• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    FIONOR: tak mooruv zakon kupodivu funguje dobre a kdyz vidim na jedny strane salovy pocitac, ktery dokaze uz hodne zajimave veci, na dalsi strane pokrok v roboticky rizenych autech a na treti strane docela schopne telo. tak je jen otazkou casu, nez miniaturizace umozni to vse skloubit do celku, a financni stranka se vyresi masovou vyrobou jako obvykle
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: podle me, ackoliv se ti to muze zdat jako nevyzadana rada, bys mel poslouchat co ti tvuj psychiatr rika a dodrzovat pravidelnou medikaci. tady to zase zacina smrdet nejakym relapsem.
    GORG
    GORG --- ---
    ANDY_WARHOL: No predikce se vzdy muze plest, ale Mooruv zakon a podobnymi zpusoby lze s urcitou mirou jistoty predikovat vyvoj.

    Ja jsem tu vychazel z tvrzeni ze 2025, coz je fakt za par cca 10 let, uz bude plnohodtny AI schpny kompletne simulovat lidsky mozek. A jestli nebude mit emoce , bude to myslim pomerne presvedcive byt schopen simulovat.
    A v 2050 ma byt jeden takovy AI pristroj schopen pocitat mnozstvi neuronu odpovidajici vsem lidem na Zemi.
    Newton prestane hrat riskuj a pravdepodobne ho umisti do vlady ci nejake pocitacem rizene spolecnosti.

    Robots will be smarter than us all by 2029, warns AI expert Ray Kurzweil - News - Gadgets and Tech - The Independent
    http://www.independent.co.uk/...marter-than-us-all-by-2029-warns-ai-expert-ray-kurzweil-9147506.html

    Zkusil jsem ted dohledat nejakou predikci. Ja tamtu cetl asi pred 10 lety, tak to, zda se, stale plati.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: tak zrovna v japonsku jim trochu hori koudel u zadku. populace velmi rychle starne,tak bych rekl ze si pospisi. a drahe je relativni slovo, nove auto je taky pomerne drahe a proda se jich kazdy rok hodne. takovy robot co je na tom videu se casem dostane na podobnou cenu. a prijde mi, ze tam je uz spis problem v tom, ze by potreboval mit v hlave neco jako pocitac newton, pak by uz fungoval temer dokonale. takze ohledne predikce kdy to bude staci spocitat podle morova zakona, kdy se neco takovyho do toho robota vejde.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    ANDY_WARHOL: K tomu len dodam - tolko k robotickym casnikom, kucharom a xy dalsim veciam, ktore sa tu spominali. Vsetko co sa mimo automatickych liniek ukazuje su defakto velmi drahe hracky, ktore zvladaju akurat tu sadu cinnosti pre ktore ich skonstruovali. Su to vsetko stroje, ktore nedokazu vyhodnotit nebezpecie pre cloveka a ani ho defakto nerozoznavaju. Nie su koncipovane s nejakymi bezpecnostnymi standardami a uz vobec nie su autonomne (potrebuju mat zmapovane priestory, orientacne znacky, atd).

    Ano jedneho dna tieto hracky mozno budu realne na verejnosti, ale pokial mate pocit, ze to bude o par rokov, tak je ten pocit dost zly.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BLOODRAT:
    ANDY_WARHOL: myslím že i HW řešení bz nebylo tak težký
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    ANDY_WARHOL: Já bych chtěl takového, který je HW i SW tzn bude sedět Junipetrovi za zadkem, přečte jeho příspěvek, automaticky mu dá minus, vyhodnotí debilitu jeho příspěvku a na základě koeficientu debility mu dá facku.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOODRAT: takovy robot se da vyrobit uz dnes, samozrejme softwarovy

    ale na nejakou temejsi budoucnost si jeste chvili pockame
    aktualni stav
    http://video.aktualne.cz/...-zatancuje-pozdravi-a-prinese-i-kavu/r~84c47318665711e4840b002590604f2e/
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Btw: Prosím, aby první robot, kterého lidstvo vynalezne a průmyslově pošle do provozu byl ten, který Junipetrovi bude automaticky rozdávat minusy na Nyxu. Unavuje mě to a zbytečně žere produktivní čas, ve kterém bych se mohl věnovat krmení bezdomovců.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    SHEALA: Když tady už je problém, že adresuješ zvýhodnění (což mě osobně je mnohem bližší, podpořit ty oč o něco usilují). Myšlenka NZP je free money pro všechny, což se s nějakém zvýhodňováním podnikatelů příliš nekombí.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BLOODRAT: Asi ne. Mě by přišli asi fakt víc fér menší odvody pro "znevýhodněný" (třeba i lidi dlouhodobě na pracáku) co by nezařízli lidem podnikání tím že ŽL stojí litr, nevíš jestli první měsíc zaplatiš socko zdravko a podobně...
    Zjistila jsem že já jako postižená jsem v tomhle značně zvýhodněná... nebo nemohl by bejt první rok podnikání daňový prázdniny plošně? Když mohou dostávat prázdniny korporace, proč ne lidi... jinak teďka jen ad hoc plácám, ekonomika není moje silná stránka, a ačkoliv jsem nic nepožila, dala jsem si chvilku zdravotní procházku - pro mě malinko nadvýkon - a mám ten endorfinovej high co občas mají sportovci :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    ANDY_WARHOL: ...což je to, v čem vidím primární a nejdůležitější problém celého konceptu nzp.
    JUNIPETRUS: Chápu tu vztahovačnost, ale ty jsi s prominutím blbý jak tágo a nesmyslný chrchel zvratku plující vesmírem na organické hroudě, ergo tyhle věty co copypastuješ na tebe neplatí. Promiň.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Ha díky článkům co ste postli jsem vyřešila dilema, jestli jen nebo nejet na Elektru. Díky moc :D Ale stejně by mě zajímalo, jestli má Junipetrus doma aspoň trochu uklizeno, nedejbože jestli se nenaučil psát.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: 8. Je důležitější být užitečný než chytrý

    Fascinuje mě, kolik kavárníků utratí čtvrt milionu za kávovar, jen aby pak odháněli hosty, kteří poprosí o preso: „Tak to neumím. Ale můžu vám nabídnout espresso.“

    Pokud si chceš někoho znepřátelit, poniž ho. Pokud chceš ztratit něčí zájem, machruj před ním svým rozhledem a zkušenostmi. A pokud chceš navždy zradit něčí důvěru, zkus ho přechytračit.

    Pointu snad chápeš. Buď pomocná ruka, ne chytrá hlava. Neplatí to jen v podnikání, ale i v umění. Nevkládej postavám svých povídek do úst velké myšlenky o světě. Pokud je ti osmnáct, ty myšlenky navíc určitě nejsou tak velké a originální, jak si myslíš. Radši udělej službu čtenáři a nechej ho skrz příběh nahlédnout novýma očima na svět kolem sebe. Hrej s ním hru na to, co ví a co si jen myslí, že ví; škádli ho, bav ho, napínej ho, znechucuj ho, inspiruj ho. Nepoučuj ho.


    Zdroj: http://www.penize.cz/zamestnani/257508-11-veci-ktere-mi-mel-nekdo-rict-uz-na-stredni-2
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOODRAT: tak kdybys dojil ty obr korporace, jejichz manazeri a ti co exekutivne v tech firmach pusobi jsou uz zaplaceni, tak by to teoreticky slo, ale musel bys to udelat jaksi globalne. ale to by nikdy neproslo.
    tyhle veci dopadnou tak, ze se podoji stredni vrstva, coz je samozrejme spatne.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ale ted vazne:
    Potkají se dva Židé a jeden se ptá druhého:
    "Odkud máš ty fantastické hodinky?"
    "Taťka mi je těsně před smrtí prodal."
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Já už jsem teda takhle v sobotu navečer nalitý jak olovo na vánoce, ale stejně si neodpustím názor. Přijde mi, že se to tu točí stále dokola - ti úspěšní v životě se snaží naznačit nulám, že pokud změní způsob myšlení, tak něco jako nzp nebudou vůbec potřebovat, protože se prostě zařídí jinak, lépe a nebude to na úkor někoho jiného. A nuly NZP prostě chtějí, protože to je jejich jediné východsko z jejich mizerné situace, vnímáno jejich optikou...a ti úspěšní ne, protože to vnímají (oprávněně) jako parazitování na jejich vydřeném úspěchu.
    A mám tu otázku pro zastánce - je tady vůbec možnost zařídit NZP tak, aby lidé, kteří svému úspěchu věnovali nemalý čas a prostředky nebyli na NZP biti?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    _BENNY: A já bych jen doplnil klasikem :o)

    6 Harsh Truths That Will Make You a Better Person | Cracked.com
    http://www.cracked.com/blog/6-harsh-truths-that-will-make-you-better-person/

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: je fajn ze jsi nasel sympatie k recenzentovi Kasparkovi, takze hadam ze je pravy cas zkouknout i tyto dva clanky:

    11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední | Peníze.cz
    http://www.penize.cz/podnikani/257484-11-veci-ktere-mi-mel-nekdo-rict-uz-na-stredni

    11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední (2) | Peníze.cz
    http://www.penize.cz/zamestnani/257508-11-veci-ktere-mi-mel-nekdo-rict-uz-na-stredni-2
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    pridam dalsi tip na knihu, ktere jsem jeste necetl, ale mohla byt hodne zajimava
    Konkurenční boj je zábava chudých | Finmag.cz
    http://finmag.penize.cz/recenze/291753-konkurencni-boj-je-zabava-chudych

    Druhý mýtus: konkurence je zdravá

    Třetí myšlenka, tedy že konkurenční boj požírá zisky, je pak nervovým centrem knížky. „Američané hospodářskou soutěž zbožšťují a vděčí jí za to, že je uchránila od socialistických front na chleba. Ve skutečnosti je ale kapitalismus opakem soutěže. Jeho předpokladem je totiž možnost akumulovat kapitál, jenže v dokonalé soutěži se konkurenti navzájem oberou o jakýkoliv zisk.“

    Co hůř: konkurence je někdy jen jiné slovo pro kolektivní halucinaci, při které se majitelé Pets.com, PetStore.com a Petopia.com navzájem přesvědčují, že existuje jakási ve skutečnosti neexistující příležitost. (Zdravíme klony klonů klonů Slevomatu.)

    Řešení? „Jednoduché“: najít přehlížený trh a plně ho ovládnout.

    Monopoly podle Thiela stojí na čtyřech pilířích. Prvním je proprietární technologie, která se nedá okopírovat vůbec nebo jen těžko. Jako příklad uvádí vyhledávací algoritmy Googlu. Druhým je efekt sítě: čím víc lidí produkt používá, tím je hodnotnější. Příklad vás asi hned napadne: čím víc přátel máte na Facebooku, tím radši tam chodíte vy i oni a tím spíš síť dál poroste. Třetím pilířem je snadná škálovatelnost: v úsporách z rozsahu vynikají softwarové firmy. Posledním pilířem monopolu je pak silná značka.

    Že jsou monopoly brzdou inovace? Ne tak docela: na stejném trhu možná nevyroste silný konkurent, zato ale vzniknou nové trhy s novými monopoly. Thiel připomíná, že dominanci IBM na trhu hardwaru vystřídala dominance Microsoftu na trhu softwaru a tak dál: růsty a pády digitálních mogulů dokážete převyprávět sami.

    Všechno, co napsali o „digitálních sirénách“ Jaron Lanier nebo Astra Taylor, samozřejmě zůstává pravdou: v ekonomice ovládané několika monopoly se z uživatelů stávají vazalové přežívající na políčkách novodobých feudálních pánů. Jenomže Zero to One je kniha pro ty, co se chtějí stát novými pány, ne pro vazaly, kteří se chtějí osvobodit. Za mě cajk.

    Zdroj: http://finmag.penize.cz/recenze/291753-konkurencni-boj-je-zabava-chudych
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam