• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak pro začátek: je tu velká skupin nás, kteří odmítáme být nazývání "lidskými zdroji" už z principu!!!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: rizeni lidskych zdroju rozhodne je prace... a vcelku narocna a nevdecna :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (k tomu předchozímu: málem bych zapomněl na úmyslnou nakompatibilitu :-) šlo o triky, které sice vyžadovaly technické znalosti, ve finále šlo ale o sociální dovednost - něco bylo před někým rafinovaně utajeno, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: to je velmi relativní... Bill Gates/Microsoft zbohatl v několika krocích, z nichž některé zahrnovaly de-facto krádež (QDOS/DR-DOS), jiné byly plagiátorstvím...

    u jiných oborů bych byl opatrnější, trochu znám jen toho Warrena Buffeta. řekl bych, že jakýkoliv podnikatel zbohatl kombinací decision makingu a schopnosti svá rozhodnutí prosadit. jestli a do jaké míry řízení ostatních lze označit za "práci"...

    hele, tohle je složité.. .pro mě je ZP sice myslitelný, fakticky ale nemyslím, že u něj většina populace zůstane nebo ho nějak výrazně pocítí. Existuje určitá, relativně malá skupina, která by dostala "něco místo ničeho", (resp. to co mají teď by pak měli legálně místo nelegálně). Je to trochu mimoběžná diskuze.

    Podle mě zdrojem příjmů je práce, směna/obchod a podnikání. Podnikání je kombinací směny/obchodu s úkolováním těch, kteří pracují. Říkat tomu, když jen někoho úkoluju, "práce", se mi tak nějak z principu příčí. Nemám moc rád hierarchii... ale musím žít ve světě, který ji očekává jako naprostou samozřejmost.

    "strom" (orientovaný acyklický graf) je zajímavá topologická struktura, ale mesh (graf obsahující cykly) může nabízet daleko zajímavější možnosti. (ne náhodou, firmu mám postavenou na uzavírán OSPF smyček v routingu, tzn. automatickém hledání záložní trasy v případě selhání hierarchicky nadřazených uzlů... a poté, co jsem rezignoval na komerční programování, tak jsem začal přemýšlet o meshových datových strukturách jako náhradě za stromy... řekl bych, že jsem asi trochu filosof, a jak známo, filosofové si rádi zdůvodňují vyhýbá ní se práce)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: no hele, i Bill Gates nebo Mark Zuckeberg zbohatli prací... nebo Ingvar Kamprad, Carlos Slim Helú, Warren Buffett...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: vím toho o několika možných podobách podnikání docela dost, takže jak jsem několikrát vysvětloval: pokud nebudu zcela demotivován a neodpadnu úplně, pravděpodobně dosáhnu na víc, než jen na ten nešťastný ZP (a to asi hned několika možnými způsoby). o tom tahle debata není.

    problém je, že sociální dovednost je třeba už jen přesvědčit ostatní, že to, jak chcete rozhodnout o nějakých penězích je správné. nebo třeba prosadit že někoho zaměstnáte nebo vyhodíte. Tím už ale fakticky rozhodujete o daleko větší penězích, než je jen vaše vlastní výplata.

    myslím, že jsme odběhli hodně daleko od původního tématu. já bych se vrátil k tomu, co jsem čirou náhodou dnes přejal z jiné debaty - [ XCHAOS @ Nepodmíněný Základní Příjem ]

    jde v podstatě o to, že ZP je dnes z principu pro většinu populace (napříč názorovým spektrem) příkladem "unthinkable" myšlenky.

    lidi mají různé zjednodušující modely reality (monetaristická teorie hodnoty peněz, bohatství národů vycházejícící z "práce" dle Adama Smithe, nedluhové financování státu jedině skrze výběr daní, apod.) - a poskládáním tohoto všeho jim vychází ZP jako "unthinkable" koncept. Něco jako ta všeobecná gramotnost v 17.století ("děti přece musejí pomáhat na poli, chodit na dřevo, pást ovce a tak - nemůžou se flákat celý den ve škole, a i kdyby - k čemu by jim to pak bylo?").

    mě pochopitelně daleko víc baví nacházet se mimo to "overtonovo okno" a operovat s myšlenkami, které jsou pokládány za nemyslitelné. Nejsem zrovna Newton nebo Kepler a nemám hotovou žádnou kompletní teorii gravitace nebo nebeské mechaniky - ale vidím lodě mizet za obzorem a dokážu se zapojit do debaty proti lidem argumentujícím ve stylu "ale vždyť by na druhé straně zeměkoule spadli dolů!". Zcela očividně vidím, že "nespadnou" - i když nejsem tak chytrý, abych dokázal vysvětlit proč.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: ale prosímtě, ty se pořád bavíš jen o "trhu práce". ale samozřejmě: opravdu bohatí lidé bohatnou jinak než prací. a právě toto označuju za "sociální dovednost".
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: No zrovna v IT svete jses schopny byt mnohem bliz koncovemu spotrebitely tvych technickych schopnosti nez kdekoliv jinde. At uz jses freelancer, zivnostnik, nebo delas v male firmne kde vidis cash-flow firmy a uroven "distribuci bohatstvi" mezi lidi.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: Jak jsi napsal. : Technicke dovednosti spolecnost nedocenuje - a prave proto je na pracovnim trhu takovy nedostatek technicky vzdelanych a sikovnych lidi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "Robotická federace", to zní jako z Asimova... :-)
    Roboti nahrazují čínské dělníky. O práci přijdou desítky milionů lidí - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...uji-roboty-fzi-/eko-zahranicni.aspx?c=A151211_080018_eko-zahranicni_rts
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Roboti do třiceti let rozpoutají masovou nezaměstnanost, varují vědci - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...estnanost-fhv-/eko-zahranicni.aspx?c=A160215_133041_eko-zahranicni_chrs
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Overton window - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Overton_window
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jj, nedokážu pochopit spásu své duše skrze přijetí (post)moderních motivačních buzzwordů - na tom se shodeme :-)

    ber to tak, že "Základní příjem" je prostě kontra-buzzword, na kterém se synergicky shodují ti, které už z jakéhokoliv důvodu štvou tvoje buzzwordy :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Dodavatel se vzdy podrizuje potrebam odberatele - a je fuk pod jakou hlavickou ta spoluprace probiha. Takova je uz realita sveta :-) Obracene to fakt nefunguje.
    Je videt, ze vazne nedokazes pochopit synergie kolektivni spoluprace. Coz z tebe dela i z pohledu modernich trendu v IT celkem slusneho outsidera ;-) Solisti malokdy dotahnou daleko.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no ano... pokud jsou ochotni se podřídit těm se sociálními dovednostmi :-)

    v podstatě přímo bypassnout middlemany a přímo prodat své technické znalosti koncovým uživatelům je stále složité (nezapomínej, že já začínal kdysi dávno na poli shareware a přesně o toto jsem se snažil...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Technicke dovednosti spolecnost nedocenuje? A proto je na pracovnim trhu takovy hlad po technicky vzdelanych a sikovnych lidech? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: k tématu mám tady na nyxu klub [ college drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?) ]

    ... ale jinak mi to tu přijde trochu offtopic. resp. pokud jsem tu naznačil, že sociální dovednosti tahle společnost oceňuje víc, než "technické"/věcné, tak jsem myslel toto. viz Koukolík a deprivanti, apod.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    a to nepocitam ceskou posedlost tituly. kolikrat se mi stava, ze nekam prijdu a aniz bych rekl cosi o titulu automaticky me oslovujou pane inzenyre a nebo pane doktore. naposledy vyrazne, kdyz sem se stal predsedou svj.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: ja vim, ale je to "titul si koupit" a nebo aspo dalkove odchodit.
    protoze defakto uz je jen krok k tomu, aby nekdo vyuku digitalizoval a zkousky a testy si delal pres internet. zaplatis a diplom ti prijde postou. nazdar. ma to smysl pak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam