• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: uklizecku a casto i vratneho (recepcni) ti dnes cela rada nemovitosti pro podnikani poskytuje jako beznou soucast najemniho vztahu pro vice subjektu v danem objektu sidlicich. Pokud toto nahodou soucasti neni, tak firma si uklid zajisti u specializovane firmy, ktera se zabyva pouze touto cinnosti, nebo se to vyresi nejakou DPC/DPP - vyjde to totiz levneji (uklizecku na fulltime v male firme fakt vesmes nepotrebujes), bez vratneho se vesmes obejdes (pripadne to byva kumulovana funkce). Je videt, ze na urade jste silne odtrzeni od reality bezneho dne - coz me ale neprekvapuje :-) Tva predstava, ze kazda mala firma do desiti lidi potrebuje svou uklizecku a vratneho je legracni - omyl - zrovna vratny je casto zbytna pozice :-)

    Volici muzou byt naveseni na co chteji. Na vyplatu stedrych davek potrebujes take nejake prijmy - to je porad dokola. Presunout vyrobu do danove priznivejsi zeme neni az takove scifi, jak si nekdo muze myslet - zvlast pokud dane teda porostou, aby uspokojili rostouci hlad po davkach - danovy prijem pak konci v kapse jineho statu a budes v prdeli :-) Spousta zamestnavatelu takto uz zaniklo. Vyrobni konkurenci v ramci EU navic nemuzes zatizit clem, spousta podnikani se stehuje jeste snaze (v IT veku, kde nejses vazany na nejakou fabriku v konkretnim miste). Uz dnes jsme ve stavu, kdy se sem tezko lakaji firmy za cenu ruznych pobidek ze statni kasy, ulev na dani na ukor jejich vyberu - a uz jsou zde i pripady, kdy to fabrika po skonceni podpory proste zabalila a sla produkovat nekam jinam. A i kdyz fabrika stoji, ma problem sehnat kvalifikovane lidi - co jsou schopni makat - a neberou zamestnani jako misto, kde se na 8-12 hodin ve dne zasiji a dostanou za to zaplaceno (coz muze podnik taky nutit k zamysleni, zda se nepresunout nekam, kde si pracovni prilezitosti vazi).

    A nebo si to bude stat kompenzovat jeste vice na neprimych danich - ktere v dusledku odskace i ten socialne slaby. Takze dostane o petistovku vic na davkach a vzapeti ji vyplazne treba za DPH. Opravdu systemove reseni ;-)

    Ze socialismus nefunguje tu ukazalo cele obdobi do roku 1989 - kdy uz cely system pred kolapsem byl. A nekteri jedinci se viditelne nepoucili ;-) A suneme se tam postupne znova.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Bez ohledu na danovou zatez bude "bezna" firmicka 9-5 potrebovat prave jeden uvazek vratneho a jeden uvazek uklizecky, jejichz prace ma sotva hodnotu minimalni mzdy i bez zdaneni...

    Neudrzitelnost stedreho socialniho systemu si uvedomuji, nicmene zaroven jsem si vedom i toho, ze jeho redukce neni pruchozi, protoze je na nem tak ci onak naveseno velke mnozstvi volicu...
    Je zcela bezne, ze i kdyz dojde k odhaleni nejakeho zneuzivani davek / podvodu, odvolaci (Kubáňová & Kowalczuková) to zrusi a vrati k novemu pronednani protoze "vse ve prospech klienta"...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prijmem z provozu na pozemnich komunikacich neni pouze myto, jak se spousta lidi (nejspis vc.tebe) mylne domniva - ale tez spotrebni dan z paliv (a na paliva navazana DPH, kde zaklad dane samotna vyse spotrebni dane primo ovlivnuje).

    Pokud chces sledovat Finsko - tak zajiste jsis vsiml, ze zdaneni prace tam je jeste vetsi nez v CR ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, tu formulaci je třeba opravit - zdanění práce hraje výraznou roli v daňových příjmech, které nejsou jediné - ale sám si nakousl nedaňové příjmy. zatím není dálniční síť kompletní, a i po dokončení hodně prostředků sežerou opravy - ale fakticky, celkové negativní externality kamionové dopravy jsou takové, že požadovat pro občany "dividendu" z mýtného za to, že na svém území dálniční síť vůbec trpí, prostě není tak docela nepřiměřené.

    každopádně já bych sledoval to Finsko, s dovolením.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: i po odecteni tech tvych ucelovych odvodu (kde mj. duchody jsou davno v minusu, takze se pumpuji prachy i odjinud) porad nedojdes k tomu, ze hlavni prijem je zdaneni prace. Neni, proste neni. Nedanovym prijmem je treba i dividenda z CEZu (apod). Do prijmu se pochopitelne zapocitava vse - ne jen to, co se ti hodi (a u vydaju to plati obdobne).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak podívej, "pojistné na SZ" je cílený odvod na konkrétní účel, takže to de-facto nejde počítat mezi příjem státu jako takový. nevím co jsou "přijaté transfery" - ale není to náhodou prodej státních dluhopisů, tedy zadlužování státu? v tom případě jen menšina tohoto koláče představuje nějaké skutečné příjmy.

    spotřební daň je dejme-tomu diskutabilní - ale kdo chápe fungování DPH v rozpočtu firmy, tak ví, že jediné, z čeho si DPH neodepíšu, jsou právě mzdové výdaje, případně faktury od neplátců (typicky za práci), tak s drobnou výhradou že bez DPH jsou třeba i nájmy, lze daň z příjmů FO (velkou část bude tvořit daň ze mzdy) a DPH dohromady pokládat za "zdanění lidské práce".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to jako vazne? :-) Boze, jake ty mas mezery...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ve státě, jehož hlavním zdrojem příjmů je zdanění lidské práce, pravděpodobně ano.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: tak znovu: stedry system dlouhodobe udrzitelny neni. Pokud se vsechny penize vyplati jen na ruznych davkach, ostatni funkce statu zakonite selzou. A samozrejme system pridelovani davek jde natolik zneprijemnit, ze si vetsina to valeni se doma rozmysli a radsi si najde normalni praci. Ty opakovane vychazis ze soucasneho stavu a beres jej jako nemenne dogma.
    Danova zatez druhorada neni - je klickova pro odpoved na otazku, zda pro zamestnavatele ma smysl pracovni misto vubec utvaret a pokud ano, tak kde - u nas se to flikuje ruznymi "pobidkami" pro vybrane namisto systemove zmeny. Prikladu fabrik, co po skonceni "pobidkou zvyhodneneho" obdobi proste zavreli tu uz take par mame.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK:
    Ze ses to Ty, tak Ti to zopakuji jesne jednou, vice polopaticky, treba to konecne pochopis:

    Davkar dostane na ruku cca 11,5 kKc (muze i vic) za valeni se doma - a ma i cas na melouchareni.
    Pokud zamestnanec dostane na ruku MENE, nez tech 11,5 kKc, tak se mu prace nevyplati, i kdyby nemel vubec zadne naklady na cestu do ni...

    Zatez je pritom druhorada, protoze minimalni (zarucena) mzda je definovana jako hruba, tj. bez jeji vetsi casti.

    Navic on o ty davky prijde uz pri prijmu cca 8k cisteho...

    S rostoucim poctem osob pak nevyhodnost prace prudce stoupa...

    Cerna prace pak souvisi s tim, ze pomahaji system obejit a ziskat jak davky, tak odmenu za praci.

    Tak barak uradu uz se rozpada ted... Kazdou chvili neco nefunguje, neco chybi...
    A davky rostou, protoze je vyplaci urednici, kteri (jsou az na par srdcaru) vesmes studenti bez praxe, absolventi bez praxe, "mam 3 roky do duchodu, nejak to doklepu" a tak z 70% skupina "vubec nic neumim, ale kdyz to nikdo delat nechce, tak mne nevyhodi"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a jeje, odbornik z uradu pobirajici plat bude podnikajici osobu presvedcovat o tom, co je a neni smesne ve vztahu ke mzdam... :-) Ne, ja se vubec nedivim tomu, ze mnohde voli svarce ci praci v nejake forme na cerno. Ta zatez zamestnavatele je proste enormni.
    O dlouhodobe neudrzitelnosti stedreho socialniho systemu jsem psal. Problemy, ktere jsou dnes s duchody drive ci pozdeji dojdou i sem. Pokud vetsina prijmu statu skonci v konzumu/spotrebe - a ne v investicich, tak drive ci pozdeji se vse kolem tebe rozpadne. I ten barak, ve kterem drepis. Ono uz to tu jednou bylo - za komunistu, kde vznikle dluhy se zalepuji jeste dnes, po dvaceti peti letech....
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Je uplne jedno, kolik a proc zamestnavatel vyplaci. Dokud to je mene, nez davky, tak se to proste nevyplati...

    ( Nehlede k tomu, ze Tvuj predpoklad o zvyseni mzdy je smesny... )
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Neexistuje zadna "oficialni" definice, ruzni autori s tim nakladaji ruzne. Asi nejvic se pise o NIT (Negativni dan - tj. sleva na poplatnika), ELR (pravo na praci - neco jako dobrovolna verejna sluzba) a BIG (NZP v absurdne velke vysi, zjevne predstava Tva a Vyhulencova)

    Z mobilu nejsem uplne schopny linkovat, max to, co mam zrovna otevreno:
    1) http://www.economonitor.com/...s-big-enough-would-the-basic-income-guarantee-satisfy-the-unemployed/

    2) Tohle je fakt paradne napsano.. Skoro se mi chce rict, ze je treba to zavest s okamzitou platnosti...
    reddit: the front page of the internet
    https://m.reddit.com/r/Futurology/comments/20q0b0/conditional_basic_income_idea_xpost_basicincome/

    3) tohle jsem zatim blize necetl, ale zda se to byt o podminenem ZP
    https://www.google.cz/...KHSPPATA&usg=AFQjCNF63fxFdgTItya0P6A53oQyaoCVfw&sig2=ObyrcanbrN7kxcHiMzz6iQ
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: no to ja nevim, kde na to chteji priznivci vziti, ja jsem se jim snazil jenom naznacit, ze je mozna cas zkusit pilotni projekt a ti uprchlici mi prijdou prihodni. vzdyt podle vsech mistnich teorii, ktery zde probehly by meli mit do 4mesicu diky NZP svoji praci se svymi vlastnimi roboty... :P

    //ja vim ze zadnej prijemce NZP by na praci nehmatl, maximalne nacerno a jeste by bylo asi tezky ho donutit...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: muzes me prosim odkazat na literaturu, ze ktere ten rozdil v definici mezi ZP a NZP cerpas? Nebo jde jen o nejakou tvou soukromou definici? Zatim jsem ve vsech pramenech nenasel mezi ZP a NZP zadny rozdil (presneji NZP je casto na ZP zkracovano; napriklad i film "Zakladni prijem" explicitne pojednava o NZP). Pouzivani jednotne terminologie (a nezavadeni "svych" soukromych definic) je zakladem kazde pricetne debaty.

    Jestli nechapes onu souvislost - ze by mohl zamestnavatel vyplacet na ciste mzde treba i vice - kdyby byval nemusel odvadet na zamestnance tolik do statni kasy, jaky ma smysl tvoje hykani o tom, ze se pracovat nevyplati. O srovnani OECD jsem zde mluvil opakovane - a treba v sousednim Polsku je ta zatez vyrazne mensi nez u nas (a na Slovensku koneckoncu tez). Coz je na malou CR pomerne odvazne - kdyz v Evrope hranice vicemene nemas a i v celosvetovem meritku tez moc ne. Tezko pak muzou vznikat rozumne ohodnocena pracovni mista - resp. vznikaji prave tam, kde je zamestnat lidi jednodussi. Dlouhodobe je ten system beztak celkove neudrzitelny - ze jsou i duchody v prdeli se vi uz par let, a stedry system podpor na to drive nebo pozdeji dojede podobne take. A cim vic se to bude odkladat, tim vic to bude bolet.

    Samozrejme vysoke zdaneni prace je take jednou z pricin, proc jsou jine metody "zamestnavani" (svarc, na cerno) - je obecne prokazatelne, ze s roustouci vysi dani roste motivace hledat zpusoby, jak system obchazet a neplatit. Jako dobry priklad opacneho pristupu muze poslouzit Novy Zeland, kde nejen ze je danova zatez hodne mala, ale i dalsi "mrsici" trh techniky jsou omezeny na minimum - napr. podpory zemedelcum byly v polovine osmdesatych let utnuty - a dnes (samozrejme s urcitymi problemy) je jejich zemedelstvi vysoce konkurence schopne i bez vselijakych dotaci a regulaci, jak tomu je v nasem regionu.

    A lidi, co nemaji problem s dojizdenim uz dnes jezdi treba do Nemecka - protoze tam ty podle tebe "nadhodnocene" prace jsou placene stale lepe nez u nas (i pres vyssi danovou zatez). Takze se nelze divit, ze uprchlici miri zrovna tam - ono to neni jen o tech socialnich podporach, ale i o pracovnim prostredi obecne. Muzeme se ptat, co nase slavne Urady prace pro zlepseni systemove vlastne delaji - v ramci te platby, ktera je formalne oznacena jako podpora zamestnanosti :-)

    VYHULENY_UFO: A kde na to chces vzit? :-) Ono realnou motivaci pro NZP je naopak do prace nechodit. A vis jak to je s tim podanym prstem... reakce v podobe utrzene ruky i s ramenem bude zakonite nasledovat :-) V momente, kdy clovicek neni zamestnan (at uz na pracovisti, nebo litanim po uradech), tak bude drepet doma a vymyslet chobotiny - jak NZP jeste zvysit atd :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: by me zajimalo cim to je, zvyky ze starejch casu, kdy bydliste bylo v miste fabriky?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Neochota dojíždět za prací či se dokonce kvůli zaměstnání stěhovat je u českých uchazečů vyšší, než je běžné v jiných zemích
    Češi nejsou ochotni se za prací stěhovat ani dlouho dojíždět
    http://zpravy.e15.cz/...onomika/cesi-nejsou-ochotni-se-za-praci-stehovat-ani-dlouho-dojizdet-1239424
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: v souvislosti se soucasnou uprchlickou krizi jsem v jinem auditku jiz navrhnul, jestli neni cas na uprchlicich vyzkouset NZP. Dal bych kazdymu 18k kc a sledoval bych, jestli se radosti pozenou do prace.... kdyz nzp zafunguje u uprchliku, musi fungovat i u nasincu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: V tom, zda kazdy nebo jen ten kdo splni podminky (IMHO idealne obdobne jako soucasna HMN), tkvi rozdil mezi NZP a ZP.

    Ano, do 11,5 tisice cisteho se pracovat nevyplati a to proto, ze cca 11,5 tisice je (pri splneni idealnich podminek - coz je pomerne jednoduche) v Praze "minimalni maximum" davek...
    Jake superhrube mzde to odpovida je zcela irelevantni...

    Resenim je pouze bud davky snizit (napr. zavedenim nizkeho ZP), nebo zvysit minimalni mzdu (jenze existuji prace, ktere jsou i za soucasnou minimalku nadhodnocene a navic by to neumerne zatizilo hlavne segment kapitalistu, tj. malych a strednich zivnostniku a podnikatelu, kteri jsou pro ekonomiku nejdulezitejsi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam