• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: já si nemyslím,že ZP je až tak kolektivistický.

    kolektivisti vždy potřebujou mít kontrolu nad tím, koho příjímají do svého kolektivu, resp. koho z něj naopak vylučují: dobře, navíc je tam ještě podřízení jedince kolektivu, ale to nemusí být vždy až tak drsné - naopak můžou být skupiny nabízející pocit výlučnosti a to podřízení probíhá jen na úrovni nějakého formálního, vnějšího rysu.

    ZP je zajímavý tím, že by byl vyplácený jen na základě občanství a ne na základě příslušnosti "k té správné partě".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je zajimava implikace... ale ono to jde obratit - to ze mame v trestnim zakoniku definovano spoustu trestu a jejich postihu jeste neznamena, ze lidi popsane trestne ciny nepachaji :-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: a z ceho to hradi ? no preci z danovych poplatniku... a NZP by se hradilo z ceho ? no preci z danovych poplatniku... takze to mas prast jak uhod...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: eh? četl jsi návrh, že po dobu trestu odnětí svobody by byl ZP pozastaven (prostě stát hradí věznění, to už je výdaj až až). byl by naopak prevencí kriminality
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    dnešní systém (pravda, jde o zdravotní důchod, ne o sociální dávku, tzn. mělo by to být ZP neutrální)
    Slepý muž z Dubí se po městě proháněl v autě. Úřady řeší jeho slepotu i řidičák - Deník.cz
    http://www.denik.cz/...po-meste-prohanel-v-aute-urady-resi-jeho-slepotu-i-ridicak-20150305-iyt2.html

    využívání dnešního systému je každopádně uměním, ve kterém se lze libovolně zdokonalovat, zdá se.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: tak mozna jeste par vetsich nejvetsich mest... Ale libi se mi, jak na zaklade zkusenosti z jednoho mesta rikas, ze obecne staci popojit par bloku :)
    Druhe co do toho vstupuje jsou ekonomicke moznosti samotneho duchodce - neb stylem "ma prece svuj duchod" se deti k rodicum dnes chovaji casto tak... ze jim na "lepsi" duchodak ze sveho casto neprispeji... taky proc, kdyz prece stat se postara :)

    Coz bude mimochodem samo o sobe zajimavy aspekt - co s duchodci :) Take jim budes vyplacet NZP? Jak znamo, prave duchodci jsou nejnakladnejsi polozkou celeho socialniho systemu jiz dnes - a soucasny prubezny system (do ktereho prispivaji vsichni pobirajici plat/mzdu) jaksi nezvlada uspokojit potreby :) A vede se o tom debata dlouhe roky.
    S NZP se rychle muze stat, ze ty nizko-prijmove skupiny (ktere do prubezne duchodoveho systemu porad nejakou korunu odvadi) zustanou doma a nebudou delat vubec nic - taky proc, kdyz nebudou muset, nic nedelat a dostavat prachy je prece pohodlnejsi :-) A nekomu staci ke stesti pak korun... Nebo si dotycni najdou praci, co jen dorovna nejaky financni rozdil, nebude prece potreba nekam dochazet na full-time. Tedy logicky nastane dalsi vypadek na strane prijmu v uz tak nasponovanem systemu...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jak to je v Praze netusim, moje zkusenost je z Plzne...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to mozna tak v Praze... ale ona Ceska republika neni jen Praha, zeano - byt prazaci si obcas mysli, ze jo a podle stavu ve velkomeste radi hodnoti stav ve zbytku zeme... :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Neni potreba na druhou stranu republiky, casto staci jen o par bloku vedle a neco priplatit...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FESTER: Neodpovedel jsi na otazku...

    P.S.: Nema byt "budou/nebude", ale "jsou/je" kdyz jde o jiz existujici situaci...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to neni uplne pravda :) zde hodne zalezi na konkretni lokalite... neb aspon trosku pricetna rodina nestrci babku na druhy konec republiky, ze? ;-) Prispevek na peci existuje (a samozrejme u starecka mas fakticky i jeho duchod), takze ano - kdo se chce o clena rodiny starat, ma moznost jiz dnes. K tomu neni potreba plosne zavadet NZP a argumentovat, ze diky tomu prece bude jedinec vic casu na rodinu ;-) Ono to v realu neni zadna prdel, kdyz si opecovavany clen ani sam neutre prdel...
    WILD_A: Muzes zustat doma - ten, kdo doma zustane za peci neco od statu dostane (a jak uz jsem rekl, mas navic fakticky i duchod toho, o koho se staras - ono kdyz se to poscita, malo penez to nebude). Jenze tam je jiny hacek - je to predevsim prace a starost... to je ten pravy duvod, proc se do toho temer nikdo nehrne :-) Vymluva na nedostatek informaci v dobe internetu ztraci opodstatneni. NZP je zpusob, jak dostavat penize pohodlne, aniz jakkoliv hnu prstem. Implikace, ze diky NZP zacnou lidi vice pecovat o sve rodinne prislusniky (kdy tuto moznost maji i dnes - take za penize) nema racionalni opodstatneni - je to vzdusny zamek, ktery si autori maluji :-) Pokrok vede mimo jine k tomu, ze lidstvo pohodlni - a starost o nemohouciho starecka to pohodlicko dosti narusuje ;-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    COMODOR_FALKON: veris tomu ze lidi budou spokojini s tim ze on bere stejne jak ja ?

    veris tomu ze clovek ktery podnika a je uspesny nebude tercem tech kteri se flaakaji na zaklade NPZ ?
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    DANYSEK: bohatsvi statu a bohatstvi spolecnosti nejsou to samy, to, ze je sttat v minusu nezname, ze jsme chuda spolecnost. Jinak starat se o rodinu s tim, ze musim full time makat a 2 hodiny dojizdet, tj zamestnani mi celkove zabere nejmin 10 a pul hodiny denne se dela dost blbe, zaroven ovsem ani muj plat nestaci na to aby v rodine mohl makat jen jeden a zena se mohla starat, takze pak duchodak je jedno z mala vychodisk. Nemyslim, ze nzp to magicky vyresi, na to ksem moc starej, ale v nejaky mire to muze tomu pomoct. I kdyz ja bych radsi at jsou vetsi prijmy, at ta vejplata za neco stoji a zbytek si poresi kazdej sam, s platem 20 hrubyho to moc nejde.
    FESTER
    FESTER --- ---
    true :

    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FESTER: A to jako proc...?
    Resp. jaka a na zaklade jakeho mechanismu...?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK:
    1) fronty se stoji pred temi levnymi, u tech drazsich je vzdy nejake misto volne.. Jen malo rodin je ochotnych platit vic, nez kolik cini duchod + PnP, takze fronty jsou minimalni... (vlastni zkusenost)
    2) Existuje cosi jako prispevek na peci (PnP), ktery by mel kryt tu spoustu nakladu spojenych s peci o nemohouciho/umirajiciho.
    3) A jo, realne to na cas znamena totalni rozklad rodiny, ktera je nucena se na situaci adaptovat a pokud mozno si "rozlozit smeny".

    S (N)ZP to ale nijak nesouvisi, nekteri lide by se nepostarali (ani odflaknute) ani s vidinou ziskani dalsiho ZP...
    FESTER
    FESTER --- ---
    a pochopitelne nasledkem zavedeni NPZ zvysena kriminalita...
    FESTER
    FESTER --- ---
    NPZ je nejrychleejsi zpusob jak government ziska masy pod svoji kontrolu a tim padem ztracena svoboda...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    WILD_A: U puvodniho konceptu povinne verejne sluzby byl hlavne maler v tom, ze se tykala i prave lidi s Podporou v nezamestnanosti, coz je davka pojistna - a tedy neni mozne jeji vyplatu dodatecne necim podminovat...

    Ale jinak ( u nepojistnych davek )to smysl ma - prave jako mizerne placene zamestnani (zerouci cas uplatnitelny v cerne praci) je to dost odstrasujici...
    Jsou lidi, co bez vazneho duvodu nepracuji roky - proste nesehnali dreamjob a do shitjobu se jim nechce... A neni jich malo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WILD_A: Jasne, lidi se chtej starat o svy rodice... a proto se na duchodaky stoji dlouha fronta a jejich kapacity nestaci... :) Co popisujes fungovalo po cela staleti i bez NZP - matky se staraly o deti, otcove staveli domy, dospeli se starali o sve prarodice... proste cela spolecnost byla nastavena ponekud jinak - byla to rodina, kdo se staral, ne stat... jako dnes. NZP je jen dalsi z mnoha zpusobu, jak prenest tu zodpovednost jinam. Co popisujes s peci o rodinu ten kdo chce dela i dnes - a rozhodne k tomu nepotrebuje desetitisice od statu. Je to o vuli - ono je totiz pohodlnejsi soupnout babku do duchodaku - nez se s ni kazdy den rozcilovat doma a obskakovat ji... protoze to jsou zase predevsim starosti navic. Kolik rodin ma sve jiz nemohouci prarodice doma...? :-)

    Predstavy o tom, ze s NZP se magicky zacnou deti lepe starat o sve rodice, rodice o sve deti a vsechno kolem bude hezci... je slunickova a optimisticka, ale neodrazi dnesni mentalitu lidi, jejich vetsinove chovani - ktere je v mnohem poznamenane vice jak 40-letym komunistickym experimentem. Ta implikace nema realny zaklad...

    Nevim, odkud beres informaci o bohatstvi spolecnosti. Mozna jsi zapomel, ze dlouhodobe stat hospodari s deficitnim rozpoctem - tedy jen vytvari dluh... takove bohatstvi s minusovym znamenkem pred cislem... ale co :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam