• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Už jsem to i zmiňoval.
    Koncept v zásadě nezní nijak zle, jen jsem ještě neviděl jeho implementaci domyšlenou do důsledků.

    Rozhodně smutné je, že se ho snaží prosazovat i lidi, kteří neumí ani základní počty...

    K nástřelům implementace od místních ID jsem se vyjadřoval před dvěma měsíci. ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Zatím jsem potkal dva, kteří mají celkem rozumnou základní myšlenku.

    XCHAOS - Jelikož by to chtěl zavádět postupně a začít nějakým proof-of-concept v řádu ZP 100Kč. Nebyl by nebezpečný, jelikož by buď přišel na to, jak to upravit, nebo by se mu návrh rozpadl. Kdyby před zavedením ZP chtěl ještě umořit státní dluh, tak ta myšlenka není zas tak špatná.

    COMODOR_FALKON - Vychází z reálné praxe v oboru a navrhuje něco, co zní poměrně rozumně. Jak by to v praxi fungovalo si netroufám odhadnout. Ale i tak mám pocit, že to je návrh zvýšení mandatorních výdajů státu, což není nijak zvlášť super.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: no ja prave na nyxu zjistuju, ze ziju asi uplne nekde na marsu nebo aspon v jiny realite, protoze veci, ktery mi sou jasny a samozrejmy nekterejm lidem az tak samozrejmy nejsou...

    viz tady to auditko a fanousci nzp... si kolikrat rikam, jestli ty lidi umej aspon scitat a odcitat...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Tak mnoho lidí má hledání problémů v popisu práce.
    Třeba takový tester.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Pohoda, proto lezu na nyx abych zkoumal jak různí lidé myslí.
    Do navrhování zrušení nějaké feature (třeba bank) se nepouštím dokud neznám perfektně okolní systém. (Profesionální deformace programátora.)
    A jelikož čím víc něco v realitě zkoumám, tím víc vidím neprozkoumaného důležitého kontextu, tak se k navrhování asi nedostanu. :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: A jaka data budes kontrolovat? :-) Zacals tim, jak jednoduchy je prevod na ucet. Jasne, takze budes mit databazi s cislem uctu, kterou kazdy mesic projedes od zacatku do konce a na kazde cislo v ni uvedene posles nejaky balik penez, kteremu rikas NZP.

    Problem prvni je tu databazi nakrmit (byrokracie), dalsi problem udrzovat ji aktualni (byrokracie) a soucasne zabezpecit, aby se do ni nedostala nevalidni data - zpusobem, kdy jeden clovek dostava NZP nekolikrat (zase byrokracie). Prubezne ji chces namatkove kontrolovat (aaa, zase byrokracie), v lepsim pripade prokazovat zneuziti systemu (jejky, zase byrokracie).

    Dam ti prikad z drahy - z trati, kde se zavedlo samoobsluzne odbavovani na zeleznici. Trzby (prekvapive) na mnoha mistech poklesly - proti dobam, kdy tam jezdil pravidelne pruvodci a byl nahrazen namatkovym revizorem. K poklesu doslo presto, ze sankce za cestu bez jizdenky je vyssi nez samotna cena jizdenky (aka trest). Muzes se zamyslet proc to nefungovalo :) Retorika zavadeni byla stejna, "usetrit".
    GORG
    GORG --- ---
    neboli

    a) snazit se vse preventivne podchytit (kazdou myslitelnou anomalii a jejich permutace)

    b) definovat pravidla a jejich poruseni trestat dle zakona
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Ne, jenom si většinou představuju jak moje činy skončí a používám to i na nápady jiných, většinou pak nejsem zaskočenej a neříkám "no kdo to mohl tušit" případně "to sem nechtěl, myslel jsem to dobře":-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: hmm. a myslis ze ve state, kde nezije 10m lidi, ale 500mega lidi je nejakej rozdil mezi preventivni a namatkovou kontrolou..

    jako ze si bude nejakej urad zvat na preventivni kontroly - zde citim dalsi narust byrokracie..

    a vubec, ty ses clovece naprosto nepostizen statistikou a pravdepodobnosti,...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: No to jsou myslim dve odlusna paradigma:

    kontrolovat

    a) preventivne

    b) namatkovr
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Silk Road davas jako priklad, ale neuvedomujes si, kolik byrokracie za tim bylo - aby se to vubec vysetrilo. A pouzijes to jako argument pro NZP, kde tvrdis, ze vystupem bude mene byrokracie :)
    Pripadne to podpiras konstrukci, ze kdyz bude plosne vyplacene NZP, tak lidi nebudou chtit podvadet... coz je super naivismus :) Nebo podvody setrit teda nebudes? ;)
    Byrokracie zneuzivani komplikuje. Zatim bohuzel nikdo nevymyslel lepsi zpusob, jak soucasne branit podvodum a soucasne naplnovat sledovany cil.
    GORG
    GORG --- ---
    Kolik pater ma mit spravny Babylon? :)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Resenim je tedy soucasny stav? :-)

    Hele, ze neco nepujde, je tak snadne rict.
    .Osobne si myslim, ze SOUCASNY problem neni vubec v nedostatku informaci ale vuli neco vysetrovat resp. dotahnout do konce.

    Tak bych cely ten prehnane kontrolsky system opustil jako nefunkcni. Jsou to zbytecne naklady a nic se tim stejne neresi.

    Na silkroad jsem ukazal, ze i bez (primych) informaci muzes vystopovat konkretni lidi. Proc se tomu tak nedeje u korupce vsichni vime. Sama kontrola je zkorumpovana :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: no, on jak je id GORG zmatene, tak jen pro tvoji informaci, silk road nebyl odhalen diky prolomeni tzv. moderni technologie (tzv. tor project), ale diky nekolikamesicni poctive policejni praci, ktera spocivala ve sberu dat a v tom, ze sifrovana komunikace presmerovana mezi nody tor site jeste neznamena, ze se schova i vlastni traffic a pravdepodobne k tomu pomohla i trosku nahoda, kdyz nahodou na hranicicich s kanadou odchytla americka celni zprava padelane doklady smerujici udajnemu adminu silkroad. plus pomohl navic google... nejvic :P

    The incredibly simple story of how the gov’t Googled Ross Ulbricht | Ars Technica
    http://arstechnica.com/...2015/01/the-incredibly-simple-story-of-how-the-govt-googled-ross-ulbricht/

    takze, odhaleni SR stalo hodne byrokracie, casu a rucni prace cele rady lidi, ktera by nebyla v systemu NZP realna, protoze vlastne ani nevim, kdo by chtel v systemu NZP delat dobrovolne policajta ci jineho strazce poradku v systemu :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: jasne, a misto nej zadna nahrada nevznikla :) naivni predstava... "se to vysetri" - to je proste jen dalsi hromada byrokracie. Jen na jinem miste - i kdyz to je typicky ceska uvaha - problem presunout jinam.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: no viz. silk roaf
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Tak jakykoliv scenar je mozny. Tvuj popsany me taky napadl. Ty proste hledas problemy :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: a na zaklade ceho myslis, ze policie vysetri? :-) A vysetrovani trestne cinnosti je... ehm... taky byrokracie :D Uz se tesim, az pujdes na PCR podavat vysvetleni a obhajovat, zes NZP dostal jen jednou...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Ne, určitě je to případ od případu, ale hezký věci to nejsou, už proto, že v extrémech různý pitomý situace, nápady a postupy tak nějak nezakrytý okolnim hlaholem jsou taky extrémně viditelný.
    Ono chodit k nim extra nebudou, vybudujou si něco jako uliční vejbory, pohunky a navíc při vidině toho jak někoho práskne sousd že neodevzdal a následovat bude nějaká hrůza, každej to odevzdá rychle a "dobrovolně". Zrovna tam by se jim prostředník, teda nezkorumpovanej, dost hodil.
    Potratová klinika je pro ně možná řešením, lepší by teda byla antikoncepce, ale to se navíc určitě pere s jejich tradicema a vírou, takže asi osvěta nezabírá, konečně jakkoliv je to krutý, je asi lepší se nenarodit než pak chcípat hlady.
    Výhody v našem kontextu nějak nevidím, ačkoliv chápu, že jsou lidi který by přímo přišlý peníze využili dobře, čimž teda myslím třeba toho, kdo by je vrazil do sebe, a to teda ne ve formě alkoholu a jinejch radovánek, ale třeba vyhrabání se ze stavu je využije třeba k vzdělání se, zvýšení mobility nebo jiný libý činnosti, kdy se to pak tomu, kdo mu je poslal, vrátí (to zní optimisticky, takže je to asi blbost, ale je hezký to pro jednou vidět růžovejma brejlema). Jinak jsou to vyhozený prachy, funkce ala "držhubný" to jest dáme prachy někomu, doufaje že nebude dělat bordel zvaný sociální bouře ba revoluce, nebo se polepší a přestane krást či aspoň na chvíli zavře hubu a nebude ječet, že je chudej, nefunguje. Konečně, vyjednávání s vyděračem nikdy dobře nedopadlo.
    Taky mi to silně připomíná experimenty s plošným rozdáváním chleba, konané v sojuzu jako pokus s formou komunismu, co pamatuju skončilo to krmenim prasat a kvašenim na samohonku, protože jak je něco zadarmo, včetně peněz, nikdo si toho neváží. Logický, s lepším pocitem u srdce se směňuje třeba za cigára bankovka, kterou poslal stát, než ta, kterou si člověk vydělal prací (vcelku úspěšně se to používalo u dětí, teda než se zjistilo, že jednodušší je smradovi dát prachy jen tak, aby od něj byl aspoň na chvíli pokoj a nerušil při čučení na bednu).
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Urcite budes mit na kazdou platbu asi 30 papirovych formularu s padesati kolonkama :)

    hele jakoze tohle je spis problem pro policii. Ted mas byrokracii az na pudu, a pritom naopak skoro stoprocentni korupci, tak k cemu tedy to vsechno! :-)

    Policie nakonec prolomila i Silk road, kde snaha o anonymitu byla dokonce resena novou technologii. Kdy se chce, tak to jde imho
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: mit paragraf je jedna vec, zjistit konkretniho pachatele je vec... ponekud slozitejsi :)

    Srovnavat provoz statu o par milionech lidi s provozem NYXu o par desitkach tisic... ehm... tos me fakt rozesmal :D Nejaky dalsi podobny vtip bys tam nemel?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam