• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    MANFRED: proc mi to pises?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: zase hrozeni stehovanim firem jen proto, ze budou platit dane. Takze dneska tedy firmy dane neplati?

    jasne. protoze firmy nejake dane plati, tak ochotne zaplati jakekoliv dane.
    danove raje jsou sci-fi :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Evropský rozhled » Jiný slova jinej kraj – 25 let od převratu
    http://www.evropsky-rozhled.eu/jiny-slova-jinej-kraj-25-let-od-prevratu/
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS:
    U firem jsou ještě jiný aspekty, třeba:
    Nešílená byrokracie :-(
    Fungující právní prostřetí :-(
    Nízká úroveň korupce :-(
    Funkční vstřícné úřady :-(
    Vzdělaní pracovití lidé :-(
    Ceny energií a dalších vstupů (třeba díky podpoře ekologie máme hezky vyšroubovanou cenu v celý EU) :-(
    Náklady na pracovní sílu
    Patriotismus (a přece jen je rozdíl, je-li na výrobku made in germany než made in EU s nálepkou CHINA)
    etc.

    Ale jinak střet zájmů zaměstnance kterej v práci vyřvává " Chci vyšší mzdu" a při vstupu do obchodu " Chci nižší ceny" je docela srandozní, protože nižších cen se mimo odrbání zaměstnanců nebo výrobku dá dosáhnout přesunem výroby někam, kde zaměstnanci nejsou tak finančně nároční a pak řve " Já nemám práci".
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: prvni odstavec - nechapu proc mi to pises.

    druhy odstavec - co je to za hloupy argument s pristehovalcema? Proc se nam sem uz nenastehovali ted, a neberou "stedre" davky?
    Bude to jako u spoustu jinejch veci vazane na obcanstvi, treba volby. Proste nzp je pouze bude pro obcany CR. Opravdu jsi tento argument nikdy neslysel, ani te nenapadl?

    Jo a zbytek, zase hrozeni stehovanim firem jen proto, ze budou platit dane. Takze dneska tedy firmy dane neplati? Jakoze jsou vubec jeste nejake firmy v zapadnich zemi, kde plati daleko vyssi dane nez u nas?

    . a vetsinou ten, kdo ty prijmy vytvari a na danich tomu statu zaplati, kdyz ten uvidi, ze zivi hromadu parchantu, kteri chteji jen brat, aniz by davali, tak udela jednoduchou vec - presune sidlo svoji firmy do zahranici,
    No jiste, to je tedy novinka,ze firmy uz nezajima zisk, ale zajima je, co se provede s penezy, ktere zaplati na danich,(cimz se stavaji penezy, ktere nejsou jejich). Proc se nedeje uz v pritomnosti? Kolik znas firem,ktere vydelavaj miliony,a jen protoze videli cikana na davkach si rekli "balime"

    ze ty vydaje na jedne strane musi byt podlozene prijmama na strane druhe. a ty prijmy musi nekdo vytvorit.
    To snad nikdo nezpochybnuje. Jen by stalo za hlubsi uvahu, kdo ty prijmy tedy vlastne vytvari, a jake jsou podminky pro vytvareni prijmu, neco jako existence penez a pravidel jejiz

    Me Kuato nemile prekvapuje, ze i ty se nechavas ovlivnovat populistickou propagandou a snizujes se k demagogii. Nezapominas to ani o korenit osobni narazkou typu zakladni skola a elementarni matematika, pritom musis vedet, ze nejde v ekonomice o zadnou elementarni matematiku, proto sam zadna cisla ani nejsi schopen dodat,prestoze nektera statisticka data by si mohl znat, ale ze je to slozity komplexni jev, a tim spise pokud jde o predvidani budoucnosti. Kolikrat vubec nejde o cisla, ale jde o pravidla, stav technologii, psychologii lidi a spolecenske i geopoliticke, podminky i "duch" doby, ktere ekonomii ovlivnuje atd.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HWLLFFRDD: zase budme spravedlivi, o veseni se tu mluvilo jen v souvislosti s kellerem, a to nebylo od jupitera:) jako chapu, ze nas stve ze je utopista odtrzeny od reality, co ani neumi spocitat par procent, ale aspon sem si nevsiml, ze by tu nejak burcoval k veseni lidi.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    KUATO: To s tou otevřenou ekonomikou nekompatibilní s NZP je naprosto v pořádku, protože Junísek sní o uzavřeném totalitním státě s plně vytíženými kandelábry.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: ne, kdybys mel vic zivotnich zkusenosti a min predsudku, tak by ses taky mohl divat na firmu jako na velkou rodinu lidi, kteri spolu dohromady spolupracujou, aby ve vysledku mohli vyrobit produkt natolik slozity, s potrebou tolika odborne specifikovane prace, ze by ho jeden clovek nikdy nemohl rentabilne vyrobit. o to tady jde, takovych produktu je dneska drtiva vetsina. ekonomika statu na nich stoji. vyroba a prodej buchet a marmelady ac krasna prace je z pohledu makroekonomiky uplne hovno. nicmene lidi je treba organizovat, proto je tu hierarchie vedeni. a ano, nekteri maji vic penez a nekteri min, ale mnohem vice nez parazitovani tech nahore nad temi dole je to o tom, ze ti "nahore" maji kurevsky vetsi zodpovednost a jsou pod vetsim tlakem, nez ti "dole", kteri si odbouchaji svych 5x8 a maji klid. podle mych zkusenosti treba v polygrafii, kde pracuji cca 15 let, tak vidim, ze rozdil mezi dobre a spatne placenymi lidmi u nas i u konkurence, se kterou ale i obcas spolupracujume, je hlavne v tom, ze a/ celkove se firme musi dobre darit, aby mohla dobre platit a zaroven ji zbyt jeste i na investice, aby u vyvijejiciho se trhu nezdechla, b/ selektivne se plati lepe lidi, kteri jsou sikovni, kreativni, premyslivi a spolehlivi. hur lidi, kteri tyhle vlastnosti nemaji. proste nekvalifikovana prace ma malou cenu, kvalifikovana mnohem vyssi. ale i nekvalifikovany clovek se muze zlepsit, kdyz ma sam zajem. jen to nekdy trva par let.

    to co popisujes ty je mozna dobry napad, mozna picovina. cert vi, co by to udelalo s ekonomikou nejakeho statu, ktery by to zavedl. mozna by to bylo super, ale mozna by to byl pruser jako prase, ktery by ten stat uplne polozil a umrelo by v nasledujicim chaosu spousta lidi, o skodach ve ztrate konkurenceschopnosti vuci zahranicnim firmam ani nemluve. nicmene i kdyby to teoreticky fungovalo, nemohlo by to byt nasazene v otevrene ekonomice, jakych je evropa plna (schengen), protoze by se ti tam najednou nastehovalo neuveritelne mnozstvi vyzirku. a pokud jsi vystudoval aspon zakladni skolu a mas aspon elementarni zaklady matematiky, tak si jiste umis spocitat, ze ty vydaje na jedne strane musi byt podlozene prijmama na strane druhe. a ty prijmy musi nekdo vytvorit. a vetsinou ten, kdo ty prijmy vytvari a na danich tomu statu zaplati, kdyz ten uvidi, ze zivi hromadu parchantu, kteri chteji jen brat, aniz by davali, tak udela jednoduchou vec - presune sidlo svoji firmy do zahranici, kde je situace "normalni" a behem pul roku tvuj stat zkrachuje. navic pak hrozi realne riziko, ze i kdyz by se veci vratily ke staremu poradku, tak se ty firmy uz nikdy nevrati, ale zustanou tam, kde jsou, protoze si jejich majitele reknou, ze curaci, kteri takovou picovinu vymysleli jednou urcite vymysli nejakou jinou picovinu priste znovu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    GORG
    GORG --- ---
    taky už se mi z té debaty nějak mota hlava :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    tak neco na usmirenou. A Ne ze budete hodnotit neco, co jste si neposlechli.
    Jan Keller a Václav Bělohradský v Ostrave
    https://www.youtube.com/watch?v=iO-wmjXrYhw
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ste tu naky zacykleny :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: "Co všechno vám vezmou z platu
    Čistá mzda je jednoduše řečeno to, co vám měsíčně zaměstnavatel reálně vyplatí. Jenže když se ucházíte o práci, většinou je řeč o mzdě hrubé. K čisté mzdě se dopočítáte, když od hrubé mzdy odečtete daň z příjmu a odvody na zdravotní a sociální pojištění. Na sociálním pojištění zaplatíte šest a půl procenta z hrubé mzdy, na zdravotním pojištění čtyři a půl procenta. Daň z příjmu dosahuje patnácti procent, odečítá se z hrubé mzdy, jenže počítá se ze mzdy superhrubé (zaokrouhlené na celé stovky nahoru). Ta je tvořena hrubou mzdou navýšenou o odvody, které za nás (navrch) platí na sociálním a zdravotní pojištění zaměstnavatel. U sociálního pojištění se jedná o dalších pětadvacet procent z hrubé mzdy, u zdravotního o devět procent."

    Zdroj: http://www.penize.cz/mzda-a-plat/281761-kolik-berete-a-kolik-vam-berou-kalkulacka-ciste-mzdy-2014
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: to už jsme brali, teď popisuješ stav kdy si zaměstnanec odnáší domů hrubou mzdu.
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    Ale je to marný, je to marný, je to marný.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    LUBOB: ta veta je proste nesmyslna. Ja jsem predevsim napadal, coz ti uniklo, zavedejici trvzeni, ze zamestnavatel plati neco navic k ciste mzde. Otava rika 100, ja 75%, ale to cislo v tomto pripade neni dulezite.
    Protoze, at uz bude ten "falesny" pomer 70 se slevou nebo 100bez slevy, tak ma porad stejne mzdove naklady.
    I pokud zamestnananec bude mit dane 0, pojiste 0, pri stejne hrube mzde, a pomer se snizi, tak zamestnavatel bude porad mit stejne mzdove naklady.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    suplujeme junipterovi co zakladka zameskala. zadarmo. at to bere jako kompenzaci za neexistujici NZP :-)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    Byl by prosím ještě nějaký jiný aktivní zábavný kanál zdejší nyx tv čítárny?
    Tenhle už začíná krapek nudit.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: znovu ti odcituju : za kazdyho zamestnance platis cca 100% navic k tomu co dostane po zdaneni.

    ano, cca 100% je to pouze v pripade, ze se nepocita s danovou slevou na poplatnika. s ni to dela pres 70%.
    danova sleva neni automaticka. budto o ni pozadas rovnou zamestnavatele nebo ji dostanes az s vlastnim danovym priznanim.

    35% se plati z hrube mzdy, ale tu zamestnanec do ruky nikdu nedostane.
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    SHEALA: Ale to je naše chyba, toto je typický příklad nezvládnutí osnov, opojeni úspěchem jsme zapoměli pacienta prozkoušet z předešlého výraziva.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam