• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: intelektual neni ten, kdo se snazi urcovat, ktera zamestnani jsou potreba a ktera ne.
    sluzby (portyri, holicky, cistici bot) jsou vzdy o lidech. to ze ty chodis ve spinavejch botach jeste neznamena, ze nekdo jinej chce.

    uprimne, ty tvoje uvahy me zacinaji cim dal tim vic srat. mam takovej divnej pocit, ze jsi zcela nepoliben realitou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to, taky na to dojeli, že to "věděli" ... podívej, ten příběh je dlouhý a smutný, ale demagogická argumentace mě nebaví. Marx měl možná špatnou ekonomickou teorii, ale sám stihl na konci života prohlásit, že není "marxista" a těžko mu hodíš na triko Lenina a Stalina, stejně jako Nietsche byl prostě jen znuděný a trochu osamělý introvertní bavič-filosof (mě se moc líbilo v Alpách cestou do Itálie tam, kde jemu) ale nemůžeš ho obvinit z holocaustu, přesto že raní fašisté se v něm shlíželi.

    komunismus a anarchismus v 19.století byla adekvátní reakce na neplnění příslibů liberalismu (mezi které patřil v širším smyslu i základní příjem Thomase Paineho, později přetavený v éře tovární velkovýroby na požadavek 8-hodinové pracovní mzdy, minimální mzdy, volební práva a dalších a dalších soc-dem ústupků - s tím, že soc-dem byli právě pokračovatelé liberálů a alternativa k radikální levici, která je za to nenáviděla v podstatě víc, než kapitalisty samotné...).

    požadavek ZP chronologicky spadá cca někam před revoluci roku 1848, kdy Windiškréc ostřeloval z ulic Na Bateriích ve Střešovicích tehdejší Czechtek pražských studentů raketami Grad: je to velmi tradiční liberální požadavek, jasně mířící na privilegia horního 1% (hlavně aristokracie, ale už i tehdy finanční elity, pravda převážně židovské) ale spadající časově před "objektivní zájem společnosti", prosazovaný socialisty, soc-dem apod. ve formě různých těch minimálních mezd, apod.

    obviňovat intelektuály je prostě oblíbený sport... ale většinou to nejsou oni, kdo vystřelí jako první, resp. zinscenuje nějakou záminku pro válku, kterou pak použije v médiích, apod. (u 1.sv. války Rakousko-Uhersko na Dunaji, u 2.světové války Hitler v Gliwicích, u vietnamské války USA v Tongkinském zálivu...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, komunisti, ti taky vedeli, ktery zamestnani jsou potreba a ktery ne.....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no... a tady vyvstava problem - zatimco ty obsluhu nevyzadujes, spousta lidi si na ni potrpi a zaplati si ji ;-) Portyr, cisnik, uklizecka, hospodyne... v mensim ci vetsim ;-) A to, ze tebe by to nebavilo vubec neznamena, ze to nebavi druhe... i to na nich poznas ;-) Tak jim to neber...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jsme hrozně offtopic... ale právě že vlaky z letiště by asi dávaly větší smysl na Hlaváku, než na Masaryčce (některé by jely tam a jiné tam). Cestou ti staví ještě na Béčku (Anděl), nevidím v tom problém - není potřeba nutně dělat jednu superrychlodráhu, ale právě spíš různými cestami dostat vlaky z letiště na všechna pražská nádraží.

    no, uvidíme. každopádně jestli portýr není vtip, je to téma pro NZ: já se totiž třeba nepotřebuju nutně nechat "nekvalifikovaně obsluhovat" - mám tyto rozpaky obecně, i k uklízečkám, apod. (chápu současně, že takový ten skautský přístup "střídaní služeb" většinou nefunguje...). nikomu to neupírám, když za to chce utrácet...ale ta argumentace, že každý přece vždycky může jít dělat nekvalifikované pomocné práce, mi sere.

    od NZ bych si sliboval, že lidi dostanou víc šanci vytvořit si identitu jako poskytovatelé nějakých kvalifikovaných služeb (i když by je na fulltime neuživili). takže ta cílová podoba společnosti, ve které bych se cítil doma, pro mě fakt není "aristokracie obklopená služebnictvem" (pozor: to pořád nemusí být žádný "komunismus" - nejsem pro žádné abslutní rovnostářství! je teda fakt, že spolubydlící poslední dobou podezřele často vaří, ale jen když se mu chce :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: prosímtě, číňani nejsou "komunisté"... ze všech znepřátelených gangů meziválečné Číny zmítané občanskými válkami prostě Mao vzal v úvahu, že by třeba mohl spíš získat sympatie venkova, kdyby jim za zrekvírované jídlo zaplatil... no a stalo se: jinak třeba Čankajšek měl školení z Ruska (ještě z 20-tých let), fakt slovo "komunista" je dávno úplně prázdný, je to stejně obecná nadávka, jako "fašista" (tzn. lze jí naroubovat s trochou snahy na kohokoliv kdo se nehodí do krámu)

    no nic. každopádně: keltské kombajny, nebo římští otroci s motykami? rozhodne to fakt jen trh?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: tak to je teda fakt tragický.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Semmering alternativa moc neni - resp. to je chalupoida II (15 vs 23 km) a klasicke NIMBY - hlavne ze na Orechovce bude klid, na Cibulce se s tim nejak porovnaj :-) Navic funkcne zcela nelogicke... nehlede na to, ze ta trat tam je dele nez mnohe vilky ;-)
    Hlavak taky neni nafukovaci, na Masarycku se pres Semmering nedostanes (leda uvrati pres Liben, nebo objet celou Prahu pres Vrsovice, Malesice...), problem je uz kapacita trati mezi Smichovem a Hlavakem (vytizene provozem Praha-Plzen - o potrebe rozsireni mostu pod Vysehradem se take debatuje)... a buhvi, zda to projde :-)
    Navic po dejvicke vetvi mas luxusni navaznost na vsechny tri trasy metra (Veleslavin, Dejvice->Hradcanska, Bubny->Vltavska, Masarycka->Nam.Republiky), o navaznosti na dalsi povrchove dopravni prostredky nemluve.

    S eskalatory tam proste nepocital projekt - neni to az tak neobvykle, ze vystupy z horniho vestibulu na ulici se eskalatory neosazuji. To neni zadne specifikum jedne stanice :-) Akorat tady se z toho holt dela humbuk, "protoze letiste"... co na tom, ze nekde z toho metra taky musis vylezt :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Portyri NEJSOU vtip...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vo tom zadna, to vedeli jak stavitele pyramid, tak cinsti komuniste vyrabejici ve svych tovarnach pocitace a telefony pro obyvatele kapitalisticko-fasistickych zemi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: AFAIK vilová čtvrť Ořechovka z toho moc nadšená není - místní by snesli elektrifikaci (proč taky ne - míň smradu), ale chtěli by trať nechat jednokolejnou. paradoxně existuje alternativa - část vlaků poslat přes tzv. Pražský Semmering (který snad prý projektoval nějaký můj praprapředek - taková zajímavost :) (ale to je tady offtopic).

    je docela možné, že avizovaného zlevnění metra o 2 miliardy se dosáhlo právě různým proškrtáním eskalátorů (ale to je tady taky offtopic)

    každopádně pořád doufám, že portýři jsou vtip (a myslím, že v tomhle klubu jsou offtopic - jakkoliv vcelku akceptuju trh s různými fastfoody a Ubery on-demand, který se označuje za přechd k "služebnické" společnosti na Západě - akorát ten fastfood bych vítal na nákladním kole či elektrickém mopedu, místo přivezený 2t plechu - tak portýři jsou už přes čáru - a proto ZP je ontopic)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jak v čem. základní debatu o tom, že snaha lidí automatizovat rutinní činnosti je odvěká, myslím docela vážně.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: metro v soucasne podobe je predevsim odrazem lobbyingu zastupitelu mestske casti Praha 6, kde vysledkem je tzv. chalupoida :) - kde dlouhodobym cilem bylo predevsim zlikvidovat zeleznicni trat od Masarykova nadrazi k Ruzyni... jasne, vede po zajimavych pozemcich ;-) Level II (pote, co demolice narazila) bylo potom kompletni zakopani trati pod zem... za nesmyslny peniz :) Vlakem na letiste se mohlo jezdit uz davno, koleje mas kousek od odbavovaci budovy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, beru jako vtip a ze me vodis za nos. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: samozřejmě. všechno ostatní je jen římská válečná mediální propaganda... prostě Římani přišli a ostřelovali Helvécii raketama Grad, nic nového pod sluncem... a teďka nám všem imponujou ti, kdo dokáží lépe nahnat otroky s motykama na pole (nějaké další otázky? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: he? no jestli si nehulil....
    od keltského kombajnu IMHO vede poměrně přímá a nezhulená myšlenková linie k Thomasu Paynemu, liberalismu a základnímu příjmu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: tak je fakt, že původní plán byl metro až na letiště, ale stejně, jestli to není apríl, tak je to výsledek lobbyingu pražských taxákářů (metrem má jezdit jen plebs a ten eskalátory přece nepotřebuje)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nehulím už asi tak 8 let (jak už určitě dávno víš, když se mnou komunikuješ). každopádně, sdílení odkazů na články na webu je v podstatě outsourcováním čtení :-)

    je fakt, že s tím vývojem římskýho občanství během starověký historie jsem trochu blufoval, tam si to budu muset ještě projít. jenže ona se většinou diskutuje jeho podoba ve vrcholné fázi kolem roku 0. fakticky ta část, že měli pokročilejší hierarchickou organizaci, než Kelti (který se pravděpodobně ale tolik nenadřeli), je v zásadě pravdivá. Římani měli překvapivě primitivní zemědělství (prostě otroky s motykama). O keltském žacím stroji psal Plinius, já vygooglil např. tohle:
    Keltský "kombajn" — PSK
    http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/keltsky-kombajn

    od keltského kombajnu IMHO vede poměrně přímá a nezhulená myšlenková linie k Thomasu Paynemu, liberalismu a základnímu příjmu.
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Třeba bude mít Praha první robotické portýry na světě.. :) Možná už je to součást původního plánu

    Ti mu to pomůžou naskládat do výtahu pro postižené :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: zavidim ti, ze sis mohl zahulit uz po obede.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam