• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    O démonu činnosti aneb Moc má uhrančivý pohled Medúzy
    http://blisty.cz/art/72593.html
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jo a jestli si myslíte, že vás systém přes palubu háže je dost možný že ne. Fakt si zajděte na to OSSZ a požádejte je o minořádnou pomoc a další věci. Zrovna tohle řeším s jednou holčinou, která nemá jídlo na tejden a nastupuje po tejdnu do nemocnice. To sem to dopracovala, dělám dobrovolnou sociální práci, a ani nemám supervizi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    to jsou ovsem zdrcujici fakta
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: Co tedy brani tem tvym bohatym, kteri o NZP tak stoji rozdavat sve penize tem chudym a podporit jejich bidny? :-)
    NZP je jsou penize pro vsechny, vyplacene pravidelne, to je vec kterou musi garantovat stat. Bohaty clovek ktery ma treba 50milionu, rozdanim svych penez NZP vsem nezajisti. Chapes?
    Ale skutecne, pokud by se superbohati rozdali sve penize a majetek, pak by na NZP bylo a bylo by po chudobe.
    Asi takhle jedno procento vlastni 48procent svetoveho majetku
    Nejbohatší procento lidí vlastní až polovinu světového bohatství | byznys.ihned.cz
    http://byznys.ihned.cz/c1-62945760-nejbohatsi-procento-lidi-vlastni-az-polovinu-svetoveho-bohatstvi

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Vsak jsem nepsal, ze jste pred krachem. Firmu jste zakladali ve ctyrech pred skoro peti lety (jojo, leti to) uz spolecne spise jako nutne zlo (nic ti prece "nebranilo" zalozit firmu 100% vlastnenou jen tebou... pricemz mas jen cca tretinu), tve predchozi zivnostenske pusobeni do toho nepocitam ;-) Reagoval jsem jen na to udajne Tve bohatstvi - ktere nutne nemusi plynout ze statnich zakazek (i kdyz ano, ze statnich zakazek se vydelava snaze a rychleji - z preprodeje komoditni sluzby, kterou nabizi kdekdo to jde vyrazne hur - zvlast dnes, kdy konkurence dnes dokaze za mene nabidnout vice; ale uzivit se tim samozrejme jde)... Nicmene ne zrovna valny vlastni lokalni uspech pro tebe neni varovanim pri prosazovani tech globalnich tezi? :-) Vzdyt i to zamestnavani kamaradu za ZP je defacto jen NZP pro par lidi, zda se ze ti neni zcela po srsti... ;-) I kdyz na tom fakticky "vydelas" - zamestnanec coby naklad - o to mensi DPPO odvedes statu... a muzes experimentovat :-)

    JUNIPETRUS: Vzdelany clovek? Nevsim jsem si, ze by mel nejaky akademicky titul :-) Dokonce v jinych diskuzich zde na NYXu pusobi velmi nevzdelane - popira zakladni a davno prokazane fyzikalni zakony, atd. Ale to neni predmetem diskuze. Na vecne vyvraceni tveho argumentu to stacilo a neni ucelem schazovat XCHAOSe. Zpatky k NZP...

    Co tedy brani tem tvym bohatym, kteri o NZP tak stoji rozdavat sve penize tem chudym a podporit jejich bidny? :-) Staci naplnit penezenku a projit se po Hlavaku... potencialnich prijemcu tam najdou spoustu. A nejen tam, natazenych rukou je vsude dost...

    To zasadni k tematu jsi stale nezodpovedel. Takze tazi se znovu, z cecho chces NZP zaplatit a cim hodlas kompenzovat vypadek zpusobeny zrusenim DPFO ???
    Zrovnatak jsi nejak opomel osvetlit, jaka ze fakta hovori pro NZP. Jen pro ujasneni - fakta jsou overitelne informace. Nikoliv hypoteticke akademicke konstrukce ;-)
    JUNIPETRUS: a na tvych odkazech ta odpoved na otazku "z ceho" neni opet plne zrejma a skutecne podlozena kalkulaci (navic temer nepokryva ten vypadek DPFO). Jednak se tam operuje s imaginarnimi cisly typu "usetrime na statnich zamestnancich", do zdroju se take castecne zapocitavaji i duchody (coz samo o sobe povede ke snizeni prijmu u teto cilove skupiny, pokud jim das jen NZP...), moc se take neresi co s lidmi o ktere je systemove tu socialni podporu potrebujou (mj. tezce postizeni...) a do jejichz hromadky se rovnes saha ve prospech NZP (aby ta castka NZP vysla vyssi). Spousta otazek je zodpovezena v rovine nejak to dopadne (imaginarni vynos z "bezpecnych" investic, co neco dorovna - ale co kdyz se ta investice nepovede?) a o seriozni analyze nemuze byt rec. Cele to je jen teorie :-)
    Promin, ale webovky s teoretickymi texty fakta nejsou. Ceska republika navic neni Aljaska (ropu k tezbe zde mame ve velmi malem mnozstvi, co nepokryje ani nasi vlastni spotrebu), nemame tu takove nerostne bohatstvi, ze ktereho by se dal uzivit narod. A komodity, ktere zde tezit lze ve vetsim meritku se prodavaji na trhu stale hur (snad mimo uranu, ale toho zas tak moc nemame, a nebyt rostouci ceny v posledni dobe, davno by se ten posledni uranovy dul u nas zavrel). Viz situace na Karvinsku ci na severu Cech - cena uhli klesa... a i v pripade te ropy bude jeste veselo asi i na te Aljasce ;-) Kalkuluje se tam i se zvysenim DPH - kdy i praxe u nas davno dokazala, ze zvyseni procentni sazby DPH nevede ke zvyseni vyberu (pri poslednim zvyseni tomu bylo presne naopak - a to slo o drobne navyseni, nikoliv jeji zdvojnasobeni). Naopak zvysovani DPH vede k rostoucimu poctu podvodu, protoze je dan tak vysoka, ze se podvadet uz vyplaci ;-) Toto jsou fakta.
    JUNIPETRUS: A cim se ta investice vrati? :-) U investice se ocekava, ze se v necem take vrati. Domnivas se, ze kdyz narves lidem nejaky mrzky peniz, ucinis je stastnymi a svet bude slunickovejsi? :-) Fajn, tak mi vysvetli, proc jsou lidi, co i kdyz dostavaj od statu podporu, tak presto chodi treba i krast draty ze stozaru (a vykopavat ze zeme; ale za penize kopat nejdou)... :-)

    _BENNY: sacoval bych to na mamahotel ;-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: do lidí který vím, že se na mě vyserou? Aniprt. A vyserou se třeba ne ze zlé vůle, ale protože sou totálně neschopný, nikoliv jen v nepříznívé situaci. Případně ty důchodci co budou muset z 9000 utáhnout nájem, jídlo, případně i nějaký pečovatelský služby, jo ti budou mít energii se mnou něco řešit, když dostanu rýmičku, rozplácnu se únavou na postel a budu potřebovat zorganizovat pomoc kámošce někde v truntově :D :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: od toho to neni zabava ale prace. a je tvym dobrovolnym rozhodnutim, jestli si svuj konicek hodlas "zkazit" tim, ze si z nej udelas zivnost. porad je tu jeste moznost zivit se tim, co te vylozene sere.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: v podstatě souhlasím s tou částí, že lidi jsou obvykle placení za věci, které někdo potřebuje, ne za to, co je baví. kdyby to někoho bavilo, už by šel a udělal to zadarmo (tohle se ale dětem ve škole málo říká - hodně keců se věnuje tomu, aby si člověk zvolil "práci která ho baví", ale tak to prostě není: třeba mě i to, co mě původně bavilo, přestane bavit, když se to stane prací a musím to udělat podle představ někoho, v termínu, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: ono samotné škatulkování kdo je "nepotřebný" je v dnešní době trochu přes čáru... technologie právě vede k tomu, že "nepotřebná" začíná být většina.

    že je někdo "nepotřebný pro tebe" není prostě dostatečné kritérium. a nebo, když trh dovedeš k do důsledků (což já dělám rád): při současném stále strmějším rozvrstvení majetků a příjmů pak stačí aby pouze ta hrstka nejbohatších rozhodovala, kdo je pro ně potřebný a kdo ne. (tvojí jistotu, že ty se mezi "nepotřebnými" určitě neocitneš, ti svým způsobem závidím... já se nijak zvlášť "potřebný" necítím, například... na druhou stranu, přece se nevzdám práva na existenci, jen protože jsem "nepotřebný", ne?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: označit mi za "bohatého" je nepřesné... z určitých důvodů se sám pokládám za střední třídu - i když těžko říct, jestli český význam má blíž k americkému, nebo britskému "middle class" :-) v českém prostředí je to spíš vtip. patřím asi do kategorie, která kdyby pobírala ZP, tak by měla pocit, že by z něj měla platit nějaké příspěvky na skutečnou charitu - zatímco takhle se tomu spíš vyhýbám.

    dejme tomu nejsem zrovna squater, chudý nezaměstnaný venkovan nebo brigádník přežívající někde na ubytovně. skutečně mi zaráží, kolik lidí si tady projektuje sebe do ostatních účastníků debaty a pořád si představuje, že někdo tu požaduje ZP kvůli své situaci: ano, někteří takoví jsou, ale myslím, že třeba i NEKROMANT se v životě setkal s lidmi, které současný systém slušně hodil přes palubu, a jeho aktivitu v tomhle směru lze pokládat za solidaritu s někým jiným a ne jen za "sobecký" požadavek.

    vůbec v téhle zemi je zhruba třetina lidí, kteří bydlí ve svém, a dá se předpokládat, že značné procento z těchto lidí se na to nezmohlo, ale naopak tu nemovitost zdědili: tedy není to tak, že by všichni žili z toho, co si vydělají a zejména že by museli pracovat jen na holé živobytí (tedy např. ten nájem). v téhle zemi existují rozsáhlé skupiny (a označení "střední třída" pro ty, kdo bydlí ve svém a ne v podnájmu, je opravdu asi nejrozšířenější) které jsou v lepší výchozí situaci, než jiné skupiny. ve prospěch těchto ostatních skupin existuje řada sociálních opatření (diskutabilně fakt na náklady těch, kdo "vydělávají", ať už to znamená cokoliv), kromě přídavků na bydlení a dávek v nouzi je to určitě třeba ještě instituce minimální mzdy, která po omezenou dobu trvání zaměstnání dělá ze zaměstnanců de-facto "akcionářů" (tedy: jsou slušně chránění před případnou ztrátou či jinými riziky, s přímým vlastnictvím se to srovnávat nedává, současně ale mají spoustu dalších práv...)

    dnešní systém přídavků na bydlení končí v rukou těch, kteří vybírají nájemné, což jsou tedy současně ti, kteří je potřebují ze všeho nejméně: systém vlastně nikdy nefungoval bez otřesů, po roce 1989 fungoval do značné míry pro to, že přetrvávalo regulované nájemné a to, že deregulace se u nás současně překryla s globální krizí roku 2008 byla pro tuhle zemi shoda nešťastných náhod, která na spoustu lidí určitě dopadla dost tvrdě.

    JUNIPETRUS: no já nevím, jestli potřebuju takovouhle obhajobu.... jo, přemýšlivost je trochu choroba... opakování pouček co člověk někde slyšel od kámošů je samozřejmě víc cool, hlavně to člověka zbavuje pochybností a tak..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ALMAD: a pripadna doplnujici otazka: jak vznikaji hodnoty?

    1/ centralni banka natiskne penize
    2/ nekdo zvedne zadek a jde delat ne to co ho zrovna bavi, ale to z ceho maji ostatni nejaky prospech
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: jaka fakta hovori pro nzp.
    Základní nepodmíněný příjem – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kladn%C3%AD_nepodm%C3%ADn%C4%9Bn%C3%BD_p%C5%99%C3%ADjem
    Všeobecný základní příjem - Pirati.CZ
    http://www.pirati.cz/rp/program/prac/psoc/vzp

    a co tohle:
    Základní příjem - Kulturní impuls
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PUYTtluGu4A
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Můžu se tu tak do davu zeptat, co je to podle jednotlivých z vás práce? Protože tu vidim tři rozdílné způsoby použití:

    1) Úsilí směnitelné za peníze
    2) Vykonávání (nějaké) aktivity po určitou dobu výměnou za peníze
    3) Vytvoření hodnoty ceněné ostatními

    IMHO to velmi zpřehlední debatu ;)

    (Osobně vnímám práci jako 3), proto mi spousta příspěvků nedává smysl)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: uz mas praci?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SHEALA: Investice do lidi. To je ono! NZP je investice do lidi, do rozvoje lidi.
    Za me rikam investovat:-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    NEKROMANT: no prosimte, jak o smyslis o Fionorovi..on a nasili. Samozrejme, ze kdyz rika ze dal pesti, tak znamena, ze skutecne dal, ze si urizl pest a dal ji nekomu kdo, ji asi nemel.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: celou radu lidi, i bohatych lidi
    Nevim jak je na tom jeho firma, ale evidentne firmu zalozil nejak se ji venoval, uspesnost nebo neuspenost neni dukazem zda clovekem je nemakacenkem.
    Xchaos je narozdil od tebe velmi premyslivy a vzdelany clovek, , ktery prispiva spolecnosti svymi myslenkami, kultivuje ji, a zejmena pomaha odstranovat mentalni virus otrocke ideologie, se zdegenerovanim pojetim prace, ktera lidem skodi, prispiva k rozvoji pravych lidskych hodnot, jako je svoboda.
    Narozdil od nekterych takzvanych makacenku, chlubici si svoji moralkou, za kterou se skryva jen to, ze sleduji jen vydelavani penez, ziskavani ruznych materialnich vyhod, se zviraci moralkou, zneuzivajici lidi i zivotni prostredi, dusevne lini, duchovne zdegenorovani jedinci, kteri jsou prave temi skutecnymi parazity, nicici ty skutecne lidske hodnoty, i kdyz zdanlive prispiva tim, ze plati dane, nebo "vytvarenim" pracovnich mist.


    zrovna on NZP potrebuje, aby mohl realizovat sve sny a nemusel ztracet cas u nejake prace.
    To je v poradku, a je dobre, k tomu ma NZP slouzit, aby kazdy mohl realizovat sve sny a idealy. Ale pokud nekdo hodla realizovat, tak zrejme hodla pracovat.
    Vlastne kazdy potrebuje NZP, spolecnost potrebuje to jsem predtim nerekl spravne. To je pravda, to ze nekdo ted ma nejaky prijem, neznamena ze nepotrebuje NZP, nebo ze ho nebude v budoucnu vyuzivat.
    Ale zase, aby nevznikla mylka, ze ten kdo potrebuje NZP, znamena ze, ze bude cistym prijemcem NZP.

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    On základní fígl podobnejch nápadů bejvá, že ti, kdo NZP by NZP upotřebili (tim myslim lidi kteří by ho použili nikoli k flákárně, zevlingu a jiný nepotřební, ale třeba někdo kdo by to fakt využil na rozjezd a tak.) ho jednak nemusejí mít (uživí se i jinak a je jim jasný že až se zmůžou byli by z nich plátci) nebo je jim jasný že je prostě přelud.
    Stejně tak opravdovými bojovníky za spravedlivou společnost non plus ultra kde dělník hrdě coby lid bude vládnout zemi nebyli dělníci, ale intelektuálové. Sranda byla, že ona třída, pro niž chtěli ono blaho, jim byla vcelku šumafuk (stejně jako každýmu, kdo se po něčích zádech kamsi dere).Intelektuál není ve svém myšlení omezen obvyklými hranicemi a ve své ignoranci se tedy může rozletět myšlenkově k nekonečnu.
    Boj za práva, nejlépe "chudých" je odjakživa dobrou cestou k dosažení moci. Navíc se to hezky doplňuje s dalšími základními vlastnostmi intelektuální sebranky. To jest být obdivován, uznáván, nebo se stát "elitou" (většina elit se jimi stala, protože o tom že jsou přesvědčila dostatečné množství hlupáčků), vyvoleným (náhražka boha, proto se se..ou do ouřadů, komisí, iniciativ v touze ovládat či předepisovat komukoliv cokoliv a když to nejde přes volby, hledaj si jiný cesty, zrovna třeba ekologové jsou dobrej příklad).
    Konečně i o listopadu 89 jsme tady měli hromadu lidí, kteří nijak netoužili po změně společenského zřízení z důvodu, že za viníky stavu nepokládali systém, ale osoby. Tudíž se snažili dosíci toho, aby vlastně jen vyměnili komouše za lidi, kteří by to vedli odborně, chytře a zdatně-to jest sebe). Jestli něco považuju za úspěch, bylo to to, že postavám typu poradce Fidela spolu s ostatníma elitama, se podařilo docela ukázat dvéře.
    DANYSEK: Přesně. Taky jsem se dostal k závěru, že činnost která by mne naplňovala by asi moje okolí obtěžovala, tak z koupě rotačního kulometu s montáží na balkon sešlo.....ale počkám si, jednou si ho pořídím za NZP :-)
    SHEALA: Je to prostě (nebo si to myslí)..typický intelektuál.

    Jdu loupat proutí a následně slavit. Všem přeji NŠZ (nepodmíněné štěstí zdraví).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: vidím, že někdo o mě má přesné informace. ano - ta firma funguje tak, že určití lidé, kteří jsou pro ní klíčoví, měli dlouho potřebu zaměstnávat svoje kamarády (často za příjem blížící se ZP) a já neměl dost silné páky tomu čelit. v roce 2015 se doufejme spousta věcí změní - spousta se toho začíná obracet k lepšímu.

    když nic jiného, celé jsem to původně založil já a ta firma nežije z předražených státních zakázek, nepotřebovala ani žádného dominantního investora, má výhradně soukromou klientelu a podporovala historicky i několik českých pokusů o jakýsi domácí hi-tech. komerční megaúspěch to není, ale zatím jsme nezkrachovali a ještě jsem to nevzdal, takže pokud někdo chce o mě druhým vyprávět nějaké pohádky a příběhy, měl by to být aspoň někdo, kdo má všechny informace.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: Jo, ale ono je to třeba tím že ten člověk je pro mě vztahově důležitej. Někdo kdo je můj a já jeho, nemyslím milenci, ale lidi co se podporujeme navzájem, neb jinak by nám hráblo. Já osobně třeba ani moc nemusím charitu, nebo nepovažuju takový věci jako výcvik vodících psů za charitu, ale jako nějakou dejme tomu investici do budoucna, do rozvoje lidí. Pokouším se tak nějak nerozdávat sama sebe, ono to pak vede k pocitům povýšenosti, jako má zrovna Dušek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam