GORG: V zavislosti na vyske ZP (v pripade nezavisleho zdroju) klesa motivacia pracovat v zmysle zamestnania. Inak povedane, ak by som dostaval 5 tisic eur mesacne pri terajsich cenach, tak nemam potrebu si komplikovat zivot nejakym zamestnanim.
Ano - asi by som sa venoval nejakemu hobby, ale jeho uzitocnost pre zvysok populacie by bola silne diskutabilna. A aj keby moje hobby bolo uzitocne - venoval by som sa mu podla lubovole, ergo by sa nedalo spolahnut na moje produkty. Problem je ten, ze ked by kazdy dostaval 5k - tak by coskoro pracovali len nadsenci - tj. dostavame sa k problemu kde kupim rohlik.
Tym sa zacina mojich 5k znehodnotovat a musel by som napriklad kupovat v zahranici.. Len tu je zas problem, kto mi to tak doruci. Takze sice mam 5k, ale nemam kde kupit rohlik.. Teraz samozrejme povies, ze na vyprodukovanie xy rohlikov treba len malo pekarov.
Ale tym malo pekarom trva ta produkcia napr. 8 hodin - len co ked sa im robit 8 hodin nechce a spravia ich menej. Oni maju cennu surovinu a vedia to vymenit za nieco ine. Taky pravnik ma velke kulove a 5k ktore prave stratili este viac na hodnote, lebo je vyhodnejsie vediet upiect rohlik.
Jednoducho ak nik nie je nuteny pracovat aby pokryl svoju existenciu, tak uplne logicky vzniknu nedostatkove produkty. Ktorym stupne cena - cim sa znizi objem toho co si dokazu ludia zabezpecit. Tj. zas mi vznika potreba pracovat aby som si moholi zabezpecit nieco ine.
Problem ZP je aj ten, ze sa deklaruje vo vyske vo vztahu na terajsi system - ale jeho zavedenim zaroven ten system podkope a zavedie uplne ina dynamika. Je kludne ze mojich 5k euro by po mesiaci relanu hodnotu terajsich 200e a potom co?