• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Imho i kdyby si to dělal třeba pomocí TDD (test driven development), který umožňuje větší modularitu (když je dobře aplikován), protože člověka k tomu vede a vede pak k menší závislosti na jiných objektech, protože při psaní unit testu ex-post pak už může být obtížné takový test napsat, tak k tomu nějakou analýzu potřebuješ

    (Google třeba na přednáškách o TDD říkali, že vlastně umožňuje softwarový design takhle za běhu)

    Na TDD a jiný Agile postupy potřebuješ mít aspoň nějaké jasné zadání a analýzu. To že se lidi potkávají, říkají si, co dělali minulý týden, jsou více v kontaktu a vývoj je více krokovýn na kratší (týdenní) celky si mnoho firem dnes (moderně) aplikuje do vývojového procesu. Jak to řeší absenci zadání a analýzy?

    Vždycky se ti mění do nějaké míry jak zadání, tak i nutnost odklonit se od původní analýzy, ale že žádnou nepotřebuješ, je teda dost odvážné tvrzení.

    Agile je filozofie, způsob jak managovat projekt, aby umožňoval snadnější odolnost na změny v průběhu. Že by ale někdo dělal projekt nemajíc zadání (u pokladen jsou jen jakési "draft" požadavky, které si některé dokonce protiřečí) ani analýzu, slyším poprvé. No, slyšel jsem teda už slušný zvěrstva kolem IT (viz. http://thedailywtf.com )

    Každopádně tohle všechno jsou filozofie až někdy vnímány až nábožensky a názory programátorů se liší. Někteří např. koukají na TDD skrz prsty. Ve výsledku ale tak nebo tak píšeš nějaký kód (TDD myslím má nejblíž k technické stránce věci,ale řadě programátorů to přijde jako blbost psát nejdřív test na něco, co neexistuje. Pak napsat kód, a později refaktorovat a sledovat, jestli test stále má zelenou barvu)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Nemluvě o tom, že "jsi programátor" je hrubě zavádějící, jelikož tahle část procesu je většinou řešena bussiness analytikem, architektem a designerem systému. Programátor je až na konci celého procesu.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Kdyby tě to zajímalo už dávno bys to věděl.

    Ne asi, proč bych jinak reagoval na takové kraviny, které GORG tvrdí.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ZARREMGREGARROK: jsi programator?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Jsem rád, že ti to konečně došlo, takže: Když bude mít první analýza mouchy, tak musíš ujasňovat v průběhu vývoje.

    i.e.: aby si to ujasňovali v průběhu vývoje? To je recept na zabugovaný software je bullshit
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Prvnin analyza jakehokoliv projektu bude pravdepodobne mit mouchy. To jsem psal v tom bullshit prispevku. Rekni mi neco, co nevim.

    No tak pro posouzeni je tva IT praxe dost relevantni
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Máš pocit, že u projektu takového rozsahu je možné všechny problémy nalézt už při první analýze?

    Jakou má souvislost nesmyslnost tvého tvrzení s mou prací?
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Bullshit jo?
    Odpovez spis na tu otazku. Je dobry napad v omezenem casovem obdobi vymyslet software za behu... ktery bude resit veci takovehle dulezitosti?

    A jsi programator predpokladam?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Smysl mého sdělení je reakce na tvůj bullshit.
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Chtel jsem to napsat, ale nechtel jsem natahovat ten prispevek... klasicky pisu dlouhe prispevky.
    Jsou treba iterativni modely vyvoje, a sam jsem na jednom takovem projektu delal, rozepsal jsem se o tom, a pak to neodeslal

    Ale vedel jsem, ze se nekdo ozve. Agile znam. A? Smysl tveho sdeleni? Rejpat se v moji kredibilite nebo neco (relevantniho) k tematu SW pokladen. Doporucujes agile vyvoj? Nevim, jestli se to hodi na takovy typ projektu. Ze k tomu pridas buzz word a planujes to v Agile planovacich nastrojich primo neresi potencialni problemy.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: aby si to ujasňovali v průběhu vývoje? To je recept na zabugovaný software

    Nemáš pravdu.
    Agile software development - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Agile_software_development
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Zakážeme outsourcing? To dopadne zle.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: obavam se, ze nepoucili :) Rejstrik vozidel dela jina parta...

    Jinak elektronicka podani na FU v praxi prca... 10. podano, 13. prijde prvni potvrzeni o prijeti podani, dnes (16) druhe potvrzeni... v zapeti SMS o tom, ze chybi nejaka priloha - v podpisu jmeno baby, telefon. Volam obratem zpet, upozornuji pani, ze EPO2 formular jaksi na vstupu provadi kontroly, ergo je blbost, ze by priloha chybela - pani se podiva podruhe - a nasleduje omluva, ze se prekoukla, ze se divala jinam... ;-) Ale jo, mame to elektronicky...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: budeme uvazovat, ze zatim netusi jak dlouho bude probihat testovaci faze projektu. preci jen se snad poucili z rejstriku vozidel a dosli k tomu, ze je potreba radne sw otestovat, chteji-liz predejit vypadkum. takhle ja bych si predstavil souslovi "systém spolehlivě vyzkoušený".

    pokud se nepletu na testovani jsou metody, postupy a firmy mnohdy maji oddeleni testeru. preci jen testovat v zivym provozu na zivych lidech nemusi byt uplne ten nejlepsi napad kolikrat.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Babiš: "Co když se to nestihne? Tak se nic zásadního nestane. Elektronickou evidenci tržeb lze zavést kdykoliv k prvnímu dni měsíce. Když nebude systém spolehlivě vyzkoušený k 1. lednu 2016, jeho spuštění o pár týdnů posuneme."

    O pár týdnů :-)

    Nevím. jak by to mohli stihnout. Když člověk chce dělat kvalitní software, musí mít nejdřív analýzu. Přes to nejede vlak. Není tomu tak vždy úplně dokonale, ale aby si to ujasňovali v průběhu vývoje? To je recept na zabugovaný software - ideálně, když vznikne framework, který už od počátku bude kvůli tomu nevhodně navržený, a pak se v průběhu na to budou aplikovat změny požadavku/zadání, tak se snadno pak stane, že se pro udělání jednoduchého úkonu, bude kód muset příslovečně drbat za uchem pomocí nohy. (To může dopadnout časem i tak, že jednodušší může pak být to napsat celé znova)

    Kdyby měli už teď vyjasněné pevné zadání, tak i tak je rok krátká doba na tak masivní projekt. Triviálnější projekty si firmy plánují na rok a víc, a to ani nutně nejde o nic vážného, kde by šlo o peníze a dokonce sankce.

    Teoreticky to tak může být schválně, aby bugy uvěřitelně zakryté tím zmatkem poskytovaly backdoory pro podvody

    Svým způsobem by mohli být zodpovědní lidé obviněni možná z obecného ohrožení :-)

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    elektronicka evidence... stret hura stylu s realitou :-)
    Dá se elektronická evidence tržeb vůbec stihnout? - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/clanky/da-se-elektronicka-evidence-trzeb-vubec-stihnout/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...ze by proto, ze zde sidli kvanta firem? :) bernaky v Praze nestihaji i tak, jezdi sem posily z venci...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je problém sice relativně záhadný, ale určité procento důchodců to stejně do některé vesnice má nejblíž. co je pro mě záhadou je spíš jak se v Praze uživí tolik zaměstnanců berňáku, účetních, daňových poradců a co víc - bankéřů, pojišťováků, makléřů... :-) proti tomu rodiny víceméně bydlící ve svých provozovnách mají svojí logiku.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: To je prave to symbolicke prevzeti. Uctenku jsi sice zahodil, ale pokud by byla z registracni kasy, tak jejim tiskem vznikne (teoreticky nesmazatelny) zaznam ve fiskalni pameti...

    Ne, tenhle problem to asi nevyresi... Ale zpruhlednenim prijmu z prodejni cinnosti bude snazsi odhalit vyraznejsi nesrovnalosti... Samozrejme zalezi na skutecnem pozadi tech vecerek, jak a proc jsou provozovany....
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Nepoznam presne detaily fiskalnych pokladni v CR, ale v SR som sa s tym dostal do kontaktu. A treba rovno povedat, ze to je vcelku nedokonaly system, len realne sa da dost tazko najst skutocne efektivny mechanizmus kontroly.

    To, ze sa zakaznik a obchodnik "gentlemansky" dohodnu, ze to bude bez DPH je este taky ten lepsi pripad. Samozrejme to nie je prospesne pre stat a vobec nie pre ferove konkurencne podmienky - ale aspon je to fer pre zakaznika. Existuju ale vychcalkovia, co kludne vydaju falosny doklad a zakaznika skasnu aj o DPH - co je uz vyhodne len pre toho obchodnika.

    V praxi u nas je povinne mat fiskalnu kasu a tie kasy su kontrolovane a certifikovane - tj. nieco take, ze nezapisujem zaznamy by nemalo existovat. Samozrejme, ze aj tu sa da podvadzat, len zas pre firmu kde na take nieco pridu je to likvidacne (dokonca neviem, ci sa to nejakemu dodavatelu kas nedavno nestalo).

    Realne je s tym niekolko problemov:
    1) Pokial viem neexistuje standard ako ma ta evidencia vyzerat. Tj. podla zakona su urcene nalezitosti, ale konkretna implementacia je ponechana na tvorcovi kasy.
    2) Vzhladom na bod 1 je asi zjavne, ze kontroly su "velmi" jednoduche, hlavne ak sa zrata klasicke slabe zaskolenie a nedostatocne technicke vybavenie.
    3) Hoci sa data ukladaju do zabezpecenej fiskalnej pamate, tak vzdy moze dost k poruche, pripadne k zelanej "poruche". Alebo sa pripadne da asi aj kreativne dohodnut so servisnym technikom od dodavatela.
    4) Pristup k zaznamom je teda problematicky a pokial si spravne pamatam - na takuto kontrolu sa musia realne ohlasovat (lebo to zas proceduralne nie je uplne sranda). Tj. je tam cas na upratanie zaznamov..

    Taky online system riesi hned niekolko z tych problemov. A imho umoznuje nove sposoby kontroly - napr. taka jedalen co cez obed nema zaznamy je automaticky podozriva. Takze si mozu kludne vonku na hodinku sadnut a zdokumentovat pocet zakaznikov a nasledne len overit, ci kasu nemaju nahodou v offline mode a maju solidny zaklad na vysetrovanie. Predpokladam, ze to vedia spravit aj v dnesnych podmienkach, len ten reakcny cas bude urcite ovela dlhsi.

    Ale zas chapem aj podnikatelov, hlavne ak nie je uplne 100% jasne co a ako bude fungovat. A ako su rozlozene povinnosti. A ako budu tie data zabezpecene (lebo mat take globalne informacie o cenotvorbe konkurencie je zaujimava vec). Na druhej strane si nejako neviem predstavit ako si predstavuju, ze ma state efektivne zabezpecovat ferove podnikatelske prostredie, predpokladam ze kontrola kazdy druhy tyzden tiez nie je to prave..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam