• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: vylety a cerstvy vzduch si clovek mohl uzit i na vojne... a zadarmo :) Takovy pesi presun s plnou polni na Doupove nebo Brdech... to tam mas vsecko, prirodu... pohyb... :D Vecer mistni holky v hospode... ten chlast si teda uz clovek platit musel, no :)

    Ono je rozdil mezi tim byt v praci 8 hodin a skutecne 8 hodin makat. S tim druhym ma kdekdo problem a ti dotycni se pak jeste nejvic rozciluji, kdyz zamestnavatel kontroluje, zda sluzebni zarizeni nejsou vyuzivana k nepracovnim aktivitam... :-)

    Az nekam pojedes vlakem, zeptej se masinfiry, jak chodi do prace - klidne muze mit zrovna 13hodinovou smenu... a 12ctky jsou treba ve zdravotnitvi taky bezne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: a divil by ses clovece, kolik lidi maka denne 12h a vic a nejsou to programatori...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: tohle sou uz okecavaci sracky na tema "proc sem vlastne linej makat nejen na sobe a pro sebe", ale stezovat si, to jo....
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: A ještě za to státu líbáš prdel v diskuzích. Mazec.

    No mě tehdy bavil i život MIMO POČÍTAČ. Jako parties, holky, výlety, čerstvý vzduch.. tak nebo tak stát něco chtěl a vyhrožoval vězením.

    Stačila absence volného času na té VŠ... po škole dál práce na další 4 hod, a o víkendu dělat do školy rysy a jiné úkoly. Celá ta představa, že tohle je normální a mělo by tak být, mi přijde zvrácená. Sebezábavnější činnost tím zabije, zpitvoří do nucené roboty. 8 hod/denně práce je moc. 12 - 15 hod/denně je uskutečnitelné ale nezdravé. Tím mizí život a z člověka se stává pouhý robot. Chybí tam mezilidské vztahy, vlastní hledání.. a pak není divu, že deprese a jiné psychické choroby jsou celosvětově na vzestupu. Nemůže ti připadat OK být 8 hod v práci a pak jít na dalších 4-6 hodin do jiné práce (pravděpodobně by ani nešla technicky přenést do notebooku, tak bych se tam musel i dopravit)

    Proto myslím, že se tu dost pletete s chápáním lidské motivace. Je tu dost oscilace mezi workoholismem a vyhořením/demotivací... dát nálepku OK na workoholismu a nálepku "Nemakačenko" na vyhoření/demotivaci vede poak myslím k tunelovým pohledům na údajnou přirozenou lidskou lenost.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: presne tak. navic pokud se jeste bavime o dobe povine vojenske sluzby a civilni sluzby, tak byl docela velkej hlad po lidech od pocitacu, takze kdo umel aspon sesroubovat pc a zkonfigurovat ISA zvukovou kartu, rozhodne neskoncil nekde jako utirac prdeli v nemocnici. Kdyz nad tim tak premejslim, vsichni mi znami co sli na civilku a delali pocitace (hw/sw) skoncili v IT oddeleni nemocnic, skol ci aspon uradu.

    a co si budeme rikat, na uradech ci v nemocnicich a skolach se ajtici nikdy neprepracovali. To je videt i v aktivite pres den v soucasne dobe na nyxu :P

    takze cas na praci a aj na chlastani ci fetovani vzdycky nejakej byl :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Administrativa (exekutiva) tu neni od urcovani pravidel, to si ponekud pletes :) Od urcovani pravidel tu je moc zakonodarna.
    Ze se vyplata dvou davek ridi ruznymi predpisy je podruzne. Rec je stale o tom, ze obcan ma pri splneni zakonem definovanych na davky narok i pri relativne vysokem cistem prijmu. To co jsi zde demonstroval ty je jen aplikace jednoho ze zakona - nic vic, nic min. Chybou je, ze na zaklade sveho vysledku vypoctu dle jedineho zakona delas nejake zavery o celkove vysi podpory o tom, jak se (ne)vyplati pracovat a vlastne i dle zkusenosti s aplikaci jedineho zakona posuzujes soubor zakonu jako celek...
    Jinak i komunistum slo o rovnost i tech podminek. A obcas to slo do extremu - treba i to, ze prvorepublikove velke byty se umele zmensovaly... a motivaci nebyl jen jejich nedostatek.

    Osobne za recma o nerovnych podminkach vidim spise typickou ceskou zavist :-)

    COMODOR_FALKON: Ale i ty okolni naklady jsou pro vsechny stejne. Nektere vydaje spojene se studiem mimochodem stat take kompenzuje, skoly poskytuji tem schopnym treba i socialni stipendia. Takze tvrzeni, ze socialne slabsi studovat kvuli penezum nemuzou je... blabol :-)

    Dostudujes ...a co? :-) Pokud jses namysleny nagelovany frajer, co si mysli ze s mokrym inkoustem na diplomu dostane statisice na vyplate, tak to mas hodne blby. V praxi obvykle ale studenti navazuji i pracovni kontakty (praxe, brigady) a postupne ziskavaji prakticke pracovni zkusenosti, ktera ti skola neda a bez kterych jses v praxi nepouzitelny a vesmes po dostudovani pokracuji - samozrejme ti, co na to serou se pak divi... ;-) I po VS se musis smirit s tim, ze plat zacinajiciho eleva bude odpovidat zkusenostem a ne jen razitku na papire.

    Na zalozeni s.r.o. ti dnes staci jedna koruna ceska. Obrovsky kapital :D Ano, podnikani neni pro kazdeho. Ale je to o schopnostech, musis mit napady a tak ;-) Neco malo te nauci skola, ale predevsim se musis snazit sam a neco v hlave mit, intelekt si za penize nekoupis. Problem je, ze kdekdo se snazit nechce, ono fnukat u piva je jednodussi ;-) Nicmene po skole mas lepsi podminky pro to s podnikanim zacit - zacinat s dvema detmi je trosku slozitejsi. Pro spoustu lidi je proto jednodussi / pohodlnejsi se nechat zamestnat.. jinak spousta podnikatelu zacla prave behem studia VS (a nekteri dokonce VS zanechali...), bez nejakeho horentniho kapitalu.

    GORG: me je celkem fuk, co se ti libi a co ne :-) Pri civilce si spousta lidi resila svoje veci nejen po sichte, ale uz v ramci "pracovniho" pomeru. Pokud mas zakonem nejakou povinnost definovanou, nemuzes hovorit o kradezi.
    VYHULENY_UFO: vikendy nebyly problem i na vojne. Od sobotniho odpoledne urcite, pri trose snahy (a neline hube) uz od patecniho odpoledne bez problemu (doplnene o kecy drahe matky, co ze to je za vojnu, kdyz jsem furt doma). I v tydnu mel clovek volno od tri do vecera, pokud nebyl ve sluzbe (coz bylo tak jednou do tydne). A i u ZVS byly ctyri tydny dovolene ;-) Navic fakt nemam pocit, ze by clovek po beznem zamestnani padal hubou na zem... nezridkakdy se pres den dospaval... prokaleny vecer :D Aneb mistrovstvi v zasivani se...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: WTF?
    COMODOR_FALKON: Terminologicky budiž, ale já mluvil o nerovnosti jako principu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: ano, a ja jako civilkar mohl i o vikendech.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Kdy? Po nocích?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: nevim co bylo tezkyho na tom se domluvit a pokracovat v praci dal. udelal jsem to ja, udelal to id danysek a myslim, ze nas bylo kurva hodne...
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: Ne, ale stát není doslovně akciovka. Já to vnímám spíš jako přirovnání k určitým principům (podílnictví - zejména na vládnutí, kdy státní zaměstnanci jsou podřízeni tomuto kolektivu, nikoliv nadřízení vlastníci státu - mají jen vlivné zaměstnání)
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: to nebyla brigáda a zkus pochopit, že jsem měl plat 150 Kč/hod (relativně nic moc, ale stoupal). Neměl jsem pevný měsíční plat ale podle počtu odpracovaných hodin. Jak to souvisí s tématem?
    Když jsem odešel ze školy, jsem vydělával přibližně 25 tisíc/měsíčně. Pak se ozvali ale hned z armády, a stát mi na civilice dával 3400 Kč. Co je na tom tak těžkého přípustit, že je to o hodně míň a navíc mimo OBOR?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ani studium neni uplne rovne - ano, vyuka je zadarmo, ale okolni naklady jsou vyznamne. Zvlast pokud se clovek snazi a snazi se vzdelani posilovat samostudiem - kurzy, specialni literatura, nebo proste jen naklady na kopirku...

    Dostuduji a co dal..? Zde uz jsou podminky nastaveny dosti vagne a spis jen v mezich ochrany (proti diskriminaci, napr.) a predevsim z pohledu zamestnance.
    Pokud nemaji kliku a predpripravene misto (protekce = nerovnost podminek vyplyvajici z nejakych predpokladu), je sehnani mista komplikovane.

    Zacit vlastni podnikani je tak vyhrazeno predevsim kaskaderum a lidem s majetkovymi predpoklady - viz treba priklad Leo Expresu - a casto konci ne kvuli nezivotaschopnosti, ale protoze podnikateli dojdou penize na jidlo a bydleni moc brzy, driv nez zisky stoupnou na rozumnou uroven...
    (U mnoha uspechu se doctes, ze jeden podnikal a druhy financoval chod rodiny)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jo a na civilce dostaneš 3400 Kč/měsíčně. Jak se mi to asi líbilo po mém předchozím platu? :)

    A když 8 hodin strávíš ve škole(na civilce) - obzvlášť pokud trčíš celý den za kompem, pak máš takové množství explozivní energie po nocích dělat bokem svoji skutečnou práci, a tvářit se, že tě nikdo neokradá?

    XCHAOS: Přesně.. normální je prej kšeftovat s modrejma knížkama, a já jsem ten mimo, kdo to ne-po-cho-pil. :)A pak opravdu, kde se bere ta korupce.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: ale me ty tvoje prepocty nezajmam, nejaky prepocteny brigady sou mi uplne u prdele. takze zkousej ty cisla na nekom, kdo neumi scitat a odcitat. prosim.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Litr týdně? Těch 30000 vyděl číslem 2 :) Pracovat 8 hod denně je to cca 1500 Kč/denně. To tak abych trochu obhájil tu snahu to celé shazovat, než že by to bylo relevantní k tématu.
    Když už tak máte rádi čísla, tak enjoy tyhle :-)

    A vím, že mě to dost sralo.. ne že by ta civilka byla nějaké peklo (naštěstí jsem neměl línou hubu a podařilo se mi uprosit úřednici, aby mě dovolila jít civilkařit na základní školu a ne do nemocnice. Na Praze 5 jsou dvě a dost lidí mě odrazovalo, že nemán šanci na jinou variantu než nemocnice. Nedjřív mi tu možnost zapírala, ale asi jsem ji nějak ukecal )
    ale jakože proč bych to měl vůbec řešit, i pokud bych se pomocí podílení se na korupci, či nějakým byrokratickým trikem tím mohl vyhnout nebo nějakým způsobem negativní lidsko-finanční dopady minimalizovat?

    Možná pro kolektivní dobro.. pak ale neshazujme určitý nárok i na něco od státu zpět. Řeci, jak jsem se tomu mohl pomoci lsti vyhnout, jsou myslím dost mimo téma.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jj. to je pak o lidech. jinej kamos mi rikal, ze ke konci sluzby uz kaslal na nejaky spani v kasarnach, ale normalne dojizdel autem jako do prace :P
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ta administrativa je tu proto, aby stanovovala jasna pravidla...

    Ne vzdy je to souboj "hodny urednik vs. svine klient". nekdy muze byt svine (nebo diletant) i urednik...

    Nekdy muzou mit ruzne urovne ruzna prava pri rozhodovani (tj. urednik nema pravo rozhodnout "moralne spravne" - napr. odstranit tvrdost zakona...) a pak je potreba mit presne vymezeno KDO, CO a JAK...

    Doplatek a Prispevek se ridi kazdy jinym zakonem s jinymi provadecimi predpisy, vypocet je odlisny, podminky take...
    Vrazda a zabiti take nejsou posuzovany shodne, byt "Danyskovsky fakticky" je to jedno, u obojiho je mrtvola, ze...

    Jakkoliv komunismus popisujes verne, to co popisujes je rovnost vysledku, nikoliv podminek. Ve chvili, kdy se zabavuje majetek atp. tak je jedno, jake kdo mel lepsi podminky (v systemu, ktery to umoznuje uz spis jen geneticke), kdyz vysledek je univerzalni...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: taky jsem mel problemy s (nekteryma) autoritama :) Ale mel sem i celkem stesti na primeho nadrizeneho v pozici zastupujiciho velitele utvaru... takze ti ostatni me nemuseli moc trapit. Pres leto jsem tam mel i kolo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a ty chces tvrdit, ze dnes ty podminky jsou rozdilne? :-) Studovat zadarmo na statni skole muze kazdy - chudy i bohaty (naklady maji oba stejne), poplatky v knihovnach take nejsou diverzifikovane podle majetkovych pomeru :)
    Rodinne prostredi je vec jina - nevzdelani rodice asi sve deti k uceni prilis nepovedou. I kdyz vyjimky se najdou taky. Ale to neni ani tak problem penez, jako spis rozdilne lidske mentality.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ja jsem si platil pronajem baraku se zahradou, kdyz sem byl na civilce. :P
    vsichni ve skole vedeli, ze normalne jeste brigadnicim.
    sice o pul roku delsi sluzba, ale ja mam problem s autoritama a nektery ty lampasy bych nevydejchaval proste :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: no, různé sportovní týmy začínají ty (nejvíce medializované) zápasy s různou výši sázek na různé výsledky :-) prostudovat si vliv sázkařského prostředí na sportovní zápasy bych doporučoval každému, kdo se zamýšlí, jak vlastně fungují složitější nástroje kapitalismu (akciové trhy, finanční trhy, pojišťovny...)

    uznávám, že fair play je do jisté míry mýtus... ale pokud je zápas veřejný, tak aspoň můžeš sledovat, jestli fakt ti hráči něco po hřišti naběhají, nebo jestli výsledek rovnou zfingují :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: oblikli te, dali ti najist a jeste jsi dostal par kacek (zold, jehoz vyse se odvijela od hodnosti) k tomu... :) LZPS vojenskou sluzbu mimochodem nevylucuje a jeji vykon neni omezenim prav a svobod... jak zde opakovane mylne tvrdis :) Vynech sve dojmy a venuj se faktum :-)
    GORG: i na vojne bylo dost casu se venovat soukromym vecem. Osobni prakticka zkusenost ;-) Po revoluci byl clovek blizko bydliste a pokud nebyl zrovna ve sluzbe, mel cely odpoledne/vecer volny. Neslo o vykon sluzby na druhem konci republiky, jako za komaru - ale kousek od domova, kdyz vydelavas tech 30000, tak ti premistovani autem necini potize, ze? :-) Koho i tohle fakt zralo sel na civilku... pri trose namahy slo mit civilku v teplem kanclu, u pocitace ;-) Nebo ze sebe udelal kripla a odesel s modrou. Co rika VYHULENY_UFO muzu potvrdit (jen ja holt nebyl na ten fet... :D). Ale do zivota to neco dalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam