• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _A5_: kdyz chces nzp, musis se o to nejak zaslouzit, tohle je strasne jednoduchy rict "zaridte mi nzp" a nehnout ani prstem:-)
    _A5_
    _A5_ --- ---
    NEKROMANT: Ja jsem nemakacenko a nerad pracuju. Takze by se mi NZP libil. Ale aspon 20 000 kc, niz nejdu.
    Tak doufam, ze uz to tady konecne nejak vymyslite, aby se to zavedlo co nejdrive...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DANYSEK: by mě zajímalo, co bude Junipetrus nebo někdo s jeho přístupem dělat, až maminka nebude moct, a přestane třeba fungovat kotel.
    Tohle je pro mě solidní anti NZP argument.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: Zduvodnovat zavedeni neceho, nac v realu vlastne nejsou penize je zbytecne - obhajoba teorie me nezajima :-) Me zajima predevsim to financovani - tedy implementace one teorie do praxe. Teorii vzniklo v lidske historii spousta, ale jen malo bylo skutecne dotazeno do praxe.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: s temi byty... jo, presne takhle se premyslelo za komunistu... barak stoji, takze uz prece nejsou zadny naklady, kdyz se puvodnim majitelum zabavovaly - v zasade s podobnou retorikou, ze majitele domu prece tolik nepotrebuji a jen hrabou do svych kapes :-)

    A presne podle toho ty baraky po letech vypadaly - opadavajici omitky, praskajici stoupacky atd... najmy se plati mimo jine proto, aby bylo z ceho platit prubeznou udrzbu baraku (jen fasada jednoho baraku v centru pri splneni vsech regulacnich pozadavku vyjde na peknych par milionu, a to se nebavime o oknech, ktera take nemaji nekonecnou zivotnost), ktera je proste nutna a taky nejake penize stoji. Najdi si fotky z konce osmdesatych let z centra Prahy, tam je videt chatrani zpusobene zanedbanim prubeznych investic v cele sve nahote.

    Kupodivu i majitele svych bytu v domech prubezne plati ekvivalent najmu - jen se tomu rika prispevek do fondu oprav. I dvacet let stary barak uz nejake investice potrebuje... postavenim baraku vazne ty vydaje rozhodne nekonci. Ale ty napises, jak je strasne, ze se musi platit najem... :D Bydlis u maminky a zadnou nemovitost jsi nikdy nevlastnil, ze? :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: Takze kde zacnem?
    Racionalni argumenty pro zavedeni NZP?
    A pak tu tedy mame otazku, financovani NZP.

    Jeste se chci zeptat, zda jsi ochotny byt v posuzovani argumentu objektivni nebo jsi dopredu zaujaty, rozhoduty je vsechni zamitnout?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: No mě povýšený připadá :)
    Prostě vím co s lidma dělá možnost mít vodícího psa. Jinak jenom upozorňuju, že na voďáky naštestí dává stát 70 000 je možný že ta částka nešla na vodící psy ale na něco jinýho a že sem vlastně přispěla zbytečně :) (Doufám že ne, je tam hafo věcí, bez kterejch se nedá fungovat a na který stát nepřispívá, různý asistivní technologie, blind friendly web a tak)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    NEKROMANT: Jsem si skoro jistej, ze nekde nejakej kral zacal ve velkym odebirat davky a investovat do vzdelani, protoze zili z oleje a nejak se nikomu nechtelo pracovat, na vsechnu "normalni" praci otrocili imigranti.

    Myslim, ze to byl/je Katar, ale musel bych to dohledat pozdejc.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: ty musis byt uplne zfetovany.
    On se ten majetek rozdanim nejak vypari?
    Ten majetek sveta, znamena jen firmy? Ty firmy musi vlastnit jen to 1procento? Kolik firem aktivne ridi bill Gates? Jak se podileji soucasny majetni akcionari na rizeni firmy?
    Vem to treba tak, ze kazdy bude akcionarem nejake firmy. Firma zmeni majitele, ale zamestnanci zustanou pokud budou chtit.
    Sluzby se buduo poskytovat i vsem ostanim lidem, kteri tak budou mit penize.

    Najednou by nedostali platy, jen jakousi almužnu, neměli by na nájem nebo hypotéku či drahé školné pro děti (které jim mělo zajistit výborné vzdělání a tím i vysoké příjmy).
    To jsi me rozplakal. Nebudou mit na drahe skolne. Dneska maji vsichni lide na drahe skolne?
    Nebo ty bohaci,co nemusi pracovat nebudou mit drahe skolne?

    Vis proc se plati najmy? Protoze, lidi nebydli ve svem, a musi platit nekomu jinemu
    Pokud nekud nekdo vlastni cinzak, a sam bydli jen v jednom byte, evidetne vlastni vic bytu, nez potrebuje. A ti co ho potrebuji ho nemaji.
    Pokud budou lidi bydle ve svem, najem platit nepotrebujou.

    Chapes, ze dnes existuji miliony lidi, co nemaji vubec zadnou praci, ani nemaji NZP?
    Prave proto, se musi NZP zavest.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GRIGORIJ:
    _A5_:
    PETER_PAN:
    Koukáte a nezapojujete se do debaty. Nenapíšete nám také něco o NZP nebo ekonomice, darech, sociálních otázkách nebo tak něčem? :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    ALMAD: Jak myslíš že lidi skončili ve státech s ropou? Kterých státech?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SHEALA: Vidíš, mě nenapadlo že Dušek někomu připadá povýšený :)
    Jak to myslíš s tím rozvojem lidí?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JUNIPETRUS: Tak sou takovy co to delaj, ale nejak cilej na jiny veci, nez je NZP...tipuju ze proto, ze vedi ze to jejich bohatstvi nekdy dojde a mohlo by se jim stat, ze lidi na NZP skoncej jako ve statech s ropou...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: jo, znarodneni jsme tu v '48 uz take meli a meli jsme se mit lepe... blby je, ze za 40 let toho delnickeho hospodareni nam ty fabriky ponekud prestaly byt konkurenceschopne a dnes... casto uz ani neexistuji :-)
    NZP je jen podobna chimera lepsich zitrku - takze znarodnime majetek tem par nejbohatsim a z toho budeme zit...? :-) Ma to jeden hacek, jde o celosvetovou statistiku. Jenze my zijeme v CR a tady tolik lidi k oskubani k dispozici nemas. Nehlede na to, ze driv nez neco takoveho prosadis, tak dotycni svuj kapital (pripadne i sebe) odlifruji jinam - oni nejsou tak blbi ;-) Z ceho budes brat pak? Aha jasne, americky miliardar bude prispivat na NZP v CR... no jiste - uz vidim, jak z nas Americani padaji na zadek... ! :-) A ja mel za to, ze je uz po obdobi vanocnich pohadek... :D

    Z ceho teda tu NZP chces pokryt, jednoducha otazka... nebo ne? :-)

    FIONORa opakovat nebudu, to je dalsi konsekvence :-) Takovy nepodstatny detail.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    O démonu činnosti aneb Moc má uhrančivý pohled Medúzy
    http://blisty.cz/art/72593.html
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jo a jestli si myslíte, že vás systém přes palubu háže je dost možný že ne. Fakt si zajděte na to OSSZ a požádejte je o minořádnou pomoc a další věci. Zrovna tohle řeším s jednou holčinou, která nemá jídlo na tejden a nastupuje po tejdnu do nemocnice. To sem to dopracovala, dělám dobrovolnou sociální práci, a ani nemám supervizi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    to jsou ovsem zdrcujici fakta
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: Co tedy brani tem tvym bohatym, kteri o NZP tak stoji rozdavat sve penize tem chudym a podporit jejich bidny? :-)
    NZP je jsou penize pro vsechny, vyplacene pravidelne, to je vec kterou musi garantovat stat. Bohaty clovek ktery ma treba 50milionu, rozdanim svych penez NZP vsem nezajisti. Chapes?
    Ale skutecne, pokud by se superbohati rozdali sve penize a majetek, pak by na NZP bylo a bylo by po chudobe.
    Asi takhle jedno procento vlastni 48procent svetoveho majetku
    Nejbohatší procento lidí vlastní až polovinu světového bohatství | byznys.ihned.cz
    http://byznys.ihned.cz/c1-62945760-nejbohatsi-procento-lidi-vlastni-az-polovinu-svetoveho-bohatstvi

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Vsak jsem nepsal, ze jste pred krachem. Firmu jste zakladali ve ctyrech pred skoro peti lety (jojo, leti to) uz spolecne spise jako nutne zlo (nic ti prece "nebranilo" zalozit firmu 100% vlastnenou jen tebou... pricemz mas jen cca tretinu), tve predchozi zivnostenske pusobeni do toho nepocitam ;-) Reagoval jsem jen na to udajne Tve bohatstvi - ktere nutne nemusi plynout ze statnich zakazek (i kdyz ano, ze statnich zakazek se vydelava snaze a rychleji - z preprodeje komoditni sluzby, kterou nabizi kdekdo to jde vyrazne hur - zvlast dnes, kdy konkurence dnes dokaze za mene nabidnout vice; ale uzivit se tim samozrejme jde)... Nicmene ne zrovna valny vlastni lokalni uspech pro tebe neni varovanim pri prosazovani tech globalnich tezi? :-) Vzdyt i to zamestnavani kamaradu za ZP je defacto jen NZP pro par lidi, zda se ze ti neni zcela po srsti... ;-) I kdyz na tom fakticky "vydelas" - zamestnanec coby naklad - o to mensi DPPO odvedes statu... a muzes experimentovat :-)

    JUNIPETRUS: Vzdelany clovek? Nevsim jsem si, ze by mel nejaky akademicky titul :-) Dokonce v jinych diskuzich zde na NYXu pusobi velmi nevzdelane - popira zakladni a davno prokazane fyzikalni zakony, atd. Ale to neni predmetem diskuze. Na vecne vyvraceni tveho argumentu to stacilo a neni ucelem schazovat XCHAOSe. Zpatky k NZP...

    Co tedy brani tem tvym bohatym, kteri o NZP tak stoji rozdavat sve penize tem chudym a podporit jejich bidny? :-) Staci naplnit penezenku a projit se po Hlavaku... potencialnich prijemcu tam najdou spoustu. A nejen tam, natazenych rukou je vsude dost...

    To zasadni k tematu jsi stale nezodpovedel. Takze tazi se znovu, z cecho chces NZP zaplatit a cim hodlas kompenzovat vypadek zpusobeny zrusenim DPFO ???
    Zrovnatak jsi nejak opomel osvetlit, jaka ze fakta hovori pro NZP. Jen pro ujasneni - fakta jsou overitelne informace. Nikoliv hypoteticke akademicke konstrukce ;-)
    JUNIPETRUS: a na tvych odkazech ta odpoved na otazku "z ceho" neni opet plne zrejma a skutecne podlozena kalkulaci (navic temer nepokryva ten vypadek DPFO). Jednak se tam operuje s imaginarnimi cisly typu "usetrime na statnich zamestnancich", do zdroju se take castecne zapocitavaji i duchody (coz samo o sobe povede ke snizeni prijmu u teto cilove skupiny, pokud jim das jen NZP...), moc se take neresi co s lidmi o ktere je systemove tu socialni podporu potrebujou (mj. tezce postizeni...) a do jejichz hromadky se rovnes saha ve prospech NZP (aby ta castka NZP vysla vyssi). Spousta otazek je zodpovezena v rovine nejak to dopadne (imaginarni vynos z "bezpecnych" investic, co neco dorovna - ale co kdyz se ta investice nepovede?) a o seriozni analyze nemuze byt rec. Cele to je jen teorie :-)
    Promin, ale webovky s teoretickymi texty fakta nejsou. Ceska republika navic neni Aljaska (ropu k tezbe zde mame ve velmi malem mnozstvi, co nepokryje ani nasi vlastni spotrebu), nemame tu takove nerostne bohatstvi, ze ktereho by se dal uzivit narod. A komodity, ktere zde tezit lze ve vetsim meritku se prodavaji na trhu stale hur (snad mimo uranu, ale toho zas tak moc nemame, a nebyt rostouci ceny v posledni dobe, davno by se ten posledni uranovy dul u nas zavrel). Viz situace na Karvinsku ci na severu Cech - cena uhli klesa... a i v pripade te ropy bude jeste veselo asi i na te Aljasce ;-) Kalkuluje se tam i se zvysenim DPH - kdy i praxe u nas davno dokazala, ze zvyseni procentni sazby DPH nevede ke zvyseni vyberu (pri poslednim zvyseni tomu bylo presne naopak - a to slo o drobne navyseni, nikoliv jeji zdvojnasobeni). Naopak zvysovani DPH vede k rostoucimu poctu podvodu, protoze je dan tak vysoka, ze se podvadet uz vyplaci ;-) Toto jsou fakta.
    JUNIPETRUS: A cim se ta investice vrati? :-) U investice se ocekava, ze se v necem take vrati. Domnivas se, ze kdyz narves lidem nejaky mrzky peniz, ucinis je stastnymi a svet bude slunickovejsi? :-) Fajn, tak mi vysvetli, proc jsou lidi, co i kdyz dostavaj od statu podporu, tak presto chodi treba i krast draty ze stozaru (a vykopavat ze zeme; ale za penize kopat nejdou)... :-)

    _BENNY: sacoval bych to na mamahotel ;-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: do lidí který vím, že se na mě vyserou? Aniprt. A vyserou se třeba ne ze zlé vůle, ale protože sou totálně neschopný, nikoliv jen v nepříznívé situaci. Případně ty důchodci co budou muset z 9000 utáhnout nájem, jídlo, případně i nějaký pečovatelský služby, jo ti budou mít energii se mnou něco řešit, když dostanu rýmičku, rozplácnu se únavou na postel a budu potřebovat zorganizovat pomoc kámošce někde v truntově :D :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: od toho to neni zabava ale prace. a je tvym dobrovolnym rozhodnutim, jestli si svuj konicek hodlas "zkazit" tim, ze si z nej udelas zivnost. porad je tu jeste moznost zivit se tim, co te vylozene sere.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam