PETER_PAN: vím toho o několika možných podobách podnikání docela dost, takže jak jsem několikrát vysvětloval: pokud nebudu zcela demotivován a neodpadnu úplně, pravděpodobně dosáhnu na víc, než jen na ten nešťastný ZP (a to asi hned několika možnými způsoby). o tom tahle debata není.
problém je, že sociální dovednost je třeba už jen přesvědčit ostatní, že to, jak chcete rozhodnout o nějakých penězích je správné. nebo třeba prosadit že někoho zaměstnáte nebo vyhodíte. Tím už ale fakticky rozhodujete o daleko větší penězích, než je jen vaše vlastní výplata.
myslím, že jsme odběhli hodně daleko od původního tématu. já bych se vrátil k tomu, co jsem čirou náhodou dnes přejal z jiné debaty -
[ XCHAOS @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
jde v podstatě o to, že ZP je dnes z principu pro většinu populace (napříč názorovým spektrem) příkladem "unthinkable" myšlenky.
lidi mají různé zjednodušující modely reality (monetaristická teorie hodnoty peněz, bohatství národů vycházejícící z "práce" dle Adama Smithe, nedluhové financování státu jedině skrze výběr daní, apod.) - a poskládáním tohoto všeho jim vychází ZP jako "unthinkable" koncept. Něco jako ta všeobecná gramotnost v 17.století ("děti přece musejí pomáhat na poli, chodit na dřevo, pást ovce a tak - nemůžou se flákat celý den ve škole, a i kdyby - k čemu by jim to pak bylo?").
mě pochopitelně daleko víc baví nacházet se mimo to "overtonovo okno" a operovat s myšlenkami, které jsou pokládány za nemyslitelné. Nejsem zrovna Newton nebo Kepler a nemám hotovou žádnou kompletní teorii gravitace nebo nebeské mechaniky - ale vidím lodě mizet za obzorem a dokážu se zapojit do debaty proti lidem argumentujícím ve stylu "ale vždyť by na druhé straně zeměkoule spadli dolů!". Zcela očividně vidím, že "nespadnou" - i když nejsem tak chytrý, abych dokázal vysvětlit proč.