• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: .. což zase nejde, protože firmy kvůli přehnané míře zdanění (a výsledných 50% když se z toho, z čeho se odvede 21% DPH, ještě mají platit asi 44% nebo kolik všechny odvody z mezd) používají nejrůznější metody daňových optimalizací (který podnikatel si skutečně hlídá, aby firemní autem na leaaing nejezdil soukromně, apod.?)

    ale jinak s "transparentním ziskem" jsi můj člověk. tohle jsou přesně nápady, které má cenu řešit. na druhou stranu, stejně jako u všeho transparentního automaticky předpokládáš dobré záměry těch, kdo se k těm informacím dostanou. což nejde zajistit, protože zájem ostatních bude vytlačit tě z trhu (v podstatě i s výběrem daní existuje něco jako "trh" - protože ne všechny subjekty jsou daně ochotné platit, represe má své náklady, apod.). takže vymyslíš max. transparentnost dovnitř té komunity (čímž se obloukem dostaneš k definici uzavřené sekty - protože právě tím je navenek uzavřená komunita v konkurenčním prostředí jiných komunit)

    každopádně s nástupem informačních společností dojde k podobným zásadním změnám, jako původně při neolitické zemědělské revoluci nebo s nástupem doby železné, apod. např. před lidmi nepůjde tak dobře utajit, že jejich práce je v podstatě nanic, apod. ... samozřejmě ale záleží na topologii komunikačních sítí (v centralizovaných sociálních sítích pořád půjde dosáhnout ledasčehos). fakticky závisí na životaschopnosti nových struktur v konkurenci těch starým. což je složité, protože těm starým strukturám stačí k fungování většinou to, že spousta lidí i další den dělá to, co dělali včera (i já tak žiju).

    Evropa podle mě stojí z velké části na importu zbohatlíků, kteří chtějí žít a utrácet bohatství a vychovávat svoje děti ... v Evropě. nakupují zde pozemky, vládnou odsud svým impériím a mafiím v rozvojových zemích. tito lidé samozřejmě chtějí být obklopeni výkonným služebnictvem, zacíleným na nejbohatší vrstvu - a nějakými povaleči žijícími ze ZP a vymýšlejícími, jak si mezi sebou něco nasdílet či zařídit zdarma. toto je prostě trh, Evropa je atraktivní kvůli tomu, jaká je, a kdyby se změnila, tak její atraktivita jako cílové destinace bohatství celého světa klesne (a přiznejme si, že je to výhodné i pro nás: stěží se v moderním Švýcarsku stane to, co na Donbasse, že.. i když "domobrana" se tomu říká v obou případech).

    tzn.je otázka, jestli je vůbec výhodné přiznat, že cílem alternativních ekonomických koncepcí (jako podíl zaměstnanců na transparentně dosahovaném zisku apod.) by nakonec měla být vysoce automatizovaná společnost, postavená kolem ZP. a nebo naopak: dokonce si myslím, že ZP je jen kouřová clova, kterou je užitečné vypustit, aby se ukázalo, že jde v první řadě o něco jiného (ale to nemusí být vůbec výhodné veřejně debatovat na NYXu :-). na třetí stranu, tajení svých politických záměrů není moc transparentní. takže co s tím: třeba hlídat, co kdo hlásá a jestli se pravidly, která hlásá, opravdu sám řídí?

    každopádně offtopic jsem začal já, ale video se podle mě hodilo do debaty o představě, že je VŽDYCKY lepší, když někdo něco dělá, než když nic nedělá (ostatně, třeba i šlechta měla svoje zásady, že důležité je dodržet slovo - ne zásadu, že si vykáže všechny hodiny strávené těžkou prací na hradě...)
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak co do peněžní motivace by asi dost mohl pomoct podíl na zisku.(ono to někdy tak je formou prémií, ale to je spíš vyčleněná částka -pro daný tým - než pevná procenta). Muselo by být teda transparentní ten zisk
    Ale to je furt ta peněžní motivace... ona zjevně asi fakt není nejpodstatnější.I když samozřejmě hodně silná.
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: V mém předchozím zaměstnání to bylo přesně o tom skartování práce lidem před očima :-) Dva roky tým tak 10 lidí od programátorů po grafiky a manageři producenti okolo dělají hru..... Každý měsíc se posílal build do USA, takže přesčasy to stihnout pofixovat ... (třeba 14 hodinová "pracovní doba"), a to jen aby se přesvědčila nějaká "rada starších" v nadřazené jednotce v USA, aby ten projekt nestornovali.

    A jednou slyší člověk reakce, že je to "exciting" apod. a jindy pak o té samé věci řeknou, že tu věc potřeba předělat :-)

    A ve výsledku tu hru nakonec se rozhodli nevydat .) So far for motivation .)

    My dělali dva roky na jiné hře a stejný scénař. Dokonce ji vydali, a po týdnu přišlo z USA, že ji možná z obchodu stáhnou, protože možná prodají licenci třetí straně, takže by ji nemohli vydat. Nakonec to tak nedopadlo naštěstí. (To si ani člověk pak nemůže napsat do CV neexistující hru ale hlavně motivace šla fakt od odkopení tou nadnárodní společností rapidně dolu)

    Tady se řešilo, že já jako zaměstnanec můžu houby soudit jejich způsob vládnutí (u debaty byrokracie), ale vězte že naše studio od odkoupení bylo každým rokem v milionových ztrátách..nejen bez zisku ale ve ztrátách. Takové chování si normální firma nemůže dovolit. Tohle se dá případně taky použít na likvidaci konkurence pomocí nízkých cen, ale to už je trochu jiný příběh.

    Nakonec se s releasem posledních dvou her dostalo studio do zisku. Tak se management rozhodl ho (vloni) zavřít :-) Ale to už jsem tam nebyl. Tam spousta věcí postrádala logiku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    heh, zajímavý příspěvek do debaty, zda se některé činnosti vyplatí spíš automatizovat, nebo nutit do nich demotivované lidi:
    Predictably Irrational - basic human motivations: Dan Ariely at TEDxMidwest
    https://www.youtube.com/watch?v=wfcro5iM5vw

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: diky za info!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZARREMGREGARROK: nejlepsim labem je pochopitelne produkcni prostredi :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Asi nejaka takova databaze bude...

    Ale MPSV ma jen na evidenci zamestnancu asi 11, vicemene nekompatibilnich databazi...
    To jen tak pro predstavu, jak to s temi databazemi je...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ZARREMGREGARROK: Trefil jsi to naprosto presne...

    "(...) zadame o sdeleni, zda u Vasi instituce maji shora uvedene osoby vedeny ucet, jakeho typu, jaky je jeho zustatek a jake pohyby byly na tomto uctu v obdobi od (posledni den 3 kalendarniho mesice pred podanim zadosti) do (ted)"

    Informaci o spoluvlastnicich nezjistujeme, ani nevim, jak by se to oduvodnovalo, pokud je to nekdo ze spolecne posuzovanych osob, je na seznamu taky, pokud ne, nejde o ucastnika spravniho rizeni...

    Mno a pokud nekde neco maji, musi to do 3 mesicu zpenezit, stavebko do 6. Pokud ale na stavebku maji vice jak desetinasobek jejich ŽM, tak maji smulu ihned...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Můj osobní odhad: seznam finančních produktů na toho člověka (s případnými spoluvlastníky) s objemem prostředků, obratem, možná i účty na/z kterých chodí největší objemy peněz.

    Nechtěl bych parsovat to, co se vrátí zpátky.
    Schválně jak jsem blízko. :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: je to celkem pravdepodobny, celkem by me zajimalo co vlastne chce, pokud to neni teda nejaky tajemstvi :P
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Řekl bych, že to není jediná věc, kterou po těch bankách chce.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: zeptam se blbe, neni na stavebnim sporeni statni prispevek? to se neda vytahnout nekde z databazi, kdo bere a kdo nebere statni prispevek na stavebko?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GORG: Jednou za cas si udelam dvouhodinovku, sepisu zadatele do multizadosti a poslu na banky a sporitelny...

    Z Ceske Sporitelny pak jeste volaji, ze chteji scany zadosti... To je pak zas hodina u scaneru... A teoreticky by se jim to ani posilat nemelo, prestoze chapeme, ze se chteji kryt, na jakem zaklade prolomili tajemstvi...

    Mezitim ale ti lide treba rok brali davky na jine pobocce, kde na to nemeli cas... I me, v IT relativne zdatnemu a ostrilenemu castym posilanim, to trva dlouho, spousta (80% ?) kolegyn neumi datovky posilat vubec...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Spis chodej, neni tu skoro kde zaparkovat.. :)
    GORG
    GORG --- ---
    COMODOR_FALKON: no verim. Ale tak nejak si to teda odhalil nakonec? nebo se priznavaj sami?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: chodej nebo jezdej ojetym medourem? :P
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GORG: Obcas chodi brecet, "ze nemaji na jidlo", i lidi s 200+ kKc na stavebku...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: produkcni server... proc me napadl registr vozidel... mozna uz vime, kdo se podilel na navrhu aplikace :P
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: já připustil, že náklady můžou vzrůst, ale že můžou i klesnout , s tím že i možná za podobné peníze by měli ŽM všichni.

    i.e.: Nemám to otestováno, navrženo, ani zjistěno, jestli to klient chce. Pojďme to nasadit na produkční server.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Máš zdroj k tomu, že tady všichni obhajují naše politiky, nebo zase jen dojmologie?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam