VYHULENY_UFO: "alternativně orientovaným studentkám" jsou nějaký moje myšlenky ukradený... dají přednost cizincům, protože instinkt k útěku z přespolními je prostě silný (i když z hlediska místních je to "únos" a vyhlašují pak různé Trojské války, apod.).
jednoduše se neřídím žádnou pevně danou ideologií, které bych předem podřizoval to, k jakým závěrům dospěju: prostě některé věci nejsou jednoduché a já především polemizuju s těmi, kdo tvrdí, že jednoduché jsou. a do kaváren jsem nikdy nechodil - kafe piju právě doma u Internetu :-)
v téhle debatě je ontopic několik základních postřehů. jeden z nich je, že málokdo v historii vymýšlel ZP kvůli sobě - už od prvních zmínek je jasné, že odpovědnějším lidem bylo jasné, že je nesmysl vymýšlet pro chudé nesmyslnou, samoúčelnou práci: buď s tím budou spojené další náklady, nebo bude nesmyslnost tak do očí bijící, že to bude frustrující nejen pro ty, kdo jí budou dělat. takže ta debata se táhne stovky let, předcházela rozšíření demokracie, a třeba v Německu (podle německých Pirátů) začala už v roce 1910.
je potřeba si taky uvědomit, že debata o ZP byla vždy alternativní ke všem opravdu radikálním společenským tezím o úplném zrušení vlastnictví, naprosté rovnosti, nebo dokonce nutnosti násilného převratu: ZP je neradikální, v podstatě kompromisní teorie. Má svoje mouchy, ale osobní výpady proti stoupencům ZP prostě nejsou na místě.