GORG: .. což zase nejde, protože firmy kvůli přehnané míře zdanění (a výsledných 50% když se z toho, z čeho se odvede 21% DPH, ještě mají platit asi 44% nebo kolik všechny odvody z mezd) používají nejrůznější metody daňových optimalizací (který podnikatel si skutečně hlídá, aby firemní autem na leaaing nejezdil soukromně, apod.?)
ale jinak s "transparentním ziskem" jsi můj člověk. tohle jsou přesně nápady, které má cenu řešit. na druhou stranu, stejně jako u všeho transparentního automaticky předpokládáš dobré záměry těch, kdo se k těm informacím dostanou. což nejde zajistit, protože zájem ostatních bude vytlačit tě z trhu (v podstatě i s výběrem daní existuje něco jako "trh" - protože ne všechny subjekty jsou daně ochotné platit, represe má své náklady, apod.). takže vymyslíš max. transparentnost dovnitř té komunity (čímž se obloukem dostaneš k definici uzavřené sekty - protože právě tím je navenek uzavřená komunita v konkurenčním prostředí jiných komunit)
každopádně s nástupem informačních společností dojde k podobným zásadním změnám, jako původně při neolitické zemědělské revoluci nebo s nástupem doby železné, apod. např. před lidmi nepůjde tak dobře utajit, že jejich práce je v podstatě nanic, apod. ... samozřejmě ale záleží na topologii komunikačních sítí (v centralizovaných sociálních sítích pořád půjde dosáhnout ledasčehos). fakticky závisí na životaschopnosti nových struktur v konkurenci těch starým. což je složité, protože těm starým strukturám stačí k fungování většinou to, že spousta lidí i další den dělá to, co dělali včera (i já tak žiju).
Evropa podle mě stojí z velké části na importu zbohatlíků, kteří chtějí žít a utrácet bohatství a vychovávat svoje děti ... v Evropě. nakupují zde pozemky, vládnou odsud svým impériím a mafiím v rozvojových zemích. tito lidé samozřejmě chtějí být obklopeni výkonným služebnictvem, zacíleným na nejbohatší vrstvu - a nějakými povaleči žijícími ze ZP a vymýšlejícími, jak si mezi sebou něco nasdílet či zařídit zdarma. toto je prostě trh, Evropa je atraktivní kvůli tomu, jaká je, a kdyby se změnila, tak její atraktivita jako cílové destinace bohatství celého světa klesne (a přiznejme si, že je to výhodné i pro nás: stěží se v moderním Švýcarsku stane to, co na Donbasse, že.. i když "domobrana" se tomu říká v obou případech).
tzn.je otázka, jestli je vůbec výhodné přiznat, že cílem alternativních ekonomických koncepcí (jako podíl zaměstnanců na transparentně dosahovaném zisku apod.) by nakonec měla být vysoce automatizovaná společnost, postavená kolem ZP. a nebo naopak: dokonce si myslím, že ZP je jen kouřová clova, kterou je užitečné vypustit, aby se ukázalo, že jde v první řadě o něco jiného (ale to nemusí být vůbec výhodné veřejně debatovat na NYXu :-). na třetí stranu, tajení svých politických záměrů není moc transparentní. takže co s tím: třeba hlídat, co kdo hlásá a jestli se pravidly, která hlásá, opravdu sám řídí?
každopádně offtopic jsem začal já, ale video se podle mě hodilo do debaty o představě, že je VŽDYCKY lepší, když někdo něco dělá, než když nic nedělá (ostatně, třeba i šlechta měla svoje zásady, že důležité je dodržet slovo - ne zásadu, že si vykáže všechny hodiny strávené těžkou prací na hradě...)