• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: No nevim. TY vis. Proto jsrm se ptal na to USA.

    Ja uz se tu na to ptal nekolikrat a nikdo nijak nereagoval. Je to tajny nebo zpoplatnzjea sve prispevky a tenhle dostanu za priplatek LUBOB golden edition?

    Napis k tomu nejaky debunking.... bonmoty typu "vsak ty vis, proc tu otazku ignoruju" se nepocitaj. Vsak ja vim, ze neco vymyslis :-) V tom ti verim. Zajima me, co to bude, protoze me nic nenapada (krome linie jakesi nekonkretni inflacni spiraly vzapeti nebo ze vojensky rozpocet USA prece nejde zkratit, protoze kso bude vytahovat ty "zhnouci kastany" vsude po svete, kdyz ne US armada)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: Nevím jestli je otázka financování až skutečně tak zásadní

    ano. nevis. tim to taky konci.
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Taky z toho plynou pro mě zajímavé vhledy..občas to fakt vhrnu do článku, ikdyž jsem tu z toho byl občas tak vyčerpanej, že už to znovu nechtěl řešit :-)

    Asi by se to tu dalo shrnout (a to možná i z mé strany objektivně), že se tu sráží dvě paradigmata:

    - běžná "volná" soutěž, kompetetivnost, silnější pes mrdá

    - spolupráce, spoluzávislost

    Docela mě překvapuje, že takový až kolektivistický věci jsem takhle napsal, ale ten druhý pohled, kkterý dost ladí se ZP, mi sedí s tou spoluprací,jako lekcí pro lidstvo, že cestou je spolupráce nikoliv soutěžení.

    Co se týče palečků, tak kdybysme se tu bavili, jestli je PC lepší než Mac nebo naopak, situace by byla podobně horká :-) Ale to už jsou ty internety
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: no, děkuju, že ses mě zastal, ale bude to mít obvyklý průběh: budeme si navzájem klikat na palečky nahory a dolů, a nakonec ti, kdo mají složitější názory co se hůře formulují stručně, na to budou mít méně času, sem psát, a všechno se to ztratí v balastu.

    na druhou stranu... z těch diskuzí občas vyplynou zajímavé záměry, ale pak se už nedokopu třeba napsat o tom článek...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: nechapu souvislost tohoto copypaste s nzp, ale budiz. jsem prilis jednoduchy, to si obcas uvedomuji.
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: ad slovo "idiot" jsem se teď nedávno zrovna dozvěděl zajímavou etymologii toho slova.

    Původní význam byl zřejmě myšlen ve významu někoho, kdo se (např.) nezajímá o politiku - ten byl podle starých Řeků tzv. idiot. Nebo spíš obecněji jako kastovní vnímání těch, kteří se nestali občany a nemajíc (tak) formální vzdělání (tedy profesional/mental skills).

    "An idiot in Athenian democracy was someone who was characterized by self-centeredness and concerned almost exclusively with private—as opposed to public—affairs.[6] Idiocy was the natural state of ignorance into which all persons were born and its opposite, citizenship, was effected through formalized education.[6] In Athenian democracy, idiots were born and citizens were made through education (although citizenship was also largely hereditary). "Idiot" originally referred to "layman, person lacking professional skill", "person so mentally deficient as to be incapable of ordinary reasoning". Declining to take part in public life, such as democratic government of the polis (city state), was considered dishonorable"

    Modern English sucks ass :-) Spousta slov se zkomolila a z idiota, kreténa (tělesně postiženého) se staly nadávky. Podobně se dá i hledat původ slova "hřích", které bylo zjevně zkomoleno taky do něčeho dost odlišného a velmi negativního.

    Sečteno a podtrženo - XCHAOS má předpokládám formální vzdělání, je občanem, a očividně se dost zajímá o politiku :), takže... tohle oslovení se nezdá být namístě. (Ona implikace - kdo má jiný názor = idiot, hloupej, blbec je myslím dost o něčem jiném než o inteligenci, znalostech apod.)

    (samozřejmě, co se dělo tehdy v Athénách, se můžeme jen dohadovat...z útržků informací...někdo by řekl faktů)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: tak to nepochybně, ale já ho do téhle diskuze jako první netahal :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: ok, jestli je někdo "mentally deficient" se dá nějak poměřit. chceš se někde sejít a zahrát si třeba šachy nebo shogi?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: není to tu offtopic? (o jakékoliv politické straně X může její odpůrce prohlásit, že je chyba, že strana X vůbec vznikla: hele, žijeme v demokracii, máš možnost volit cokoliv jiného)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: není to tu offtopic? (a kdo to měl v programu dřív - Piráti, nebo Babiš? vznikli jsme o rok dřív...).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: prvni rozumna myslenka, ale evergreen.


    FIONOR: ja se obavam, ze asi malokdo v tyhle zemi zna realnej stav financi cr.
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Nevím jestli je otázka financování až skutečně tak zásadní. Otázka financování se tu prolýnala s kritikou morality a účelnosti ZP jako takového (ze strany kritiků).

    Ale k otázce - zřejmě tedy USA má dle výpočtů možnost zavést ZP pro celou svou populaci.

    To má zajímavou rovinu - USA, které teď zrovna čelí obzvlášť problémům deficitu a zadlužení, má prostředky k zavedení ZP.

    Ale USA se k (realističnosti vs wishfull thinking) ZP nepočítá nebo jakou máš na tohle perspektivu? Jim fakt stačí o něco "málo" (myslím, že to bylo 25%) zkrátit vojenský rozpočet. (Holt by po světě mohli dělat méně dobra v roli světového policajta, ale beztak si tim lidi jen spíš znepřátelovali)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: jednoducha pravda je takova, ze dokud neprijdes s navrhem jak to financovat, tak jsou vsechny moralni apely k hovnu.
    to uz muzes rovnou chtit "at se vsichni maji dobre & radi".
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Souhlas. Ze ZP vymysleli lidi sami pro sebe, ma asi takovou relevanci, ze odpurcum se socialni rozdily libi.

    Takhle se da placnout cokoliv.. hlavne posouvat debatu do takhle osobni roviny je smesny.. .

    Dle tehle logiky poslanec prodazujici urcity zakon ho prece chce pro sebe. Puvodni ucel politicke imunity byl myslim, aby mohl i rict, ze nacisticky symboly jsou fajn zlegalizovat... bez hrozby, ze ho v pristi minute prijde nekdo zatknout. Ne ale kdyz nekoho zajede nebo je podezrely z trestniho cinu mimo snemovnu. Jak to takhle mohli poplest do soucasneho stavu? :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Media je budou srát tak dlouho, až nám přestanou posílat prachy.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: coz jde totalne mimo misu. timhle svym prispevkem jsi jen podtrhnul to podstatne, co lze najit o par radku vys & niz:

    An idiot, dolt, or dullard is an intellectually disabled person
    In modern English usage, the terms "idiot" and "idiocy" describe an extreme folly or stupidity
    "Idiot" originally referred to "layman, person lacking professional skill", "person so mentally deficient as to be incapable of ordinary reasoning".

    ke strelbe do vlastni nohy gratuluji. bulls eye, bravo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: v ČR je nejdřív potřeba udělat pořádek ve veřejných financích (to by přesahovalo rámec tohohle klubu - nejde nutně o škrty, ale o ukončení systémového rozkrádání)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: Idiot is a word derived from the Greek ἰδιώτης, idiōtēs ("person lacking professional skill", "a private citizen", "individual"), from ἴδιος, idios ("private", "one's own").
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: jiste. ja davam prednost nazyvani pravym jmenem.

    & nezlob se na me, zkouset neco s tak velkym potencialem katastrofickeho dopadu na uplne vsechno jenom proto, aby se videlo, co to udela, to jinak nez idiocii nazvat nelze.

    pragmaticky pristup by byl, ze pokud nevime, co to udela, tak to radsi nebudeme zkouset.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: nazývat si to samozřejmě můžeš jak chceš.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: já jsem pragmatik, prostě to jen chci vyzkoušet, jestli pozitiva náhodou nepřeváží negativa

    tomu rikas pragmatismus? ja bych to nazval idiocii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam