• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    FESTER
    FESTER --- ---
    COMODOR_FALKON: veris tomu ze lidi budou spokojini s tim ze on bere stejne jak ja ?

    veris tomu ze clovek ktery podnika a je uspesny nebude tercem tech kteri se flaakaji na zaklade NPZ ?
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    DANYSEK: bohatsvi statu a bohatstvi spolecnosti nejsou to samy, to, ze je sttat v minusu nezname, ze jsme chuda spolecnost. Jinak starat se o rodinu s tim, ze musim full time makat a 2 hodiny dojizdet, tj zamestnani mi celkove zabere nejmin 10 a pul hodiny denne se dela dost blbe, zaroven ovsem ani muj plat nestaci na to aby v rodine mohl makat jen jeden a zena se mohla starat, takze pak duchodak je jedno z mala vychodisk. Nemyslim, ze nzp to magicky vyresi, na to ksem moc starej, ale v nejaky mire to muze tomu pomoct. I kdyz ja bych radsi at jsou vetsi prijmy, at ta vejplata za neco stoji a zbytek si poresi kazdej sam, s platem 20 hrubyho to moc nejde.
    FESTER
    FESTER --- ---
    true :

    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FESTER: A to jako proc...?
    Resp. jaka a na zaklade jakeho mechanismu...?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK:
    1) fronty se stoji pred temi levnymi, u tech drazsich je vzdy nejake misto volne.. Jen malo rodin je ochotnych platit vic, nez kolik cini duchod + PnP, takze fronty jsou minimalni... (vlastni zkusenost)
    2) Existuje cosi jako prispevek na peci (PnP), ktery by mel kryt tu spoustu nakladu spojenych s peci o nemohouciho/umirajiciho.
    3) A jo, realne to na cas znamena totalni rozklad rodiny, ktera je nucena se na situaci adaptovat a pokud mozno si "rozlozit smeny".

    S (N)ZP to ale nijak nesouvisi, nekteri lide by se nepostarali (ani odflaknute) ani s vidinou ziskani dalsiho ZP...
    FESTER
    FESTER --- ---
    a pochopitelne nasledkem zavedeni NPZ zvysena kriminalita...
    FESTER
    FESTER --- ---
    NPZ je nejrychleejsi zpusob jak government ziska masy pod svoji kontrolu a tim padem ztracena svoboda...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    WILD_A: U puvodniho konceptu povinne verejne sluzby byl hlavne maler v tom, ze se tykala i prave lidi s Podporou v nezamestnanosti, coz je davka pojistna - a tedy neni mozne jeji vyplatu dodatecne necim podminovat...

    Ale jinak ( u nepojistnych davek )to smysl ma - prave jako mizerne placene zamestnani (zerouci cas uplatnitelny v cerne praci) je to dost odstrasujici...
    Jsou lidi, co bez vazneho duvodu nepracuji roky - proste nesehnali dreamjob a do shitjobu se jim nechce... A neni jich malo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WILD_A: Jasne, lidi se chtej starat o svy rodice... a proto se na duchodaky stoji dlouha fronta a jejich kapacity nestaci... :) Co popisujes fungovalo po cela staleti i bez NZP - matky se staraly o deti, otcove staveli domy, dospeli se starali o sve prarodice... proste cela spolecnost byla nastavena ponekud jinak - byla to rodina, kdo se staral, ne stat... jako dnes. NZP je jen dalsi z mnoha zpusobu, jak prenest tu zodpovednost jinam. Co popisujes s peci o rodinu ten kdo chce dela i dnes - a rozhodne k tomu nepotrebuje desetitisice od statu. Je to o vuli - ono je totiz pohodlnejsi soupnout babku do duchodaku - nez se s ni kazdy den rozcilovat doma a obskakovat ji... protoze to jsou zase predevsim starosti navic. Kolik rodin ma sve jiz nemohouci prarodice doma...? :-)

    Predstavy o tom, ze s NZP se magicky zacnou deti lepe starat o sve rodice, rodice o sve deti a vsechno kolem bude hezci... je slunickova a optimisticka, ale neodrazi dnesni mentalitu lidi, jejich vetsinove chovani - ktere je v mnohem poznamenane vice jak 40-letym komunistickym experimentem. Ta implikace nema realny zaklad...

    Nevim, odkud beres informaci o bohatstvi spolecnosti. Mozna jsi zapomel, ze dlouhodobe stat hospodari s deficitnim rozpoctem - tedy jen vytvari dluh... takove bohatstvi s minusovym znamenkem pred cislem... ale co :-)
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    DANYSEK: Povinny prace pri podpore je ptakovina, to pak neni podpora, ale mizerne placeny zamestnani. Takze nevole je na miste, to uz rovnou zrus podporu a davej mizerne placenou praci aspon nebudes za kretena.
    Nejspis se lisime v predstave o tom jaky lidi jsou, ja myslim, ze velka cast lidi neni lina, ve smyslu, ze chtej jen lezet. Ale treba se chtej vic start o rodinu o svoje nemocny rodice o maly deti, spravit si dum a pod, starta se o deti neni potreba? A ano dusledkem by bylo ze za spoustu praci by se platilo min, naopak za nektery by se muselo platit vic protoze by to nikdo delat nechtel.

    Btw co nazyvas skutecnou praci? Je treba vyzkum skutecna prace? Je umeni skutecna prace?

    Jinak ja nejsem obhajce tohodle konceptu, nicmene nase spolecnost je bohata jako nikdy predtim a soucasnej model je u konce s dechem takze uvazovat nad alternativama je na miste.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Jak to tu tak ctu, tak se to tu (diky Fionorovi) meni v solidni zumpu prokladanou dojmologickym blekotanim o udajne ekomicke narocnosti...

    Uz jsem to tu opakovane psal: ZP jiz existuje.
    Jen je roztristena pod ruzna pojmenovani a ma ruznou vysi - "NZP" zamestnancu je cca 2 tisice, "ZP" nemakacenka obvykle cca 7510, ale klidne i pres 11 tisic...

    Kdyby se takovemu nemakacenku sundalo ZP treba z 10k na 4k, tak je hned dost penez na doplaceni 3 zamestnancu...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: asi to pro tebe bude prekvapeni, ale i lide s telesnym handicapem pracuji :) Treba takovy herec, at nemusime lovit v ne zcela neznamych vodach... Jan Potmesil.... aha? ;-) Ne kazdy nutne rezignuje... ba prave naopak. Tenhle priklad je znamy, ale existuje spousta tech verejne ne zcela znamych a propiranych. Muzes si prohlidnout web http://www.zijushandicapem.cz/ ... rozhodne nejde mluvit o nejakem zalejzani s knizkou do kouta ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    posledni GORGuv post je super legrace. lini debilove nad pivem neco vymejsleli... :P
    GORG
    GORG --- ---
    Ono totiž že si nějaký frajeři vědci udělají studii, že když přijde člověk o nohy, tak že mu to zkazí náladu, a že to možná i povede k nějaké reziganci na všechno, asi nebude nic tak překvapivýho.

    Ale s vážnou tváří (no vážnou...) mi tu tvrdit (za masivního poplácávání), že míra schopnosti/tendence k pohybu má co dělat s motivací k práci je... WOW ! :) Jakože zrovna včera jsme se bavili o něčem podobném u piva, že určité geny od matky způsobují nebo jejich nepřitomnost nezpůsobuje, že bude dítě hodně pohyblivé, a tak bude buď hodně hyperaktivní anebo spíš zalezlé někde s knížkou. A že se dá už i v průběhu těhotenství ovlivnit dárcovstvím od jiné matky.
    Co si předvedl ale ty z toho za syntézu, to mi přijde jako čistý barbarství. Sory ale na tohle už nemám čas čéče...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Ano. Ovlivňuje. Ale zamysli se nad tím. Počasí ovlivňuju náladu. A nemusí. Dost lidí nemá rádo déšť. To není ten hlavní problém, že si nechá někdo vláčet náladu počasím. Jako linkovat mi hned link na něco, co potvrzovat nechci... ach :DDDD Já jsem rád, pokud si deštěm nebo šedou oblohou nezkazím dobrou náladu... ale neříkaj ti, kapitán Obvious? Jakože hned ten link na studii :) Spíš pošli k té lenosti něco

    Protože se zamysli nad tím, že bys neměl nohy, jakou bys měl motivaci k práci, a jak moc by ti tohle všechno bylo ještě vtipný.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: ale ano, pocasi naladu tez ovlivnuje... taky na to nekdo vypracoval studii a urcite ji taky nedelal zadarmo ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Nevím jestli má přes ty urážky smysl se přít o tom, že fyziologie člověka s psychickou motivací k práci souvisí asi jako déšť s náladou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: souvislost v podobe geneticke predispozice :) ...tvou genetickou predispozici bude pravdepodobne i lenost pouzivat hlavu jinak nez coby poklopu pred destovou vodou na krku ;-)
    O lidske lenosti jsou popsane take stohy papiru - pro tebe kupodivu to autori danych studii dokazali i prodat... a take si nejakou tou kackou zlepsit svou zivotni uroven... ;-)

    Ano, v SummerHillu nemusis delat nic - ale pak z toho taky nebudes nic mit. Podstatny detail, ktery ti uniknul ;-)

    Nic ti nebrani tu komplexni studii vypracovat. Pokud bude dobra, treba ti za ni nekdo i zaplati ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak ten link, co si uvedl o možné genetické predispozici k pohybu souvisí s leností k práci jak? :-) Místo těch posměšků, jak malý mám rozhled, by možná.....

    Jakože seriously já nemám problém připustit, že moje teze o vnitřních pnutích k aktivitě v člověku zřejmě asi neprokážu vědecky, a jsou spíš můj názor. Líbil by se mi podobný odstup od svých dogmat i u ostatních diskutíjících.

    Summerhill například neprokazuje, že ZP je realistická cesta. Je to hodně zajímavý příklad, ale týká se spíš vzdělávání, pokud jde o nějaké prokazování. Já na tom teď jen ukazoval, že tam nemusí dělat nic. Pokud je lenost člověk přirozená, tak nebudou dělat nic, jak je rok dlouhý.

    Co se týče ZP by bylo fajn udělat víc studií a hlavně ve zdejších podmínkách. Nedělat studie, protože předem víme, že je to blbost, mi nepřijde moudré.. ani dokonce vědecké.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam