FIONOR: ano, a asi 300 mld. (či kolik) jsou dnešní sociální výdaje. ZP je má samozřejmě nahradit. takže si spočítal ne, že ZP by bylo 8000 na rok, ale že v případě eliminace korupce (vím, hypotetická možnost) by byl o 8000 na rok vyšší, než čísla, která vychází dnes.
(jinak veřejnými zakázkami myslím třeba i obecní a městské zakázky, nejen co jde přes ministerstvo, i když jaký vztah má ministerstvo k tomu, co platí obce, to nastudované nemám...)
dále bych ZP spojil s mírným zvýšením daně z nemovitosti - ta je v ČR jedna z nejnižších v Evropě. ZP by právě byl argumentem, že lidi, co na udržení vlastní nemovitosti dosáhli doteď, si jí udrží i v budoucnu, protože zvýšení této daně jim offsetuje ten ZP (cílem je podle mě podporovat, aby občané bydleli ve vlastním, i když ekonomice paradoxně prospívá spíš, když všichni platí nájmy či hypotéky - s kvalitou života ale určitě souvisí i možnost bydlet ve vlastním...). (dnes existuje paradox: na přídavky na bydlení dosáhne jen ten, kdo nic nevlastní, takže nájemník pobírající přídavky na bydlení je automaticky "přidaná hodnota"...)
samozřejmě nejtěžší je shodnout se na tom (i s příznivci ZP), které dnešní dávky a přídavky by ZP měl doopravdy nahradit: protože dokud se kolem tohohle mlží, tak ta debata je o ničem, samozřejmě nějaký NZP v podobě "zachováme všechno co se vyplácí dnes a všem ještě přihodíme 10 000" by skutečně rozpoutal jen tu inflaci. já jako jeden zdroj ZP vidím restrukturalizaci důchodů: kromě průběžně financovaných důchodů (které by bez dorovnávání státem postupně klesaly) budou důchodci bráti i ZP: tzn. nepohorší si, bezprostředně, ale do budoucna vznikne několik možností (prodloužení hranice odchodu do důchodu, snížení důchodu, apod.) a nebo třeba i navýšení ZP - důchodci budou mít dva nezávislé zdroje příjmu místo jednoho a celkově bude existovat povědomí o jejich odlišném původu (ZP z daní, důchody z průběžného financování)
v opravdu radikální podobě je důchodové pojištění zcela dobrovolné a privatizované a stát garantuje jen ZP a to z čeho ho platí nemaskuje jako "pojištění" ale na rovinu tomu říká daň. (takže moje podoba ZP je ještě docela kompromisní, protože důchody neruší... mj. jsem skeptický k tomu, že by lidi třeba pod 35 jakékoliv důchodové pojištění platili dobrovolně... a celkově se lidi shodují, že zdanění lidské práce nefunguje, ze spousty důvodů... mj. je tu značný tlak na pokles ceny nekvalifikované práce... a kde nic není, ani berňák nebere... tzn. důchodci, průběžně financovaní ze stále hůře placené práce, taky fungovat nebudou... ono je to tak, že stát se zavedením ZP naopak části dosavadní sociální odpovědnosti _zbavuje_ ...)
problém s tvým "kde se na to vezme" je, že prostě nejde diskutovat o "obecném ZP" ale o ZP, který vždy nahrazuje nějaký okruh již existujících výdajů, a toto je mlhavé, a žádní 2 stoupenci ZP/NZP v tomto nemají myslím zcela jasno (mlžit umí každý, ale Piráti přijdou s konkrétní nabídkou, do volebního programu, s tím, že to chceme zavést, i kdyby šlo jen o stokoruny)