_BENNY: ale ja uz spolumajitelem CEZ jsem:-)
Kdyz uz bych chtel sazet, tak si vsadim na sport, i kdyz podle podle tohodle kursu by to mela byt tutovka.
Abych mel svuj NZP 4000kc mesicne musel bych nakoupit aspon za 800tisic.
To je stejne dobra prace byt akcionarem nebo zit z uroku z penez v bance.
To se ty hodnoty, kdyz ma clovek penize, vytvareji uplne sami:-)
Co jsou to vlastne penize a cemu maji slouzit?
Evidentne nejaky experiment.
Na penezich dnes zavisi zivobyti cloveka. Kdyz je nema, zije nuzne, v existencialnim ohrozeni.
Jejich obecne nejak malo, na vsechno mozne nejsou penize, prestoze jich je mozne snadno vytvorit libovolne mnozstvi.
Penize maji zajimavou vlastnost.
Kdyz je clovek nema nebo jich malo, tak je musi menit za vlastni praci, kterou idealne vytvari nejake hodnoty. Penize, ktere pak vydela zpravidla vymeni za nejake jine hodnoty.
Ten kdo ma penez hodne pracovat nemusi, a presto se mu penize dale rozmnozujou. Jako by penize obzivli, a byli se schopny rozmnozovat
Jako by existovali v ruznych skupenstvi, s odlisnymi vlastnostmi, pro obycejne lidi v kapalne podobne, pri nahromadeni pak se meni ve snehovou kouly, ktera spustena kopce "finacnich produktu" nabaluje na sebe vice snehu. Pricemz, je mozne snih kdykoliv rozpustit na kapalinu.
Jako by slo spis o dva druhy penez.
Prvni jsou smenne, druhe slouzi k mnozeni sebe sama. I kdyz zdanlive, protoze se kumuluji na ukor toho prvniho typu penez. Jsou taky vlastne takovy cerpadlo, ktery precerpava tekute penize obycejnych lidi do snehove koule bohace.
A to cele se nazyva kapitalisticka ekonomika, ktera pry vede k prosperite vsech, a kde maji pry vsichni stejne podminky, a odehrava se v udajne demokracii, kde maji vsichni stejna prava.
Evidentne oboji je klam.
Cerpadlove, nebo vysavaci penize jsou protikladem smenych penez, a nici jejich funkci, na coz doplaci vetsina, tim ze chudne.
Navic kdo vlastni cerpadlove penize, ziskava specialni priviligie, bezpracny zisk, kteri ostatni nemaji.
Pricemz ani chudoba ani hromady zbytecnych penez nevedou ke stesti.
Z toho vyplyva, ze je treba prehodnotit pojem penez a ujasnit si k cemu maji slouzit, a pak takove vytvorit.
A pokud si nechceme na demokracii jenom hrat, tak idealni by byl system, ktery umozni kazdemu bezpracny zisk do urcite vyse, aby zajistil cloveku obzivu a slusny zivot, tedy svobodu, ale nikoliv system, ktery z hodne penez par jedincum umoznuje delat bezpracne jeste vic penez, a to prave na ukor te prvni varianty.
Ja tomu rikam demokraticky kapitalismus, kde kazdy, pokud ma moznosti a schopnosti umozni zbohatnout prave jenom praci.