
    Nebo zkusis na to prijit sam?



    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: na to jak osulit stat o dane,jsi zda se odbornik, typickej vycuranek.
    GORG
    GORG --- ---
    Logika, ze davky musi dostat jen ti co NEpracuji, oproti ZP, kde je dostavaji i pracujici, tu dosud nebyla objasnena.
    Hodne se tu debatuje podpora tzv. nemacenku, ale to je prece soucasny stav.
    To mi spis dava smysl se zrusenim socialnich davek kompletne. Ale tady byly oponenturou adresne davky uznavane. S plnym vedomim a komentari, jak je nemakacenka zneuzivaji zcela bezne. Jakou to ma logiku? :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: financovat NZP spotřební daní?
    Kdysi jsem ten výpočet udělala, ještě v Junipetrově klubu.
    DPH mi tehdy vyšla kolem 70% (a to, pokud si dobře pamatuju, bylo pouze navýšení vynucené kompenzací propadu výběru sociálního pojištění, které z nějakého důvodu Junipetrus chtěl rušit - takže reálně by ta DPH musela být násobně vyšší).

    Taky jsem tam dávala úvahu na téma, jakou část spotřeby by občané ČR začali realizovat v zahraničí, jak daleko by se posunula definice příhraniční zóny (už ten obyvatelé pohraničí radši nakupují levnější zboží za hranicemi), jak dalece by i minimálně počítačově gramotní nakupovali v eshopech v rámci EU, a že jediné, co by s tím mohl stát dělat (krom zkrachovat), by bylo vystoupit z EU a postavit nový ostnatý drát kolem hranic.
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Nemocenska az po trech dnech mi prijde jako ultra***** *** ******* . Ve vysledku si prosim lidi na nemoc brali dovolenou radeji. I ja to tak leckdy praktikoval. Podobny kokotiny me napadaji u toho soucasnyho socialniho systemu a zdeopevovanychdavek za deti. S plnym vedomim, ze jsou zneuzivany, je to pry dobry napad.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: nikdo nikoho nasilim do prace nenuti. jen proste od statu nedostane apanaz pro neschopne mazanky, kdyz ma zdravy ruce a hlavu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale kuš, to je rétorika jako z písní Michala Davida, prosímtě.

    každý režim by "mladé zdravé lidi" ze všeho nejradši poslal padnout někam do války. samozřejmě by měli makat - ale samozřejmě, ne tak, že je do toho někdo donutí násilím.

    šance, že se člověk co bude mít šanci si vydělat víc, spokojí se ZP, je velmi nízká. lidí, kteří se ZP spokojí, a nebudou se o nic snažit, je velmi málo: naopak, díky ZP se může objevit nová poptávka. ti lidi budou moci dělat věci, po kterých dnes neexistuje poptávka, ale takto vznikne. představa, že všichni budou sedět doma a chlastat, je naivní (resp. kdo chce, dělá to už dnes).

    spíš někdo, kdo fakt pracuje, si navíc bude moc dovolit dovolenou, na kterou si dnes nenašetří, nebo tak něco. neviděl bych to tak, že pro většinu lidí se něco drastického změní. kvůli ZP se práce vzdá hrstka lidí, kteří žijí na hranici možností, vystaveni existenčním tlakům a bez ZP skončí co já vím, na ulici nebo v blázinci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    "neco chceme a nemame na to? -> pojdme vymyslet jak zvysit dane, aby to slo"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: stačilo by ZP spojit se zvýšením spotřební daně na alkohol, možná :-) (jistě, tyhle daně od určité výše vedou jen k obcházení legálního trhu, znám ta čísla...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ve skutečnosti to je trochu absurdní ten odpor

    ten odpor vuci kolacum bez prace pro mlade zdrave lidi, kteri by meli makat, je naopak velmi racionalni
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ne místo důchodu ne. a vůbec, já nevím, jak to počítal. podstatná je čím dál větší zamotanost dnešních dávek: nemocenská ano, ale první den ne, takže všichni se hodí marod aspoň na týden, apod. (já teda funguju spíš v živnostenském sektoru, ale zbytek země ani ne). podpora je zbytečně vysoká, ale časově omezená: pokud by se z práce propuštěný člověk propadl hned na úroveň ZP, měla by nezaměstnanost jinou dynamiku, apod.

    fakticky ten odpor nechápu, čím je motivovaný. pro většinu populace co má cca průměrný příjem to bude znamenat fakticky daňovou úletu (offsetuje to daň z příjmu nebo ze mzdy). celkově nikdo neplánuje financovat ZP daní z příjmu. klíčové pro stát jsou dnes spotřební daně. k vyplacení části ZP lze donutit i banky - ty stejně peníze dnes "tisknou" a do čeho se pak investují? do domů, ve kterých pak nikdo nebydlí, apod. (někde se peníze v ekonomice vzít musí, aby na nájmy v těch domech bylo.. nebo na mzdy těch, kteří by si pak brali ty hypotéky, apod.)

    ve skutečnosti to je trochu absurdní ten odpor: nikdo nečeká, že nepracující člověk pobírající jen ZP bude mít na nájem v těhle prázdných aparmá. Ale přesně ti, kdo by na ty nájmy či hypotéky rádi dosáhli, potřebují posílení spotřeby, aby firmy, které je zaměstnávají, měly na jejich mzdy... jinak budou všichni donekonečna šetřit a ekonomika neporoste.

    rituální "zakonzervování" tzv. "nadhodnoty" (občas když jdu po Praze, ani mi ten pojem nepřijde jako přitažený za vlasy..) samo o sobě hospodářský růst nevyvolá: práce tu bylo odvedeno docela dost, ale pokud někdo z vás nedosáhne na životní úroveň, o kterou stojí, ačkoliv pracuje jak šroub (při intenzitě zapojení do těhle debat trochu pochybuju) nemohou žádní "nemakačenkové" - mohou za to možná lidi, kteří si půjčili na to, aby zadali někomu práci, po které neexistovala poptávka. tihle za to špatné rozhodnutí potrestáni nebudou (skončí max. na nule, ale spíš na tom budou daleko lépe)

    ZP je jedno z nevyzkoušených řešení, jak nastartovat růst, který bude mít aspoň trochu patu. a jestli pomůže k tomu, že lidi nebudou žít v čím dál větším stresu, tak co na tom, že občas někdo nějaký čas nebude pracovat? dnes se to děje tak jako tak. lidi neodmítnou šanci přilepšit si, když se objeví, nebál bych se toho - to dnes se těch šancí objevuje málo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam