• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: pises cosi o nedobrovolne praci, za kterou nic nedostanes. Oponuji tim, ze te nikdo nenuti jakoukoliv praci vykonavat. V obecne rovine u jakekoliv konverzace plati, ze se vety vyznamove posuzuji v kontextu s tim, co je napsano/receno okolo. Mimo jine je zrejme, ze mas problem i s alegoriemi ve vetach - ackoliv jde o bezny konverzacni prvek - samozrejme hlupak se projevi tak, ze vytrhe slovo z kontextu vety a na to reaguje :-)

    A ano - naznacuji tim, ze o NZP stoji zejmena ti jedinci, kteri jsou ve skutecnosti nemakacenkove a ocekavaji, ze je bude zivit nekdo jiny (rodice, zamestnavatele, stat...) - aniz by oni sami hnuli prstem. Vyhodit nemakacenka je diky existujici regulaci velmi narocny ukon - pricemz povaha zamestnance se muze projevit treba az po pul roce. Regulacni ramec tomu vyhozeni flakace aktivne naopak brani - a pak se nekdo divi, ze se hledaji jine formy zamestnavani (DPC/ZL atd), kde tyhle rizika nejsou a potizisty se muzes snadno kdykoliv zbavit... obcas je potreba premyslet nad pricinami a nasledky ;-) A ono je dobre, ze cela rada lidi pracovat ani nechce? Jsem zvedav, co povis, az si totez rekne vetsina tech popelaru... :-)

    Odstraneni prime dane (z prijmu) je zdanlive "fajn", ale zapominas na obvyklou kompenzaci vypadku prijmu v podobe dane neprimych... ktere jsou... ehm... mene napadne, tudiz pomaleji chapajicimi jedinci snadno prehlednutelne ;-) Vyplaceni NZP se logicky necim pokryt musi - neb je to dalsi vydaj :) Zruseni DPFO znamena naopak vypadek >20% prijmu statni pokladny, coz je pomerne dost penez, co bude nekde chybet... cim to chces kompenzovat? Zvysenim DPPO...? Aha, jasne - jako by uz dnes nebyl problem s tim, ze firmy se ucelove presidluji kvuli danove optimalizaci a vymysli vselimozne klicky, jak na DPPO odvest co nejmene - takze dan projistotu zvysime, aby meli dalsi firmy (kterym se to dnes nevyplati resit a dan odvadi) padny duvod vymyslet podobna reseni? :-) Nebo zvednes treba DPH na rohliku, aby bylo z ceho NZP vyplacet...? To uz nema daleko k podvodne pyramidove hre... :-) Akorat nevim o zadne pyramidove hre s happy-endem... :D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO:
    Tvrdil totiž, že zpochybňuje, že peníze jsou nástrojem směny.
    Kecas. Nic takove jsem nerekl. Mozna jsi mel vidiny?
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: rozdil mezi Venezuela Maduro a tebou neni zadny...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: proc mi pises, ze nemusim mit nadobi? Stezoval jsem si snad, ze nechci mit nadobi? Nebo chces pochvalit jak jsi chytrej?

    Jo,spatna regulace je svinstvo. Vis, ze NZP je prave velke deregulace? NZP pocita i se zrusenim dane z prijmu.

    takze plat bagristy bude jinde, nez plat kopace s lopatou ;-)
    Ty jsi tak chytrej.

    ale schopny pracovnik je nedostatkove zbozi.
    tak zbozi rikas jo. A treba ty si o sobe myslis, ze jsi kvalitni zbozi?

    Ve skutecnosti cela rada lidi skutecne pracovat ani nechce.
    To je dobre.

    Oni chteji pobirat plat a pracovni dobu travit vykecavanim se na internetu o blbostech a pokud mozno nedelat vubec nic...
    Chces naznacit, ze nechteji pracovat, ale pritom, chteji chodit prace, mezi lidi, byt v socialnim kontaktu?
    Hele, a mezi nami, co je to noumu, ktery si zamestnava lidi, kteri mu tam nic nedelaji, dobre mu tak.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Mám takový pocit, že jsi nepochopil, že jsem chtěl prostřednictvím své absurdní reakce na Junipetra jemu demonstrovat absurditu té jeho vlastní reakce na mě. Tvrdil totiž, že zpochybňuje, že peníze jsou nástrojem směny.
    GORG: Máš pravdu. Těch 30-40 % je skutečně terminologicky vzato menšina.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: zdroju, ze kterych si to muzes overit je hned nekolik... mimo jine treba pracovni nabidky primo na uradech prace (ty take budes zpochybnovat?), pro tebe jsem nasel jen snadno stravitelnou formu, abych nepretizil tvuj mozek ;-)
    XCHAOS: a odkud cerpas informaci, ze jde o spatne hodnocene prace? :-) Jsi stejny jako JUNIPETRUS... nebo jen placas bludy na zaklade nejakych davnych predsudku? :-)
    JUNIPETRUS: tak nadobi mit nemusis. Muzes si treba zaplatit uklizecku, ktera to za tebe udela, nebo koupit mycku. Nebo muzes zit ve svinciku... je to tvoje volba ;-) Stejne je to s ilegalnim zamestnavanim - pokud existuje ze strany zamestnancu poptavka po nelegalnim zamestnavani (na podminky pristupuji dobrovolne a nebrani se...) a zamestnavatelum to dava smysl (usetri, atd) - takze ji nabizi, i kdyz je to za hranou zakona - pak neco zjevne selhava. A je to pekny dukaz toho, jak veskera regulace v praxi nefunguje a naopak dokonce vytvari podminky pro podobne veci (zamestnat dnes nekoho je - resp. zbavit se flakace... tak problematicke, ze si to mensi podnikatel 3x dobre rozmysli, nez vezme nekoho na HPP). Je to stejne i u dani - prilis vysoke dane vedou k tomu, ze se vyplati danovy system obchazet, u nizkeho zdaneni se nevyplati tim ztracet cas ;-)
    Pokud jde na hadanku s bagrem, ptas se na CAPEX, OPEX? :-) Zalezi na okolnich podminkach - koupit jeden bagr a najmout jednoho bagristu pro vykopani jedne diry bude z pohledu celkovych nakladu drazsi, nez najmuti padesati kopacu na vykopani stejne diry. Nehlede na to, ze pro obsluhu bagru je nutna trosku vyssi kvalifikace a nezvladne ji kazdy - takze plat bagristy bude jinde, nez plat kopace s lopatou ;-) Navic stroj je treba udrzovat, coz jsou dalsi naklady. Coz v obecne roviny plati u vetsiny sofistikovanejsich stroju, ze jejich obsluha klade na obsluhu/udrzbu vyssi naroky v porovnani s manualnim vykonem tehoz s jednoduchymi nastroji v ruce...
    Ve skutecnosti cela rada lidi skutecne pracovat ani nechce. Oni chteji pobirat plat a pracovni dobu travit vykecavanim se na internetu o blbostech a pokud mozno nedelat vubec nic... ;-) A chran ruka pane, kdyz po nich chces, aby pracovali. Takze ano, prace je dost - ale schopny pracovnik je nedostatkove zbozi.
    XCHAOS: byl jsem ted na rodicaku jednoho maturitniho rocniku jedne nejmenovane skoly, a ucitel tam charakterizoval celou tridu slovy: hodny, liny, bez zajmu. A protoze shodou okolnosti slo o ucitele, u ktereho jsem maturoval pred mnoha lety ja sam, tak jsme zabredli do diskuze, ze ktere vyplynulo, ze to neni problem jen te jedne konkretni tridy - ale jev, ktery on sam pozoruje uz nekolik let. Deckam je jedno, ze dostavaji petky za nesplnene ulozene povinnosti (nedonesene referaty apod) - takze hadej, jak pouzitelni budou v praktickem zivote. A prave prevazne podobni nemakacenkove v napadu NZP vidi neco prinosneho... a s tim pristupem, ktery predvedli i ve skole se nejde divit, ze jich hromada ma problem po skole najit praci.
    TUILE: Na to pozor, USA uz pomalu prichazi na to, ze ne vse outsourcovat do Ciny neni ten nejlepsi napad :-) Schopne indy si ruzne technogicke firmy navic pretahuji k sobe uz dnes, i mezi nima se najde cela rada tech, co makat chce, jazyk umi a svou praci odvadi kvalitne a na vysoke urovni... cimz samozrejme vyziraji pracovni mista mistnim, kteri... ehm, makat vlastne nechteji :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT:
    Mám to realisticky:-) Všechny ty pojmy, rovností (teda ne tou před bohem, případně při narození ale tou "moderní) počínaje, spravedlností pokračuje a dobrem a zlem jsou jen relativní pojmy. Který si každej zkroutí podle toho, co mu zrovna vyhovuje. Dalo by se říct, že jedinym stanovením co je co byla asi bible a další návody a regule, jak existovat. Podle mne se na rozdíl od bible další verze návodů dost neosvědčily, stejně jako Iljičové, Adolfové a jiný postavy byly chabou náhražkou boha. Možná proto, že se lidi rozhodli že spasit je má věda, jakýkoliv pravidla jsou zbytečný, morálka je blbost, hranice jdou posouvat do nekonečna..............až jsme se dostali tam, kam jsme se dostat museli, teď na to čumíme že se nám to ne zcela líbí, očekávání se nenaplnila, věda nespasila, tak to hodíme za hlavu a upalujem si koupit nějaký další krámy kterejma ukonejšíme touhu po štěstí.
    Etika dobrý. Na rozdíl od různojmenných komoušů a fašounů se nechystám vraždit lidi případně je chovat v zadrátovaný vohradě, akorát jak nemíním nikoho okrást a nepoužívám jako palivo závist, nesoucítím s levicí, ale zas to vynahražuju snahou nesrat se do lidí, takže ani moderní verze "pravice" to u mne moc nevyhrává.
    Ten sociální darwinismus je prostě krajnost(jakkoliv funkční, ale krajnost), druhá krajnost je systém, které násilím spasí každýho, ať chce nebo nechce a kterou jsme už ozkusili. Myslim, že jednou to stačilo.
    VYHULENY_UFO: Což možná není až tak hrozná chyba, aspoň až se to jednou pos..re, budem schopný bez toho přežít:-).
    JUNIPETRUS: Toho se naprosto nemusí nikdo bát, skokovym navýšením příjmu části občanstva dojde k posunu cen(navíc ve verzi NZP 101 rev 58,2 s navýšením DPH), takže zakrátko budou všichni (teda mimo vokradenejch) zase na svym a posvištěj do práce. Jedinym problémem by bylo, že by se na to vokradenej mohl vykašlat a tudíž by neměli kam svištět.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Lidé pera ČRo Plus 30.12.2014 20:10 V pořadu Lidé pera se vrátíme k mnichovskému arcibiskupovi Reinhardu Marxovi a k jeho úvahám nad současnou společností. Spolu s ním budeme přemýšlet nad otázkou dnešní společnosi hojnosti ve světě, kde vládnou dosud hladomory. Připravil Ivan Štern.
    http://media.rozhlas.cz/_download/3283056.mp3
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3283056
    TUILE
    TUILE --- ---
    JUNIPETRUS: V cr je hodne technickejch pozic outsourcovanejch ze zapadu - tj mame technicky znalosti a sme levnejsi nez svycari.
    To ze je tu dost prace je dany nizkejma platama v porovnani s technickejma znalostma.
    Ne tim, ze je u nas malo robotu.
    Az se indove nauci nemecky a trochu stoupne kvalita jejich prace, mista v cr ubudou. Myslis, ze az ubudou mista bude to znamenat, ze sme technicky pokrocili ?:)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: hele a uz sis konecne nejakou praci nasel a vedes dospelackej zivot anebo porad bydlis u maminky?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    mě hlavně fascinuje, jak někdo, kdo nezvládl ani ty základní věci, jako si najít práci, chce vést nějakej takovej projekt.

    oh wait. Junipetrus ho vlastně nevede, on jen dělá zadarmo fundraisera pro tu partičku pošuků co točí ty tříhodinový videa.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    "Na světě je tolik věcí, které nepotřebuji!"
    Tento výrok vyřkl Sókratés na tržišti, kde byl pestrý výběr zboží.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: a nemecka, anglie, belgie, usa, prakticky muzes vyjmenovat skoro vsechny zeme.
    Paradox je v tom, ze je dobre, ze je nedostatek prace. Problem je v systemu, ze soucasny zastaraly opotrebovany ekonomicko-spolecensky system to neni schopen reflektovat a neprinasi lidem z pokroku uzitek.

    Jestlize rikas, ze prace v CR je dostatek prace, pak to to znamena jedno - CR je technologicky zaostala zeme:-(
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: ty jo, tak prace muze byt ilegalni:-)
    Kazda nedobrovolna a vynucena prace by mela byt ilegalni.

    Tak prace je, treba ja musim mit obcas mit nadobi a podlahu. Ale nikdo mi za to nic neda.
    Prat nemusim, to za me pere robot - automaticka pracka, i kdyz si nekdy v beznem mluve rikam, dneska jsem pral pradlo.

    Jeste mam pro tebe jednu hadanku, co je vykonejsi - jeden bagr nebo nebo 50kopacu?
    Co je pro podnikatele vyhodnejsi jeden bagr nebo 50kopacu?

    Comodore na rovinu, proc by meli lidi pracovat, kdyz za ne pracuji stroje a roboti?

    A co se tyce trhu - opravdu neprospiva lidem, kteri chteji pracovat a mit slusne mzdy, kdyz chce(musi) zaroven pracovat hoodne lidi, tak ze nabidka prevysuje poptavku po praci.
    Vede to k devalvaci prace.
    Nekteri lidi, ke sve skode vubec nemysli strategicky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GORG: Nedostatek práce je problém Španělska, Itálie...

    V ČR je práce dostatek, ale většinou je vykonávána ilegálně - typickým zaměstnáním, které je vykonáváno téměř výhradně načerno, jsou povolání pokojské a uklízečky, napůl v temnotách bývá osazenstvo restaurací a řidiči taxislužby - aneb jediná taxislužba, co nevyplácí řidičům "mzdy" z DPČ ve výši 1500-2000 měsíčně, je Jančurův Tick Tack - tam se platí okolo 20k hrubého a smlouva je na HPP...
    GORG
    GORG --- ---
    Abych to zestrucnil: problem nedostatku prace mi prijde zavaznejsi. Nechut pracovat jakk takova se myslim tyka minority lidi.
    Divat se tedy z pozice "jak motivovat" nekoho lineho asi miji neco zavaznejsiho (rict st jdou myt zachody myslim v dlouhem behu nic neresi. hlavne strach, ze casem i takove misto bude nedostatkove... ale tak treba to nahradi brat prachy za experimenty co na sobe necha vedce delat nebo bude mit stat poptavku po vojacich... proc nejde flakac do armady? o jeho programovani uz nikdo nestoji.... mozna tvrdy pristup to takhle "zafixuje", ale "inteligence" pracujici v dolech uz tu byla. skutecne je to investice statu do sve budoucnosti?)
    .... ufff zase grafomanie.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Zkus použít google... :-D :-D :-D

    JUNIPETRUS: Cena většinou poměrně blízce reflektuje hodnotu - kdyby ne, tak buď by firmě vznikaly ztráty, nebo by jí hrozilo, že jí někdo přetáhne zaměstnance... Častější je ta druhá varianta, protože hodnota zaměstnancovy práce většinou s narůstajícími zkušenostmi stoupá (zvlášť pokud jde o obor, kde technologie spíše stagnuje)

    Nikde nepíšu, že jimi opovrhuji. Pouze jsem si vědom toho, že svoz odpadu není zrovna dvakrát "důstojná" práce, ale italská zkušenost ukazuje, jak kriticky důležité to je odvětví..
    Jenže ty jsi prve psal, že "Ve spolecnosti svobodnych a rovnopravnych jedincu,, nikdo nemusi delat co nechce.", z čehož vyplývá přesně ta interpretace, která je popsaná v
    tomto příspěvku.

    XCHAOS: Není to důležité, ale hlavně je to politicky neprůchozí. Problém je ale celkově v tom, že dotyčný je čistým příjemcem, tj. na jeho výživu a zdraví plýtváš zdroji, které Ti pak mohou chybět pro potřeby pracujících občanů (bez nichž nemáš jak nefachčenka uživit) - a teď nemyslím jen zdravotní péči a tak, ale i třeba důchody. Stát by se měl postarat o ty, kteří ho pomáhali udržovat v chodu - jenže co když ty důchody mezitím profetují nefachčenka...?

    Jinak nepřeceňuj lov a sběr. Se sběrem to moc slavné není a lov je jednak omezen zákony, druhak to není až taková sranda - bavíme se tu o vstupních nákladech od cca 4kpo cca 20k a nutnost naučit se to ovládat, ideálně takto.
    Šance, že by něco takového zvládl člověk, co má nejbližší podobnou zkušenost tak maximálně z dumpsterdivingu, je nejspíše velmi nízká...

    "(...)člověk který si k tomu dokáže přivydělat, si asi bude moci dovolit výrazně vyšší standard(...)"
    Ano, a tak je to také správně... Dnes je to spíše naopak... :(

    U té minimální mzdy je to spíš o částce za hodinu - aby se pak cena práce nepropadla třeba z 55 na 30 - to jsou zhruba náklady na otroky z Ukrajiny.

    asi tak, jako když dnes někdo pobírá dávky v podstatě bezdůvodně: tomu taky nezabráníš...
    Jak kdy... Jak kdy... ]:-D
    dnešní systém umožňuje lidem "zdokonalovat se" v pobírání dávek a dělat to stále rafinovaněji,
    Naprostý souhlas,
    k čemuž v systému se ZP dostanou jen minimum šancí
    Mnoooo... Klička přes děti zůstane zachována...

    asi budou dále existovat nějaké vyjímečné invalidní důchody nad rámec ZP, ale to bude už zatraceně těžké předstírat...
    Pokud nejde o invaliditu z dětství (tj. před 18 rokem), tak je pro přiznání invalidního důchodu potřeba mít něco odpracováno a důchod se následně vypočítává z výše příjmů, takže nemakačenka mohou být tak maximálně "invalidní bez nároku na výplatu"...
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Ad kradeni a jiny zlocin jako prace me jeste napada "nejstarsi povolani" zvane prostituce. Rovnez ilegalni ac tolerovane.
    V tomhle smeru "delat neco" definice prace selhavaji.

    Penize za praci jsou v principu ok... ale celkove zijeme uz ve vyprazdnene ideologii. Nedava smysl.

    A do toho tzv. cerna prace. Je vlastne ilegalni stavet dum na cerno na vlastnim pozemku, pokud neplatis za zamestnance dane.Sama existence toho pojmu me nekdy zarazi. (btw neslo by dan z prijmu kdyz ne zrusit tak presunou do DPH? ikdyz pak stale zustava zlocin nemit tzv. pracovni povoleni :) )

    Na druhou stranu, kdyz stat neomezuje pristehovalcum moznost pracovat (EU tohle vnitrne uvolnilo aspon), pak nebude prace pro mistni.

    Cele to zni ale dost komicky..ac to ma sve racionalni duvody. Ta situace lidi, kterym "je zakazano pracovat", protoze o jejich cinnost neni zajem, je myslim zavaznejsi problem nez nemakacenka.To musi byt markantni zejmena pro lidi jako jsou ufoni... vnejsi pozorovatele setkavajici se s koncepty "prace na cerno", "pracovni povoleni", "zakaz cinnosti".. pro nas samozrejme a logicke, ale opravdu zlodeji maji casto schopnosti ve svem oboru, kurvy taktez tradici odnepameti.. Ta filozofie prace asi fakt chce revizi.Chut neco delat a schopnosti nedela nutne praci.

    Ta semantika a terminologie ma myslim smysl pro tohle filozofovani o lidske motivaci k praci.
    Co zpusobi, ze si 50 leta pani udela kurz prace na PC nebo se jinak rekvalifikuje? Strach ze smrti hladem?

    Problem totiz ten hlavni asi vubec neni v nemakacenstvi.. stat se snazi ovlivnovat skolstvi, aby lide byly kvalifikovani na mista, ktera k dispozici a zadouci jsou, ale to se jednak casem ty priority meni, druhak tim spis patchuji jen nejaky hlubsi problem v pozadi. (ten je myslim o vnimani prace a cinnosti jako takove... a kuprikladu hacking a spam... to je vysoce odborna cinnost ale komu tim prospivaji? zaroven se hackeri prolinaji s bezpecnostnimi experty)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: pritom jsme je mohli promrhat nasim smerem, skandal
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jak promrhat 375 miliard liber - Selhání kvantitativního uvolňování
    https://www.youtube.com/watch?v=fQ1U85KWQaI
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam