• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIPETRUS: je tady nekdo kdo mi vysvetli co chtel autor touto myslenkou rici?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: v cem prosim bude diskuze roztristena do desitek dvouradkovych prispevku prehlednejsi? :) Vypada to, ze si krome jineho pletes i vyznam terminu chat a diskuze.
    JUNIPETRUS: penize jsou prostredek smeny, padlo to tu snad milionkrat... vykonanou praci smenis za penize... ziskane penize smenis na jidlo. Stejne tak muzes penize vynechat a za praci se rovnou nechat nakrmit :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: navic, pokud by to byl blud, tak co by sis chtel za penize koupit? zase jenom penize?
    prober se uz.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: vzdyt jsi tu pred chvili filozofoval, ze aby nekdo mel penize, tak musi prodavat svou praci. tak co zas meles?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: A protože peníze reprezentují práci, lze s nimi tak nakládat.
    A to je prave to co neni pravda, blud kterym trpis a ktery siris.

    Chapes, ze treba led a voda v tekutem stavu maji odlisne vlasnosti?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: proc bych si mel zvykat? Navrhl jsem jak diskuse muze byt prehlednejsi.
    Myslis, ze co navrh neni dobry?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: Chces ridit stat, ale mas problem nekolika malo odstavci textu? :)
    XCHAOS: No jo, tak uz to byva - ten, kdo se nepouci z historie je odsouzen ji opakovat... :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS: rikat, ze penize jsou offtopic v souvislosti s NZP je hloupost.
    Ano potrebujem penize, ktere fungujou, o tom byl muj prispevek.
    Penize, ktere slouzi ke smene.
    Nikoliv penize, ktere privilegovane mensine umoznuji, ze za ne sami pracuji a mnozi se.
    A tvorby penez, dluhovych penez a urokou- k tomu jsem se vubec nedostal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: podle mě je to tady offtopic. pokud chceš ZP, potřebuješ peníze, které fungujou. s tím je spojená spousta toho, co se kolem nich děje (jak zjistili i příznivci Bitcoinu, spousta regulací finančních trhů má své opodstatnění a byla zavedena po staletích pokusů a omylů).

    chápu tvojí neochotu k tomu, aby lidi byli zaháněni do dluhových pastí, apod. - ale toto je v podstatě třeba řešit tím, že peníze se budou používat na to, k čemu jsou určené, a lidi více rozjedou např. i bartery a takové věci. zničit ten systém nechceš, protože na některé věci ho potřebuješ (min. i ZP, který bude mít fakticky smysl a nebude jen válečným přídělovým systémem na nejzákladnější potřeby)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS: ty taky neumis cist vid?
    Prave naopak. Analyzuju vlastnosti penez. Dospel jsem k zjisteni, ze existuji ve dvou skupenstvich, pri kterych maji odlisne vlasnosti.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: mam napad - co kdyby si to delal tak, ze 1 prispevek - 1 reakce na nekoho.
    Protoze kdyz na tebe dalsi reaguje, nutis ho kopirovat text
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pokud historie neskončila, tak se nesmíš divit, že se pak vracíme v úvahách do 18.století...
    KUATO
    KUATO --- ---
    XCHAOS: sorry, ale predstava, ze na volnem trhu najde uplatneni KAZDY je dost naivni. je totiz cela rada lidi, kteri jsou natolik nepouzitelni pro cokoliv krom vysedavani na slunicku, ze proste jsou nezamestnatelni.. a prirozena selekce je evolucni mechanismus.. :o).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale je fakt, ze i ja jsem si myslel v 95, ze tady vznikne slusnej fetackej stat, kde budou drogy legalni a jen kvalitni.... :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tak to ti nekdo rekl blbe :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: mě řekli v 90tých letech, že historie už skončila, tak jsem s ničím dalším nepočítal, sorry. (a když se ukazuje, že neskončila, tak se nediv, že otáčím a odvolám naději na spásu lidí výhradně skrze volný trh, na kterém najde uplatnění každý, když fakt chce...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: problematika ZP se týká spíš lidí beroucích dávky a současně pracujících načerno, než "hardcore" bezdomovců.. to je asi vše, co se k tomu dá říct. (nejsem vlastně odborník na sociální problematiku - jenom vím, že je kolem toho moře předsudků)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: cloudum nejsi schopen konkurovat, protoze it je dynamickej obor a vetsina lidi v nem si racila vsimnout, ze 90's jiz skoncily a nelze si vystacit s tim, ze umim na svoji 486 nainstalovat lunetiks a pustit apache.

    co se tyce bitcoinu, meles tak trosku nesmysly, protoze skoncila doba garazovyho bastleni a podivnych - pro vetsinu lidi nestravitelnych - nerdu s podivnou smeskou anarchisticko-levicovych nazoru. Do bitcoinu konecne nastupuje neregulovany, necenzurovany (tedy krome pokusu typu rusko ci cina) a zcela volny kapitalisticky trh, ktery se ridi nabidkou/poptavkou a plus wholesalers. Nic ti nebrani sehnat si investory, kterym nebude vadit rizikovy byznys, vytahnout z nich love a postavit si bitcoin mining farmu.... Akorat holt musis bejt dneska vic obchodnik nez bastlic co si doma hlida svy tri graficky karty a nebo par asic jednotek...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...s temi bezdomovci, ja miril tam, ze ne kazdy to nutne resit vlastne chce... viz treba tenhle typek - vzdyt on je (byl) spokojenej :) Ono staci se projit po prazskych brownfieldech (a ze jich tu mame), kolik lidi tam prebyva... tuhle jsme koukali na "bejvak", kde si dokonce borci nejak zbastlili krb pred svym provizornim bejvakem postavenym celym stylem "co okoli da"... a najem neresi :D Pritom to neni zadne novum, provizorni stavby chudsi vrstvy vznikaly uz za prvni republiky... a naopak komunistum se tento pro ne nezadouci jev nepodarilo eliminovat :-) I kdyz se hodne snazili (dekret na novy byt vymenou za zbourani provizoria atd)... a kdyz k tomu pridas borce, co dokazou zit vicemene z vyhozenych veci a jeste se tim chlubi, mozna uz pochopis ze existuji i lide, co dokazou zit jinak nez s natazenou rukou smerem ke statni kase a pritom byt spokojeni... :)

    XCHAOS: Ale jasne, ze obrazek souvisi... ZP je jen ta libiva predni fasada celyho baraku :-) Podstatny je ale i vse okolo. Libivou fasadu mozna mas, ale nejak chybi zbytek. Dnesni system je slozity - ale slozitost ma svou logiku - krome toho, ze potrebujes vyresit nejake socialni problemy tu mas take druhy aspekt - penez k rozdavani neni neomezene :-) A v zasade mas dve moznosti - bud nacpes almuznu fakt vsem (ZP) - a muzeme se bavit, jaka pak bude realna hodnota penez pri takto plosne davce - smrdi to az inflacni spiralou :-) Nebo mas slozitejsi system vrstvenych davek, kterym pokryjes vice patologickych jevu - modelova situace matky s ditetem, na kterou se chlap vysere neni nic neobvyklyho - neplaceni vyzivnyho je sakra rozsireny problem.

    S tou lidskou praci vs stroji to je vubec otazka k diskuzi :-) V nekterych pripadech naklady na automatizaci a mechanizaci (porizovaci a udrzovaci) jsou vyssi nez placeni manualni prace. Ostatne velkorypadla sama o sobe nejsou pricinou toho, ze by hornici byli bez prace ;-) Casto to ma puvod uz ve zpusobu, jakym se provadi samotne rozpoctovani - mas X hromadek penez, kde na jedne je penez z nejakeho duvodu nadbytek, zatimco jinde se nedostava. Pokud se nedostava z hromadky "vyplaty", a pritom se ti vali balik penez na hromadce "investice", tak primarne resis, jak se zamestnancu zbavit... :-) Manazerske hry s cisly. Lopata samozrejme konkurovat muze - casto kvalitou odvadene prace. Ono se to postupne i kolem nas vraci... od strojove velkovyroby se lide zacinaji preorientovavat k mensim produkcim. Vem si, jaky boom u nas dnes zazivaji male pivovary... patoky z velko-chemicek chce pit stale mene lidi :-) Ale i v dalsich oblastech - klasicka truhlarina versus IKEA, pokles trzniho podilu tovarne vyrabenych instantnich potravin, naopak tu mas ruzne farmarske trhy a je zajem o poctive vypestovane plodiny, to same plati i o poctive reznicine... atd...

    XCHAOS: Cloud je jen dalsi technologie, staci se ji naucit a pouzivat. Pokud popisujes stav, kdy coby "delnik v IT" se nechces ucit nove veci, mel bys rychle zacit pokukovat po stalejsim a ne tak dynamickem oboru, ktery se kupredu pohybuje rychlosti Shinkansenu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: myslím, že se na tvorbě národní dividendy podílím prostě už tím, že nevyužívám těch svých 7519 m2 rozlohy ČR a přenechávám dostupné zdroje podnikavějším. jako sorry, ale svůj souboj jako labour s capital jsem už prohrál a stále znovu ho prohrávám na všech frontách - nejen fyzickou sílu nejsem schopen prodat, ale ani s tou kvalifikovanou prací to není slavné, jako webhoster prostě nejsem schopen konkurovat cloudu - myslím si tohle na vlastní kůži vyzkoušeli i drobní mineři bitcoinu (např. průběžně zjistili, že pouze pokud se "odborově organizují" - tzn. budou mineovat v poolu - tak mají šanci - dnes jich ale naprostá většina prohrála už i na tomhle levelu)

    v podstatě se počítá procento nějaké skupiny, které samo sebe ještě může pokládat za vítěze v nějaké tržní soutěži: tohle procento klesá, v USA se právě mluvilo, že za vítěze se může fakticky pokládat už méně než 1% (což je v rozporu s konceptem amerického snu, apod.). můžeš k tomu samozřejmě přistupovat tak, že důležité není vyhrát, ale zúčastnit se - v tom případě tě ale ohodnocení "průměrné snahy" nějak zajímat musí.

    já třeba hodně chtěl o podnikání uvažovat z hlediska zisku a ne z hlediska hodinové mzdy, ale fakticky jsem musel akceptovat, že život má konečnou délku, a že odložení spotřeby nemá smysl nade všechny meze - může vymýšlet inteligentnější spotřebu, než "televizní většina", ale to je tak všechno - nakonec má asi smysl nějak měřit čas, který věnuju firmě, apod... (i když smyslem toho času by měla být asi "výhra", tzn. exponenciální růst obratu a dosažení zisku nesrovnatelného s hodinovou mzdou - toto je ale stále méně pravděpodobnější, že se podaří bez investora, takže ten zisk budu vydělávat právě jemu... takže je to právě podnikatelská praxe, přes kterou jsem se obloukem dostal k "utopickému socialismu" - paradoxně, většina názorových "libertariánů" co znám, jsou spíš zaměstnanci než podnikatelé a mají blízko k bolševickému "kdo nepracuje ať nejí" (přičemž základní úvaha je, že ke všemu si je třeba přirazit nějaká procenta, pořád si říkat za peníze apod. - o respektu k tržním cenám nemůže být řeč, pokládá se za přirozené spíš dosažení nějakého monopolu a diktování si cen...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam