DANYSEK: a to mám nechat ten obor lidem jako ty? nebo dokonce VYHULENY_UFO (i když čím ten se přesně živí...).
reakce na tvoje naprosto nesouvisející postřehy, často offtopic:
ZP je stejně neufinancovatelný jako cokoliv jiného: já ti donekonečna ukazuju, že zdrojem příjmů rozpočtů vyspělých zemí už dávno není zdaněné práce, zvláště ne nekvalifikované - ale tebe to nechává chladným.
prostě dáváš přednost tomu, aby když někdo není užitečný, aspoň předstíral, že je užitečný - ať to stojí, co to stojí.
autem jezdím dle potřeby, najel jsem historicky svými i napůjčovanými auty určitě hodně přes 100 000 km, za posledních 24 let. spojování kola s tím "co si reálně kdo může dovolit" je příznakem demence: spíš naopak - spoustu věcí bych si nemohl dovolit, kdybych jezdil všude autem. (a BTW, když jsem za život dálkově letěl 2x do USA a 5x do Asie, určitě to na km vyjde taky slušně... možná i to vedlo k posunu toho, jak to celé vnímám...).
tohle je fakt neuvěřitelné, tahle snaha někoho vytlačit z debaty takhle nízkými argumenty, jako že je "socka": na kole se zdaleka nejezdí jen kvůli penězům, ale je to prostě i postoj. taky hýbat se je zdravé a v posilovně mi to přijde demence - spíš je to vítaná příležitost si zasportovat pod záminkou, že se někam potřebuju dostat. a neboj se, že ty peníze neutratím jinak.
je fakt, že hlavní motivací vydělat peníze pro mě není nějaká touha po luxusu nebo spotřebě, ale právě to, abych mohl zašlapat do země arogantní argumenty takových, jako jsi ty.
já vytáhnu padělání podpisu cizích klientů jako příklad, k čemu jsou lidi kvůli ekonomické motivaci schopni - a ty na mě vytáhneš, že jsem "socka". tohle už fakt zčíná být zajímavý, teda. (jako by ZP někomu brábil vydělat si nad jeho rámec)
o zlodějích si myslím jen to, že určitá část lidí má zřejmě zásadní zábrany živit se prací - a nemají šanci se tedy uživit jinak, než tím, že škodí. ZP je kompromis. forma prevence. i zloděj nějak zřejmě vyhodnocuje riziko, pro řadu je to vlastně způsob, jak si zajistit "jistotu života ve vězení", kterou mu stát zajišťuje. když bude komfort života ze ZP citelně vyšší, než ve vězení, zmizí určitá část (ne veškerá) motivace ke kriminalitě (zejména té drobné, kterou pociťují obyčejní lidé).