• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ANDY_WARHOL: roboti nebo lidi. Nastuduj si pojem trzni ekonomika
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIPETRUS: a kdo ty sluzby bude poskytovat, roboti ?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    PHAILO: To víš, JUNIPETRUS má rád inflaci.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Tak to už tu dlouho nebylo. Takže vlastně stačí když ty prachy natisknem a ano, bude líp.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ony vlastne i takove potravinove listky jsou genialni trzni reseni, protoze lidi s nima pujdou na trh :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    LUBOB: samozrejme. Lide budou utracet penize (nzp) v obchodech a za sluzby.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    ANDY_WARHOL:
    1. Závislost lidí na systému nevytváří, ta už tady je. Jde o to jaký ten systém je.. Kdo teď trpí hlady a tím že nemá bydlení je podle tebe méně závislí než ten který dostane denní dávku chleba a skromné bydlení? Možná, ale NZP není anarchistická záležitost je to o udržení statusu quo (zachování současného systému pomocí reforem).
    2. Není jasné koho dojí (záleží jak se nastaví daně) může dojit ty kteří spotřebovávají a né ty kteří dělají.. (to samozřejme nezabrání akumulaci kapitálu a mocenským asymetriím - zneužívání moci v podobě peněz a majetku k donucování a násilí..). Kam to může dojít i bez NZP a co kam a k čemu dřív dojde je určitě zajímavé probírat..
    3. Není tohle věcí trhu? Prostě stoupne cena.. Pokud bude společnost danou věc požadovat a trh jí neocení tak zůstávají jiné nástroje ve hře (dotace, úlevy na daních, bla bla..).
    4. Není spirála roztočená už dávno? Proč by jí NZP měl něják zásadně ovlivnit? Čím jsou kryté peníze teď?
    5. :D http://ceskapozice.lidovky.cz/...de-jen-hladomor-f1u-/hlas-elity.aspx?c=A130822_112725_pozice_135300
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Dřív tu byla diskuse o zpochybňování a dokazování kdo má pravdu. A byla tu teze že jsou zákony které nezpochybnitelně fungují (a od nich lze odvozovat další věci) a jako takovýto zákon byla uváděna gravitace :)
    A já si přitom pamatoval na tohle video: http://youtu.be/pf64oXXCmBY ale nedal jsem ho sem a teď jsem na to narazil.. Pravda je už to trošku reakce na starší diskusi..
    Já tehdy hájil názor že jde všechno hrozně snadno zpochybnit a shodit a napadnout důvěryhodnost.. (téměř vše co jsem psal bylo okamžitě zpochybněno a nebo byla zpochybněná moje důvěryhodnost, která s obsahem tolik nesouvisela.).
    Když mi budete říkat že jsem offtopic, tak sice možná máte pravdu, ale tady se řeší všechno od ufonů po já nevím co.. .)

    A tady něco o penězích a nerovnosti.. (aneb nesouhlasím s tvrzením xchaose že NZP by neměl být nástroj na "změnu nerovnosti")
    Jak zachránit kapitalismus před kapitalisty
    http://literarky.cz/civilizace/89-civilizace/17195-jak-zachranit-kapitalismus-pred-kapitalisty

    Tady je nějaké čtivo od Kardinála Reinharda Marxe
    Kapitál – Reinhard Marx – nakladatelství Academia
    http://academia.cz/kapital.html
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    MANFRED: Aby to nebyli ufoni jak v XCOMu. :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SEAMON: Robot žere energii a opravuje se za podnikový, pracovník žere svačinu a opravuje se za vlastní, takže je to jasný.
    SHEALA: V klidu, NZP se zavede tak rok dva po příletu ufonů.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    LUBOB: LOL! Tak to je hodně zbytečná otázka v tomto klubu :-D
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: NZP podporuje trzni hospodarstvi?

    wtf? vis vubec, o cem mluvis?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Tak to som velmi rad, ze v tomto smere to vidime vsetci rovnako. Tym padom sa hadam uz nemusis pytat preco to niekoho zaujima. ;)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Velmi sa mi paci, ako si ma profilujes - a to dost casto podla toho co som vobec nenapisal..

    Ale mas v jednej veci pravdu - niektore veci su mi jedno. Ma to jednoduchy dovod, keby som sa staral o vsetky nedostatky tohto sveta, tak mam program na nablizsich par desatroci a realne to nepomoze ani za mak. Pracu v amazone, vsak nepovazujem za taky vazny problem, ako to tu ty predstavujes - je totiz dobrovolna a pracuju tam dospeli ludia a dokonca pracuju vacsinou v krajinach, ktore maju vcelku slusne pravne zazemie.

    Tj. mozu sa snazit robit natlakove akcie, mozu sa organizovat, oslovit svojich poslancov, atd, atd. Zaroven je to vsak praca, tak jednoducha, ze aj chapem ten tlak na vykon - pretoze nic ine, ziadnu inu pridanu hodnotu ten clovek uz dat nemoze.

    Dokonca by mozno pomohlo, keby jeden zo zamestnacov navrhol pouzivanie upravenych elektro skutrov. Keby ulicky spravili 2x take siroke,tak by sa tam vosli a zaroven by urobili pracu tak rychlo, ze by to zmensenie uloznej plochy nemuselo byt take kriticke. Pripadne by mozno stacilo, keby spravili "nosny" system, ktory by pendloval po hlavnej osi skladu a tie velke vzdialenosti by dali ovela rychlejsie a uprava by bola relativne mensia. Skusil to nejaky - to pravda nevieme..

    Ja ale zaroven aj vidim to, ze ked zamestnaci amazonu budu mat lepsi plat, lepsie prestavky, tak to pravdepodobne niekomu pracu zoberie - to ze by to mna stalo 5$ viac, to ma prilis nesere. Skor vidim to, ze sa nejaky produkt takto predrazi a ludia si ho proste nekupia. A ak si ho nekupia, tak ludia niekde inde pridu o pracu, alebo sa im zhorsia pracovne podmienky. Mozno padnu aj cele firmy.

    Inak o mojej ideologii vies gulove - amazon vyuziva pracovne pravo az do krajnosti a po moralnej stranke to je vcelku pochybne. To iste robi ale kvantum dalsich mensich firiem, len sa o nich neoplati robit videa a pisat clanky do novin, lebo nik nevie co su zac. (a velmi casto robia tie mensie firmy este vacsie prasaciny)

    Vo vztahu k teme NZP je Amazom len dalsi sob story, ktory tu vytahujes - minule to bolo tusim tych 1000 bannikov a pracovnici Foxconnu.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Otazka casu?
    Skor se zda, ze je snaha zreplikovat svet Terminatora. Jo ted ty roboti omylem strili vlastni vojaky, soft na detekci teroristu ma okolo 50% uspesnost identifikaci skrytych zlych plan, ale casem? Welcome to the future...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIPETRUS: nzp neni dobre
    1, vytvari zavislost lidi na systemu, ta tvoje totalita muze prijit tak, ze kdyz se budou lidi bourit, snizi se jim nzp pod uroven uziveni se..., muze se postupne z nzp stat pzp (tedy jedinci co jdou proti proudu uz ho nedostanou)
    2, doji ty co neco delaji, tem se to libit nebude, postupne i ten kdo tu praci bude mit bude mit tendence se na to vykaslat a kam to dojde pak to si nedovedu predstavit
    3, nektere extremne neprijmne, ne moc placene ale dulezite prace nebude mozne treba delat technikou a nzp zaridi, ze to nebude delat nikdo, pak to bude opet problem
    4, vzroste inflace, protoze tim ze das vsem nejaky penize, tak tyto penize budou ztracet hodnotu, aby se udrzel standard, bude se muset pridavat, az to roztoci spiralu
    5, nastane hladomor, pokud se neco zadrhne a finance na nzp nebuduo

    tech veci by se dalo najit vice, ale nemam cas
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: premyslel jsi vubec nekdy nad tim jaka je vlastne funkce penez ? a jak penize vznikly a proc ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    kdysi sem cetl hodne scifi, coz ma jednu vyhodu, v tech romanech je krome ruznych technickych vystrelku vetsinou i popsane jak tyto spolecnosti vlastne vypadaji.
    a je to dost nevesele.
    od neceho na zpusob komunismu az po neco na zpusob postkatastrofickyho scenare, ten komunismus jeste vypada zdaleka nejlip, jenze tomu se mi nejak nechce verit, a postkastrofickyho scenare bych se taky nerad dockal, takze me zive zajima jak to bude pokracovat, protoze ta technologe jednou nebude tak blba a draha jak ted, to je mi jasny.
    a co pak bude, kdyz vetsina lidi bude doma na podpore a budou hodne chudy. o sebe strach nemam, zivim se programovanim a predpokladam ze to bude asi z tohoto pohledu dobry job i v budoucnu, ale nechci zit jak v jar, kde musi clovek bydlet pomalu v pevnosti...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ANDY_WARHOL: no zkus domyslet uvahu co bude pak.
    V cem bude problem tech lidi, co proste praci mit nebudou?
    Ze se budou nudit? Nebo, ze nebudou penize na zakladni veci, stejne jako na vsechny ostatni veci co se budou v hojnosti stale vyrabet?

    Neni jine reseni nez NZP. NZP je jeste k tomu dobre reseni. NZP poskytne lidem svobodu. Svobodu od existancialni nouze a svobodu volby prace. Zaroven podporuje trzni hospodarstvi.

    Pak jeste muzes akorat vymyslet nejaky pridelovy system, ktery snadno muze zvhrnout v nejaky totalitni a fizlovsky system
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAZA: za na druhou stranu, kdyz budou vsichni v bangladesi, tak kdo jejich produkci bude kupovat, bangadesani tezko a cesi co prijdou o tu praci asi tezko. samozrejme kdyz jde o jednu tovarnu tak se to ztrati, ale pri masivnim odchodu prumyslu, to v podstate presne takto dopadne.
    ale tim nerozporuju to co pises, jen ukazuju, ze vsechno ma vic stran, neni to tak jednoduche
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam