• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GORG: Jen taková drobná poznámka - úřad na vyšetřování korupce neexistuje. Úřad na vyšetřování hospodářské kriminality neexistuje. V případě hospodářské kriminality samozřejmě existuje pochopitelně příslušná oddělení v rámci služby kriminální policie a vyšetřování, ale neodvážil bych se to nazvat úřadem.

    A co se týče rušení tvého slavného GFŘ - tak jistě víš, že spolu s odvolacím FŘ se jedná o úřady, které nahradily bývalá krajská finančních ředitelství. Tedy jinými slovy místo 15 x finanční ředitelství je jen jedno + jedno odvolací. O jejich potřebnosti lze jistě diskutovat, ale…

    GORG: Jasně, že napadá. Stačí si postavit virtuální město plné virtuálních lidí, kteří budou pobírat zcela nevirtuální NZP :-D

    GORG: Hmm, tak vidím, že co se týče GFŘ, vůbec netušíš, která bije :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Pod rozpoctovou kapitolou GFR spadaji veskere financni urady, nejspis ti to vazne uniklo. Nastuduj si prosim pozorneji detaily ke kapitole 312 statniho rozpoctu, nez se tu zase zacnes sermovat tim, ze to je zbytecne utracenych X mld kvuli Kalouskovi, ktere jde poukazat na vyplaty NZP... :-) Financni urady jsou GFR podrizene... A nadavat na Kalouska je v danem pripade trosku zvlastni, kdyz GFR (drive FR) existovalo uz v devadesatych letech ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: pokud nevis jakej je rozdil mezi pojistnema a nepojistnema davkama, tak myslim, ze dalsi debata nena smysl....


    GORG: ne, neni troll. pokracuj dale a odhal sve znalosti
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tak ted uz je jasny, ze si troll.
    Dobre vis, ze na GFŘ vyber dani nevisi - zavedl ho v 2011 Miroslav Kalousek s tim, ze chce kontrolovat kontroly... proste to paradigma, ze cim vic byrojracie tim vic lasky. a mene korupce.
    Podobne zbytek tveho prispevku.
    Korunovane obvinenim, ze ty davky chci pobirat ja ala BENNY style.. ten me tu osocoval, ze jsem nikdy neplatil dane. Nevim, ze to mate zapotrebi...
    GORG
    GORG --- ---
    COMODOR_FALKON: 1) ted nevim, co presne myslis ('pojistne'). ale podporu v nezamestnanosti jsem v uvaze nechal, jak je dnes. a clovek nema pak narok na ŽM
    2) to jsem chtel prekousnout. a jak se to zjistilo o tom taxikari treba? je podvod v tomhle nejak sankciovan?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, ale jako senza postup je to jak vidno nikoli ojedinělý.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GORG: S timhle bych mel celkem zasadni problem ze dvou duvodu:

    1) Nerozlisujes pojistne a nepojistne davky (tj. pojistnou podporu v nezamestnanosti a nepojistnou hmotnou nouzi - pricemz castka zivobyti je az (pro jednotlivce) 3.410,- Kc

    2) I nyni si pro kapesne na hmotnou nouzi chodi lide, kteri pracuji a nacerno si vydelaji treba i 20k (taxikari - oficialne dohoda na 1.500,- mesicne)
    Kontrola je v podstate nemozna..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: pekna prace, tesat do vsech prirucek fanousku nzp...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: nedelal si za Tvrdika na letisti? :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: aha, jinymi slovy zrusis mimo jine i financni urady (ktere jsou zapocteny v tech tvych 11 mld), tedy organ v obecne rovine kontrolujici vyber temer vsech dani... no, to jses fakt frajer - rezat vetev vysoko v korune stromu, na ktere sedis, to chce fakt velkou odvahu :D Tomu rikam namet na usporu... jenom mi rekni, jak pak teda chces ty dane vybirat ;-) Lidi budou dobrovolne a radi z nadseni predepsane dane a urcite se nenajde nikdo, kdo by nehledal zpusob, jak se te povinnosti vyhnout... och! sweet! :)

    Tvych 25 mld plati pouze pri cca 10% mire nezamestnanosti (a to jsme prestrelili, ve skutecnosti je cca 8%, ale chtel jsem ti vypocet trosku usnadnit). Spojena byrokracie ti prijde jako zbytecna, tak mi objasni jak budes overovat, ze dotycny prijemce zamestnan neni a ze pobira to tve minimum neopravnene ;-) Jake budou naklady na kontrolu, az si o ZM rekne treba 50% lidi? :-) GFR zrusis, takze danove prijmy zakonite klesnou...

    Aha, uz tomu rozumim... GORG je pro system spalene zeme - hlavne ze on svoji davecku dostane, co zde bude, az on natahne backory je uz jedno :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Dost mi ty úspory v řadu desítek miliard připomínaj akci, kdy se zakázali kytky v kanclu, neb se tak ušetří za vodu :-), aby se pak vydala brožura na luxusnim papíru, jak se ušetřilo. Nezapominal bych u toho na to, že pokud úspora nedosahne roční schodek rozpočtu, nejedná se o úsporu ale jen snížení objemu prostředků, který je nutný si pučit, by se dalo to dál se zaseklou sekerou plácat. Zatim nový ouřady spiš vznikaj.
    Ale prej bude líp, psali na ňákejch plagâtech, akorât tam nebylo kde a komu :-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Nestrilis ted nevedomky do svych rad? :)
    Pokud ted jsou na ŽM naklady 11 mld, pak 25-11=14 mld (naklady navic do rozpoctu). Cili skoro staci zrusit GFŘ a máš NŽM. Ja jsem těch 25 schválně nadsadil, ikdyz by se mi hodilo argumentovat naklady nizsimi. A jeste musis odecist ty uz pobirajici davky v nezamestnanosti
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: nebo namisto nesmyslnych transferu jde o usetrene vydaje snizit danove zatizeni, zeano ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: vyraz na studium do Recka, tam v tomhle smeru celkem experimentovali :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: bude ti stacit jako odpoved, ze v realu se nebavis o tech tvych 25 miliardach, ale jen o cca 11... co se takto "podminene" vyplaci? ;-) Platy celeho MPSV jsou 6 miliard, kolik asi tak usetris vyskrtnutim jedne agendy z mnoha..? :-D
    GORG
    GORG --- ---
    Mimochodem kde se dá třeba získat cca 20 mld.:

    - Zmíněné (Kalouskovo) Generální finanční ředitelství.. to bylo necelých 10 mld (už nemůžu dohledat, myslím že tu někdo zmiňoval 8 mld, na počátku v roce 2011 to bylo myslím 11 mld.)

    - Státní zemědělský intervenční fond - 12,9 mld. Kč. ( http://www.nechtenasbyt.cz/urad/19 )

    8+12,9 = + 25 mld.Kč do rozpočtu

    Pokud nechceme na stát/vládu (korupci a nadměrnou byrokracii) nadávat, pak je vhodné něco konstruktivně dělat - skutečně dělat úspory, kde je potřeba, a ne zvyšovat daně. Možná bys mohl z ušetřených peněz namísto toho snížit daně, ale NŽM mi přijde jako podstatný pro psychologický efekt opravdové změny. Když to necháš státu, on si je prohýří ty prachy pravděpodobně někde jinde.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    navic ten rozpocet ministerstva prace a socialnich veci je ponekdu slozitejsi..

    Ministerstvo práce a sociálních věcí | Monitor
    http://monitor.statnipokladna.cz/2013/statni-rozpocet/kapitola/313#tabId
    GORG
    GORG --- ---
    Každopádně kdyby projekt opravdu z jakéhokoliv důvodu selhal, volalo by to po novele zákona, která by celé NŽM zrušila.
    Ale z toho co píšeš vidím spoustu protiřečení si,tak se zdá, že si jen tak trollíš? :) Že celá populace dá výpověď a bude očekávat základní almužnu mi přijde přesně jako typická hyperbola.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jo každý občan ČR dá výpověď, zaregistruje se na UP, a 10 milionů občanů bude pobírat nepodmíněnou základní almužnu? Tomu skutečně věříš? :))

    Pokud by tomu tak bylo, tak bude OK, pokud ČR zmizí z povrchu zemského, protože pak nemáme žádnou národní kulturu.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: za 3500... no to si toho koupis :-D

    3500 je, pokud se nepletu, současné životní minimum. Moc si nekoupíš, ale kde je teda ta motivace se na všechno vysrat (hledání práce) a vystačit si s tím ŽM (jak si argumentoval níže)?

    Počítám nezaměstnané, protože o těch se tu bavíme. Z linku uvedeného je to 8,6% z kalkulace, kterou jsem uvedl.

    Jak to pojmenuješ je tvoje věc..:-) To ty se chceš handrkovat o "ušmudlaných" 3500.,)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: ...takze si o NZM rekne kazdy clovek :-D Takze neusetris nic a budes resit, co s tim... boha, pouzivej aspon obcas hlavu.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Nemluvím o NZP ale NŽM. Jen odstraníš to zjišťování u > půl milionu lidí, jaké jsou jejich majetkové poměry. Jestli tohle ve výsledku ušetří nebo o něco málo situaci prodraží nevím. Nevím jaké jsou teď náklady toho současného institutu ŽM..

    Takhle pak máš ale volnější ruce se více věnovat těm, kteří žádají příspěvek v hmotné nouzi. U nich logicky z definice dávky, bys měl ověřovat jejich majetkový stav. Ale to už musí být fakt případi, pokud žádají o hmotnou nouzi, tak se na ně můžeš lépe zaměřit než to řešit u každého. Hmotná nouze je hmotná nouze.

    Kolik myslíš, že stojí ten finanční bankovní transfer, když tě ta trápí počet transakcí?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: za 3500... no to si toho koupis :-D To je ten problem - realne naklady na rozumne preziti (vycislene treba zivotnim minimem) jsou ponekud vetsi. A porad pocitas jen nezamestnane - kdyz to zjednodusime, tak 10% lidi, at se ti to dobre pocita...

    Aha, NZP by se mozna melo prejmenovat na: Skoro Nepodminena Zakladni Almuzna :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam