• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    COMODOR_FALKON: Ok - v tomto smere musim povedat, ze ty mas pomerne konkretnu predstavu co presne by si na systeme menil. Co je v tejto diskusii pomerne ojedinele. :) Priznam, ze nepoznam konkretne naklady na tie kapitoly, co by si zrusil - ale predpoklam, ze to asi nepokryva tie naklady na ZP. Tj. co dalej?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    _BENNY: A tím jsi chtěl vyjádřit co...? :-D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Když jim dáš ty penize přímo, Bubu s bandou vyžranejch kalašnikopráskačů je zmydlí a sebere jim je, budou teda hladoví a ještě zbouchaný, takhle akorát sebere to jídlo. První by potřebovali aby jim někdo zmasakroval Bubu a jeho kliku, no a pak dohlídnul aby se nevynořil Bubu 2 a až se najedi tak aby se nezačli mydlit a sekat si konče tiny protože sestřenice praprababičky přișla o kozu, připadně někdo přečetl Marxe nebo korán..což by zabralo US army dalších sto let.
    S těm i dětmi, to je prostě důsledek toho, že duší jsme v civilizaci, ale tělo zustalo v lese, takže reaguje na průser množením, stejně jako se snaží žrát cukry, tuky aby mělo dost síly na honění mamuta nebo dobu nouze, mamuti ale došli, tělo se nehoní, doba nouze taky nikde, tak kyne ( navíc jinak tloustne běloch kterej se mohl jako tlustej schovat v nebezpečî za strom, jinak černoch ze savany, kde i se zásobami tuku musel stromu nemaje zdrhat).
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Nebudu pokrytecky tvrdit, že mě nějak hodně trápí situace třeba v Africe, ale když už jsme se dostali k tomu tématu té sociální pomoci Africe...přímé převody peněz se zdají být rozmnější.

    JInak mi předtím šlo o takový trochu vzdálenější pohled na celkovou situaci planety, protože tématika chudoby apod. jde v určitých obdobách napříč všemi státy. Tak mi přijde třeba neodpovídající hledat chybu v politice ČR- v ničem se myslím za tak neodlišujeme
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    spolecenska smlouva je teoreticky konstrukt, ktery v realite neexistuje
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: v podstatě do sebe mícháš nesouvisející věci. (snažil jsem tu vysvětlit, že dlouhodobě nezaměstnaný na nucených pracech nemusí být nejlevnější způsob, jak dejme tomu, uklízet sníh - když se dá zaplatit sněžný pluh, který to zvládne rychleji a několikrát za den, apod.)

    v podstatě si jako ideální případ společenské smlouvy představ, že N občanů státu o území X se dohodne, že logické, aby každý měl nárok používat část státu o území X/N. Ale samozřejmě vědí, že nejde to území rozdělit rovným dílem, pozemky jsou různě kvalitní a dělba práce (díky směně na volném trhu) je efektivnější. Nicméně, s vyjímkou nějakých sdílených nerostných zdrojů (např. u nás hnědé uhlí, jinde bůhví co - prostě nikoliv anglosaský model, že vše pod tvým pozemkem je tvoje), které jsou z toho rovného rozdělení vyloučeny, se dohodnou, že daň, odváděná za pozemek o rozloze X/N, bude zhruba odpovídat základnímu příjmu - tedy množství nekrytých bankovek, které je centrální banka odhodlána každý rok vytisknout a rovným dílem rozdat mezi občany (tedy: ty bankovky jsou "kryté" povinností zaplatit daň z pozemku)

    takže po nějaké počáteční "pozemkové reformě": ti, kteří se s tím spojí, budou samozásobiteli na svém pozemku, budou se živit sami svou vlastní prací, sem tam smění přebytek - a jejich základní příjem jim přesně pokryje daně, takže o existenci státu nebudou nic tušit (transakce proběhne jen účetně a centrální banka tyto bankovky ani nikdy nevydá z trezoru).

    ovšem někteří lidé se chtějí živit jinak, než farmařením, jiní zjistí,že farmaření ve velkém je výhodnější. pozemky půjdou z ruky do ruky. ty naivnější je dokonce rozdají, protože přece, když se zbaví povinnosti platit daně, získají právo základní příjem nad rámec své daňové povinnosti! a ejhle v oběhu jsou peníze, daň z nemovitosti mají čím platit dokonce i cizinci-neobčané, mohou investovat do nemovitostí.. jejich cena jde vzhůru a už je nikdo nechce dát z ruky jen tak zadarmo, apod.

    je to jen idealizovaný, modelový případ. předpokládá mj. plnou konsensuální kontrolu občanů nad svým územím - což splňuje snad jen středověké Švýcarsko.. ale měl by to být model srozumitelný každému liberálovi společenskou smlouvy, který chápe důvody, proč vznikla nějaká Ústava a proč se všichni nespoléhají jen na bouchačky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Základní práva a povinnosti uchazeče o zaměstnání a zájemce o zaměstnání
    Práva a povinnosti uchazeče a zájemce
    https://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GORG: Vsak prave - ja dnes travim strasna kvanta casu (ktery nemam) tim, ze obesilam banky a pojistovny a zjistuji, zda tam neco neni...
    Zkoumam katastr, pak je tu jeste registr vozidel...

    Bez tohohle by se slo vic zamerit treba na socialni peci, praci s klienty a komunitou v terenu.

    Radu lidi "odradim" proste tim, ze jim nasloucham, pomaham utridit myslenky a nalezt jine reseni. (Mam PSS vycvik se systemickym zamerenim) Jenze na tohle mam malo casu...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SEAMON: Nie, zostali by iba dochodky a Priespevok na peci + kompenzacne pomocky,vsetko ostatne ide prec.
    Danove zlavy ("ZP zamestnancov") tiez.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    _BENNY: Protoze na ten urad jde 1x mesicne za mnou a 1x za 3-4 mesice na zamestnanost..

    To mas nejakych 8 hodin za ctvrtleti pri obvyklem zisku cca 10.230,- (kapesne)+ 12.000,- (bydleni)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    COMODOR_FALKON: ale pujde, pac kdyz se mu chce chodit na urad, co by nemohl chodit do prace
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Jasne experimenty se ZP v africe jsou nemalo offtopic

    Jinak do banky dojdou, ne? A ucet jim pomuze uz proto, ze asi byl pro vetsinu prvni v zivote. Vubec te namitce nerozumim
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Chceš zavádět ZP v Africe, nebo ČR?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    COMODOR_FALKON: Hm ok takze ty mas ZP za len cca 5-6 bilionov rocne. :) A zaroven ak chapem spravne rozlicne doplnkove zdravotne davky ostavaju a predpokladam, ze dochodok tiez.

    Ako uznavam si cca o 1/2 lacnejsi, ale stale je to tak nak moc, ci? :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Jasne ti ludia, co nemaju vobec problem dost do banky. ;) A ked tam dojdu, tak ta mafia ich neoberie, ci vlastne realna korupcia je asi taka, ze by si to ta mafia rovno vyberala z uctov sama.

    Ten argument v prospech ZP je presne v com? Lebo ta adresnost na osobu, je skor o adresnosti davky. A zaroven o tom, ze ju poslem tomu co ju potrebuje a nie tomu mafiozovi - to mi ako ZP nepride.

    Ale celkovo je to zas OT tema, tj. ja v tomto smere koncim.
    GORG
    GORG --- ---
    COMODOR_FALKON: Prvnim krokem by mohlo byt nepodminene zivotni minimum. To je okolo 4k. Bez prokazovani.

    Samozrejme muzes udelat namatkovou kontrolu, jestli nema i jine prijmy - s dobrym IT systemem to muze kontrolovat pocitac, pokud uz chceme resit, ze kdo pracuje to dostat nesmi :-)

    Cili jakmile clovek nema prijmy, pak by mel krome prispevku v nezamestnanosti tech 4k jistejch, jako ze rano vyjde slunce
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: no vozit tam potraviny prave opravdu nic neresi.

    oni potrebuji dolary.. ale ty lidi primo, ne nejakej mafia nigga, co si za ne koupi faro a dalsi kulomety.

    ze se doted praktikuje presto stejny system charity a teprve zacina experimentovat s direct cash transfers na bankovni ucet, ktery jim primo i na jejich jmeno v tech ZP experimentech vytvorili, nejak nechapu.. vsichni preci vime, ze to takhle dopada, a pro tebe je i argument nefunknosti socialni pomoci mi prijde?

    Tohle zni jako argument pro ZP.

    A nechces jim poslat aspon Lajk? :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    _BENNY: Ne, nepujde... Pujde ke mne na hmotnou nouzi a dostane 3.410,- na jidlo a az 4.000,- na ubytovnu. Na radne najemne i vic...

    A jen tak to zrusit nemuzes, je to dan za to, ze Te v noci nejspis nikdo nepodrizne...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Samozrejme ze ano !! Zdravi mohou jit nekam do prace a privydelat si..
    Pokud jim pri tom stroj udela z ruky ploutev, uz to pujde tezko...

    Prave proto jen ty 4k :-D
    Oproti dnesnimu "doporucenemu maximu" cca 11k je to dost podstatny rozdil a radu lidi by jiste primel k aktivite...

    Mne 4k nestaci... Ani 11k... Proto pracuji...
    Ale vim, ze prezit se s tim da a zaroven to neumoznuje komfortni bezpracnou pohodu...

    Jde mi o urcitou rovnost zazemi vsech obcanu, urcitou jistotu, s kterou by mohli vzdy pocitat a treba se i vrhnout do podnikani...
    GORG
    GORG --- ---
    Obavam se, ze pokud nevymyslime nejakou skutecnoz reformu socialniho systemu, pak poneseme dusledky tvrdeho systemu, ktery tu byl tolik obhajovan - tj. hlavne pravo penez. Teda toho, kdo je ma.

    Zrejme jsme docela nedavno dospeli do bodu nejzkorumpovanejsi spolecnosti a nejvyssi miry apatie a rezignace verejnosti.

    Rikali to pred casem i na CT , ze prej za komunismu byla vetsi obcanska angazovanost navzdory hrozbe perzekuce. Ted je vetsine vse jedno. Treba v CR jediny vetsi boro bylo ted proti Zemanovi - jakysi pocatky pokusu o cervenou revoluci vedenou Sorrosen ci CFR?

    Valka kvuli rope nevadi, omezovani slova taky ne. Proste fakt jak nejaka masova hypnoza.

    Kdydby se po kazde korupci zaplnil Vaclavak nebo stavkovalo, oni by si to rozmysleli. A kdyz ani policajtuli neprijdou do prace, pak neni kdo by mohl koho potlacovat. Jen kolesa ekonomiky a prumyslu by se zastavila. A ani by to nebylo trestne. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam