• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Jj.. v oblasti, kde nemala cas populacie musi chodit peso par km aby mala cistu vodu, si skocia do banky pre peniaze. Nemas tak trosku pocit, ze sem tahas nieco, co je uz od zakladu daleko komplikovanejsie ako ZP?

    Btw povodne sme sa bavili o tvojej uvahe ohladne hladu a obezity a ten smer bol jednoznacne OT.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Jasne experimenty se ZP v africe jsou nemalo offtopic

    Jinak do banky dojdou, ne? A ucet jim pomuze uz proto, ze asi byl pro vetsinu prvni v zivote. Vubec te namitce nerozumim
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Chceš zavádět ZP v Africe, nebo ČR?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    COMODOR_FALKON: Hm ok takze ty mas ZP za len cca 5-6 bilionov rocne. :) A zaroven ak chapem spravne rozlicne doplnkove zdravotne davky ostavaju a predpokladam, ze dochodok tiez.

    Ako uznavam si cca o 1/2 lacnejsi, ale stale je to tak nak moc, ci? :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Jasne ti ludia, co nemaju vobec problem dost do banky. ;) A ked tam dojdu, tak ta mafia ich neoberie, ci vlastne realna korupcia je asi taka, ze by si to ta mafia rovno vyberala z uctov sama.

    Ten argument v prospech ZP je presne v com? Lebo ta adresnost na osobu, je skor o adresnosti davky. A zaroven o tom, ze ju poslem tomu co ju potrebuje a nie tomu mafiozovi - to mi ako ZP nepride.

    Ale celkovo je to zas OT tema, tj. ja v tomto smere koncim.
    GORG
    GORG --- ---
    COMODOR_FALKON: Prvnim krokem by mohlo byt nepodminene zivotni minimum. To je okolo 4k. Bez prokazovani.

    Samozrejme muzes udelat namatkovou kontrolu, jestli nema i jine prijmy - s dobrym IT systemem to muze kontrolovat pocitac, pokud uz chceme resit, ze kdo pracuje to dostat nesmi :-)

    Cili jakmile clovek nema prijmy, pak by mel krome prispevku v nezamestnanosti tech 4k jistejch, jako ze rano vyjde slunce
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: no vozit tam potraviny prave opravdu nic neresi.

    oni potrebuji dolary.. ale ty lidi primo, ne nejakej mafia nigga, co si za ne koupi faro a dalsi kulomety.

    ze se doted praktikuje presto stejny system charity a teprve zacina experimentovat s direct cash transfers na bankovni ucet, ktery jim primo i na jejich jmeno v tech ZP experimentech vytvorili, nejak nechapu.. vsichni preci vime, ze to takhle dopada, a pro tebe je i argument nefunknosti socialni pomoci mi prijde?

    Tohle zni jako argument pro ZP.

    A nechces jim poslat aspon Lajk? :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    _BENNY: Ne, nepujde... Pujde ke mne na hmotnou nouzi a dostane 3.410,- na jidlo a az 4.000,- na ubytovnu. Na radne najemne i vic...

    A jen tak to zrusit nemuzes, je to dan za to, ze Te v noci nejspis nikdo nepodrizne...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Samozrejme ze ano !! Zdravi mohou jit nekam do prace a privydelat si..
    Pokud jim pri tom stroj udela z ruky ploutev, uz to pujde tezko...

    Prave proto jen ty 4k :-D
    Oproti dnesnimu "doporucenemu maximu" cca 11k je to dost podstatny rozdil a radu lidi by jiste primel k aktivite...

    Mne 4k nestaci... Ani 11k... Proto pracuji...
    Ale vim, ze prezit se s tim da a zaroven to neumoznuje komfortni bezpracnou pohodu...

    Jde mi o urcitou rovnost zazemi vsech obcanu, urcitou jistotu, s kterou by mohli vzdy pocitat a treba se i vrhnout do podnikani...
    GORG
    GORG --- ---
    Obavam se, ze pokud nevymyslime nejakou skutecnoz reformu socialniho systemu, pak poneseme dusledky tvrdeho systemu, ktery tu byl tolik obhajovan - tj. hlavne pravo penez. Teda toho, kdo je ma.

    Zrejme jsme docela nedavno dospeli do bodu nejzkorumpovanejsi spolecnosti a nejvyssi miry apatie a rezignace verejnosti.

    Rikali to pred casem i na CT , ze prej za komunismu byla vetsi obcanska angazovanost navzdory hrozbe perzekuce. Ted je vetsine vse jedno. Treba v CR jediny vetsi boro bylo ted proti Zemanovi - jakysi pocatky pokusu o cervenou revoluci vedenou Sorrosen ci CFR?

    Valka kvuli rope nevadi, omezovani slova taky ne. Proste fakt jak nejaka masova hypnoza.

    Kdydby se po kazde korupci zaplnil Vaclavak nebo stavkovalo, oni by si to rozmysleli. A kdyz ani policajtuli neprijdou do prace, pak neni kdo by mohl koho potlacovat. Jen kolesa ekonomiky a prumyslu by se zastavila. A ani by to nebylo trestne. :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Vypoveda o tom, ze rad hras na city. Tie priklady co davas su scestne - rodicia nenutia deti aby sa prejedali. Oni sa ich snazia naucit to, ze svoju davku jedla maju zjest. A ze si to jedlo maju vazit - tj. ma dojest to maso aby sa nevyhodilo. A uplne na zaver, ze idealne maju zjest to co je - lebo zivot je taky a kazdy den nebudu mat oblubene jedlo.

    Tak sa aspon vychovavalo u mna a v sirokom okoli. Uznavam, ze to ciastocne moze viest k prejedeniu - dojem to, aby to nevyslo na skodu. Ale to asi primarnym zdrojom obezity nie je.

    V momente ked mam jedlo na stole, alebo v chladnicke je uz vcelku neskoro bedakat, ze ho niekde xy km daleko nemaju - to moje jedlo im uz objektivne nepomoze. Jedine, ze si mozem vyvolavat umele vycitky. Kludne nech si sem africania skocia a nacapujem im 20l vody a nalozim plny tanier.. Len tu je ten drobny problem, ze?

    Ale interpretuj si data ako chces - len ked si ich prepojenie zakladas na dojmoch a pocitoch, tak to moc nikam nevedie. V zasade je tvoja uvaha o jedle podobna uvahe o ZP - ok, tak nalozme tony potravin a poslime ich do afriky (co uz robime). Ako to riesi problem? Viz. MANFRED - zda sa ze moc nie..
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Ja myslim ze ta souvislost je minimalne vice nez obrazna.

    Do rozebirani pricin obezity a ze za to muzou po Cartmanovsku tluste kosti se tu poustet nechci.Spatna strava je jiste problem, ale asi bysme si nalhavali, ze si tu nezijem jak prasata v zite. Rodice dokonce deti mlati nebo hubuji, kdyz to maso (nebo neco) nechtej zrat.

    Jinak ty davy tlustejch africanu hladovejicich jsou k nezapomenuti :-)

    imho i lidi stihly se preziraj.. ikdyz to jejich metabolismus zvlada. Byli jsme tak vychovany. To mlaceni v detstvi nam vstipilo tri vetsi jidla denne.

    Asi me nepresvedcis, ze ta mira obezity vs hladovejici precejen o necem nevypovida.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Hm a aky presne suvis ma pocet obeznych ludi s tym, ze iny ludia hladuju? Obezita sa vyskytuje bezne aj u ludi s nizkym prijmom, prave koli tomu ze sa stravuju nekvalitne (co zas paradoxne nemusi vobec znamenat, ze ten problem nemozu riesit).

    Proste si spojil len 2 cisla, ktore maju dokopy nejaky emocny naboj. Podobne ako ked sa v reklamach snazia argumetovat tym, ze mame setrit vodu lebo na inych miestach jej maju malo. Logiku to nema, ale daju sa z toho robit super dojemne reklamy..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Aby som tu ideu chapal spravne - ZP na takej urovni, ktora pokryje dan z pozemku, ktory by zabezpecoval sebestacnost poberatelovi ZP. Je super, ale platit niekoho aby udrzoval cistotu pre nas vsetkych v meste - to je fuj hej?

    Len tak uplne nechapem, ako a s cim bude ten poberatel ten pozemok obrabat, ked na najom da cely prijem. A aj keby mal nejaky prvotne vyrobne prostriedky, tak ten pozemok ma uzivit jeho - tj. priestor na barder produktov je minimalny a tym padom si neviem ako je to realne dlhodobo udrzatelne. A uz ani nehovorim o tom, ze niektore roky sa proste nezadari - to potom co? Dostane extra ZP aby nemusel zrat zem? A to ani nespominam, aka fasa jednoducha robota to je a vobec nevyzaduje ziadne vedomosti a schopnosti..

    Ja ti neviem, ale nejako mi ta logika tvojho planu unika..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: navic sem se jeste asi blbe dival, ale nenasel sem tam nic o 29% obeznich lidi...

    asi drobny rozdil v pouzitem translatoru...
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: No moc tomu rozporování těch čísel nerozumím ... "zdravý aktivní život" mi přijde jako takový juppie termín od člověka, který nikdy nehladověl :-) Ale vypadá to, že je víc těch, kteří se přejídají až skoro doslava k prasknutí v některých případech, než těch, kteří naopak nemají ani pořádně co jíst
    ¨
    Jinak mám trochu problém sledovat tok tvého příspěvku (i teda problém tomu tak úplně věřit nebo ho brát vážně přes ty nánosy cynismu .)), ale tu tezi myslím už nějakou dobu kontrují studie ukazující, že množství dětí souvisí s životními podmínkami. Čím horší jsou, tím více si ty lidi dělají dětí.

    Ze statistik to vypadá, že i víc lidí umírá na nadváhu než na podvýživu. :)

    Jako tady ani tak mi nešlo o to, co je čí vina, ale čistě takový globální pohled na celkový stav pro nezaujatého pozorovatele.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Já tam teda čtu že 805000000 lidí na světě nemmá dostatek jídla vést zdravý aktivní život, což mi jako statistickej dvojnásobek lidí s nadváhou nepřipadá.
    I kdyby, on ten člověk s nadváhou přemejšlel, nepořídil si 10 dětí aby mohl koukat jak mají hlad, tudíž je on i jeho případný potomstvo tlustý. Pokud tom s 10 dětmi, co sleduje napínavej seriál kolik jich přežije někdo doručí jídlo, aby on a jeho 10 dětí nehladovělo, vrhne se na věc, pořídí s jich 20, načež je nutný poslat dvojnásobek pomoci, ty až dorostou pořídí si to zase po dvaceti a bác ho rázem je možno podporovat přes 200 lidí, až se situace dostane do bodu, kdy budou mít zase hlad, akorát jich bude hladovejch mnohonásobně víc.
    Přičemž teda ne že by nebylo žrádla tolik že se neví kam s nim, lejem ho do nádrže, pálíme a vyhazujem tempem jak ho stačíme vyrábět, vyrábíme z něj nesmysly (a aby ho bylo ještě víc, tak to pěkně dotujem), takže tlustej nesežral jídlo hladovýmu (ač to odporuje rozšířenýmu bludu, že má-li se někdo dobře, je to tím že obral toho co se má blbě), ale jen prostě pomáhá likvidovat tu záplavu žrádla nehledíce na svuj zevnějšek.
    GORG: Až nastoupí roboti, nebudem muset tak maximálně importovat tolik lidí ochotnejch ještě poklesle pracovat.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: bydlim sam, a platim najem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: libi se mi tam ten tag:

    Čtěte více o: socialismus | práce | EU
    GORG
    GORG --- ---
    Až nastoupí roboti, nebude prý na výběr. Práci bude muset zajišťovat stát | Ekonom.iHNed.cz -
    http://ekonom.ihned.cz/...10-az-nastoupi-roboti-nebude-pry-na-vyber-praci-bude-muset-zajistovat-stat

    "Práci bude muset zajišťovat stát" to je jakoby pohled řešení z té druhé strany.

    "A z čeho se to ZP bude asi tak platit, když budou všichni pobírat?" - to myslím ukazuje na fail perspektivy, že ideál je 100% zaměstnanost, ačkoliv automatizace právěže ten život ulehčuje, tak by nás naopak neměla dostávat do patové situace.

    "Cestu vpřed tak jednou bude muset nejspíš otevřít kompromis, jehož podoba zatím moc jasná není, ale bude zřejmě založena na nějaké dohodě státu a soukromého byznysu."

    Tahle věta zní spíš teda děsivě, co tak tak i může znamenat. Nezapomínejme, že korporace a fašismus vznikaly na stejných kořenech. Ale může to být dohoda i pozitivním směrem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jako ze NZP zvedne sebevedomi a nauci lidi rikat si vic za svou praci? :-) To mas z jakeho zdroje? :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam