• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Ale no tak za takovou prkotinu se v čechách nezavírá, když chytěj na šachtě zloděje kabeláka v deset večer a odveze si ho policie, mnohdy se do rána ještě vrátí, oni nesnášejí odejít od nedodělaný práce. Vzhledem k tomu, že už dneska dostávaj dávky (nevim teda jestli ne částečně formou poukázek-stravenek, pak to chápu, ty automat nebere, hospodskej, UPC ani prodejna mobilů taky ne etc.) , tak to nějaký NZP nevyřeší (zvláště když ty dávky nahradí), protože bohužel platí starý dej myši koláč, bude chtít sklenici mlíka (nejvíc pomáhá v tomhle případě jed).
    Chápal bych že by NZP mohlo pomoct v případě, že by někdo vlastní blbostí vystudoval cosi, co nemá žádnou cenu a tudíž se tim neuživí, nic jinýho dělat nechce a neumí a k tomu je jakási teoretická šance že by se to jednou mohlo hodit (třeba jednou budem fakt potřebovat někoho kdo se zabejvá na úrovni nářečim Kvangunang :-) a jinejma podobnostma, ale ty případy kdy někdo tráví čas votravováním ostatních a to i kdybych připustil že bychom se nechali vydírat (když nám dáte prachy, nebudem zlobit) jsou beznadějný, protože v tom případě vzhledem k tomu že se bezstarostně (von se někdo postará, třeba stát, vod toho ho máme) množí a to nejen dětičkama, ale i faktem že příklady táhnou (proč bych dělal, když XY nemusí ráno vstávat a má se docela dobře).
    Neodváděl bych mysl taky od faktu, že pečovatelskej režim nebejvá zrovna příkladem demokracie a svinsky rychle se umí zmodifikovat na nechutnou diktaturu (stačí že už takhle i demokracie je násilí páchané davem na jednotlivci:-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: s tvým odstavcem nejde nesouhlasit, jenže... vezmi si např. takový high-frequency-trading. Čím přesně se liší od hracího automatu? (kromě objemu prostředků, které jsou ve hře)?

    jinak s kradením kovů to vidím přesně opačně: ZP by měl snížit motivaci k podobným přivýdělkům (aspoň v té podobě, kterou razím já: tedy, že nepodmíněná trest odnětí svobody bude spojen s pozbytím ZP, s čím současně souvisí to, že náklady na pobyt ve vězení by měly dosahovat nejvýše ZP - ovšem vzhledem k nutnosti ostrahy ale budou stejně nakonec vždy větší, takže že by vězni ze ZP něco "zbylo" je naivní představa...)

    hazard pravděpodobně zůstane jednou z forem "prvotní akumulace", jakkoliv je to v rozporu zejména s americkou "protestanskou etikou", která zejména klade důraz na to, aby úspěchu bylo dosaženou nějakým osobním usilovným snažením a ne náhodou. prostě určitá část lidí, disponující většími penězi (mocí, životním standardem, whatever...), se do této situace i v budoucnu dostane náhodou (stejně tak, jako určitá část těch, co skončí vyloučeni ze společnosti, se do této situace dostane taky v podstatě náhodou a bez vlastní viny...)

    otázka je, jak jak s tímhle vším souvisí ZP: za každého systému vždy určitá zbytková část populace zbohatne (nebo se dostane k nějaké formě moci - u systémů které nekladou důraz na ekonomiku) v podstatě náhodně, stejně tak určitá část zchudne (či upadne v nemilost) v podstatě náhodně. Svět není lineárně předvídatelný, je vysoce nelineární. Někdo vyhraje v loterii, jinému shoří střecha nad hlavou. Není to všechno otázka snahy a vlastní vůle, ve hře je náhoda.

    Podoba ZP, kterou razím já, má tu výhodu, že ve hře je náhoda: např. pokud zemi zasáhne přírodní katastrofa (povodně, neúroda, whatever), veřejné rozpočty zatíží nečekané výdaje, daní se vybere méně.. v tom případě je samozřejmě žádoucí, aby ZP takový negativní stav ekonomiky kopíroval, tedy aby to nebyla fixně nadekretovaná částka (příklad: povodně smetou jedno celé město: stát má spoustu výdajů a musí dočasně ZP snížit. někdo v drahé metropoli přestane mít na nájem: odstěhuje se na předměstí či spolubydlení, v metropoli se mírně sníží hladina nájemného a uvolní se byty pro uprchlíky z města smeteného povodní. trh vyřeší vše sám, jediné, co musí stát řešit, je krizový management (který asi zvládá líp).

    nepřijde mi tedy v první řadě žádoucí, aby se stát kvůli vyplácení ZP zadlužoval u soukromého finančního sektoru. samozřejmě bude zajímavé sledovat, co se stane, až některé nedemokratické státy začnou vyplácení ZP prezentovat jako zdroj své legitimity ("víte, demokracie se nám neosvědčila, protože lidi jsou stejně manipulovatelní médii, ale my za to máme ZP") - příkladem "sociálního diktátora" byl např. Kaddáfí, příklad těhle zemí ale nenasvědčuje tomu, že by lidi výměnou za kus chleba uznali legitimitu nerovnosti.... je tomu spíše naopak, zdá se, že nerovnost to má snažší v zemích, kde je lidem opakovaně předváděno, že "na to nemají", že nejsou konkurenceschopní, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: ... v podstatě někdo je stupidní ve chvíli, kdy o tom rozhodneš ty, že :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak zrovna ekonomie je velmi doktrinářský až ideologický obor :-) chápu, že to s ním myslíš dobře, ale co mu poradit nějaký obor, který funguje bez ohledu na to, kolik lidí zrovna věří aktuální doktríně? (zrovna ekonomie je dost plná self-fulfilling profecies... existují sice kvantitativní přístupy, ale zrovna přesné měření HDP je jejich achillova pata)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je to složitý. robot se občas porouchá. myslím, že většina lidí by v budoucnu měla fungovat zhruba tak, jako v dosavadní moderní době profese "držící pohotovost" (tedy např. i naše firma): v podstatě většinu času to funguje samo, ale určití lidé jsou v pohotovosti a když je seženeš na mobilu, jdou to opravit.

    přes to všechno, umět analyzovat problém a začít pracovat na jeho odstranění je z principu pokročilejší dovednost, kterou s rostoucí sofistikovaností technologie zvládne stále menší část populace. většina lidí funguje v systému intenzivní dělby práce, a i když dokáží po čase opakovat úkon, který jim předvedeš... tak zrovna analýza problému a návrh jeho řešení je dovednost, kterou může mít dejme tomu tak 20% populace (je teda fakt, že stále víc věcí se řeší tím, že celá věc se zahodí jako neopravitelná a shání se nová... holt Idiokracie)

    (např. já se dovedu podílet na pečení vánočního cukroví, když dostanu těsto k rozválení a formičky. kdybych měl těsto i sám vyrobit, včetně nákupu ingrediencí, a pak pečivo upéct aby se nespálilo, tak to bude chtít pár let praxe... a i potom bude kvalita toho pečiva diskutabilní)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: predpokladam, ze chces upozornit na tento odstavec, ktery do teorie nzp pracujicich robotu a odpocivajicich lidi dobre zapada :P

    Dle jejích výsledků vznikne v důsledku nasazení autonomních strojů v USA do deseti let na sto tisíc pracovních míst. A americká ekonomika posílí o 13,7 miliardy dolarů. Autoři studie předpokládají, že se bezpilotní letadla v devadesáti procentech případů uplatní v zemědělství. Budou v něm sloužit k podpůrným činnostem a nelze od jejich nasazení očekávat, že budou eliminovat pracovní místa.



    krome toho jeste si mi neodpovedel presne, jak to tedy bude s tim nzp pro lidi v bohatsich mistech (praha) a chudsich mistech.
    nastolil jsem otazku, ze tve reseni povede k vytvareni odloucenych lokalit a vzniku predrazenych mest, kde se budou koncentrovat pracujici lidi, kteri umelym zvysovanim cen pozemku/nemovitosti a potravin vyselektuji nzp priznivky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: jo, hezky zjisteni po roce (nebo jak dlouho) existence tohoto auditka. propagatori nzp jsou proste nedovzdelani jedinci, slusne receno.


    MANFRED: neni psychous jako psychous, muj zamestnavatl je prijemnej clovek. vic psychopatu je stejne mezi sverepymi bojovniky za nzp a za kazde hovinko zdarma...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Krize práce. Vyhraje stroj nad zaměstnancem? - ceskapozice.lidovky.cz
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...j-nad-zamestnancem-fkk-/tema.aspx?c=A141223_210503_pozice-tema_houd
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: My sto let rozhodně ne, a ta teze že vyhodit koupit je nejlepší, je něco co se povedlo firmám, po zjištění že současná verze člověka je dobytek kterej reaguje nejlíp na ránu do hlavy a současně závistítko žeroucí se chtíčem nasevírovala správně cílená reklama. Poslouchal jsem debatu muzikantů ( Emmanuel a spol), kde jednak došli k závěru že až dojdou starý nástroje (třeba fendery, ale i jiný nástroje z doby kdy kvalita a kvalifikovaná práce nebyly sprostý slova), a plně se dokončí změna v myšlení (kdysi se muzikant mořil s technikou atd., dneska jak vytřískat co možno největší balík), bude docela legrace.
    Zaměstnanost se tim určitě udržuje. Bohužel v asii, což nás moc nevytrhne, protože dopředu jdou místa, kde se vyrábí a ne ta, kde si věci lidi kupujou, v době, kdy evropa a amíci zásobovali svět byla dobou zaslíbenou.
    XCHAOS: Není, já chápu něčí snahu si přivydělat, dokonce je to smysluplný i vzhledem k budoucnosti, protože až se sociální systém rozsype, bude mít nějakou možnost obživy (otázkou teda je, bude li někdo v tom šrunci potřebovat zrovna naladit piáno, spíš bych spoléhal na opravy zbraní).
    Nepolemizuju ani s tim, že lidi si najdou čim se zabavit a jak využít přebytku volného času. Hledíce ovšem do reálu, kdy již tento problém část obyvatelstva řeší, nevím, bude li na světě dost věcí k ukradení (nebude -li nakonec nutno vyrábět měděné vodiče přímo naporcované a bez izolace), vejdou-li se někam hrací automaty a bude li stíhat komunita připojovačů kabelových televizí, výstavba demoličních hraček počínaje lavičkama konče bytama, prostor před zapomněnkama k pití piva a krabičáků, tvůrci gaučů a jiný obory(třeba vznikání dostatečnýho množství hnutích a iniciativ), zpříjemňující lidem bez nutnosti pracovat již dnes jejich pozemské bytí.
    VYHULENY_UFO: S psychopatama pracujem všichni, vzhledem k tomu že se výborně prosazujou v řídících funkcích a politice, máme s nima zkušenost všichni.

    Ekoaktivisty bych nechal na obláčku, vzhledem k tomu, k jakejm koncum jejich snahy vedou, snad radši nějaký jiný hnutí směřující k nesvobodě, omezování práv a dušení ekonomiky. Třeba náckové, ti už dobře 70 let nikoho nekoncentrákujou a nevyvrař
    ďujou (dal bych jim teda logicky přednost před komouši všech jmen, který se oproti nim realizovali vcelku nedávno a navíc jim nefungovala ani ekonomika).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jinak koukam ze sem zase leze JUNIPETRUS, chran te boze zase napsat nejakou kundovinu, jinak dostanes ban na rand(1,365) dni
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja proste nechapu proc NEKROMANT ten cas, ktery venuje sledovanim konspiracnich videi a zkoumanim protisystemovych teorii, nevenuje obycejnemu studiu stredoskolskych tematu. tak strasne moc rad by se hadal o HDP, o kterem slysel nekde na youtubu, ale za boha nema poneti co to znamena.

    ale on je to chlapec sverepy a svebytny, takze se na nejake studium vysere a radeji bude cerpat rozumy od podobnych ztracenych individui a loseru jako je on sam. a jeste na to bude hrdy a bude to prezentovat jako svou prednost. fakt legrace takove lidi sledovat.
    GORG
    GORG --- ---
    What if everybody got free cash? Myths and facts about Unconditional Basic Income
    https://www.youtube.com/watch?v=-vnB16E36EQ
    GORG
    GORG --- ---
    TRANSITIONS FOR SOCIETY: JOB GUARANTEE AND BASIC INCOME
    https://www.youtube.com/watch?v=1CjCKow5xmo
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FIONOR: a uklidit pokoj, ať se konečně odmotáš od maminky...
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    skvělej argument, diky :)
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    Obrovské kvantitativní uvolňování zažila ČR asi tak před rokem. Občané ČR z toho nemělí samožřejmě vůbec nic.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    proč je to nesmysl? :)
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    ten co dal mínus, jaké máš životní hodnoty?
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    NEKROMANT: 9 000 je skutečně málo. Myslím, že ČNB (kvantitavní uvolňování) a komerční banky (částečné bankovní rezervy) vytváří z čirého vzduchu mnohem více peněz nez 9 000 na hlavu/měsíc konkrétně v našem kotlíčku. A o tom to celé je. :) Nebude samozrejmě zájem "vyrobu peněz" distribuovat spravedlivě, protože tím by oligarchie přisla o totální moc ovládaní a kontrolu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: a tím by se zrušily důchody a PnP, a mateřský a všechny cílené sociální dávky? Asi bysme na tom byli šul nul, možná o chlup líp, a jsme tak nějak průměrně.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Na to téma Němců za druhé světové vřele doporučuju They Thought They Were Free (souvisí i s FIONOR).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam