• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    Policie prověřuje bývalého šéfa Generální finanční ředitelství | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...overuje-byvaleho-sefa-generalni-financni-reditelstvi_325027.html#.VM5X_53F_7Y

    // samozřejmě nepřekvapivě kauzy pak následují... ale tak teoreticky by třeba pomohl úřad, co bude dohlížet na všechny ty další nadúřady..aby už fakt neproklozla ani rybka.)
    GORG
    GORG --- ---
    Janeček byl jmenován šéfem Generálního finančního ředitelství - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/...y/janecek-byl-jmenovan-sefem-generalniho-financniho-reditelstvi/1140315

    Generální finanční ředitelství, které vzniklo v souvislosti s reformou daňové správy v roce 2011, je jedním z nejvyšších orgánů finanční správy. Na starost má především správu daní. Vedle GFŘ ji tvoří ještě Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady.

    // ještě na doplnění
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Připouštím, že média nutně nemusí přesně informovat. Sic to vypadá, že před rokem 2011 žádné "Generální finanční ředitelství" neexistovalo, ale než bych tu pročítal ty tuny zákonů (ne pro lenost ale zdravý rozum), tak ti to prostě budu věřit. GFŘ v té či oné formě pod jakýmkoliv názvem existovalo už před rokem 2011 a tou novelou dostalo nové pravomoce, a začalo spadat pod ministerstvo financí (odtud ta politická nebezpečnost).

    Ale budiž. Zpět ale k tomu - té mé otázce, zda a k čemu potřebujeme něco jako Generální finanční ředitelství? (Natož podřízené MF tak blízko vládě)

    Z pohledu na strukturu se to má takhle:

    V České republice zajišťuje správu daní Generální finanční ředitelství (resortní organizace Ministerstva financí ČR), pod které spadá 8 finančních ředitelství a přibližně 200 finančních úřadů
    eGov.cz | Generální finanční ředitelství chystá zadat sérii IT tendrů za 163 milionů
    http://www.egov.cz/...nky/generalni-financni-reditelstvi-chysta-zadat-serii-it-tendru-za-163-milionu

    Já nejsem nutně tak extrémní jako Svobodní, kteří myslím chtějí zrušit i Finanční úřady, ale k čemu potřebujeme nějaké superřidtelství? Lze to říct lidskými slovy?

    Ale evidentně věříš tomu paradigmatu, že takhle to má být. Pak as holt se neshodneme. Já bych zrušil nejen GFŘ ale i těch 8 FŘ. Prostě paradigma - měj úřad na tu danou věc, a ne dělat kontroly kontrol a různé superkontroly. Tady se mi sice můžeš posmívat, jaký jsou to blbosti, ale to je prostě klasický pravicový pohled na štíhlý stát. To není žádná naivní blbost,i když s tím můžeš nesouhlasit.

    (Osobně myslím, pokud se nejen já, ale obecně všichni nebo většina, nezačne zajímat o věci tohodle typu - které mohou být v konkrétní implementaci sic dost složité- pak jim pouze zbývá role, jen čumět jak je stát rozkrádán a svobody mizí. Pak už zbývá jen volet z billboardů a pouze důvěřovat, protože jak psal Egon Bondy, za (revolučních) výkřiků Hurá! je budována nová diktatura, protože se nikdo nechce vůbec o politiku zajímat.)

    A co takhle zrušit daň z příjmu a kompenzovat to zvýšením DPH? Pak ten berňák můžeš zrušit úplně? I když smaozřejmě, že je to je jen bláhový Gorg, co nechápe, že jak je to teď, tak je to nejlepší. Tímhle by ale zmizel koncept "práce na černo" jako takový, člověk by měl větší motivaci vydělávat, a stát by víc získával na spotřebě. Prostě daně zjednodušit. Pak je i kontrola jednodušší. To je možná zcestný směr, ale je to právoplatný politický směr (Svobodní jsou v tomhle hlavní tahouni)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: aby sis je precetl a prestal tu placat bludy typu GFR bylo zrizeno v roce 2011 (jen protoze ty sis to precetl v nejakem bulvarnim platku). Ze se na GFR presunuly jine kompetence je vec jina - mimochodem - casto se ty kompetence presouvali z MF na GFR. Chces tu ridit stat, ale ani neznas zakladni pravidla, podle kterych funguje ;-) Jasne, pan je liny, to je pak tezky :D
    GORG
    GORG --- ---
    Já když linkuju, tak uvádím, co přesně. Nestrávímneděli pročítáním těhle litanií zákonů, když z toho nevysekneš, co konkrétně.

    Jinak chápu správně, že se snažíš říct, že Kalousek prosadil úřad, který vlastně už existoval (tj. v den kdy byla v 2011 schvalována ta novela)?
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Co se tím odkazem na zákony snažíš říct?
    K čemu potřebujeme GFŘ, které bylo zřízeno zákonem v roce 2011?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: co kdyby namisto cteni bulvaru venoval svuj cas studiu prislusne legislativy? :-) Bulvarem podlozena dojmologie by ti sla - ale ta obcas byva od reality bezneho zivota ponekud vzdalena. Pro exkurz do historie musis zacit zakonem 531/1990 Sb - urcite v ramci reserse cetnych zmen dojdes k tomu, kdy to vzniklo ;-) Popisujes stav vyplyvajici ze zakona 456/2011 Sb - ale to ze GFR existovalo jiz pred vznikem tohoto zakona jsi jaksi v euforii prehlednul... v tom druhem zakone mimochodem naleznes primy dukaz tykajici se hiearchie od GFR k FU.
    GORG
    GORG --- ---
    No totiž ministr financí je teď Babiš, takže Kalousek se zlobí :-) Tak loví populistické body, ale vlastně sám ukazuje na zrádnost úřadu, který sám zřídil. Že bude politicky zneužíván.
    GORG
    GORG --- ---
    Až už to má své ovoce v "řešení" korupce:

    Kalousek upozornil na finanční kontrolu serveru, který kritizoval Babiš - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...a-financni-kontrolu-echo24-cz-f71-/domaci.aspx?c=A140506_165555_domaci_kop

    Jako myslím, že je podstatné, abysme si uvědomili, jak korupce vlastně funguje. Ať člověk pak neskáče nadšením, že stíhali kupř. Ratha (nesouvisí s GFŘ, jen příklad), protože tam vůbec o žádný potírání korupce nešlo. Skoro kterýkoliv politik má škraloup, který lze vytáhnout. Rath někomu šlápl na kuří oko zřejmě.

    Protože pak brečet nad korupcí, a jak to tu ničí EU, je zcela zbytečná činnost. GFŘ s nadměrnými pravomocemi, které řídí člověk, kterého jmenuje ministr financí? Podle mě je problém důvěra, že tohle je zájmu lidí či snad dokonce potřeba.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK:
    Ještě mocnější Kalousek. Stvořil generální berní úřad | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/...onitor/Jeste-mocnejsi-Kalousek-Stvoril-generalni-berni-urad-191302

    Nová instituce, která by se měla v podstatě podobat finanční policii, by měla mít na práci především kontrolu subjektů, které samy nepodléhají žádné kontrole. Na mušce by tedy úřad měl kontrolu jiných státních úřadů, polostátních firem či podniků žádajících o evropské dotace a dodávajících zboží státním společnostem.

    Úřad v podstatě posílí a centralizuje pravomoci, kterými dnes disponuje ministerská kontrola či finanční úřad. Na rozdíl od policistů ale nebude na jejich činnost dohlížet soudce ani státní zástupce.


    FÚ pod něj teď spadají, protože je centralizuje. Ty si dobrý apoleget vlády.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Pod rozpoctovou kapitolou GFR spadaji veskere financni urady, nejspis ti to vazne uniklo. Nastuduj si prosim pozorneji detaily ke kapitole 312 statniho rozpoctu, nez se tu zase zacnes sermovat tim, ze to je zbytecne utracenych X mld kvuli Kalouskovi, ktere jde poukazat na vyplaty NZP... :-) Financni urady jsou GFR podrizene... A nadavat na Kalouska je v danem pripade trosku zvlastni, kdyz GFR (drive FR) existovalo uz v devadesatych letech ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: pokud nevis jakej je rozdil mezi pojistnema a nepojistnema davkama, tak myslim, ze dalsi debata nena smysl....


    GORG: ne, neni troll. pokracuj dale a odhal sve znalosti
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tak ted uz je jasny, ze si troll.
    Dobre vis, ze na GFŘ vyber dani nevisi - zavedl ho v 2011 Miroslav Kalousek s tim, ze chce kontrolovat kontroly... proste to paradigma, ze cim vic byrojracie tim vic lasky. a mene korupce.
    Podobne zbytek tveho prispevku.
    Korunovane obvinenim, ze ty davky chci pobirat ja ala BENNY style.. ten me tu osocoval, ze jsem nikdy neplatil dane. Nevim, ze to mate zapotrebi...
    GORG
    GORG --- ---
    COMODOR_FALKON: 1) ted nevim, co presne myslis ('pojistne'). ale podporu v nezamestnanosti jsem v uvaze nechal, jak je dnes. a clovek nema pak narok na ŽM
    2) to jsem chtel prekousnout. a jak se to zjistilo o tom taxikari treba? je podvod v tomhle nejak sankciovan?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, ale jako senza postup je to jak vidno nikoli ojedinělý.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GORG: S timhle bych mel celkem zasadni problem ze dvou duvodu:

    1) Nerozlisujes pojistne a nepojistne davky (tj. pojistnou podporu v nezamestnanosti a nepojistnou hmotnou nouzi - pricemz castka zivobyti je az (pro jednotlivce) 3.410,- Kc

    2) I nyni si pro kapesne na hmotnou nouzi chodi lide, kteri pracuji a nacerno si vydelaji treba i 20k (taxikari - oficialne dohoda na 1.500,- mesicne)
    Kontrola je v podstate nemozna..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: pekna prace, tesat do vsech prirucek fanousku nzp...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: nedelal si za Tvrdika na letisti? :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: aha, jinymi slovy zrusis mimo jine i financni urady (ktere jsou zapocteny v tech tvych 11 mld), tedy organ v obecne rovine kontrolujici vyber temer vsech dani... no, to jses fakt frajer - rezat vetev vysoko v korune stromu, na ktere sedis, to chce fakt velkou odvahu :D Tomu rikam namet na usporu... jenom mi rekni, jak pak teda chces ty dane vybirat ;-) Lidi budou dobrovolne a radi z nadseni predepsane dane a urcite se nenajde nikdo, kdo by nehledal zpusob, jak se te povinnosti vyhnout... och! sweet! :)

    Tvych 25 mld plati pouze pri cca 10% mire nezamestnanosti (a to jsme prestrelili, ve skutecnosti je cca 8%, ale chtel jsem ti vypocet trosku usnadnit). Spojena byrokracie ti prijde jako zbytecna, tak mi objasni jak budes overovat, ze dotycny prijemce zamestnan neni a ze pobira to tve minimum neopravnene ;-) Jake budou naklady na kontrolu, az si o ZM rekne treba 50% lidi? :-) GFR zrusis, takze danove prijmy zakonite klesnou...

    Aha, uz tomu rozumim... GORG je pro system spalene zeme - hlavne ze on svoji davecku dostane, co zde bude, az on natahne backory je uz jedno :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Dost mi ty úspory v řadu desítek miliard připomínaj akci, kdy se zakázali kytky v kanclu, neb se tak ušetří za vodu :-), aby se pak vydala brožura na luxusnim papíru, jak se ušetřilo. Nezapominal bych u toho na to, že pokud úspora nedosahne roční schodek rozpočtu, nejedná se o úsporu ale jen snížení objemu prostředků, který je nutný si pučit, by se dalo to dál se zaseklou sekerou plácat. Zatim nový ouřady spiš vznikaj.
    Ale prej bude líp, psali na ňákejch plagâtech, akorât tam nebylo kde a komu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam