• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Mne taky ne, ale nápad to byl dobrej. Holt korunka ke korunce.....
    TUILE
    TUILE --- ---
    NEKROMANT: do ty hospody pak zasli s mamkou v nedlei na smazak, neasi :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: hh, tak to by mě nenapadlo :) To chtěli poškodit ty hospody a nebo jim ten případný výdělek stál za tu námahu?.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SYLVAEN: Já si nemyslím že socialismsu chápu jako rychlé řešení. Ale připadá mi efektivnější ve využívání a distribuci zdrojů (s tím souvisí i menší plýtvání) a spravedlivější v tom že každý spíš dostane to co potřebuje (chcete li - plošně efektivnější v uspokojování potřeb).
    Je otázka co kdo si představuje pod socialismem.. SPousta lidí říká že aby byl socialismus socialismem tak musí být demokratický.. Ale demokracie a většinové hlasování se dá taktéž kritizovat.. Většina nemá vždycky pravdu :) Zrovna se mi nechce filosofovat o tom, co to je pravda :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Jo, u nás vybírali svýho času popelnice dva důchodci s vilkou, myslel jsem že maj slepice, protože hledali rohlíky, ale pak se ukázalo že je sušili na strouhanku kterou prodávali do hospod.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    JUNIPETRUS: Pracuju v českoněmecké fabrice položené dfacto na čáře, čertužel, na té české straně: ) a ano, Němci jsou dvakrát výkonnější. Ten rozdíl v přístupu k práci je neskutečný. Máš -li zájem o detaily, mohu rozvést.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a stastne a vesele, ty jeden retarde!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: v tom pripade mas ban na 7 dni, v mezicase bys mohl popremyslet nad tim ze bys pro lidstvo udelal neco uzitecneho a sel ses nekam obesit nebo zastrelit
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    JUNIPETRUS: Z toho co tu plácáš, je vidět že nerozumíš a nemáš zájem rozumět. :) Máš zájem se jen hlasitě projevovat, a je úplně jedno jak velké nesmysly to jsou. Možná ti tvá taktika "zahltit odpůrce pitomými otázkami a připadat si jako vítěz" funguje u jiných, ale bohužel (pro tebe) se s touhle taktikou setkávám na netu často, a už hodně dlouho. Většinou ji používají opravdu výživní exoti typu Radka Hulána a spol. :)

    Odpověz si na své otázky sám, pokud to zvládneš. K zjevně hloupému dotazu na to kolik hodin denně se v Německu pracuje: zhruba tak stejně jako v Česku. Jenže český pracující dělá sotva na 40% a přitom má pocit jak se nenadřel. To je ta efektivita a výkonnost o které jsem mluvil.

    Češi pracují s nechutí, mají dojem že mají jakési shůry dané právo na něco lepšího, ač pro to vůbec nic neudělali. Připadají si nedocenění, podhodnocení, vykořisťovaní, jsou přesvědčení že jim svět něco dluží. Ostatně se to odráží v názvu tohohle auditka - Nepodmíněný základní příjem. Takže další reality check - nikdo nikomu nic nedluží, každý má jen to, co si zaslouží, a co je schopný si obstarat.

    BTW, ty jsi nějak extra vysazený na pokladní a skladníky?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    vyskocila tu ikonka benyho, ze neco napsal, zrejme opet nejaka inteligetni reakce, kterou si rad neprectu, proto ho mam v ignoru
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: jo! proste si vydobat to nejlepsi z toho co se mi ted libi a co se mi ted nejvic hodi a na zbytek se vykaslat. cert vem smysl a smerovani tech systemu, hlavne nejak zalepit ten najem, zejo?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: imho by ti mel v tom pripade tvuj lekar zakazat cteni z tabletu behem srani, protoze tohle je relaps jak hajzl
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Mimochodem ja nejsem pro ani proti kapitalismus, nebo pro ci proti socialismu.
    Jsou to tak siroke pojmy, ze se idealni ci negativni definice naprosto nepotkavaji s realitou.
    Proto me zajimaji vice konkretni charakteristiky soucasneho systemu, ktere nekteri nazyvaji kapitalismem, a zajima mem, ktere charakteristiky jsou problematicke a skodlive a ktere prospesne, uzitecne

    Je jasne, ze v budouci fungujici ekonomice nejake prvky, ktere zname dnes at s kapitalismu nebo socialismu, museji nejak nachazet, ale bude to v takove mire a kombinaci, ze neni vhodny ani jedne ze slov.
    Bohuzel,v pokrok vazne v setrvacnem zkostnatelem cernobilem mysleni.
    To je nutne prekonat!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a co na to Junipetrusovi rodice? ten reality check musel byt hodne bolestny.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SYLVAEN: takze zase kecy.
    Kapitalismus se sam prosadil? Prosadil se existuje od te doby kapitalismus s x stalymi znaky, a nikdy jinak?
    Ktere x znaku cini kapitalismus kapitalismem?
    Byl i v sovetskem svazu?

    V cem je kapitalismus s oligarchismem v rozporu? Oligarchie je zrala faze kazdeho neregulovaneho kapilitamu

    Takze pokladni a skladnik - jinymi slovy jejich pracovitost ani schopnosti, a odvahu(pokladni hrozi manko) dnesni kapitalismus neodmenuje.
    Jo reality check.

    Takze opravdu chces tvrdit, ze v nemecku lidi pracujou cca 16denne?
    Nedrzukou co to ma znamenat? Za tim si predstavuju same nehezke veci. Zakaznik se spokoji s nekvalitnim vyrobkem, pracovnik s nekvalitnimi pracovnimi podminkami, poslusnost a roboticka vykonovani prace - tedy nedostatek samostatnosti a tvorivosti.
    A zde lidi tak drzkou, tady nehrozi vyhazovi?

    Odvaha a nasazeni - opet pokladni a skladnici tam maj dvoj az trojnasobne platy za stejnou praci.
    V cem jsou jejich pokladni a skladnici odvaznejsi v cem si za necim jdou? (kdyz si predtim napsal, ze maji male platy protoze nemaji nejaky lepsi cil.

    Prej reality check, ty jsi se s realitou zatim nesetkal.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    zase same odpovedi na recnicke otazky, ktere maji zastrit tu skutecnost, ze tady nikoho nezajima kde Junipetrus vezme na najem...
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    JUNIPETRUS:

    Za průmyslové revoluce se prosadil kapitalismus jako nejefektivnější systém. V současné době jsme na pomezí kapitalismu a oligarchismu. Jako reakci na to, velká část nespokojených má tendenci hledat rychlé řešení v socialismu.

    Teď k dalším otázkám:

    • Pokladní nebo skladník pracují. Nemají ale žádné výjimečné schopnosti, či nedostatek odvahy stanovit si nějaký lepší cíl a jít za ním.

    • Proč je kapitalismus odměňuje pouze tolika a tolika? Protože za tolik jejich práce, zkušenosti a schopnosti jejich zaměstnavateli stojí, a protože oni byli ochotni za takovou částku své schopnosti, energii a čas pronajmout ve prospěch někoho cizího.

    • Proč Německo prosperuje víc než ČR? Protože lidi tam nedržkují, nehledají viníka ve všech ostatních, a pracují cca dvakrát tolik než češi. Někdy si přečti studie o efektivitě práce a pracovním nasazení v jednotlivých zemích. Další roli v tom hraje to, že mají odvahu a chuť za něčím jít.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SYLVAEN: kde je ten reality check? Pod tim si predstavuju nejaky konkretni priklady, nikoliv fraze.
    Takze co mame? Kapitalismus, oligarchismus nebo socialismus?
    Pokladni nebo skladnik v supermarketu pracuji, proc jsou chudi?
    Proc je kapitalismus odmenuje pouze 12tisici?
    Prosperita? Proc Nemecko prosperuje vic nez CR?
    Je tam vic kapitalismu nebo nemci vice pracuji, maji vetsi schopnosti nebo ze by ta odvaha?
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Teda pardon jestli někomu nabourám jeho vysněné vzdušné zámky o přerozdělování bohatství a všeobecné prosperitě, ale je čas na Reality Check. Socialismus a podobné doktríny ve výsledku odměňují podprůměrnost a nečinnost. Kapitalismus odměňuje schopnost, práci, a odvahu.

    Nevím, čemu se tady říká "posvátná kráva kapitalismu", a silně pochybuji že o tom sám mluvčí má ponětí. Takže to budu ignorovat jako jeden z planých výkřiků.

    Nicméně jsem přesvědčený, že zaměňujete kapitalismus, tzn hospodářský systém založený na právu na soukromé vlastnictví a produktivitě střední třídy, a oligarchii, což je ten správný způsob jak popsat to, co máte na mysli.
    TUILE
    TUILE --- ---
    JUNIPETRUS: A jak by to teda podle tebe melo bejt spravedlivy?
    Kdyz si mlada rodina koupi byt v praze a ma hypo na 30 let - platit hypo je drazsi nez platit najem - tak nemaj potomci narok na zdedeni? (Bydleli bY prece zadarmo, coz je dle tveho spatne)

    V pripade, ze by se nemovitosti nededily, nemel by nikdo tajem udrzovat je v rozumnym stavu a daleko rychleji by chatraly.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    soukrome vlastnictvi v dnesni dobe, kdy hrstka stale vic bohatne, a vetsina chudne, je slouzi jako zpusob vyvlastnovani
    GORG
    GORG --- ---
    NEKROMANT: Osobne uz komunismus tak negativne nevnimam btw.

    Kdyz sleduju uctivani posvatnych krav kapitalismu, mam dojem, ze vidim pricinu, co zvrhavala snahu zavest i komunismus. Tj. kadrovani. atd. Proto minusy

    Pak se dozvis jaky jsou squateri socky... a ze chteli komunitni centrum pro sebe. Jak i bylo v clanku CTK. Pro sebe! :)
    Melu to nechat chatrat, ze... the real way. a nasili policie neni..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam