JIMIQ: to je velmi relativní... Bill Gates/Microsoft zbohatl v několika krocích, z nichž některé zahrnovaly de-facto krádež (QDOS/DR-DOS), jiné byly plagiátorstvím...
u jiných oborů bych byl opatrnější, trochu znám jen toho Warrena Buffeta. řekl bych, že jakýkoliv podnikatel zbohatl kombinací decision makingu a schopnosti svá rozhodnutí prosadit. jestli a do jaké míry řízení ostatních lze označit za "práci"...
hele, tohle je složité.. .pro mě je ZP sice myslitelný, fakticky ale nemyslím, že u něj většina populace zůstane nebo ho nějak výrazně pocítí. Existuje určitá, relativně malá skupina, která by dostala "něco místo ničeho", (resp. to co mají teď by pak měli legálně místo nelegálně). Je to trochu mimoběžná diskuze.
Podle mě zdrojem příjmů je práce, směna/obchod a podnikání. Podnikání je kombinací směny/obchodu s úkolováním těch, kteří pracují. Říkat tomu, když jen někoho úkoluju, "práce", se mi tak nějak z principu příčí. Nemám moc rád hierarchii... ale musím žít ve světě, který ji očekává jako naprostou samozřejmost.
"strom" (orientovaný acyklický graf) je zajímavá topologická struktura, ale mesh (graf obsahující cykly) může nabízet daleko zajímavější možnosti. (ne náhodou, firmu mám postavenou na uzavírán OSPF smyček v routingu, tzn. automatickém hledání záložní trasy v případě selhání hierarchicky nadřazených uzlů... a poté, co jsem rezignoval na komerční programování, tak jsem začal přemýšlet o meshových datových strukturách jako náhradě za stromy... řekl bych, že jsem asi trochu filosof, a jak známo, filosofové si rádi zdůvodňují vyhýbá ní se práce)