• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Vetsim problemem nez spaliny jsou ve skutecnosti zcela jine jevy. Hovori se treba o prasnosti - kde problem ale neni primarni prasnost (tedy pevne castice vyprodukovane, tech z aut az tak moc neni), ale prasnost sekundarni - usazeny prach, co se rozviri. Pri ohaneni se skodlivosti aut se typicky tahle cisla tupe sectou, ale nikdo se nezajima o to, ze ten prach vzniknul vlastne jinak a ze se treba moc nedela pro jeho odstranovani. Problem je, ze usazeny prach ti rozviri cokoliv, co se hybe... :-) Prasi se za autem, prasi se za autobusem, prasi se za tramvaji, prasi se za cyklistou i za chodcem... :-) Pokud jde o primarni producenty prachu, stale prevladaji ti stacionarni. Dopady sekundarni prasnosti muzes omezit celkem jednoduse... pravidelne (a vyrazne casteji) verejne prostory uklizet :-) Co ti brani vzit koste do ruky a jit aktivne bojovat za ulice cistejsi? ;-)

    GORG: zivot ve meste ma sve vyhody (pohodli, servis), ale take nevyhody (vetsi znecisteni diky tomu pohodli, servisu). Pokud chces supercisty vzduch, doporucuji se prestehovat na samotu u lesa :-) Nemuzes ocekavat, ze ve meste budes mit vzduch jako v lese. To je z principu velmi naivni predstava, dana z podstaty toho, ze koncentrujes velke mnozstvi lidi na male plose. Smrdet muze kdeco - treba i sousedova exoticka kuchyne pri produkci jeho potravy :-) Me treba smrdi syrecek - ktery jinemu muze vonet. Smrad je subjektivni vjem ;-) Co tobe smrdi jinym smrdet nemusi.

    Ano, docilili jsme stavu, kdy se u nas pozaviraly fabriky produkujici spaliny z fosilnich paliv. Lidi prisli o praci, vyroba se presunula do Ciny, kde spokojene fosilni paliva pali. Zdanlive mas dojem, ze vzduch je cistci - ale ono atmosfericke proudeni jaksi nejake hranice statu neresi. Posles tam americkou armadu, aby kourici fabriky znicila? :-) Doporucuju se podivat kolem sebe, co vse mas v realu "Made in China".

    A vis proc se masove pouzivaji auta - treba i diky rozdrobeni ekonomiky a zmene zpusobu zivota obecne. Drive byvaly velke fabriky, kam jsi v sest rano navezl hromadu lidi a ve dve je rozvezl zpet k domovu. To uz dnes nefunguje - prace je rozptylena v case i prostoru a zvladnout veskerou prepravni prepravu hromadnymi prostredky je podstatne narocnejsi ukol. Ekonomicky i technicky. Logicky je pak cast prepravni poptavky realizovana individualnimi prostredky. A jelikoz nezijeme zrovna v placate zemi, holt to co funguje v Amsterdamu ci Vidni u nas v Praze ponekud narazi... na klima, kopcovity teren (fiasko ze zivota) ;-) Obcas se to chce podivat do mapy a srovnat i takove drobnosti jako teren - nez nekdo zacne vykrikovat hesla typu "tam to prece funguje".

    GORG: Sdilet auto s kamarady ti nic nebrani, tak sup, kup auto a sdilej ho, nabidni ho! Ale pracoval jsi nekdy ve firme, kde bylo sdilene (referentske) vozidlo sdilene treba deseti lidmi? :-) Na stavu vozidla se to sdileni samozrejme podepisovalo spise negativne. Lidi vubec maji tendenci s nevlastnim majetkem zachazet trosku jinak v porovnani se zachazeni s vlastnim - mene setrne ;-) Takova krasna mladicka naivita, idealy jsou jedna vec - ale to nasazeni do praxe obcas zadrhne na malickostech, ktere idealisti neradi vidi... :-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jesus, i kyslík je jedovatý, stejně i oxid uhličitý, který normálně není vůbec toxický ani ve větším množství, bude v extrémně větším toxický.

    Co řeším je, proč když jdu městem cítím takový podivný kouř a smrad. jestli jsou místa s vyšší dopravou (typicky města či Ostrava, kde je hodně průmyslu) vlastně zdravá a nijak neproblematická pro život, tak je to pro mě novinka, a přestávám si s kouřem dělat hlavu. Proč se to teda vůbec řeší ale nerozumím. Oxid uhelnatý se v plicích mění na žužu.

    Nevím, já myslel, že u u aut apod. je právě ten problém, že je používám tolik masově. Cokoliv v menším použití v podstatě není problém, ale jakmile celá planeta používá fosilní paliva, která spaluje, pak jsem to bral za problém. Stejně si myslím, že je to jen o té míře. (Proto jsou fajn *rozumné* alternativy na vhodném místě - ne solární panely na louce).
    GORG
    GORG --- ---
    Pokud ano, tak vůbec nemusíme řešit solární panely, protože výfuky aut jsou stejně tak zdravé jako kyslík.

    V opačném případě je v endpointu lepší mít něco, co nedýmí, ale ne způsobem, že se věc politizuje, louky jsou plné solárních panelů nebo větrníků z nějakých hurá akcí plné dotací. Solární panel je rozhodně pěkná technologie, ale ne způsobem, jak to dělá stát (na polích, dotace). Pak jsou tu náhle "solární baroni" jako něco hanlivýho, a přitom ano.. někteří zlý lidé opravdu těch dotacích zneužitli jako mafiáni a zneužili pouze té dotace pro vlastní obohacení.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Spalovanim cehokoliv vznikaji plyny, ktere se nedaji dychat. Je irelevanti, kde to spalujes :) I sam clovek v prenesene forme jen spaluje - tvym dychanim take kyslik nevznika a uzavru-li te v prostoru, drive ci pozdeji spalis vsechen kyslik, co tam budes mit k dispozici :)
    GORG
    GORG --- ---
    PETER_PAN: No tak ale je jedovatý ne? Jestli to chápu správně, tak být tu všude táboráky, tak se udusíme. :-)

    Nebo to řeknu jinak. Bez ohledu na doomsday scénáře o nějakých dlouhodobých dopadech na klima (to tu já teď vůbec neřeším), jsou přece výfuky aut či komínu do nějaké míry toxické? Nebo už jsou takové katalyzátory, že můžu dát pusu k výfuku a normálně to dýchat?

    Teď té výtce vůbec nerozumím.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GORG: GORG: Gorgu, prosimte "monoxid uhličitý" je oxid uhelnaty. V atmosfere se prevede dal na oxid uhlicity. Vznika i spalovanim dreva na taboraku. Proboha.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: ad uhlikova stopa - ne že by výroba solárního panelu asi nebyla energeticky náročná, ale zrovna pokud jde o CO2, tak jsem navzdory mánii o globálním oteplování klidný (ne že by nebyly klimatické změny). V takovém kontextu znečištění mě spíš zajímá, jestli u toho neemitují skutečně toxické látky - třeba monoxid uhličitý, který je součástí spalování u aut kupříkladu. Ten je toxický.

    Na druhou stranu ekosystém je potřeba přestat znečišťovat toxíny. Nemusí to být solárním panelem, ale už i jen třeba sdílením aut. Je fakt komedie, že když se lidi domluvili na aplikaci pro sdílení aut, tak si na ně došlápl stát, že je prý okrádá na daních. Trestný čin. :) Každopádně je to úplně bokem, jinak než snaha zvyšovat HDP nebo růst, protože sdílení ho nezvyšuje, zvýšilo by ho, aby si každý z nich to auto koupil. Takže LETS, níže linkovaný, a další novoty asi fakt budou muset nebo moci nahradit nebo otweekovat systém současný - paradigma růst apod.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: rozhodne vyroba elektriny konvencim spalovanim hnedeho uhli neni neco, nac by se ti libilo... treba v Holesovicich (kde elektrarna byvala) :-) Nejde jen o to, co elektrarna vyprodukuje (spalovanim porad do vzduchu produkuje), ale i sekundarni dopady - manipulace s uhlim neni bezprasna, samotna tezba hnedeho uhli neni bezodpadova (ani hlubinna tezba neni slunickove cista), o dopadech na krajinu nemluve.
    NEKROMANT: Podmorsti draci jsou fajn, ma to jeden drobny hacek... nemame tu more :) A ti letajici? No nevim, predstava ze si kazdy vztyci nad svym barakem podobne monstrum. Ano, bude mit elektriku, ale predpokladam ze pak si moc slunicka a pohledu na modre nebe na zemi neuzijes :) (nehlede na snizeni vykonnosti, kdyz tech zdroju bude moc vedle sebe). Strom je mozna esteticky zajimavy, ale nahradit tim tradicni les bych asi taky nechtel. Ale problem v obecne rovine je vykon zdroju - 3 (strom) - 30kW (balon). Je to zatracene malo, uvazime-li ze cela CR dnes potrebuje nejakych 10-15 GW ve spicce, kolik takovych zdroju je nutne mit... jeden balon by nestacil ani na nakrmeni jednoho celeho panelaku, takze ono LETS dost dobre aplikovat nejde. Jasne, muzes to vystrcit nekam ven, ale to jsme zas u NIMBY problemu :) Ona i solarni elektrara v polich nepusobi zrovna... ehm, pekne - kdy ze s prirodnich ploch fakticky dela zastavena plocha.
    Veskere tyhle "green" uvahy maji jednu zasadni vadu na krase - hodnotite to z pohledu sebe jako jednotlivce, ale nezamyslite se nad tim, jak to asi vypada, kdyz stejne bude postupovat cela populace a ne jen par nadsencu. Ono i na tom severu Nemecka, kde maji spoustu vetrniku v relativne rovne kravine to nevypada zrovna nejlip. Plantaze vezi tycicich se vysoko do nebe. Obnovitelne zdroje maji navic dalsi nevyhodu v jejich obtizne regulovatelnosti - panove od prenosu o tom vedi sve, od zhrouceni site nebyli daleko. Ono to neni prdel, kdyz musis vyvazovat nabidku (vykon) a poptavku (prikon), site jsou propojene... a nahly nadbytek vykonu je sakra velky pruser, stejne jako nahly nedostatek. Na severu Nemecka u more je proudeni vzduchu relativne konstatni, ale o uzemi Cech tohle rozhodne rict nejde.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Když by jste našli info o těch dracích jestli je možné to provozovat už teď v domácích podmínkách, kdo to dělá, jestli to jde například i ve městě tak budu rád.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Prizma — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...izma/211411058100009/obsah/148960-vetrna-energie-ziskana-pomoci-draku
    V Japonsku mají vyrábět elektřinu podmořští „draci“ s turbínami – Svobodný monitor
    http://www.svobodnymonitor.cz/zpravy/v-japonsku-budou-vyrabet-elektrinu-podvodni-draci-s-turbinami/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    DANYSEK: Není pravda že tu dopravu nikdo neřeší ani další věci.. Toho smrže jsme právě viděl na tom LETS systému. A tam jde o to aby se věci vyráběli a dělali lokálně. Samozřejmě že vše není efektivní řešit lokálně a pak má cenu to přepravovat. Tedy nejlépe po kolejích případně loděmi.. :) Ale spoustu věcí jde řešit lokálně..

    Na náklady výroby atd. se samozřejmě hledí. Zajímavé mi připadají větrné elektrárny ve formě draků a využitá akumulátoru z elektrokola a pro elektrokolo.. :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: Soucasna technologie tepelnych (uhelnych) elektraren nesmrdi pod cumakem ani tomu na severu Cech.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DANYSEK: To je ovšem poněkud nablblé.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: ten argument plati i u nas... elektrina prijde vsem strasne eko, ale Prazak proste ani nevidi tu tepelnou elektrarnu na severu Cech... a nevnima jeji dopady na bezprostredni okoli. Hlavne, ze jemu tramvaj pod cumakem nesmrdi :)

    Pointa je ze uhlikova stopa solarnich panelu neni nezanedbatelna. Vsichni vidi jen ten vystup - mam panel, slunicko sviti, elektrina proudi... a jsou skalopevne presvedceni o tom, jak je to ekologicky ciste. Ale zapomina se na to, ze panel je treba vyrobit, prepravit... atd :) Takove to ekologicke "TCO" spousta ekologickych fanatiku... vlastne neresi, resi jen vysledny produkt. A ciste na zaklade toho vysledneho produktu rikaji, jak je to ekologicke :D Tak trosku.. ehm, demagogicky.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    DANYSEK: Z toho zdroje nevyplývá že by nebyly solární panely výhodné a jejich efektivita se nesžnižovala ale že: „V Číně to prostě stojí více, vydobýt a zpracovat křemík patřičné kvality, než ze zdrojů v Evropě" a nad tím také že:
    "Solární panely jako zdroj čistého a obnovitelného zdroje energie, nemusí být vždy vyráběny „ekologickou“ cestou."

    Tady argumentem je že: v Číně se na výrobu používá energie z uhelných elektráren..
    Na těch uhelných elektrárnách stojí dost celý průmysl v Číně co jsme slyšel. Takže při honbě za zisky jde ekologie stranou.
    Takže to není kritika ani tak panelů samotných jako spíš jejich výroby..
    Já Viděl Milana Smrže před pár dny. A já mu jako laik který se o problematiku až tak nezajímá vašimi slovy: "ty jeho ekologické žvásty žeru" :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Video které bylo promítáno na akci PRALETS (pražský LETS systém).
    Video — Náš venkov: A kdo je tady flákač? — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/314294340070007/video/
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    Vy sa tu bavite o autopilotoch, zatialco roboti tam vonku uz pachaju realne zlociny!
    Robots are starting to break the law and nobody knows what to do about it -- Fusion
    http://fusion.net/...5883/robots-are-starting-to-break-the-law-and-nobody-knows-what-to-do-about-it/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: zdroj? treba http://www.ekobydleni.eu/solarni-energie/solarni-panely-z-ciny-nejsou-ekologicke (jsou toho mraky, takze jen pro nasmerovani)
    NIMBY nezna kdekdo, byt se tak chova kdekdo :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    DANYSEK: Pošli zdroje, pošlu to Milanu Smržovi :)
    NIMBY slovo jsem neznal. Pokud je tu ještě někdo takový tak tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/NIMBY
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: mimochodem je prokazane, ze solarni elektrarny zpusobi vice ekologickych skod v porovnani s ekologickymi skodami z konvencni zdroju. Jasne, je to klasicke NIMBY, ty si tu cmuchas cistej vzduch, zatimco v Cine se muzou klidne dusit :D Ale ono atmosfericke proudeni je... ehm... nevyzpytatelna svine ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam