• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: to pak bude v zajmu dustojneho zivota potreba co nejvic uplacet?
    dobry, no :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: jinak vzhledem k tomu, že se přede mnou zatím skrýváš a odmítáš mi svoje obvinění říct do očí (proč si to nezajít vyříkat někam na pivo?), tak bohužel jsem ani nedostal příležitost tě pozdravit (abys mi to nevěřil). (nevím... máme min. jednoho společného známého, můžeš se klidně přeptat na reference... opravdu jsem kdysi jako zdroj svůj první milion nevydělal tak, jako dnešní squadra mocných... Babišové a Kellnerové tě nechávají chladným a do mě se budeš obouvat?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: chápu, všichni Kréťané jsou lháři, všechno co říká xChaos je lež :-)
    abychom se vrátili ontopic: pro začátek by šlo zdroje na ZP získat zdaněním úplatků:
    Bulletin advokacie, odborný právnický portál | Legalizace výnosů z trestné činnosti a zdanění zisků z neidentifikovatelných zdrojů
    http://www.bulletin-advokacie.cz/...-trestne-cinnosti-a-zdaneni-zisku-z-neidentifikovatelnych-zdroju
    (předposlední odstavec v textu - v Německu výnosy z trestné činnosti zdaněné jsou, v ČR je na to právní klička :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: fajn, Piráti požadují otevřenost, zpřístupnění informací z veřejné sféry všem. Jakou tím pro sebe přesně získám výhodu? jinak developery se snažíme oslovovat naprosto nezávisle na veřejné sféře... oni často s žádnými providery nespolupracují, UPC a O2 kvůli ždímání peněz a dlouhodobým závazkům zas tak moc lidí nechce, a hlavně... fakt myslíš, že dnes lidi slyší na nějaký "wifi hotspot"? všichni pokud možno chtějí optiku nebo vyhrazený mikrovlnný spoj... a celkově fakt nevím, jak by v té části Prahy, kde fungujeme, mohlo vyrůst "satelitní městečko"... a naopak, kdybychom chtěli expandovat... myslíš, že už dnes není základní územní plán veřejný? nebo že politici mají nadstandardní informace o tom, co se doopravdy v jakém časovém horizontu bude stavět? (nemyslíš, že soukromý sektor si tyhle informace celkem pečlivě tají - veřejný sektor je spíš protihráč a nestíhá držet krok). optická vlákna jsou každopádně vysoká hra, na kterou v metropolitním natož celostátním měřítku nedosáhne (zjisti si, jakou show teď Kellner předvádí s dělením O2...)

    fakticky by ti prospělo si nejdřív sehnat zásadnější informace, než se pustíš do polemik... mě do politiky ženou prosté existenční tlaky: to, jak budou nastaveny regulace pro telekomunikační trh, fakticky rozhodne o existence či neexistenci menších hráčů (kterých jsou stovky - nejen my)

    (a nejsme tu fakt offtopic? není to tu spíš o ZP?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: podívej, pokud budu kandidovat do Senátu (což je nejpravděpodobnější možnost, šance jsou víšjaké) nebo případně i do EP (tam nemyslím, že budu nominován na volitelném místě kandidátky a navzdory populárnímu přesvědčení, eurodotace jsou kompetence vlády, ne EP) - tak jakou v těhle funkcích myslíš, že máš šanci "přihrát své firmě" nějaké veřejné zakázky? (to se případně dělá přes vládu nebo přes města/obce: zájem veřejnosti o volby, které nejsou v tomhle směru "silové", podle toho pak taky vypadá)

    případně: k jakým informacím bych se jako (opoziční) senátor asi tak dostal?

    jako chápu obecnou nedůvěru ke komukoliv (jakkoliv) veřejně činnému, ale fakticky si Piráty představuješ až příliš všemocně. neříkám, že je to recese, to ne... základní věci myslíme rozhdoně vážně... ale spíš než co jiného je to taková "mírná zatvrzelost v mezích zákona". jsme tu pro menšinu, která nemá ráda xichty na billboardech, to je celé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: že bych chtěl prachy z korupce je ničím nepodložená urážka, kterou by sis měl zatraceně rozmyslet. (kromě toho u Pirátů ani v nejbližší době nehodlám kandidovat do funkce, ve které bych byl nějak korumpovatlený)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: každá další generace mezi 20 a 30 se chce vždy odlišit od té předchozí :-) tyhle detaily neřeším. jde o to, že nižší ZP místo dočasné vysoké podpory v nezaměstnaosti je u této věkové kategorie v podstatě snížení výdajů (nikdo stejně nevydrží trvale doma sedět na ZP, spousta lidí se zaměstná dříve, než teď na podpoře...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: proč bys ty mě měl dávat nějaké domácí úkoly? ty chceš něco za každou cenu vyvrátit, já ne... já mluvím o nedostatečné informovanosti velké části kritiků ZP, zejména o současném stavu.

    sočasný stav je asi takovýhle:


    nelze to rozhodně chápat tak, že oprávněných je 8 milionů nových příjemců ZP, kteří dnes nedostávají nic. jestli ty si chceš za domácí úkol těch 533 miliard zkusit rozklíčovat, prosím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: takhle, někteří stoupenci ZP/NZP by tím chtěli nahradit _všechny_ dávky i starobní důchody, což pokládám skutečně už za hodně radikální. každý má trochu jiné představy, já bych zachoval nad rámec ZP zdravotní dávky a průběžně financované starobní důchody (v takové podobě, aby soc. pojištění nebylo pro drobné životnostníky taková zátěž, jako dnes). ale chápu, že můžou být i jiné modely.

    co se podpory týče, tak podle mě nepotřebuje až takovou okamžitou ochranu 25-tiletý yuppie, co se pohádal se šéfem (dnes se říká "hipster", hmm :-), ale spíš třeba padesátiletý chlap nebo ženská, kteří mají do důchodu daleko, jejich původní kvalifikované pracovní místo definitivně zaniklo a oni se fakticky rekvalifikovat nedokáží a seženou max. nekvalifikovanou práci... dnes jsou chráněni výší minimální mzdy - ale ta má svoje vlastní negativní ekonomické důsledky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Pekne, akorat rusit podporu v nezamestnanosti nepovazuji za spravne - ten pad z platu na ZP by skutecne mohl byt prilis prudky...
    Obdobne s nemocenskou...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Tak u duchodu lze upravit vysi zakladni slozky a zaroven tuto castku promitnout do vypoctu procentni slozky - ale citlive, aby se duchody nesnizovaly.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FIONOR: To dost zalezi na tom, o kolik by byl unifikovany ZP vyssi, nez soucasny ZP...
    A spis nez na inflaci bych to videl prinejmensim zpocatku na deflaci...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zakladni debaty nad tim, jak je nastaveny dnesni prerozdelujici system socialnich davek z pohledu celkovych vydaju a jak by se ty vydaje zmenily se zavedenim ZP (ktery by byl take jen prerozdelovanim) a zrusenim existujicich davek se tu vedly opakovane. A opakovane se tu doslo k tomu, ze i kdyz ZP bude smesnou almuznou, ktera ani neumozni preziti, tak cela ta legrace bude stat vyrazne vic, nez jsou dnesni vydaje na zacilene socialni davky.
    Neudrzitelne jsou predevsim duchody (ty klasicke, starobni) - ale to je naprosto odlisny pribeh, nez klasicke socialni davky.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: samozrejme nesouvisi
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: nebo ministerstva prace a socialnich veci.. spis. ale to ti reknou nejaci vetsi odbornici nez ja.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja se obavam, ze davky pro zdravotne postizene jsou jedny z cele rady socialnich davek, ktere stat vydava. mame davky pro nezamestnane, pro postizene, pro rodice, pro pestouny, davky na bydleni, na socialni peci a pak tusim i pro davky pro mimoradnou pomoc. pocitam, ze vydaje na tyto davky si v pohode dohleda na webu miinsterstva financi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: můžeš prosímtě uvést poměr zdravotně podmíněných dávek k celkové výši sociálních dávek? (víš, já mam jen taková přibližná čísla, znáš mě.. rád se poučím o tvrdých faktech od těch, kdo s nimi umí pracovat lépe...)

    (+ předpokládám, že po zavedení ZP by se některé zdravotním stavem podmíněné dávky min. o část výše ZP asi snížily... představa, že všichni dostanou plošně něco navíc k tomu, co už dostávají, je hezká, ale já to nepokládám za zcela reálné, stejně jako takový ZP, aby plně nahradil i invalidní důchody, apod.)

    Jinak Piráti ohledně ZP říkají jenom, že je to směr, kterým by se liberálně-demokratické občanské společnosti měly obecně ubírat (tedy jednoduchá pravidla stejná pro všechny - ne bludiště složitých vyjímek a výhod jen pro někoho). Na konkrétních návrzích implementace zatím pracujeme.

    LUBOB: samozřejmě to s tím souvisí.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: no, aby to bylo v "pseudokorunách", před tím skutečně také příznivce ZP varuju
    no to je sice hezke, ale nepises proc. zbytek tveho prispevku s tim totiz vubec nesouvisi.
    socialni system mzeme nechat tak jak je, v korunach, ZP muze byt v pseudokorunach. nejhorsi co se muze stat je, ze to proste bude nefunkcni.
    proc, na to uz prijdes sam :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: no, aby to bylo v "pseudokorunách", před tím skutečně také příznivce ZP varuju.

    nicméně: dnešní dávky v hmotné nouzi, přídavky na bydlení, podpora v nezaměstnanosti a nemocenská se také vyplácí v reálných korunách. opakuji svoji kritiku, že odpůrci ZP nemají většinou nastudovaný současný sociální systém a jeho náklady, a odmítají ZP vnímat spíš jako restrukturalizaci (a optimalizaci) současného stavu a zásadně ho popisují jako "něco navíc" k tomu, co už tak jako tak stát platí.

    na rovinu připoutím, že do svých cca 40 let věku jsem (jako bývalý "pravicový" volič ODA a US) absolutně netušil, jak sociální systém v ČR funguje. (max. jsem tušil, že existuje jakási podpora v nezaměstnanosti. narazil jsem na vysvětlení současných pravidel spíš epizodicky - většinou od známých, o kterých jsem zjistil, že najednou už nejsou všichni "mladí perspektivní úspěšní", ale mají s tímto systémem zkušenost buď osobní, nebo se znají s lidmi, co z toho žijí). jako živnostník jsem s tím až tolik nepřišel do styku: čím více o tom ale z různých zdrojů vím, tím víc mám pocit neudržitelnosti toho systému.

    moje představa je, že je situace dost zmatená - na jednu stranu, velká města typu Praha dostanou větší část ze "svých" daní nazpátek (a "protunelují" je nějak mezi širokou veřejnost), na druhou stranu se koukáme skrz prsty na regiony, ve kterých velké množství obyvatelstva je "na dávkách". Tato města se většinou různě usilovně slučují s okolními obcemi, aby dosáhli na velikost "více než 10 000 obyvatel", "více než 100 000 obyvatel"... Varianta, že by se ZP financoval i díky snížení přerozdělování do velkých měst, mi přijde docela rozumná: přistěhovalectví do měst je trend, takže ten ZP vyplacený přistěhovalcům tady stejně nakonec bude utracen.

    debatu o ZP nemá vůbec cenu vést bez toho, aniž by se řešilo, jaké různé jiné dnes existující přerozdělování tím bude nahrazeno.

    dále, ačkoliv část příznivců ZP skutečně věří, že ty peníze by stačilo "natisknout" a na hrozbu inflace kašlou (protože znehodnocení úspor a peněz není pro člověka bez úspor, ale naopak čast s dluhy, žádná hrozba - spíš naopak, zadlužení občané mají logicky na inflaci), tak jednou z možností je skutečně Tobinova daň - která, pokud se to nechápe jako nějaký poplatek z každého drobného převodu na účtu, ale spíš jako poplatek z každého jen částečně krytého úvěru poskytovaného bankou, skutečně makroekonomicky dává nějaký smysl: byl by to zajímavý kompromis mezi exterémními polohami, kdy na jedné straně toto právo mají jen banky nebo na druhé straně, kdy se různé totalitní systémy snažily, aby na toto měl monopol jen stát ("státovky" místo bankovek, apod.)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: není korupce např. o získání výhody na úkor někoho jiného? jak by ZP mohl být korupcí v tomhle smyslu

    sam sis odpovedel v prvni vete.

    když je rovný?

    co prosim? rovny?
    ZP se da zavest okamzite, bez jakychkoliv problemu, s provoznimi naklady. kazdy clovek dostane od statu mesicne na ucet milion pseudokorun. at s nimi kazdy nalozi podle vlastniho uvazeni. za dvacet let muzeme nastrelit smenny kurs s opravdovou korunou. muj odhad je 0: 1000.

    nebo mas jiny nazor?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam